Zimske radosti Garreta McNamare

Zimske radosti Garreta McNamare
August 26, 2013 Marko Odič

Z začetki jeseni se zaspanim big wave surferjem, ki trudoma preživljajo svoje večmesečno poletno drnjohanje, počasi začne dvigati utrip. September in njegovi sešni se že kar hitro približujejo, s tem pa se začenja lov na valove, ki presegajo višino “primerni za šole in napredne začetnike”.

alt

Garrett Mac v polni bojni opremi.

Najboljši pogoji in valovi pridejo sicer z začetkom prave, mrzle zime, a že prve sapice hladnejših vetrov v zgodnji jeseni nam lahko namignejo, kakšno bo morda dogajanje med oceanskimi širjavami v iskanju in lovljenju nepredstavljivo velikih valov, a to nas ne ustavi, da bi še zelo zaspane bigwejvarje začeli cukati po kevlarsko ojačanih rokavih, naj nam vendarle povejo, kakšne plane so sanjali za prihajajočo sezono.

Po lanskoletnih objavah fotografij neverjetnih valov pri mali, zaspani portugalski vasici Nazare se je taista mala, zaspana vas čez noč prelevila v velikovalovno igrišče najbolj usekanih rajderjev, ki želijo premakniti krivuljo še korak višje (in ta korak je seveda korak v prenesenem pomenu, ne pa tisti imperialni korak 33cm, s katerimi ponavadi merimo višino valov) in odpeljati še večji val. A kašno krivuljo? Pustimo to za drugič.

Prijazna vasica Nazare, ki šele v jeseni pokaže svoj pravi obraz.

Mala, zaspana vasica Nazare je unikatna na en prav poseben način. Unikatna je zato, ker se ogromen, zelo globok globokomorski jarek dvigne in zaključi tik pred nazarejskimi mehkimi peščenimi plažami in trdimi skalnatimi klifi, tako da na vrhuncu jesensko-zimske oceanskega obdobja aktivnosti ta jarek in dvig izkoristi vsak premikajoči se atom energije zapakiran v oceanskih valovanjih in izbruhne kot ogromni lomeči se val. 

alt

Tekma, na katero se G-Mac splon ni prijavil, a je še zmeraj končal na plakatu in posterjih. Odjavo od tekmovanja je pa moral še zmeraj opraviti lastnoročno. Birokracija je tudi v surfanju hudič.

To je ugotovil tudi Garrett McNamara, ki raziskuje značilnosti nazarejškega bigwave spota že od daljnega leta 2010, vmes je postavil nekaj višinskih rekordov surfanja valov, dobil najvišjo portugalsko civilno nagrado za hrabrost in se nasploh prikupil očem portugalske javnosti z neverjetnimi dosežki na, in pod vodo. Malce so sicer zatisnili oko, ko je naredil celo štalo na Cortez Banksu, a dokler ni bilo to na Portugalski obali, se jih zadeva ubistvu ni tikala kaj dosti.

Tiče se pa jih, da je Garrett začel z eno veliko akcijo, s katero hoče prepričati večje število bigwavearjev, da se mu pridružijo pri raziskovanju pulzov, ki jih za zloglasni Severni kanjonček pošilja v smeri Nazareja. Kot pravi sam, si želi večjega obiska, saj je val kljub temu, da drži Guinessov rekord za višino in velikost, še zmeraj precej osamljen.

om

Comments (0)

Leave a reply