Univerza Cal Tech in SUP rajderji zaključili raziskave

Univerza Cal Tech in SUP rajderji zaključili raziskave
April 1, 2012 Marko Odič

In kakšne raziskave so to bile. Znanstveniki univerze Cal Tech so v sodelovanju z izbranimi SUP rajderji dokončali projekt “SUPer sem!”. Naporen projekt, ki se je vlekel skoraj od ponovnega odkritja SUPanja pa vse do nedavnega, je bil pred kratkim zaključen in poglejmo, kakšne so ugotovitve in zaključki.

 Kako pa da se je taka znanstvena ustanova sploh spravila na tako težavno in naporno raziskavo?! Izbrani raziskovalci Univerze Cal Tech so po ogledu prvenstvenih posnetkov SUPanja ugotovili, da se v tem lahko skriva dosti, dosti več kot bi se nam zdelo na prvo oko. 

Zato so začeli s projektom “I am SUPer!” ali po naše “SUPer sem!”, kjer so na izbranih atletih opravili miriado poizkusov, vaj, fizičnih, mentalnih in marskikakršnih še treningov, ki so obsegali področja od nevroznanosti in nevroraziskav, pa do prav enostavno fizičnega “metljenja in kidanja gnoja” na športnih in drugih objektih že omenjene univerze Cal Tech. Konjušniki in hišniki univerze so bili seveda zelo veseli te nenadejane pomoči.

  

Kako se je vse skupaj začelo… “SUPer sem!”

Ta projekt, ki je že v samem štartu vzbujal dvome znanstveni srenji, povzročal nespeče noči tako znanstevnikom kot tudi SUP rajderjem se je vlekel kar nekaj let in v pohvalo napornem ter intenzivnem veslanju in poganjanju so le začeli, sicer res počasi, kapljati rezultati te prav zanimive in unikatne raziskave.

alt

 vir:Cal Tech University: znanstveni fotorobot in hkrati zaključek dolgotrajnega projekta – “SUPer sem!”

Ugotovitve, do katerih so se tako mukotrpno pririnili znanstveniki, njihovi pomočniki in seveda sami SUPerji, zdaj pa so jih razodeli celemu svetu pa so sledeče: in kot prvo, ugotovitev je za začetek samo ena:

– SUPerji, ob res, res aktivnem poganjanju imajo potencial preseči točkovno vrednost inteligenčnega količnika nad 90 (IQ 90) ali bolj po domače povedano, če SUPaš še nisi nujno najbolj zabit. Spodaj pa je posnetek, tudi pomemben dokazni material kalifornijske univerze Cal Tech, danes že 2x svetovnega SUP prvaka, ki tudi dokazuje zgornjo hipotezo, s katero so znanstveniki začeli raziskavo.

močneje ni nujno neumneje… “SUPer sem!”

alt

Glavni raziskovalec, prof. dr.Allan B`Stard, predstojnik katedre za nevroznanost na Cal Techu, in vodja projekta “SUPer sem!”.

Takole, še en trenutek, ko lahko svetu znanstvenikov in atletov rečemo le -večna čast in slava! 

om&ks

—————————————–

[op.urednika – prvoaprilske novice znajo biti hudič za bralce]

Comments (0)

Leave a reply