WCT novice & Mundaka Pro

WCT novice & Mundaka Pro
August 13, 2006 Klemen Surk

Za tiste manj uspešne surferje WCT-ja in bolj uspešne WQS-a je trenutno v polnem teku evropski del sezone. Par WQS tekem z maksimalnim številom zvezdic (6), najbolj mastnim denarnim skladom in največjim številom točk na razpolago je odločilnih kdo se bo drugo leto poslovil iz Dream Toura in kdo iz kvalifikacijskega WQS-a se bo nanj z velikim veseljem priključil. Rip Curl Boardmasters v Newquay-u v Angliji se je že zaključil, Sooruz Lacanau Pro v Franciji pa se začenja jutri. Medtem pa najboljši na svetu čakajo na jesenske swelle in drugo tekmo na ameriški celini, Evropa in leto spet Mundaka pa jih čaka šele septembra in oktobra.

Naslednja tekma za najboljše se bo odvila od 12. do 16. septembra na spotu Lower Trestles v San Clemente v Kaliforniji. Boost mobile Pro of surf presented by Hurley. Lansko leto je na njej dominiral Kelly Slater, prejšnji zmagovalci pa so še Joel Parkinson (AUS)
2003, Richie Lovett (AUS)
2002 in Luke Egan (AUS) 2001.

Kelly Slater
Kelly Slater, Lower Trestles 2005

Kelly Slater
Kelly Slater, Lower Trestles 2005

 

Trestles je eden najboljših valov v ZDA, če odštejemo Hawaiie, gre pa za high-performance point-break, ki se lomi ob kamniti obali, kadar seka tudi 150 metrov in več. Poleg tega ima tudi levo, ki je hitrejša in bolj močna a krajša. Razen tega, da je najboljši in tudi najbolj z valovi bogat spot v Kaliforniji je tudi eden redkih krajev v krogu 200 km kjer potrebuješ več kot 10 minut do najbližjega Starbucksa ali Vietnamskega salona manikure. Kar pomeni, da obstaja večja verjetnost, da te opraska kakšna divja žival kot pa s kofeinom prepojena dečva z dolgimi nohti.

Po tekmi v ZDA se bo cirkus preselil v Evropo in sicer najprej v  Hossegor, kjer bo od 22. septembra do 1. oktobra tradicionalni Quiksilver Pro. Lani ga je še tretjič!! zapored dobil Andy Irons, še prej pa Neco Padaratz (BRA). 

Andy Irons
Andy Irons na poti do zmage na spotu La Nord

Andy Irons
Andy Irons

Tri tekme pred koncem letošnjega toura se bo zaspana baskovska vasica Mundaka spet prebudila v surferski curkus. Potem, ko je praskanje peska iz morskega dna tako uničilo spot, da so morali lani tekmo odpovedati, je mati narava spet nanosila mivko in poskrbela za sporočilo ljudem – ne praskat kjer te ne srbi ali ne praskat ker nič ne pomaga. Spot Mundaka dela tako kot včasih ali pa še boljše, letošnji aprilski swell bo šel na primer v zgodovino tega spota, saj so odfurali nekaj največjih tub. Tekma na Mundaki je ponavadi odločilna za kronanje novega svetovnega prvaka. Iz pomola v reko so bili do sedaj zmetani Mark Occhilupo (Aus), Kelly Slater (USA), Andy Irons (Haw), Shane Dorian (Haw) in Luke Egan (Aus). Ta čast namreč pripada le zmagovalcem te tekme.

Luke Egan
Luke Egan, zmagovalec zadnje tekme leta 2004

Mundaka
Mundaka

Andy Irons je ob napovedi vnovičnega obiska Baskije povedal: "Ko so lani odpovedali Mundako nisem mogel verjeti, Mundaka je tako hud val in okolica je prelepa, ni mi bilo čisto jasno kaj se je zgodilo z valom in odstranjevanjem mivke in koliko časa bo trajalo, da se stanje popravi. Zato sem bil precej slabe volje. Takrat sem se družil z Occyjem in tudi on je bil slabe volje. Mundaka je nekako njegov spot, on je šef ali pa lahko rečem župan Mundake, ko pride v vas ga vsi pridejo geldati in vsi ga poznajo. Val pa surfa tako, kot nihče drug."

Mundaka

Comments (0)

Leave a reply