Levanto (ITA)

Levanto (ITA)
August 14, 2006 Klemen Surk

Pretekli vikend je zahodno obalo Italije osrečil z pravim poletnim swellom, kako je bilo drugje ne vemo, v Levantu pa so bili upravičeno zadovoljni. To je najmanj kar lahko rečemo.

LEVANTO

OPIS: Leži pribljižno 20 km severno od mesta La Spezia na zahodni obali Italije ob pokrajini Cinque Terre. Slikovita ribiška vasica se je vsedla ob rob večjega zaliva. Hitro dvigajoče dno je krivo za močnejše valove, ki so običajno v Sredozemlju, zato je Levanto eden bolj znanim italijanskih spotov. Ko močan J/Z veter podira valove na južnejših spotih v Versiliji je Levanto zaščiten pred tem vetrom in v zalivu se lomijo velike gladke leve. Levanto se smatra tudi za big wave spot, saj prenese precejšno višino valov brez da bi se zapiral. V takih razmerah je najboljši vstop v vodo iz pomola na skrajnem jugu zaliva. Od tam teče z obalo vzporeden tok proti severu. Dno je mivka z posameznimi kamnitimi ploščami. Ob majhnem jugozahodnem swellu se pred kopoališčem Nadia lomi manjša lepa desna. Pazi na potopljene skale na začetku. Voda je čista.

DOSTOP: Trst – Benetke – Padova – Bologna – Modena – Parma – La Spezia – Levanto (proti Genovi), 611 kilometrov v eno smer.

SLIKE:

Levanto, 13.8.2006
Levanto, 13.8.2006, Foto:Tony Tronchin

Levanto, 13.8.2006
Levanto, 13.8.2006, Foto:Tony Tronchin

Prikaži celotno Surf Spoti Ujusansa mapo.

Comments (0)

Leave a reply