Andy Irons 1978-2010

Andy Irons 1978-2010
November 3, 2010 Ujusansa Surf Klub

Trikratni svetovni prvak (2002, 2003, 2004) Andy Irons se je za vedno poslovil od valov tega sveta in številnih šokiranih prijateljev, fenov ter svoje družine. Po prvih podatkih je Andy na tekmi v Puerto Ricu dobil dengo in se v nedeljo zaradi bolezni umaknil iz tekmovanja. Odpravil se je proti domu vendar je bil tako bolan, da ni mogel na svoj let iz Dallasa na Hawaiie. Najel si je sobo v kateri so ga kasneje zaposleni v hotelu našli mrtvega. Andy, počivaj v miru.

Andy Irons se je rodil 24 julija 1978 na otoku Kauai, kjer je živel vse svoje življenje. Njegov oče Phil Irons se je 1970 tja preselil iz Kalifornije in se poročil z ženo Danielle. Poleg Andy-ja sta imela še enaga sina, mlajšega Bruca. Andy in Bruce sta si bila surferska rivala že od mladih nog in se vzpodbujala k boljšemu surfanju. 

V amaterskih in mladinskih vrstah se je Andy v začetku 90 let zavihtel na vrh ameriškega mladinskega tekmovanja NSSA. Zmagal je tudi na državnem prvenstvu. Še med srednjo šolo je dobil tudi pro tekmo 1996 HIC Pipeline Pro, kjer je v finalu premagal Derek Ho in Shane Beschen, svojega brata Bruca pa v polfinalu. Andy je v trenutku postal zvezda, zasut s ponudbami sponzorjev.

V 1997 se je kvalificiral na WCT in dobil dve tekmi na Huntington Beach-u – G-Shock US Open in Op Pro.

Ko je izgledalo, da je Andyjeva pot že tlakovana z zlatom in da je samo še vprašanj časa kdaj mu bo uspelo je leta 1999 izpadel iz WCT-ja. Tudi z nekaj sreče se je v letu 2000 vrnil na WCT tour in končal sezono med prvih 16 z zmago na tekmi Billabong Pro Trestles.

Andyjeva leta so bila 2002, 2003 in 2004, ko je zapored dobil kar tri naslove svetovnega prvaka. Bil je edini, ki je osvojil naslov med tem, ko je bil Kelly Slater na touru in dal vse od sebe. Njegove najboljše tekme so bile Quiksilver Pro France, ki ga je dobil v letih 2003, 2004 in 2005 ter Rip Curl Pro Search, ki ga je dobil v 2006 in 2007. Skupaj je Andy v svoji karieri zbral 19 zmag na tekmah svetovnega pokala. Poleg tega je dobil mesto na Surfing Walk of Fame in dobil tudi kar štiri Vans Triple Crown naslove.

Še posebej vesel je bil zadnje zmage, ki jo je dosegel letos. Ko je Andy v 2008 nekako izgubil žar in s tem tudi voljo do tekmovanja se je lansko leto umaknil iz pokala in izpustil eno sezono. Če ne morem zmagovati brezveze da tekmujem je povedal. Letos so mu podelili wildcard, tako da se je lahko uvrstil nazaj na pokal in po srednje dobrem začetku je zmagal na Tahitiju.

Andy Irons na poti k zmagi na prvem Rip Curlovem Search eventu – Somewhere in Mexico

Pipeline je bil Andy-jev priljubljen spot


Nekoč najhujša rivala, potem pa tudi dobra prijatelja – Kelly Slater in Andy Irons

Še posebej veliko mu je pomenila letošnja zmaga v Teahupoo tubah.


Andy je za sabo zapustil ženo Lindy Irons, v sedmem mesecu nosečnosti


V Andy-jev spomin so za en dan prekinili tekmo v Portoriku in se poslovili od svojega nekdanjega sotekmovalca.

Spominska galerija.

Comments (4)

 1. mm
  klemen 2026 years ago

  Zdaj si, zdaj te ni 😮

 2. dejan 2026 years ago

  Lahko bi v nedeljo organizirali Paddle out v spomin Andy Ironsa….

 3. miha 2026 years ago

  pa tko smo navijal zanga v tahitiju k je biu cist naspideran.R.I.P. Andy Irons

 4. mm
  Mitja Legat 2026 years ago

  največja faca… R.I.P.

Leave a reply