Rumeni big wave svet!?

Rumeni big wave svet!?
November 1, 2013 Marko Odič

Pokanje, ki ga prinaša letošnja jesen je čisto s kavlja. Pred parimi dnevi se je zbudil Nazare, malo za tem vidimo fotke s Havajev, kjer Mauijaška big wave klika fura Jaws/Peahi, hkrati pa z drugega konca sveta, zdaj smo že v Kaliforniji, lahko vidimo kako Gerard Butler spet teži mlademu Jay Moriartyju, koliko časa mora še glancati ograjo, da bo dober big wave rajder.

Aja, to je iz filma. Ampak to še zmeraj ne pomeni, da Mavericks ni delal in tudi sanfrancisška big wave klika je prišla do svojega koščka nebes v teh dneh. Vidimo torej, da je v tem tednu ogromno big wave spotov tako zarapotalo, da se je stresel cel svet.

Svejl, ki je oblil obale Evrope, pacifiških otokov in celin je tako postavil tudi eno zanimivo vprašanje. Kako se pripravljati za velike valove in ali je vsakdo primeren za to. Za to vprašanje je najbolj kriv dvojni dejavnik iz Nazareja. Prvi je ta, da je Carlos Burle (delno) odpeljal (a je to sploh možno, delno odpeljal?) eno tako valovno gmoto, da si še španski bikoborci razkrivajo sive glave že samo pri pogledu na sliko pošasti, drugi pa nesreča Maye Gabeira.

Carlos Burle, brazilski jurišnik, ki že kar nekaj časa trga po big wave spotih in si prav gotovo zasluži omembo v elitni grupi najbolj chargerskih big wave imen, je par dni nazaj zategnil val. Val v Nazareju. Surf mediji in fanatiki so to takoj poimenovali kot rekordni val ever, preseženih 100 feetov, big wave čirule čarule, in še in še. A Carlos je res čmoknil proti koncu vala. Če je čmoknil primerna beseda. Zbila ga je ena ogromna pena enega še bolj ogromnega vala. Ampak tipo se je zategnil s skuterjem v val, odštartal je zahtevnejšo sekcijo na res pošastno velikem valu in natiščal, naravnost, dokler ga ni odnesla pena.

http://www.youtube.com/watch?v=dtVQJCq2cCM

Carlos in pošastni val iz globočin. Če bi bil Oscar Wilde na tripu v Nazareju, bi se njegov “de profundis” gotovo bral čisto drugače, monster wave gledamo od znakca 2:50s.

Kaj pa deklice in nesreča Maye Gabeira? Vprašanje, ali je big wave svet primeren tudi za punce je seveda popolnoma jasno. To ve vsako dekle zase in tista, ki doživlja klic take hoje po robu, mora hočeš nočeš kdaj tudi pomisliti, kaj narediti, ko se zadeve zalomijo. Ker zadeve se kdaj pa kdaj tudi zalomijo, pa če si to želimo ali ne. Trditev, da je tak zahteven podvig, kot je lovljenje megametrskih pošasti stvar zahajajočih surf zvezd (ker niso tekmovalno več tako sposobni), izključno moška zadevščina, kot da smo v biblijskih časih pri Ezopovih kozjih štalah, kjer stari oča Ezop tepe svoje hčerke, ko te pripravljajo sir in bog-ve-kaj-dela-šele-s-kozami, medtem ko lahko samo moški potomci furajo tisti starozavezni svejl, katerega natančnejše lokacije in spote “knjiga knjig” ne omenja prav preveč natančno, ali kaj še bolj obskurnega, zvito-v-trto, nezanimivo in slabo- ali pa ne-argumentirano.

A glej ga zlomka, kdo se potem najde na širokem svetovnem spletu? Medtem, ko mlade surf snage lomijo deske, skuterje, kosti in kljubujejo pritiskom, pod- in nadvodnim, se najde ena stara surf tečnoba po imenu Laird Hamilton, ki ves nastali napredek lahkomiselno vtakne v koš za smeti z besedami, da Nazare ni sploh proper spot, da Carlos vala ni odpeljal in da naj Maya ostane rajši na kopnem, ker očitno surfanje ni najbolj primerno zanjo.

http://www.youtube.com/watch?v=OyjiobZsMYk

Laird in WWW debata o tem, kaj je domena big wave surfanja. A korak naprej je več kot očitno že storjen. Ideja, da so veliki valovi samo na pacifiški strani in v bližini pacifiških otokov je popolnoma nesmiselna. Ali je tole Lairdovo negodovanje zaradi tega, ker on ni presegel rekorda, zaradi starosti/tržno usmerjene miselnosti ali poveličevanja havajskih spotov glede na cel ostali svet, se pa lahko vprašamo, če smo z mislimi ravno na paši ali na pašniku.

Očitno je, da kljub neverjetni pokritosti z vsemi možnimi sateliti in ultra tehnološkimi opazovalnimi napravami še zmeraj ne poznamo toliko natančno našega planeta, da bi lahko z gotovostjo trdili kje in kdaj se dela NAJ-večji val in kdo je le tega pofural. Karakter oz.specifika posameznega vala je pa tista, ki daje surferjem tisto povratno informacijo, ki ločuje med uspehom in nesrečo, pa naj bo to korala, vulkanski- ali kako drugače kamniti greben, ali peščeno dno. Ključno je, da obstaja primeren prehod iz globine v plitvejši del, ki omogoča valovanju, da doseže svoj maksimum. Gotovo je pa človeški karakter tisti, ki bo vsakokrat poskušal preseči že doseženo, pa čeprav samo zaradi tega, ker to lahko.

om

Comments (0)

Leave a reply