Svetovni dan oceanov

Svetovni dan oceanov
June 8, 2010 Marko Odič

Jup, danes (8.6.2010) je Svetovni dan oceanov. Dan, ko bi morali častiti vse oceane sveta, kaj pa je tako koristnega v njih? Oceani proizvajajo ogromno kisika, uplivajo na podnebje, je ogromen vir hrane, ko se zazremo čez morske širjave, nam da duševno hrano – ogromen vir navdiha, zabave (surfanje!!) in še bi lahko našteval.

No, da na hitro spomnim, kar se rado pozabi, na planetu imamo 5 oceanov, ki tvorijo eno ogromno maso morske vode ali “globalni ocean”, teh pet pa je: Južni, Arktični, Indijski, Pacifiški in Atlantski ocean.
Beseda izvira iz grščine, Okeanos, ogromna reka, ki teče po vseh oceanih sveta, “global conveyor”, “Okeanos Potamos” ali oceanski tok. Ta naš Okeanos so poosebili v titana, sina Urana in Gaie, po imenu… ja, Okeanos, ane!? Antična ljudstva so si ga predstavljala kot torzo in glavo moškega z rogovi ali rakovimi kleščami, in spodnji del iz ribjega repa. Ja kaj pa Poseidon, se bo vprašal pozorni bralec Homerja in drugih klasikov? Ne, čisto nekaj drugega je tale naš Poseidon. Ta falot je bog Sredozemlja in nečak tegale Okeanosa, saj je sin Kronosa in Ree (Rea, Rhea), ki sta brat in sestra Okeanosa, bila je pa še druga sestra Tetis, pa da ne bo kdo kakšnega “s” vmes tlačil!!! (hehe). Tako, mitologijo smo obdelali, imena tudi, a to je to?

Ne, za trenutek usmerimo naše misli v Mehiški zaliv, kjer bruhajo ogromne količine nafte (še zmeraj!!!), spomnimo se še na prihajajoče obdobje hurikanov, na zalivski tok, ki bo nafto začel nositi proti obalam Evrope. Tako da ob 20.00h danes vsi pomislimo najbolj črne misli in jih usmerimo na vodstvo BP, mogoče bo vudu urok pomagal!!!

om

Comments (2)

  1. mm
    klemen 2026 years ago

    Dobr, smo še enkrat ponovil kolk je oceanov.

  2. pj 2026 years ago

    Sustain Life on our Water Planethttp://www.oceanday.net/2010.html

Leave a reply