Levanto Bolnca 2.-3.1.2010 (foto+video)

Levanto Bolnca 2.-3.1.2010 (foto+video)
January 8, 2010 Klemen Surk

Na Jadranu že par dni piha jugo ampak nič posebnega. Ravno toliko premalo, da ni nič. Zato potem, na napovedi za valove, vedno oko pade še na zgornji levi kot, kjer je Ligursko morje. Opa, vijolična! Pa še vikend je, prazniki so, začetek leta, kar tradicionalno je postalo tole novoletno surfanje – že parkrat smo bili v vodi 1.1., no zdaj bomo pa 2.1. Gremo!

Levanto napoved se je vedno čekirala po sistemu več je boljše je. Sistem temelji na strahu, da se pelješ 650km v eno smer, prideš tja in je potem flat. Če kaže 1.25m, pa se izobare mal zamaknejo greš lahko samo na kapučino in domov. Saj kavica je dobra, pa še mal se s špageti in pestom založiš, samo 14 ur se pa nebi vozil za to. Če kaže pa 4m jebemti, neki bo zihr tudi če se vse na glavo obrne! Tako da, če ne kaže na valovih 2.5m in če surfreport ne obljublja več kot 1.5m, potem ne gremo. Do sedaj se je to razmeroma OK izšlo, precej epskih Levantov se je nabralo, čeprav smo se že enkrat spraševali od kdaj je 1.5m 2x čez glavo. Še posebej se je to spraševal Grega in njegova zlomljena dila. Nekaj je imela za pripomnit tudi boleča rama. No ampak tokrat se je pa skoraj zgodil zajeb.

Valovi so obljubljali 2.5m, surfreport 2m+. Startamo iz Ljubljane malo čez 2 uro zjutraj na dan 2. januar v letu gospodovem 2010. Na Fernetičih poberemo še Dejča in pičimo. Napoved za Slovenijo je dež in sneg in slabo vreme, napoved za Levanto je sonček in brez oblačka. Razpoloženje je na višku, kolikor je to lahko ob 4h zjutraj 2. januarja. Ko se mal pred koncem avtoceste za La Specio ustavimo nas vse mal preseneti kolk je mraz!?! in še par zasneženih gora v okolici. Z izjemo Gregata ni še noben surfal v minusu :), sem vedu da mu bodo Haag izkušnje še prišle prav, damn.

Medtem, ko nabiramo zadnje kilometre proti Levantu, se že dvigujeta sonce in temperatura. Nekih 7C naštejemo. In potem pogledamo čez rob hribov v Levanto, prvič se zagleda morje in zaliv. Uuuu, linije, hudo!

Mogoče bi se nam moral zdet sumljivo, da se linije vidijo iz 10 ali koliko km stran :). Ker ko pridemo v Levanto je morje čisto zmešano. Kot prvo – plaže sploh ni. Polna luna in visoki valovi so zalili vso mivko in občasno butajo ob betonsko sprehajalno potko. Bar na plaži je do kolen v vodi, dobro da je na kolih. Pomolov se skoraj ne vidi iz vode, vsaka pena jih zalije in splakne. Prva polovica zaliva je čisto bela in “kr neki”. Zaradi toliko vode in valov izgleda kot bi zaliv prijel za rob in ga začel tresti levo desno, morje prihaja iz leve in desne in iz leve in desne istočasno. Pa je drugače čisto brezveterje in glassy. Vmes pa plavajo razni kosi lesa in tudi 4, 5 metrov dolgi hlodi. Bolj ven na odprto pa prihajajo linije in se počasi lomijo v gore pene. Izgleda počasi, ampak edini surfer v vodi z rdečim rhino chaserjem v hm… dveh urah ujame dva vala in se potem na poti iz vode skoraj razbije na zalitem pomolu.

Mi mal gledamo, se čudimo, se naslonimo na ograjo, se vsedemo na klopco, čakamo, gremo poiskat kje bomo spal (bolnica mimgrede), gremo jest, gremo na kavico… Ko sedimo na kavici se iz kafiča v centru med hišami ravno še toliko vidi plažo, da vsake toliko časa zagledaš steno vode. A je že kaj padlo? Ne še… 🙂

Ko pridemo nazaj na plažo je situacija tam ob enih več al manj ista kot prej zjutraj. Grega ne jebe in gre v vodo. Tam v kotu zaliva so manjši valovi in še dva druga surferja. Čez pol ure pridem še sam. Ven pripedlat je skoraj easy v zavetju malega pristanišča. Samo valovi so pa “kr neki”. Neki jih ujameva, Grega se zafura do plaže mene pa na plažo neprostovojno pospremi en večji set. Med mletjem pod vodo se držiš za glavo in misliš, sam ne hloda, sam ne hloda… 🙂

Ko prideva nazaj do kombija ravno vseka ofshore. Linije dobijo visoke in dolge bele zastave, ki občasno zadimijo cel zaliv. Res lepo za gledat, ampak še bolj zajeban za surfat.

To je to, glihkar sem si zračunal povprečno ceno na val na tem tripu. Tam 60€ na val je. Ne preveč za stvar, ki jo rad počneš. Proper. Lol. Gremo spat, jutr (v nedeljo, 3.1.20) bo akcija. No potem pride SMS od bodd-a da bo jutr akcije samo 0.5m ob 7ih zjutraj, pol pa pada. Oujeah, kolk bom fajn spal. Drek.

Prvi vstane Grega, ko je še skoraj tema. Gre gledat valove. Pride nazaj kao neki je, tam nasprot pomola se lomi, samo ful manj kot včeraj. Mraz je. Gre nazaj spat.

Čez pol ure vstane Jani. Gre gledat valove. Pride nazaj kao kurac, nč ni. Mraz je. Gre nazaj spat.

Čez pol ure začnem razmišlat fak, a gremo vsaj v Forte dei Marmi, tam več swella pobere pa še beachbreak je. Vstanem. Gremo gledat valove. Jaz, Ciklon in Dejč se s kombijem zapelemo na promenado nad valovi. Čiiiiist glassy, tolk gladka voda je lahko samo v Sredozemlju. Z linijami, na trenutke mal večjimi, ampak ne zgleda ravno hudo. Nč, če je to to grem v vodo, ne bom zdaj tle sedel in šel potem domov. Mraz je. Termometer kaže -2C. Ciklon in dejč nista ravno navdušena. Počas gre wetsuit nazaj v škatlo in gremo na zajtrk v bolnco.

Jemo, neki palamudimo okol, mine ura, iz sprehoda prideta Grega in Ula: “Ej, ene 7 jih je že v vodi”.

Matr smo ovce :), a zdej pa gremo al kaj?! Še preden se kombi dobr ustavi smo že v vodi, zunaj je kakšna stopinja nad nulo, samo se kaže sonce in počasi se zrak segreva. Sploh ni mraz, voda ima pa itak kako C več kot v Jadranu. Pa ne da je po moje kako 1/4 manj kot prej zjutraj, ko kao ni blo dobr:).

Je pa neka fora tle v Levantu. Kot prvo ne vem, a merijo valove po Havajski lestvici od zadaj al kaj? In kot drugo, valove vedno gledaš iz kakih 5m višine, kjer je obmorska promenada. In iz 5m višine izgledajo manjši, kot so v resnici. Že tako iz plaže vedno izgledajo manjši kot potem v vodi.

Tako da – teh 0.5m se je prevedlo v občasne shoulder high valove, ki so se pa mal preveč zapiral in tubiral za moj okus. Po polovici sešna smo se pa namontiral na Nadio ob pomol in začel furat desne. Ja zakon je blo, vedno bolj. Na žalost je swell upadal in tam okol 12ih so še zadnji prišli iz vode. Povprečje na val sem si kr fajn popravil, tako da lahko za konec napišem samo še – splačal se je. Saj se vedno.

F O T K E !

FILM: Levanto.Bolnca.PROPER.2010.nokia-rip.PST-G


Comments (9)

 1. mm
  andraz 2026 years ago

  sam šefo se fura. neka huda dilca. italjana skor povoz.:)klemen: dej pliz outro mal bolj počas… da vidm kaj piše?

 2. mm
  Marko Odič 2026 years ago

  …nokia rip, hahahaha… 😀

 3. mm
  Marko Odič 2026 years ago

  6:11min… odlicno si zrihtu… (sam se po dnevih bi mogla loct, sam sj se vid, ve… loc, steka…hahaha…), top!

 4. mm
  Marko Odič 2026 years ago

  …”v letu gospodovem…” hahahahahahahahaha 😀 😀 😀 😀

 5. mm
  Marko Odič 2026 years ago

  bemtis, sj bi clovk reku, da so eni cist privatniki…. ;P ha ha ha. sevice je biu pa itq najbol operemljen 7,6 single pa fish za naslednji dan… top kombinacija… to je kvajver… big wave for a day, fish for all days…pha, italijani pravjo svel desetletja…

 6. mm Author
  klemen 2026 years ago

  PST-G = Pesto Genovese

 7. gregor 2026 years ago

  valjda da sefo voz, ce je mal pa svojo kamermanko s seboj 8)

 8. gregor 2026 years ago

  ja moj dedek bi reku:” ko je srecan, i pevci mu jaja nose!” (prevod: kdor je srecn, temu tud slavcki valijo jajcka) ahahahahaha ;D

 9. mm
  Mitja Legat 2026 years ago

  proper report, fajn za prebrat

Leave a reply