Jugo in majstri

Jugo in majstri
November 29, 2007 Klemen Surk

Zakaj je (po moje) nastal Jugo Majstr? V zadnjih letih se je surfanje recimo malo bolj razširilo pri nas in naenkrat nisi več mogel na prste na rokah preštet tistih, ki jim surfanje pomeni malo več, kot samo 14 dni dopusta poleti. Ideja je bila, da se naredi en dogodek na katerem se bomo zbrali vsi slovenski surfarji, skupaj odpeljali kakšen val, pokazali kaj znamo, se družili, izmenjevali ideje, imeli nekaj kar bi pripomoglo k napredku surfanja, drug drugega vzpodbujali, da pokažemo največ in – se imeli fajn. To, da ima Slovenija državno prvenstvo v surfanju je meni čist prfuknjeno (v dobrem smislu smučarjev iz Tahitija) in blazno hudo. še danes mi je žal, da sem zamudil prvo tekmo, ker prvo državno Slovenije v surfanju je bilo samo eno in material za zgodbe za vnuke je splaval po vodi, šit :)!

In na srečo nam je bil jugo obe leti naklonjen in nam je poslal Majster swell hehe in smo v Medulinu obakrat dobili največ kar Jadran lahko ponudi, swell leta, stene in linije sezone, bombe jeseni… surf dan, ki se ga z veseljem spominjaš in je eden od razlogov, da se furaš v Medulin vsakič, ko se na aladinu puščice pobarvajo rumeno, pa čeprav se kdaj nategneš. Majstri so imeli šanso, da pokažejo svoje.

Letos se je tekme udeležilo 18 tekmovalcev, lani 13. Letos je vsak tekmovalec imel ocenjena vsaj dva vala, vse skupaj 122 ocenjenih valov (če sem prav preštel) ali 6,7 na tekmovalca, lani pa so štirje ostali brez ocenjenega vala. Zdaj ne vem, a je treba napredek zračunat v procentih? Tri kamere, so bile razporejene optimalno, v razmakih in glede na število surferjev v vodi pred snemalcem. Seveda si ful želim, da bi imel vsak posnete prav vse valove (ni samo en primer, da kak val manjka). 

Zakaj pa (po moje) ni nastal Jugo Majstr? Ni nastal zaradi komercializacije slovenskega surfanja, ki je v naši državi brez valov mislim da ravno na kosilu z Bigfootom in rdečo kapico. Ni nastal zato, da kdo iz tega kaj zasluži (bilanca Surf Zveze bo objavljena konec leta), tudi ni nastal zato, da bo udeleženec s čim večjim dobičkom naložil svojo štartnino. Jugo majstr je pač surf dogodek ali plod tistih, ki jim to ni izguba časa in vsi taki ste vabljeni k sodelovanju, vsi ostali pa na naslednji Jugo majstr. 

Ne vem, jaz sem se imel fajn!

Comments (14)

 1. mm
  andraz 2026 years ago

  ne

 2. mm
  andraz 2026 years ago

  kaksne kamere? 🙂

 3. mm
  andraz 2026 years ago

  primoz, te povabim na naslednjo sejo SZS 😉

 4. mm
  andraz 2026 years ago

  seveda, dobis povabilo, predloge pa napisi in poslji že prej…to bo veljalo za vse sodelujoče!

 5. mm
  andraz 2026 years ago

  bravo!!, koncno eden…skor solze…skor… 😉

 6. Rok Krulec 2026 years ago

  men je ful vsec ker je nekdo spravu v excel cel algoritem ocenjevanja 🙂 pr men bi dobil 10-tko 🙂 zakkon, drugo leto bom tudi jst tekmoval, samo morem se malo vadit.

 7. mm
  urska golob 2026 years ago

  a lah jst tud pridm?! mam kopico predlogov… 🙂

 8. borut 2026 years ago

  ker se mi zdi to nekaksen odgovor na moj blog, bi napisal sledece:tut js sm reku in napisu, da sem se mel fajn in mi ni zal, da sem tekmoval in tudi na uradno razglasitev z veseljem pridem….o tem, kok se da z raznimi surf kampi v sloveniji zasluzit vesta v resnici samo andraz pa ti, tko, da glede tega ne bom pametoval…ampak po moje je denarja in volje dovolj, da se sprav skupi kej vec kot dobra tretjina kamere na tekmovalca-to je bolj slab optimum. kot je rekel dejc, bi nas mogl it potem v vodo manj. js sm furu prvega jugo majstra in ce bi hotel svojim vnukom (ce sploh bojo) pokazat s tm kaksen posnetek, bi jim lahko enega res klavrnega, katerega so ocenil proti moji volji, kao, da ma ocenjen vsaj en val (statistika pa to 😉 ) mislim, da lahko tud vsi ostali v komisiji razumejo, zakaj tudi letos s posnetki nisem bil najbolj zadovoljen, to, da pa nisem bil edini pa je bolj slaba tolazba oz opravicilo.In kljub temu nimam zamere do nobenega tekmovanja ali organizatorjev le tega, bedno se mi pa zdi, da se moram js za ene izjave opravicevat in jih crtat, za (po moje) slabo organizacijo, ki je pa (po moje) spet najbolj oskodovala mene pa ne dobim niti priznanja,da je bila slaba.no, saj glede ene stvari se strinjava-napredek je bil- to je res najbolj pomembno…p.s.: andraz, a skor rabs robcek? p.p.s.:upam, da smo vsi dovolj odrasli, da lahko sprejemamo različna mnenja. Kljub temu pripombe, želje in naročila za opravičila še vedno sprejemam na moj mbt, od 15 do 20 ure. LP

 9. primož 2026 years ago

  pa sej kritika mora bit. ni vedno vsaka kritika legitimna, se pa iz (skoraj) vsake da kaj pozitivnega pobrat. pa saj vsi stremimo k napredku in si ga želimo.mam pa sam tudi nekaj predlogov glede državnega prvenstva v surfanju (ne jugo majstra v smislu medulin srfanja, za katerega se mi zdi, da že kot del tradicije mora ostati), ampak o tem drugič.

 10. primož 2026 years ago

  lepo. zmenjeno.

 11. ales 2026 years ago

  Pozitivna not, negativna ven …tko se dela!! Jest pa lahko samo recem, da sem spet zamudil prelepe pogoje ki ste jih imeli zaradi razlicnih razlogov, pa tud ce bi bil tm, bi mi bilo ob takem daru narave prav vseeno za mesto na katerega bi se uvrstil!!!

 12. ales 2026 years ago

  aja se neki Andraž slikco mas pa lepo !!!! 😉 😉

 13. gligli 2026 years ago

  po točkah napište kaj vam je manjkalo, da bodo imeli organizatorji spisek, kaj NE smejo narediti naslednje leto…samo itak bo zmeraj nekdo nezadovoljen. in kolikor poznam klemna in andraža, vem, da sta dala vse od sebein še enkrat čestitke

 14. Aljaz 2026 years ago

  JAz bi rad pa sam kamero nazaj dobu :(, Drgac bom zaracunu tedenski paket uporabe (15 €) 😀 ;D JOKE

Leave a reply