Začetek trilogije

Začetek trilogije
April 19, 2010 Marko Odič

Gotovo smo vsi že slišali za filmsko trilogijo Nazaj v prihodnost, ampak
a veste katera trilogija se je pa zgodila na včerajšnji dan, že kar 29 let nazaj?
Da ne izdam preveč naenkrat, pojdimo kar lepo počasi in po korakih.

 

Koncem 60ih se je začelo na veliko preizkušati nove designe, nove oblike,
zgodila se je mešanica hippie-trippie powerja, ali širjenja obzorij pri samem izdelovanju surfov,
in novih materialov. Tako so se v kratkem času klasični surfboardi, dolžine 11-9 čevljev,
prilagodili novim oblikam ježe valov, osebnega izražanja in še čem, ter postali krajši, novih oblik, mimogrede, je kdo že videl surf v obliki mante? Kljub vsem “norim” poskusom se je oblikoval nek splošen tip, oblika surfa, danes poznan kot shortboard. Le ti so postali dosti krajši, cca 7 čevljev, spremenil se je volumen, položaj na surfu, oblikovala se je špička ali “kook-buster” (če si kook, te je bustnila), repi so postajali raznorazni, sprememba dna in seveda, uvajanje sprememb pri smernikih.

Iz prvotnega single-fina surfboarda je Avstralec Geoff McCoy ustvaril začetek prihodnosti, twin fin. Kasneje, ko je McCoy že začel obupavati nad duotonostjo designa je to opazil, kdo drug kot, Mark Richard in naredil setup, ki mu je prinesel 4 naslove prvaka in boom med designerji, ki so kar hitro sprejeli noviteto. (tule je pa še intervju z MRjem, ki … no, preberi si sam)

A zadnjih 30 let vozijo večinoma samo tri smernike, vpraša pogumni in pozorni bralec. Res je, trije smerniki, tri fin ali thruster setup je bila še ena nadgradnja v sistemu kontroliranja deske. Večina misli, da je prvi trojček sestavil nihče drug kot Simon Anderson, a do prvih poskusov v tej smeri je začelo prihajati dosti, dosti prej.

http://www.youtube.com/watch?v=odIPLfjPUuA
malce zgodovine

V decembru l.70 se je v Kaliforniji zgodil še en miselni preskok (posledica česa, bi se človek vprašal, hehe), in dva mlada hippie surferja, brata Campbell sta postavila tri smernike na eno samo desko, ki sta jo poimenovala Bonzer. Ta setup je izgledal tako, da sta uporabila en velik, trikoten smernik in dva manjša, ki sta bila oblike gredlja.
Bob McTavish je leto dni kasneje, l.71, sestavil komplet treh smrnikov na eni deski, tokrat so bili enaki po obliki, a različnih velikosti. McTavish prvi poimenuje zadevščino tree fin (ups, poustimo tree huggerje raje na miru), se pravi tri-fin setup.

Simon Anderson, nadebudni surfer in rezljač, ki že od malih nog spremlja razvoj šejpanja, spozna Franka Williamsa, učenca in pomočnika pri McCoyu, ki mu l.80 predstavi sistem treh smernikov. Simon vidi v tem neverjeten potencial, zadevščino še malce stestira in prilagodi tako, da izenači velikosti smernikov. Sedaj so vsi trije smerniki enako veliki, hm, se pravi majhni, saj so glede na tiste smernike z longboardov precej majhni, danes vseprisotni thrusterji.


še malce več zgodovine

Zadevščina pa na začetku ni dosegla nekega uspeha, design je prilagojen samo zate, so govorili Simonu, to je le muha enodnevnica in podobno. A kot nalašč, se je 18. aprila 1981 odvijal predzadnji dan Bellsov, ki so dobili swell, da še danes govorijo surfaške
mamce z obale, da če pride Velika noč koncem aprila, Bells po šivih poka. In tudi takrat je pokalo (se še spominjamo Point breaka in 50 letne nevihte, kam jo je napovedal?), petmetrski valovi so čistili line-up tako, da ga še današnji SUPji ne morejo pomesti do iste čistoče. Simon pa … zmaga Bells (drugič), zatem še Coke Surfabouts in Pipe Masters na Havajih. Vse s tremi smerniki (in tremi deskami, hehe). Od takrat je thruster postal prevladujoč
fin setup, očitno že skoraj 30 let, res pa je da se počasi spet vračajo od različnih postavitev smernikov, 2, 4, 5, mnogo idej, pa do dolžin desk, plovnosti, položaja telesa na deski, itd, se vleče iz naftalina in očitno je da smo spet na pragu neke revolucije
tegale športa. Danes pa se spomnimo Simona in njegovo drugo zmago Bellsa, ki nas je usmerila v določen design
(pa ne da tipo že žvižga rakom, samo njegova pogruntavščina ima rojstni dan).

http://www.youtube.com/watch?v=EPNiwcv076Y
in še zmaga

Comments (3)

 1. mm Author
  Marko Odič 2026 years ago

  al sada si već ostario. briši ;D 😀 ;D 😀

 2. mm
  Ujusansa Surf Klub 2026 years ago

  Vse najboljše thruster

 3. mm
  Ujusansa Surf Klub 2026 years ago

  hahahaha

Leave a reply