Svež govor o olimpijskem surfanju

Svež govor o olimpijskem surfanju
September 1, 2011 Marko Odič
mm
In Surfanje

Vprašanje, ali surfanje spada na Olimpijske igre ali ne, najde privržence za in zagovornike proti v vsaki večji ali manjši surferski skupnosti. Zagovorniki te ideje že vidijo, kako se postavlja valovni bazen v vsaki olimpijski vasi, ne glede na dizajn in trejdmark umetnega vala ter odsotnost vsakršne morske obale, medtem ko nasprotniki, surferski puristi vidijo surfanje kot pristen spoj med človekom in energijami oceana, ki ne sme in ne more biti enako surfanju na umetni podlagi v bolj ali manj zaprtem okolju, kjer se zgubi vsak občutek za diverzifikacijo posameznih valov, valovnih skupin in drugih sladkih malih morskih detajlov, ki determinirajo koncept in smisel surfanja.

(op.uredništva: slike olimpijskih krogov ne bomo objavili, ker se avtoritarni del uredništva pogosto na tihem in vsakič javno ob pivu ne strinja z uvrstitvijo surfanja na OI, trdeč da je to povsem zmešana ideja!)

Trenutno prevladujoče mnenje je, da je surfanje še daleč od uvrstitve na OI. ISA in predsednik F.Aguerre težita k temu, da bi morda v prihajajočih desetih letih morgoče že videli surfanje kot olimpijsko panogo, nasprotniki pa zmahujejo in zmajujejo z glavo, da nihče ne bo investitor za umetni val, ki vsaj v teoriji obratuje le za čas trajanja dotičnih OI.

Tukaj pa vstopi v igro SIMA. Združenje proizvajalcev surferske opreme, sivi poslovni mož iz ozadja, ki močno upliva na razvoj in smeri, v katere se obrača deskarski šport je začelo glasno namigovati, da bi pa oni prav z veseljem videli kako se surfa tudi na OI. Da bi čimpreje doživeli zaenkrat še tako megleno prihodnost, se je izvršni odbor direktorjev proizvajalcev surferske opremme odločil, da bo ISI sponzoriral intenzivnejše preučevanje in pogosteje zastavljanje vprašanja, ali surfanje spada na OI ali ne s triletnim, petindvajset tisoč dolarjev vrednim premišljevalnim programom, s katerim bi ISA morda dobila večji zagon za dosego svojega cilja.

   

om

Comments (0)

Leave a reply