Alarm za velike valove na Pacifiku

Alarm za velike valove na Pacifiku
January 19, 2015 Marko Odič
mm
In Tekmovalne novice

Na pacifiški strani naše na tričetrt modre oble pravkar, seveda z izjemo tistih, ki prav zdaj spijo, živčno čakajo prihajajoče dni in še bolj živčno spremljajo vse mogoče napovedi za valove. A čemu je prav zdaj tako?

Minimum, ki ga big wejverji rabijo za prižig zelene luči je 25+ čevljev. V evrospkem metričnem sistemu je pa to približnih 8 metrov. Slika pa kaže tudi še kakšen ščepec več.

Minimum, ki ga big wejverji rabijo za prižig zelene luči je 25+ čevljev. V evrospkem metričnem sistemu je to dobrih 8 metrov. Slika pa kaže tudi še kakšen ščepec več, tako da smo v nizkem štartu tudi mi.

Zato, ker so morjebralci z vseh mogočih valovnih napovednikov, na čelu s Surflineom, našli eno prav fajno nevihto, ki se je začela kuhati v bližini japonskih otokov in šepetajoče poklicali Havaje (prvo Lairda H., koga pa drugega) in še bolj šepetajoče naznanili, da letos pa tudi Eddie mogoče bo.

In tako se je začelo spremljanje in opazovanje razvijajoče se nevihte, v katero smer jo nese, kako nizko se tlači, kakšen je obseg oblačne kape, hitrost vetra itd., itd., itd. No, včeraj so pa naši vrli morjeslovci ne več šepetajoče, ampak prav pogumno dahnili v širni surferski eter, da razglašujejo rumeni alarm za kar tri tekme, ki potrebujejo komadne valove, dve tekmi pri pečinah čeljusti (Jaws) ali Pe`ahi po dahujevsko (Big Wave Tour in XXL Big Wave awards), tretja je pa tudi že zelo težko pričakovana tekma v spomin Eddie Aikaua, na Waimei, se pravi Waimea, v spomin Eddie Aikau. A smo to napisali razumljivo?! Verjetno ne, da pa razjasnimo, prvo je opis tekme, drugo pa lastno ime tekme, a je oboje zelo, zelo podobno.

Glavna odločitev ali zaženejo rdeč…, ups, zeleni alarm bo padla danes zvečer po havajskem času, nato pa imajo big wejverji 72 ur časa, da šibnejo iz kateregažekoli konca sveta, na katerem v tem trenutku uživajo in da se privlečejo na Havaje in nabrusijo smernike svojim mega-čeveljskim raketam za velike valove, ker vse tekme bodo vozili ročno. Brez tistih tečnih štiricilindričnih kosilnic za na morje, starošolsko pedlanje do onemoglosti, par skoraj utopitev in nato veliki finale pri spustu v osrčje pošastnega valovnega maelstroma.

V kolikor imamo/jo srečo z razglašeno zeleno barvo vseh tekem, vam pa napopamo povezave do tekem na tisto fejst bukovo omrežje, da si lahko veliki spektakel ogleadate tudi sami.

Comments (3)

 1. mm
  Mitja Legat 2026 years ago

  v sredo mogoče Eddie 😉

 2. mm
  Miha Mahkovic 2026 years ago

  eddie je no go. pač pa bo jaws :)))

 3. mm
  Marko Odic 2026 years ago

  če jes prov razumem, bodo najprej rekl al bo al ne, toj pa jutr zjutrej verjetn po našem cajti, pol majo pa 3 dni cajta da uletijo dol. tko da sreda je bl realn… 🙂

Leave a reply