Umetni reef v Veliki Britaniji

Umetni reef v Veliki Britaniji
August 19, 2009 Dejan Peras

V Veliki Britaniji prav te dni zaključujejo dela na novem umetnem reefu,prvem in edinem tovrstnem v Evropi.Nahaja se v bližini Boscombe Pier dobrih 225m od obale.
Projekt in postavitev jih je stala 1.4milijona funtov, kar je veliko za novo igrišče.Oče projekta je dr.Kerry Black ki je prepotoval vse oceane ter premeril najboljših 44 brejkov na svetu.Na svetu so še štirje enaki reefi in sicer Narrowneck v Australiji, Cables v Western Australiji ter Mt. Manganui v Novi Zelandiji.

Kljub temu, da bodo reef spedenali do konca naslednjega meseca so val že testirali nekateri bodyborderji in se navdušili nad dolgimi,močnimi in hitrimi tubami ,ki jih reef proizvaja.Kvaliteta valov naj bi bila po lestvici št.5 svetovno znani Pipeline je za primerjavo ocenjen s št.8

Umetni Reet Boscombe

Comments (15)

 1. mm
  Marko Odič 2026 years ago

  zoki bi se zmenu za 1,5 milijona…. 😀 (fantje, kozarce mate prazne… :D)

 2. mm
  Marko Odič 2026 years ago

  lenobe se pa ne podpira… nč žičnce… 😀

 3. mm
  Marko Odič 2026 years ago

  zoki bi se zmenu tut za 100 dni…. 😀 😀 😀 (fantje, kozarce mate prazne :D)

 4. mm
  Marko Odič 2026 years ago

  he he, klemz ti raj poglej, ce ze majo na crnem trgu sea of darkness… a must to see 😀

 5. mm
  Marko Odič 2026 years ago

  bljak… men je tale a fly in the champagne taka kost v grlu… cist brez veze porabljen material za snemat… lahk bi posnel raj surfanje v sloveniji… 😀

 6. mm
  klemen 2026 years ago

  Poglejte v tazadnga Surferja – Typhoon lagun na Floridi. 1000$ za eno uro za najem celega…hm…bazena al kako se temu rece, 10 folka, 100$ na enga.. mal vec k benz do Medulina. Val ni glih tuba, ampak zgleda pa hudo. Drgac pa umetni reefi tud pomagajo ohranjat obalo… ceprav to je bl v interesu tistih ki majo bajto na plazi, kot pa da bi erozija res kaj skodovala…tko pac narava prestavla material naokol 🙂

 7. mm
  klemen 2026 years ago

  Tle smo gledal A fly in a champagne, One track mind, The drifter, Olas… a sm kej spustu, bil je nek Ombak Bali film festival.

 8. Author
  dejan 2026 years ago

  Dvomim……..premal x buta jugo……..če bi imeli vsaj 100dni bi pol z takim reefom pridobil še nekje 15-20% če pa imaš 10dni +15-20% se ne izplača

 9. Author
  dejan 2026 years ago

  Jaz pa to podpiram…v primeru da je res vse spedenano,da nanešen materijal ne vpliva negativo na morsko fauno in okolje….tko če s tem izboljšajo kvaliteto že obstoječega vala,in povečajo število dni ko lahko surfaš je to cool….Tko,.,.raje umeten reef kot plinski terminal,nafto črpališče…marine.luke…to je zame sranje…..pa noben ne odgovarja….To Legat….(pa ne mislim nič slabega)V bistvu pa tkole eno vprašanje… …Furaš po smučarskih progah….(ker je edino furanje izven prog nature friendly….).

 10. Author
  dejan 2026 years ago

  Sej te popolnoma razumem….sploh ni nobene panike…..Res je problem da so nekatere reči preveč povezane z denarjem…….Drugače pa to ne bo plačljivo……je le pridobitev na spotu……..pa tud predragi projekti so da bi lih v vsak zaliv postavljali umetne reefe…..

 11. ales 2026 years ago

  čez 50 let Hrvaška………a bom takrat še surfal???????:(:(:(

 12. mm
  Mitja Legat 2026 years ago

  svašta… sam še vprašanje časa je kdaj dobimo prvi surfpark… z žičnico za v lineup po možnosti 🙂 😛

 13. mm
  Mitja Legat 2026 years ago

  maš prav da more bit pač orenk… furam smučišča, probam pa čimveč hodit na turne (pr teh cenah nam druzga počas itak ne bo ostal 🙁 ) pa ti loh povem da tud smučanje izven prog ni zmerej nature friendly, še posebej pa ne v smislu kokr si slovenci to predstavljamo (beri: šnops pa gasa skoz gozd vse polomt pa še tulit po možnosti celo pot dol kakor zgledno kaže reklama največjega slovenskega mobi operaterja)… se mi zdi da so take “umetne” stvari več al manj vse fajn, dokler ne pride kapital zravn, in k boš meu enkrat v vsakem zalivu en takle plačljiv surfpark bo spedenan vse drugo kt pa flora in favna (npr. mcdonalds… itak pretiravam, sam če tko pomislš ni smešn)

 14. mm
  Mitja Legat 2026 years ago

  pa kozarce mamo spet prazne 😀

 15. mm
  Mitja Legat 2026 years ago

  a ni fajn če je skoz mal drgač 😀 😀 😀 [lokalci v mundaki bi me za tole prefukal 😀

Leave a reply