Šola surfanja – Surf Šola

Šola surfanja – Surf Šola
February 21, 2001 Ujusansa Surf Klub
mm
In Surfanje

Surfanje izgleda zelo enostavno, ampak videz vara. Že samo priveslati ven čez peno je vse prej kot lahka naloga. Val se ti enkrat podre na glavo, drugič pa ga ne moreš ujeti in ga ujameš se ti surf zapiči v vodo ravno, ko poskusiš vstati. Vsaj tak je občutek na začetku. Zato predstavljamo online šolo surfanja.

Šola Surfanja

Uvod

Nekaj nasvetov za začetek:

 • Kot prvo, treba je znati plavati in se ne preveč bati vode. Surf deska niso rokavčki.
 • Varnost je vedno prva, zato se pozanimaj kakšne nevarnosti čakajo surferje in na kaj je potrebno paziti.
 • Če prvič vidiš prave valove, pojdi najprej v vodo brez deske, da sploh vidiš kaj je to val.
 • Najboljše je iti najprej v tečaj surfanja, kjer se naučiš osnov in vidiš ali ti je zadeva sploh všeč (halo, seveda ti je), kajti nekaj ur prakse je boljše od par dni branja navodil za računalnikom.
 • Najdi si kolega ali kolegico, ki ga surfanje zanima tako kot tebe. Skupaj bosta začela in skupaj postala proja. Kolega bo kričal nate: “Pejt, pejt, tale val je tvoj!” in “Jao, zakaj nisi šel?!”, te bo rešil, ko se utapljaš, ne bo ti težil, če mu padeš v val itd… In seveda, če te bo surfanje zagrabilo (halo, seveda te bo) in se boš verjetno kdaj iz Slovenije peljal 1000 ali pa še več kilometrov do prvega vala, rabiš nekoga, ki je faca nasploh. Pa še surfarski vic – če surfas s kolegom se nevarnost, da te poje morski pes prepolovi.
 • Vsaj na hitro preleti naš surf slovar, da boš boljše razumel o čem se sploh pogovarjamo. Kaj je lineup, kaj je spot, kaj je kanal, offshore, onshore, swell itd…
 • Ugotoviti moraš ali si goofy ali regular – to pomeni, katero nogo boš imel na surfu spredaj.

Preden greš surfat

Recimo, da si ignoriral zgornje nasvete in nisi šel v tečaj, saj si zagrizen samouk in si se znašel nekje ob oceanu z živahno surfersko sceno in z izposojeno surf desko pod pazduho in bi rad seveda čim prej okusil valove. Easy, easy. Najprej poglej pod pazduho kaj držiš v rokah. Če je nekaj kratkega in precej špičastega potem si si izposodil neprimeren surf za začetnika. Preberi najprej kakšen surfboard izbrati za začetek.

Naslednja stvar, ki jo lahko mimogrede vprašaš v surf shopu, kjer si boš izposodil surf desko je:

 • Katera plaža je primerna za začetnike? To pomeni, da je brez skal, močnih tokov in lomilskih valov.
 • Ali so danes razmere sploh primerne za surfanje, sploh za začetnika? Da morebiti ravno prišel swell leta z 5 do 6 meterskimi valovi in močnim onshore vetrom.
 • Kdaj izbrani spot deluje, na plimo ali na oseko ali je vseeno? Da se prikažemo ob pravem času na pravem mestu.

OK. Si na izbrani obali. Med strechingom (lahko se vsaj delaš, da se razteguješ in ogrevaš) na obali glej na naslednje stvari:

 • Kje v morju surferji sedijo na svojih surfih (lineup) – tja moraš pripedlat, saj se tam valovi verjeno najboljše lomijo.
 • Ali so na tej plaži tudi kopalci in lifeguardi? Če so, so potem tam verjetno tudi zastave, ki povedo, do kje lahko surfas. Nikoli ne smeš surfati med kopalci.
 • Kje ostali surferji pedlajo ven v lineup. Najtežje je iti ven direktno čez pene.
 • Pozanimaj se o tokovih na plaži (vir informacij: lifeguard, tabla na plaži, drugi surferji…) saj znajo biti najbolj nevarna stvar za surferja.
 • In končno, spusti velik set mimo, preden greš v vodo.

Pedlanje

Poln si že znanja in informacij in zdaj gremo končno zares v vodo. Mučni aktivnosti med katero surfer leži na surf deski in vrti roke skozi vodo se reče pedlanje in je edini pametni (zaenkrat) način, kako se premikati po morski gladini. In je tisto, kar boš med surfanjem počel večino časa. Precej več kot surfal. Sedaj tudi razumeš zakaj je smešno, ko začetnik pripomni, da je verjetno za surfanje potrebno imeti močne noge.

Akcija. Namažeš svoj surf z waxom, da ne drsi in si privezes leash na zadnjo nogo. To pomeni na desno, če si regular in na levo, če si goofy. Kako določiti ali si regular ali goofy? Če bordaš, skejtaš verjetno ne bo problem. Če ne, lahko poizkusiš prav tako na skejtu ali pa se zadrsaš po gladki podlagi in ugotoviš, kaj ti bolj paše. Potem greš v vodo nekje do pasu in skočiš na surf, se vležeš točno na sredino, na stringer in začneš pedlat. Nos surfa naj med tem par centimetrov gleda iz vode. Če gleda več ali pa če rije po vodi, potem ne veslaš optimalno in preveč riješ po vodi. Kljub temu, da greš ven tam, kjer so valovi najmanjši, kjer ti pomaga tok in še kaj je na poti do lineupa skoraj vedno treba premagati nekaj pene – zlomljenih valov. Obstaja pet načinov kako čez peno tako, da te odnese čim manj nazaj.

 • Zaveslaš kolikor moreš in se zabiješ direktno v peno. Recimo, da deluje samo kadar so valovi majhni.
 • Dvigneš telo stran od surfa. Z rokami se primeš za rob surf deske in dvigneš telo, surf pa potisnes rahlo navzdol tako, da gre pena med tabo in surfom. Prav tako za male valove.
 • Želva. Tik preden te pena zalije se primeš za surf in se prekucneš na hrbet, tako da si v vodi pod surfom. Nos surfa potegneš navzdol, da ne zajame vala in val bo šel čez surf in ga še dodatno potisnil navzdol. To tehniko uporablajo longboarderji in deluje tudi pri večjih valovih, vzame pa nekaj časa, ko plezaš nazaj na surf.
 • Adijo tehnika. Skočiš dol s surfa in se potopiš pod val proti dnu. Prej moraš pogledati, da okoli tebe v dolžini tvojega leasha in malo več ni nobenega drugega surferja ali pavlaca, ki bi mu tvoj plesoči surf lahko razbil glavo. S to metodo izgubiš precejšno pot in se jo uporabi kadar je val prevelik za tvoje znanje ostalih tehnik premagovanja pene.
 • Račka. Ta metoda je malo težja, a najbolj učinkovita. Nekaj sekund preden te zajame pena potisneš nos surfa z rokami navdol. Nato s kolenom (v večjih valovih s stopalom) potisneš pod vodo še zadnji del surfa in se skupaj s surfom potopiš pod val. Globlje je bolje. Pomaga tudi, da z drugo nogo brcneš nazaj v zrak, kar te še dodatno potisne navzdol. Pod vodo z rokami potegneš surf k telesu, koleno daš dol s surfa in surf usmeriš proti morski gladini za valom. To te bo vrglo ven na površje za peno medtem, ko bo pena šla naprej.

Kako ujameš val in vstaneš

Nauči se sedeti na surfu, opazuj valove ter čakaj na “svoj” val.  Izberi si obalo brez gneče in s peščenim dnom, da te ne vrže v kakšno skalo (če se slučajno nisi pozanimal, kot smo svetovali). Gre pa tako:

 • Zagledaš obetaven val na morju in se obrneš proti obali.
 • Surf mora bit pravokotno obrnjen na val.
 • Ko se ti val približa začnes močno veslati.
 • Mogoče tukaj nekaj besed o obetavnih valovih. Medtem, ko sedimo v lineupu za vsak val, ki gre mimo nas pogledamo kje se je zlomil. Tako dobiš idejo, kje se valovi lomijo. Sebe potem postaviš nekaj bolj proti odprtem morju. Val mora namreč imeti primerno strmino, da ga lahko ujamemo. Če bo prepoložen ga ne bomo ujeli pa če smo prvak v prostem slogu. Če bo val prestrm oz. tik pred tem, da se zlomi, bomo začetniki verjetno leteli na glavo in na nos v vodo, ker se bo vse zgodilo prehitro. Val hočemo ujeti nekje med tema dvema točkama. In še to, močneje kot veslaš bolj položen val lahko ujameš. Na položnem valu pa je lažje vstati kot na strmem. OK gremo naprej.
 • Najti moraš točko na surfu nad katero mora bit tvoj obraz, ko ležiš na surfu. Če ležiš čez to točko se ti bo nos surfa, ko bos vstajal zapičil v vodo (pearling). Če pa ležiš preveč zadaj, boš težko ujel kakšen val, saj te bo val prehitel.
 • Ko čutiš, da si ujel val, še enkrat ali dvakrat zamahni.
 • Hrbet usločiš nazaj kolikor moreš, tako da ti ni treba z rokami dvigovat celega telesa, z rokama ob prsih primes surf. Iztegnes roke in se dvigneš ter istočasno eno koleno suneš naprej in postaviš nogo med dlani (ce si regular levo, če si goofy desno) in na sredino srfa. Druga noga sama sledi. Noge obdržiš pokrčene tako, da je težišče nizje. Smej se, sufraš!

Tule še en zelo važen napotek. Vso stvar smo malo pospešili in izpustili osnovno fazo učenja surfanja – surfanje in vstajanje na peni. Torej preden se odpravimo v lineup delati zmedo, je treba vstajanje vaditi na obali (surf položi v pesek) in potem na peni. Zakaj na peni? Pena ni tako močna kot val, surf je ves čas vodoravno, imamo več časa, peno je lažje ujeti kot val, nismo nikomur v napoto in še kaj bi se našlo. šele nato gremo na val. Ves postopek je enak kot pri surfanju valov, samo da lovimo že zlomljene valove.

Surfanje po valu

Ko znaš vstati se užitek šele začenja. Če samo vstaneš in se pelješ naravnost, zdrsneš po valu in ga prehitiš, na ravnini izgubiš hitrost, ujame te pena in surfanja je konec. To ni to. Surfa se po nezlomljenem valu, zato moras pred dnom vala zavit stan od pene na val. Temu zavoju rečemo bottom turn. Tako se lahko pelješ po valu dokler se val ne zapre ali če imaš srečo, dokler se na zapičeš v obalo. Kako zaviti? Težišče imej nizko, pritisneš na prste ali pete in se rahlo nagneš proti centru zavoja. Pritiskanje na prste in pete ne pomeni, da se surfa z robnikom, kon na primer na snowboardu, bolj je podobno bordanju v celcu, kjer gre bolj za gibanje telesa in ne delo z “robniki”. Pri močnih valovih lahko damo več teže na zadnjo nogo.

Padci so sestavni del surfanja in učenja. Pri vsakem padcu si pod vodo in ko pomoliš glavo iz vode, glavo pokrij z rokami, da se zavaruješ pred morebitnim letečim surfom. Zaradi sebe in drugih ves čas pazi na svoj surf. Ko padeš in te val zalije, se mu pusti in izplavaj, ko gre val mimo. Prej je brezveze izgubljati energijo. Če surfas na breaku s plitvim kamnitim dnom je koristna čelada. Ok pretiravam, to so nasveti za začetnike. Zato bomo s šolo zavijanja na valu, ki se lomi nad plitvim kanitim dnom in podobnimi stvarmi nadaljevali v kakšnem drugem prispevku.

Pravila surfanja

Vsi boljši breaki so vedno bolj obljudeni, nikakršna redkost ni poleti v vodi videti tudi 50 in več surferjev na istem mestu. Za primere, ko si moramo deliti valove je nastalo nekaj pravil, ki pomagajo ohranjat mir v lineupu. Če jih ne upostevaš te bo hitro kdo opomnil (najmanj).

 • Pravilo Moj Val. Surfer, ki je najblizji delu vala, ki se lomi ima prednost na valu. Npr.: Če se valovi lomijo od leve proti desni ima prednost tist, ki je najbolj na levi. Če eden že surfa, ti pa ujameš val med njim in peno val ni tvoj, ker se delno uporablja tudi pravilo, da je val od tistega, ki je prvi vstal.
 • Vrivanje. To pomeni, da greš loviti val, ki ga nekdo že surfa ali ima očitno prednost pred tabo pri lovljenju vala. Tega se ne počne. Lahko sicer pedlaš na isti val in potem gledaš ali ga je model ujel in v primeru, da ga ni, štartaš sam. Se pa temu, reče da si besna glista ali kača po angleško (snake). V idealnem lineupu bi namreč vsak surfer prišel na vrsto po določenem času in po odsurfanem valu, bi se postavil na konec vrste. Ko pa nekdo pedla okoli tebe, da se postavi v boljšo pozicijo napram tebi je to snakeing. Besne gliste so bolj razširjene kot pa vrivanje (drop in), ker stvar ni tako očitna. Zadevo izvajajo predvsem lokalci med turisti.
 • Pedlanje. Ko pedlaš ven, nekdo pa surfa na valu, je vljudno da greš čez val za njim. Se pravi na strani, kjer se val lomi. To sicer pomeni, da moraš čez peno, kar je težje, kot mu sekati pot in lepo skočiti čez val. Lahko pa upaš, da bodo tudi ostali tako vljudni do tebe, ko boš surfal.
 • Pazi na svoj surf. Ves čas moraš vedeti kjer je tvoja deska in kje so ostali ljudje v vodi. Surfer, ki neprestano skače iz surfa in ga pušča, da ga pena premetava po lineupu je nevaren in nepriljubljen.

Pa še misel za konec – morje kontrolira narava in ta ja včasih lahko kar prasica, tako da pazi, da ne zabredeš čez glavo. Če se ti zdijo valovi preveliki ne hodi v vodo, dokler ne veš kaj delaš. Nekateri surfajo tud velike valove visoke čez 10m a ni potrebno, da ima val 10m, da te zmelje. Tudi 2 metra ali nekaj čez te lahko prav lepo potunka in drži pod vodo nekaj sekund. Drugače pa uživaj, surferji smo najbolj srečni ljudje na svetu, ki nam je bilo dano spoznati umetnost drsenja po valovih.

Comments (0)

Leave a reply