Surfanje "na recept"

Surfanje "na recept"
November 16, 2015 Maša Mazi
mm
In Ostale novice, Surfanje

V francoskem Biarritzu lahko zdravniki predpišejo 12-tedenski tečaj surfanja ali SUPanja pacientom, ki trpijo za vrsto kroničnih bolezni.

Biarritz je postal prvo mesto na svetu, kjer lahko surfaš “na recept.” Na ta način zdravijo vrsto kroničnih bolezni, vključno s srčnimi obolenji in depresijo. Sistem vzpodbuja k zmanjšanju uporabe zdravil in gibanju.

Termin.02_MIHA.GODEC__MG_4392

V testni študiji sodeluje 20 lokalnih zdravnikov, ki pa poleg surfanja in SUPanja lahko predpišejo tudi bolj “klasične” aktivnosti, na primer plavanje ali nordijsko hojo.

Program, ki ne obremenjuje socialnega sistema, je zasnoval regionalni Nacionalni Olimpijski komite. Finančna sredstva namreč prispeva mesto Biarritz skupaj z dvema privatnima zdravstvenima združenjema, pacienti pa za tečaje doplačajo le simboličen znesek.

Po šestih mesecih testiranj so rezultati študije pozitivni. Večina pacientov po končanem 12-tedenskem tečaju nadaljuje s športom.

Zdravniki pravijo, da so surfanje in druge aktivnosti zelo učinkovite v boju s kroničnimi bolečinami in depresijo, pa tudi s sladkorno boleznijo in debelostjo.

Termin.02_MIHA.GODEC__MG_3468

Za študijo se že zanima še 20 drugih francoskih mest.

 

Fotografiji: Miha Godec

Comments (0)

Leave a reply