Surferji: Zeleni, dol iz naših valov!

Surferji: Zeleni, dol iz naših valov!
July 4, 2006 Klemen Surk

Tokrat so v Veliki Britaniji trčili surferji in zeleni. Kljub temu, da se surferji zavzemamo za čisto okolje in predvsem čista morja, se interesi lahko tudi križajo. Zeleni v Cornwalu se zavzemajo za postavitev okolju prijazne elektrarne na valove, ki bo proizvajala elektriko s pomočjo valovanja.

Predlagana elektrarna, naj bi začela obratovati v letu 2008, sestavljena pa bo iz 20 setov turbin in črpalk, ki bodo zasidrani okoli 15 kilometrav stran od obale na poti atlantskega swella. Turbine bodo plavale na površini morja in pretvarjale moč valov v elektriko. Razprostrte bodo na območju treh milj, vendar bodo zaradi kota običajenga swella vplivale na valove na kakšnih 30 kilometrih obale med St Ives in Newquay. Izračuni so pokazali, da bi Velika Britanija z močjo valov lahko pokrila kar 15% svojih energetskih potreb.

Surferji pa niso tako navdušeni. John Baxendale, ki se ukvarja z napovedovanjam valov na tistem območju pravi, da bo lahko Atlantik postal tako miren kot Irsko morje. Višina valov se bo predvideno znižala za dobrih 10%, vendar to surferjev ne prepriča in medtem, ko surferji zganjajo vik in krik, ekologi podpirajo takšno okolju prijazno elektrarno. Surferji predlagajo več elektrarn na valove na sami obali ob klifih, kjer surfanje ni mogoče, opozarjajo pa tudi na velik vpliv na ekonomijo in turizem, ki ga imajo surferji. Ali smo zeleni samo dokler se pritožujemo čez druge in nam samim ni potrebno žrtvovati ničesar?

Več o elektrarni na valove:
www.wavedragon.net
www.wavehub.co.uk

Comment (1)

  1. mm Author
    klemen 2026 years ago

    Baje so sedaj tudi SAS – Surfers Against Sewage podprli elektrarno.

Leave a reply