Caballito de Totora

Caballito de Totora
June 8, 2010 Marko Odič

No, pa si na hitro poglejmo en ne-polinezijskih vodni pripomoček. Tale zadevica izvira iz Peruja, imenuje se “Caballito de Totora” in je narejena iz snopičev vodne trave poimenovane Totora, zvezane v bale. Hm, podobno kot streha iz slame. Zadevo so uporabljali ribiči, ni bila namenjena za zabavo in užitek, temveč je bila ta zadevscina pripomocek pri lovljenju rib, kar jo razlikuje od polinezijskih desk, ki so bile narejene za surfanje, torej za užitek drsenja po valovih.

Seveda so ribiči s tem tudi surfali, vsak prihod na domačo plažo je bil zapeljan, a miselnega preskoka, da bi se zadevščina uporabljala kot sportni rekvizit za drsenje po valovih, ni bilo. Vsaj ne do pred kratkim, ko je Carlos Ucañán pokazal trem izkušenim surferkam, kako se zadevo obrača.


“ol`school ribiči…”

Za surfanje je plovilo malce drugačno, kot za lovljenje rib, saj je krajše, lažje in iz manj snopov trave. Dolžina surf-ballita je 3 metre in iz treh snopov trave, tehta pa 25 kg, uff. Rib-a-llito je dolg 4,5m, težje kot surf-ballito in z luknjo v sredini, kamor se ribič lahko usede. Nekaj podobnega je naredil, iz modernih materialov, George Greenough, za knee-surf-boarding, poglejmo si ga spodaj v Kristalnem popotniku, no pa Nat Younga. Legende rajdajo, hehe.


“new school ribiči…” 

Shaka!

om

Comments (5)

 1. mm Author
  Marko Odič 2026 years ago

  hahaha, pojej se, J-Bay. A jih gremo naročit? če kupiš 4, ti ni treba doplačat za air-mail, hahaha (pa 100kg, aveš) 😀

 2. mm Author
  Marko Odič 2026 years ago

  uu, sej majo veslo… old school hišniki, hehe!

 3. mm
  klemen 2026 years ago

  Bolj eko kot to pa ne gre. Lepo.

 4. mm
  klemen 2026 years ago

  bolj za machadota kot za mulce 😀

 5. dejan 2026 years ago

  smooth….

Leave a reply