Tahiti, predvečer tekme

Tahiti, predvečer tekme
August 25, 2011 Marko Odič

Že dober teden vremenski napovedniki pobesnelo bezljajo in sprožajo alarm med karavano najboljših. Nad nami (še bolj pa nad njimi) visi masiven swell (smer J/JZ), ki spada v kategorijo “swell desetletja”. Valovanje, ki ga napovedujejo, zraste po velikosti na zelo solidno (10-12 čevljev) s četrtka na petek, nato še bolj zraste v noči na soboto, po enodnevnem “počitku” pa pride še en pulz (torej že tretji), približno v velikosti petkovega, v ponedeljek.

Še dobro, da so krivulje enobarvne…

swell

vir: Surfline

Sean Collins iz Surflinea napoveduje ogromne bunke in zelo močan veter danes in tudi še jutri. Jakost pasatnih vetrov, smeri side off/sideshore, ki pihajo po napovedi ta dva dni, je v  20ih vozlih, kar je že…, khem, komadna moč vetra, hehe.

Tekmovalcem po začetnem uvodnem delu, trialsih in prvi rundi, kjer so surfali valove v rangu 4-6 čevljev, napovedan swell zagotovo ne olajšuje položaja. Stanje je kar napeto, tekmovalci vedo, da bo surfanje takših valov velik izziv za vse, saj lahko vsaka napaka pomeni tudi hudo poškodbo. Eden od favoritov CJ Hobgood pravi, da mu spremljanje napovedi pospešuje prebavo na “3 kakce na dan”.

chopu1

Bo tokrat res še večje?! Bolj deževno je prav gotovo…

Ob konfiguraciji terena, koralni greben se iz globoke vode strmo dvigne na globino cca. 17m, od kod se nadaljuje koralna polica, nekje do globine kolena (knee high, heh) surfanje zagotovo ne bo enostavno. Tak tip grebena je kasneje postal znan kot “slab (ang., ali plošča v slo.)”, tahitijski je seveda prototip “slaba”, za surferje pa to pomeni, da se ne glede na velikost valovanja val zlomi na vedno isti točki, ki je posledica te podvodne “stopnice”.

V drugi rundi danes pričakujemo  tekmovalce, ki so izpadli v prvem, “3 man heatu”. Ta runda bo eliminacijska, vsakokratni zmagovalec vročic druge runde pa se bo nato srečal  s “prvorundaši”. Težko delo jih torej čaka že danes, z dvigom swella pa bo zagotovo zelo napeto tudi v kasnejših rundah. Kdor še ne ve, kje lahko gleda, naj klikne sem.

Minili so tudi že 4 dnevi, ki so bili namenjeni čakanju tega desetletnega swella, tako da se tudi organizatorji sprašujejo, kdaj in kako bodo razvrstili vročice in runde tekmovanja, saj je v ponedeljek že zadnji dan tekmovalnega okna, to pa bo gotovo tudi terjalo svoj davek pri tekmovalcih, ki bodo, če bodo vozili po več vročic na dan, zagotovo prignani do meja vzdržljivosti.

BILLABONG PRO TAHITI ROUND 2 MATCH-UPS:
Heat 1: Jeremy Flores (FRA) vs. Heiarii Williams (PYF)
Heat 2: Taj Burrow (AUS) vs. Ricardo dos Santos (BRA)
Heat 3: Adrian Buchan (AUS) vs. Gabe Kling (USA)
Heat 4: Owen Wright (AUS) vs. Adam Melling (AUS)
Heat 5: Joel Parkinson (AUS) vs. Brett Simpson (USA)
Heat 6: Bede Durbidge (AUS) vs. Josh Kerr (AUS)
Heat 7: Michel Bourez (PYF) vs. Daniel Ross (AUS)
Heat 8: Adriano de Souza (BRA) vs. Raoni Monteiro (BRA)
Heat 9: Kieren Perrow (AUS) vs. Tiago Pires (PRT)
Heat 10: Patrick Gudauskas (USA) vs. Jadson Andre (BRA)
Heat 11: Alejo Muniz (BRA) vs. Matt Wilkinson (AUS)
Heat 12: Heitor Alves (BRA) vs. Chris Davidson (AUS)

 

Comments (2)

  1. mm Author
    Marko Odič 2026 years ago

    quente… 😀 😀 :D, uh, tko mi je, da še vem ne, če sm sploh prov napisu…

Leave a reply