Zgodovina Surfanja

Zgodovina Surfanja
January 5, 2006 Ujusansa Surf Klub
mm
In Surfanje

PolinezijaSurfanje je eden od starejsih sportov, ki se zato lahko pohvali z bogato zgodovino. Od prvih poskusov lovljenja valov v Polineziji do razmaha surfanja na Hawaiih ter kasneje popularizacije surfanja po celem svetu je surfanje obdrzalo tisti prvinski stik s svojimi koreninami. Surfanje ni nikoli samo sport in samo lovljenje valov, temvec sprejemanje vsega kar surfanje prinasa skupaj z zgodovino, zgodbami, filmi, glasbo, oblekami in razmisljanjem.

Image

Polinezijci (leto 400 nasega stetja ) se zabavajo. 1777, Hawai, Kapitan Cook je na potovanju okoli sveta. Na Hawaih naleti na nov sport/zabavo s katerim se kratkocasijo domacini. V prvi vrsti so tisti modre krvi. Surfanje je bilo takrat sport kraljev, del vere, del obicajev, povezava cloveka in morja in seveda predvsem zabava. Leto 1907, Kalifornija. Beachboy George Freeth pride iz dopusta (ali kakorkoli je ze bilo) na Hawaih in s seboj prinese surf ter za majhno denarno nadomestilo od nekega podjetja predstavi surfanje v Kaliforniji. Kmalu postane surfanje v Ameriki velik hit, nacin zivljenja in upora proti starsem, drzavi in ostalemu uniformizmu. Zurke, bejbe in pivo na obali in seveda surf, surf, surf. Se pred njim pa so v Kaliforniji, stran od oci mnozic, surfali: leta 1900 v Santa Cruz (severna California) stari ata surfanja Duke Kahanamoku ter se nekaj let prej (in se bolj neuradno) trije princi iz Hawaiev, ki so jih starsi poslali na solanje nekam v Kalifornijo.
Image

Zacetek surfanja v Evropi? Velika Britanija: 1923, potem dolga pavza do 1961
Nizozemska: 1930-1950 (samo en dude) vec sele po 1960
Portugalska: ni cisto jasno? 1953?
Francija:1956
Maroko: 1961
Spanija:1962
Irska: 1963
Nemcija. 1965
Italija: okoli 1980
Norveska: 1982
Belgija: 1983
Danska: 1985

Image

Slovenija: ??? – vse letnice se nanasajo na to kdaj je prvi domorodec surfal v svoji domovini. Kdo je prvi surfal v Sloveniji? Bili so casi, ko so (smo) vsi mislili, da je to nemogoce. Sedaj pa je obcasno surfanje v Piranu nekaj obicajnega, ceprav se vedno vzbuja zacudenje in nasmehe mimoidocih. Igor in Rok sta v Piranu prvic surfala novembra 1998. Po moje in po njuno sta prva. Ce se je ze kdo ubijal v Slovenji pred tem naj se javi. Sicer pa sem dobil mail od nekoga, ki je 1993 surfal v Savudriji.

Image

Comments (0)

Leave a reply