Evropa je najboljše bigwavearsko središče!

Evropa je najboljše bigwavearsko središče!
October 28, 2013 Marko Odič

Evropa je semi-skriti bigwavearski dragulj! Pika! Zadeva, o kateri se v naših in tujih logih govori že dolgo časa je, da je evropski subkontinent zlata črna luknja za velike valove. Ali je pa morda zlat bianco bel nepopisan list, kar se ščepec bolj pravilno sliši, a mnogo manj spektakularno. Ampak spektakularno je pa odkrivanje ogromnih valov po Evropi.

Seveda je najbolj zanimiv tisti konec, ki meji na najširše širjave in najgloblje globočine oceana in ta trenutek je najširša širjava, ki se zelo hitro zoža in globočina, ki iz globin useka do skoraj-gladinskega nivoja v drzni potezi, kot bi jo potegnili s čopičem, seveda pri portugalski vasici Nazare.

alt

In pri tej vasici je spot, ki bi ga lahko poimenovali kar krotilec levov ali po portugalsko domador de leões, ko se ta monstruozna zadeva od spota zbudi, ker mu (spotu) samo Nazare res ne pritiče več. Če imajo Havajci svoj Banzai Pipeline in Jaws ter druge “zloglasno epic big wave” spote, klikni za povečavo zgornjo fotko. Leva je od “lani”, 28.1.2013…, In desno je od “letos”, 28.10.2013. Kar takoj opazimo je to, da dormador očitno zelo bolano dela prav na 28. dan v mesecu in očitno ima zelo rad tudi leto 2013.In seveda ogromen val. Levo je Garret Mac in desno Carlos Burle.

Danes je 28.10. Danes je Domador delal. In delal je prav pošteno, valovi so bili ogromni. Celo Z obalo Evrope je zalil svejl kar-en-par ogromnih metrov in ti “kar en par” visoki valovi so potovali s povprečno relativno hitrostjo izraženo s povprečjem časa med posameznimi vrhovi, ki je 20s, kar nam, po brskanju med nekimi čudnimi fizikalnimi formulami še zmeraj ni izdalo kolikšna je hitrost posameznega vala, a če si pogledamo fotke in video nam bo zaprlo sapo.

http://www.youtube.com/watch?v=nLyh5mzoJss

Carlos Burle in tisti dan v mesecu, ko tudi hoja po prstih ne zadošča, da te nekaj ne useka, če si v bližini Nazareja.

Kot je zaprlo sapo Mayi Gabeira ali Mayi G., ki se je, nora bigwavearka, spravila na valove na Domadorju pri Nazareju in doživela spiranje meseca, če ne še kaj časovno daljšega, saj se je med holddownom (ali grgranjem pod vodo, dokler te val ne spusti) te nazarške pralnice onesvestila.

Zdaj je dekle že v bolnišnici, živa, cela, zdrava, a prav gotovo malo pretresena. A da ne pozabimo skoraj najpomembnejšega. Spet je imel zraven prste Garret Mac(Namara). A tokrat ni dropnil, Mayi ali komu drugemu (kot lani nekomu na Cortez Banksu ali tam nekje v okolici), temveč je prav on zvlekel nezavestno bigwavearko do plaže in poklical rešilca. Hja, Maya G. in Garret Mac, nekaj bi lahko bilo na tem.

Maya Gabeira v akciji!

Pred tem je dekle seveda zategnila tak val, da bi se velika večina vseh surferjev na svetu pokakala direktno v neopren, chest zip gor ali dol…!

om

Comment (1)

  1. Kaya 2026 years ago

    time to move to Portugal – http://youtu.be/BmLVLB9_QNg 🙂

Leave a reply