Cote d'Basque novice

Cote d'Basque novice
May 29, 2006 Klemen Surk

Baskija je center evrosurfanja tudi zato, ker se tam stalno nekaj dogaja. In obratno.

St Jean de Luz surf film festival 

V soboto se je malo ju&#382no od Angleta v St Jean de Luz-u zaklju&#269il tretji tradicionalni surferski filmski festival. Zmagovalec festivala z nagrado za najboljši film je film Zen & Zero, ostali nagrajenci pa so še All Aboard the Crazy Train, Miles to Surf, Blackwater, Blue Sahara in Fair Bits.

Zen&ZeroMiles to SurfAll Aboard the Crazy TrainBlackWaterBlue SaharaFairBits!

Blue Sahara(2005) je film o novem (oziroma lahko bi rekli tudi prvem) valu surferjev v Maroku, njihovih spotih in lokalnemu junaku Abdel el Harimu. Fair Bits(2005) je skupno delo sedmih filmarjev, ki prihajajo iz razli&#269nih okolij in krajev sveta. V filmu med drugim vidimo tudi kako Taj, Rob Machado in Kelly Slater poskušajo surfat na vratih, lopati, snowboardu, smu&#269kah, kov&#269ku za kitaro in na kavni mizici. Miles to Surf(2006) je film o alternativnih surferskih športih, s katerimi si surferji poskušajo potešiti svojo zasvojenost z valovi. Blackwater(2005) je film o valu Teahupoo z zgodbami, legendami, dejstvi in nevarnostmi. All Aboard the Crazy Train(2005) je film o big wave surfanju s kopico do sedaj še ne videnih posnetkov iz spota Peahu na Mauiu iz legendarnih zim 2004 in 2005. Film je bil &#382e dvakrat nagrajen na drugih festivalih. In zmagovalec Zen & Zero (2005)? Ne boste verjeli, zgodba filma je slede&#269a – 5 mladih Avstrijskih! surferjev se odpravi na tromese&#269ni surf trip iz Kalifornije do Kostarike, v prtljagi imajo tudi tri kamere. Rezultat je film o filozofiji surfanja.

San Sebastian Surf Film Festival

Ker je za zgornji festival &#382e prepozno, prihaja od 7. do 11. junija 4. izvedba Surfilm Festibal, Donostia, San Sebastian. Seznam filmov bo objavljen v petek, 2. junija po uradni tiskovni konferenci organizatorja.

San Sebastian Film Festival

Festival se posve&#269a surfanju, kaj to pravzaprav predstavlja danes? Od samega surfanja in kulture, do varovanja okolja in boja proti onesna&#382evanju. Poleg samega filmskega programa bo potekala vrsta aktivnosti. V Akvariju v San Sebastianu bo debata o okoljskih u&#269inkih predvidenega umetnega reefa v Barceloni. ACS – surfing association Catalunya bo predstavila svoj predlog za umetni reef, ki ga je projektiralo podjetje ASR iz Nove Zelandije (ki, je tam &#382e zgradilo delujo&#269 umetni reef za surfanje). Ta projekt je alternativa uradnemu predlogu, ki predstavlja preprosto gradnjo nekaj betonskih valobranov vzporedno z obalo, ki naj bi ustavila erozijo, obenem pa uni&#269ila dva od najbolj konsistentnih valov v severnem Sredozemlju. V Pomorskem muzeju bo razstava z naslovom "Surfers", ki predstavlja enako naslovljeno knjigo Alaina Gonfaussa. Poleg tega pa bo razstava "Perfect waves, destruction and creation?", ki bo predstavljala zgodovino problemati&#269nih valov kot so La Barre, na ustju reke Bidasoa, San Sebastian – Gros beach, Orio, Mundaka in druge. Plus zaklju&#269na zabava, še druge razstave in še marsikaj.

VQS Evropa Tour

Image 

To pa še ni vse. VQS (Volcom in ne world, da ne bo pomote) European Tour se bo za&#269el s prvim tekmovanjem po imenu Le Mulletfish v Hossegorju in sicer &#269ez vikend 10. in 11. junija 2006.

Kana Miss Cup

Ne to še vedno ni vse. Ravnokar, bolj natan&#269no v&#269eraj v nedeljo, se je na valovih Cavalliersa v Angletu kon&#269alo tekmovanje v surfanju za dekleta – Kana Miss Cup. Rank tekmovanja je bil WLT 3 zvezdice (World longboard tour), Womens Event EPSA 1 zvezdica. V glavnem, zmagala je Marie Pierre Abgrall in si tako prisurfala sploh svojo prvo zmago na tekmovanjih. Claire Karabatsos pa je zmagovalka v Longboard kategoriji in s tem tudi evropska prvakinja. &#268isti 3-4 feet visoki valovi in rahel side shore veter.

Kana Miss Cup
zmagovalni oder

Kon&#269ni rezultati WLT:
1. Claire Karabatsos
2. Estitxu Estremo

M. Pierre Abgrall
M. Pierre Abgrall

Kon&#269ni rezultati EPSA:
1. M. Pierre Abgrall
2. Estitxu Estremo

Novi fini?
nova oblika finov?

Deutschen Wellenreitmeisterschaften '06

Nem&#269ija sicer ima svoj konec Severnega morja, ki pa ni ravno nekaj s &#269emer bi se lahko hvalili ob tabornem oglju po celem dnevu surfanja tako da Nemci, kot tudi drugi srednje-evropski narodi organizirajo svoje surfersko dr&#382avno prvenstvo izven meja svoje dr&#382ave. Da ni to kar nekaj pove &#382e spoštljiva starost tekmovanja – 11 let!!

Image

Tekmovanje se je &#382e za&#269elo, trajalo pa bo do 3. junija. Kogar zanima raven nemškega surfanja, si jih lahko ogleda v St. Gironsu. Osem kategorij (jaz sem jih sicer naštel devet), 117 udele&#382encev, 2.000 EUR nagrade.

Kategorije:
– Open Männer
– Bodyboard Männer
– Longboard
– Junioren (am 01.01.06 keine 18 Jahre)
– Senioren (am 01.01.06 mind. 28 Jahre)
– Master (am 01.01.06 mind. 35 Jahren)
– Open Frauen
– Boadyboard Frauen
– Longboard Frauen

Comments (0)

Leave a reply