Surf Slovar

Surf Slovar
January 1, 2006 Klemen Surk
mm
In Surfanje

Slovar večinoma angleških surferskih izrazov:

Barrel
Val se zlomi tako, da vrh vala vrže čez spodnji del vala. To se zgodi, kadar vrh vala potuje hitreje, kot njegov spodnji del. Na hitrost in način lomljenja vala pa vpliva predvsem oblika dna, smer in velikost valov in vetrovne razmere. Ob tem, ko se vrh vala zlomi čez spodnji del vala nastane med padajočim vrhom in samim valom ovalen prostor. Zaradi oblike tudi ime – barrel ali tudi tube.
Beachbreak
Mivkalom; je vsak spot, kjer se valovi lomijo nad peščenim dnom ali dnom prekritim z mivko. Dno beachbreaka se s časom pod vplivom valov in tokov spreminja. Zato se valovi na beachbreaku ob različnih pogojih in ob različnih obdobjih lomijo različno. Močne zimske nevihte z velikimi valovi lahko popolnoma preoblikujejo peščeno dno in valovi so naslednje poletje potem drugačni kot prejšnje leto. Val na beachbreaku ima pogosto manjšo moč in se lomi počasneje, kot val, ki se lomi na skalnatem dnu.
Big Gun
surf deska namenjena za velike valove. Taka deska je daljša in težja od običajne surf deske, značilen je pin tail. Dolžina deske je pomembna pri lovljenju velikih valov, saj ti potujejo hitreje kot majhni valovi in jih je zato težje ujeti. Večja teža deske omogoča bolj gladko vožnjo, saj ob velikih hitrostih, ki se jih doseže na velikih valovih, vsaka grbina na valu pomeni udarec v desko in izgubo ravnotežja. Pin tail od vseh oblik zadnjih delov surf deske najboljše drži desko na valu.
Blank
Je osnova za izdelavo surf deske. Pena z vstavljenim lesenim rebrom – stringerjem in delno oblikovanim rockerjem. Iz blanka shaper oblikuje desko, potem pa jo da naprej v laminacijo. Close tolerance blank – oblika blanka (procker in debelina) je že zelo podobna surfu tako, da shaper hitreje izdela surf, je pa možnost napake večja oz. je napako težje popraviti.
Blown Out
surf je blown out, odpihnilo, razpihalo hadar piha tako mocan veter da valovi izgubijo svojo pravo obliko in se jih ne da vec surfat
Boardshorts
kopalke za surfanje; poleg glavne naloge, da v boardshortsih izgledamo kul, le ti varujejo pred odrgninami od voska in v žep lahko na elastiko spravimo ključe od avta (če si upaš). Nastopi pa naslednji problem, namesto odrgnin od voska dobimo odrgnine od boardshorstsev. Razni mehki materiali, odsotnost šivov in podobne finte pomagajo.
Boo Boo
Bubu; vsaka manjša poškodba. Po surferski definiciji je manjša poškodba vsaka poškodba, ki ne prepreči, da greš surfat. Dodatno pravilo je, da je treba k zdravniku takrat, kadar se poškodbe ne da popraviti s silvertejpom.
Bottom
Dno; odvisno od konteksta lahko pomeni morsko dno ali pa spodnji del vala kjer stena preide v ravnino morske gladine.
Bottom turn
osnovni in prvi zavoj, ki ga naredi surfer po tem, ko vstane. Dober bottom turn je osnova za nadaljevanje surfanja saj z njim prenesemo hitrost, ki smo jo dobili s spustom po valu, naprej na steno.
Bowl
Ko val na reefu ali sipini naleti na plitvo mesto (bolj plitvo od okolice) se val na tem mestu upočasni, v okolici pa se giblje z nespremenjeno hitrostjo in zato rahlo ovije plitvo mesto. Zato se moč vala tam skoncentrira in val se zlomi močneje. Stena vala dobi na tem mestu obliko podobno skledi in od tu tudi ime – bowl.
Bro, Brah
Dober kolega.
Break
lom; Del obale, ok v bistvu morja, kjer se lomijo valovi. Do neke mere je break enako kot spot. S tem, da je lahko surf spot tudi razumljeno bolj široko. Recimo surf spot je Medulin, kjer je več breakov – Marlera, Kažela…
Caught Inside
Direktni prevod ujet notri ne pove nič. Inside je v surferskem žargonu območje v morju med obalo in lomečimi se valovi. To je kraj, kjer te premetavajo pene in se ti na glavo lomijo valovi. To je aktualno predvsem pri surfanju reefov in pointbreakov, kjer na lep dan lahko po odsurfanemu valu zaviješ čez val in odpedlaš nazaj v lineup, ne da bi ti bilo treba spet čez peno. Ali pa recimo na spotih, na katere se pedla v lineup okoli pene in ne čez njo. Na takih spotih je problem samo takrat, ko padeš med surfanjem in te pena potegne malo naprej proti obali. Takrat si ujet na območju, ki ga ves čas zalivajo pene in se moraš namučiti, da prideš nazaj v lineup – si caught inside. Če so na obali skale in so valovi veliki, si lahko v resnih v težavah. Bolj hecno se caught inside sliši na beachbreaku, kjer je tako ali tako treba veliko veslati čez pene, ampak, če je linija pene še posebej močna, se izraz prav tako lahko uporabi.
Channel
kanal; Med obalo in sipino, kjer se lomijo valovi, se v peščenem dnu oblikuje kanal po katerem voda, ki jo na obalo potiskajo valovi, odteka nazaj na odprto morje. V kanalu zaradi globlje vode ni valov. Prav tako je kanal območje na reefu, kjer je morsko dno tako globoko, da se valovi na tem mestu ne lomijo.
Choppy
Chop ali choppy; nasprotno od glassy; Majhni valovi, ki nastanejo zaradi bližnjih recimo termičnih valov in so zato majhni, neurejeni, brez linij in se lomijo malo tu malo tam, nimajo neke pametne stene itd… Kadar začne pihati na obalo onshore veter, se tudi normalni valovi lahko spremenijo v chop oziroma postanejo choppy.
Clean-up Wave
čistilni val; Ob neki velikosti swella, isti plimi, vetru in vseh drugih pogojih se valovi ponavadi lomijo na istem mestu. Tam sedijo tudi surferji v vodi in tam je lineup. Vsake toliko časa pa lahko pride val, ki je večji od ostalih in se zlomi prej in pena zalije cel lineup in odplakne tiste, ki ne naredijo dobrega duckdiva proti obali. Če vidiš kako naenkrat vsi veslajo ven, najbrž prihaja cleanup val. Zdaj ni smiselno govorit o cleanup valu, če je swella en meter in pride en val, ki ima meter dvajset. Tak val ne bo počistil nikogar.
Close Out (to)
zapira, zapirati; Val se zapre, ko se zlomi po celotni dolžini. Če se to zgodi takoj, ko se val začne lomit in pri vsakem valu takrat rečemo – waves are closing out – valovi se zapirajo. Takrat je brezveze it v vodo, ker ni na nobenem valu odprtega dela za surfanje. Lahko pa se val zapre tudi potem, ko smo na njemu že nekaj časa surfali in se je približal obali oz. plitvini. Takrat zavijemo čez val in gremo po naslednjega. Ali izvedemo svoj najljubši trik v peni (skok na glavo, boing v mivko).
Covered
Podobno kot tubed ali barreled. Val se zlomi tako, da vrh vala vrže čez spodnji del vala in če se surfer nahaja v prostoru med padajočim vrhom vala in valom, je covered – pokrit, ima streho nad glavo. Razlika med covered in tubed ali barreled je v tem, da je surfer tu nekoliko bolj ven iz tube in ni cel zakrit s padajočim vrhom vala ampak se mu vrh lomi samo nad glavo.
Crest
Vrh vala oz. pena na vrhu še ne zlomljenega vala.
Drop
Spust po valu navzdol takoj za tem, ko surfer vstane. Izraz se uporablja predvsem takrat, ko je val večji in strm.
Drop In (to)
Narediti drop in pomeni vriniti se na val. Recimo da surfamo desni poinbreak. Lovimo val, ga ujamemo, a surfer levo od nas ga je prav tako ujel in se že pelje po valu. Če sedaj vstanemo in gremo na val bomo levemu surferju naredili drop in. Drop in je vir številnih sporov med surferji, ker je najbolj očitna kršitev pravil v lineupu.
Duckdive
Račka; Je način prehoda čez peno pri katerem najprej z rokami potopimo sprednji del surfa pod morsko gladino, potem pa z kolenom ali stopalom potisnemo pod vodo če rep surfa in pena gre nad nami. Pod vodo surf usmerimo proti površju za peno in zaradi plovnosti surfa nas vrže iz vode in lahko nadaljujemo z veslanjem, brez da bi nas pena potisnila proti obali.
Exposure
Izpostavljenost; Je orientacija plaže, v katero smer je plaža oziroma spot obrnjen. Glede na to vemo iz katere smeri mora priti swell, da break deluje. Lahko pa pomeni tudi izpostavljenost vetru. Določeni breaki so zavarovani s pečinami ali čim podobnim in jih veter ne prizadane tako kot druge.
Face
Stena; Navpičen, še ne zlomljen del vala, lahko rečemo tudi del kjer je val odprt (se še ni zaprl). To je del vala po katerem se surfa in v idealnem svetu bi to bila tudi mera za velikost vala.
Fin
Smernik; Je manjša plavutka na spodnji strani repa surfa. Smerniki omogočajo surfu, da ta drži izbrano smer na valu, brez njih bi deska težila k temu, da bi zdrsela naravnost navzdol po valu. Poznamo različne kombinacije števila in postavitve smernikov, ki so odvisne od tipa in oblike deske ter želja surferja (prilagajanje stilu vožnje, obliki valov ipd.). Poleg tega so smerniki lahko glass-on, kar pomeni, da se jih že pri idelavi surfa “zastekli” na desko in jih je nemogoče sneti ali pa so snemljivi. Snemljivi smerniki so super za potovanja in transport surf desk, poleg tega lahko z menjavo smernikov spremenimo obnašanje deske. Najbolj znana sistema snemljivih smernikov sta FCS in Future Fins.
Glassing
Laminacija; je del procesa izdelave surf deske. Potem ko shaper izdela obliko deske je to potrebno laminirati oz. prekriti s steklenimi vlakni in smolo. Uporabljajo se poliesterske in epoxy smole. Katero smolo lahko uporabimo je odvisno od pene iz katere je izdelan surf. Deske narejene z uporabo epoxy smole so bolj odporne.
Glassy
Gladko kot steklo; izraz opisuje valove, ki so popolnoma gladki – to pomeni, da niso nakodrani zaradi vetra. Taki valovi so najbolj zaželeni, saj grbinice, ki jih na valovih naredi veter, vplivajo na drsenje deske po valu.
Goofy
surfer stoji na deski tako, da ima desno nogo spredaj in levo zadaj. Goofy je ena od obeh možnih postavitev surferja na surf deski. Postavitev na deski precej vpliva na surfanje, saj je od nje odvisno ali bomo na določ‡enem valu surfali frontside ali backside. Tako goofy surfer surfa desni val na backside in levi val na frontside.
Hollow
Strm; je nasprotje od položnega vala, zelo strm oziroma konkaven val, ki ima zato večjo moč, da večjo hitrost in lahko na njemu izvajamo hujše trike, bolj zategnemo itd…
Jetty
Skalnati pomol; lahko tudi kakšen drug objekt, ki iz kopnega štrli v morje. Taka ovira v morju pomembno vpliva na surf pogoje ob pomoju. Ta na beachbreaku recimo preusmerja tokove in vpliva na nalaganje peska na dnu in tako oblikovanje valov. Običajno je ob pomolu tudi tok, ki nese ven, na odprto in se ga da uporabiti za lažje veslanje v lineup. Je pa zaradi bližine skal oz. pomola potrebno dobro obvladanje duckdive-a. Namen kamnitih pomolov je zaustaviti erozijo na plaži. Tok ob obali namreč prenaša velike količine peska in ga odlaga drugje. S pomolom se toku zapre pot in pesek ostane na plaži.
Leash
Vrvica iz umetne mase s katero privežemo surf desko na nogo. Pred iznajdbo leasha je surfer ob padcu izgubil surf, ki ga je val lahko odnesel proti obali in na poti po možnosti še koga poškodoval preden se je razbil na edini skali na plaži. Po drugi strani pa je ob močnih tokovih in velikih valovih nevarno ostati sredi morja brez surfa. Leash je izumil leta 1971 Pat O’Neil, sin Jacka O’Neila.
Lineup
1. vsi surferji, ki so v vodi tam kjer se lomijo valovi in čakajo na val;
2. tudi območje v vodi kjer se lomijo valovi
Lip
vrh oz. zgornji rob vala, lip je vrh vala vse dokler se ta ne podre, ko se dela tuba lip vrže čez surferja in lip ni več najvišja točka vala, a je še vedno lip. Jasno?
Mellow wave
začetnikom prijazen val, ki nima velike moči, se počasi podira, pena drsi po njemu navzdol, ne meče čez, ne dela tub… nimaš se česa bati.
Mushy wave
podobno kot mellow wave, torej počasen val brez velike moči, s tem odtenkom razlike, da je mushy wave posledica slabega swella, onshore vetra in podobno, medtem ko je mellow wave pač mellow zaradi oblike dna in drugih stvari, ki vplivajo na val.
Natural
tudi regural; surfer stoji na deski tako, da ima levo nogo spredaj in desno zadaj. Natural je ena od obeh možnih postavitev surferja na surf deski. Postavitev na deski precej vpliva na surfanje, saj je od nje odvisno ali bomo na določenem valu surfali frontside ali backside. Tako natural surfer surfa desni val na frontside in levi val na backside. Nasprotno od goofy.
OffShore Wind
je veter, ki piha z obale na morje. Tak veter se upre v stene valov in jih rahlo zadrži, tako, da se ti podrejo kasneje. Posledica tega je lepši, bolj strm val in večja možnost za tube. V Jadranu kjer surfamo valove med tem ko piha veter se na offshore veter več ali manj ne da surfati, ker na burjo ni valov na spotih, ki delujejo na jugo, na spotih, ki delujejo na burjo pa je ta onshore (huh? ja tako to je). Za tiste redke trenutke, ko se razmere ujamejo in se zamenjata jugo in burja (ki ni premočna) pa tale nasvet – burja valove, ki jih je naredil jugo, razčisti, saj slabše valove, ki bolj gledajo iz vode podre in uniči, boljših valov, ki imajo večjo valovno dolžino in zato manj gledajo iz vode pa ne.
OnShore Wind
je veter, ki piha z morja na obalo. Tak veter se v valove upre od zadaj in valovi se zato hitreje in bolj neurejeno podrejo. Onshore veter je zato neprimeren za surfanje. Ima pa dve dobri lastnosti. Onshore je dober za aire, ker ti pomaga da padeš nazaj na val in onshore veter je dober v Jadranu, da valove sploh naredi.
Open Face manevri
vsi triki, ki se izvajajo na steni vala, torej na odpretem valu preden se ta zlomi, to so vse vrste ovinkov in zavojev, to niso airi, tube, floaterji in podobno.
Over the falls
ko se vrh (lip) vala zlomi in pade čez val na gladino nastane recimo nekaj podobnega slapu.  Če lip istočasno prime se neprevidnega surfeja ga potegne s sabo in se skupaj zmečkata v peni. Over the falls je eden hujših wipeoutov.
Reefbreak
čerlom; je vsak spot, kjer se valovi lomijo nad trdim, nepremičnim dnom. To lahko pomeni, da je dno sestavljeno iz skal, večjih kamnov, skalnih plošč, živih koral, mrtvih koral… Dno reefbreaka se s časom ne spreminja, kot se na primer premikajo peščene sipine pri beachbreaku. Zato se valovi na reefbreaku lomijo več ali manj na istem mestu, seveda odvisno od velikosti in smeri prihajajočih valov. Val na reefbreaku ima pogosto večjo moč, kot val, ki se lomi na peščenem dnu. Zato in zaradi kamnitega dna je surfanje na reefbreaku lahko bolj nevarno.
Regular
tudi natural; Surfer stoji na deski tako, da ima levo nogo spredaj in desno zadaj. Regular je ena od obeh možnih postavitev surferja na surf deski. Postavitev na deski precej vpliva na surfanje, saj je od nje odvisno ali bomo na določenem valu surfali frontside ali backside. Tako regular surfer surfa desni val na frontside in levi val na backside.
Rip Current
Tok; je močan morski tok, ki tčee od obale proti odprtem morju. Ponavadi nastane, ko se med obalo in sipino, kjer se lomijo valovi, oblikuje kanal in veliki valovi potiskajo vodo proti obali. Ta voda mora potem odteči nazaj na morje in tam kjer se to zgodi nastane tok. Večji kot so valovi, močnejši je tok. Tok lahko recimo izkoristimo za lažje pedlanje v lineup. Vendar pa so tokovi tudi najbolj pogost razlog za reševanje iz vode, tako da moramo biti previdni. Če pridemo v tok, je potrebno veslati vzporedno z obalo in pravokotno na tok tako, da pridemo ven iz toka. šele nato se obrnemo proti obali. Nikoli ne veslamo proti toku, ker samo izgubljamo moč in ne dosežemo ničesar.
Ripping
Trgat, pulit; ko nekdo surfa tako dobro, da ga vsi v lineupu gledajo, potem model trga.
Shaper
šejper, tisti, ki oblikuje surfe, torej naroči ali sam izdela blank in ga oblikuje po sovji zamisli v surf. Potem ga da laminatorju, da surf obleče v steklena vlakna in surf je končan.
Shaping
šejping, oblikovanje surfov. Vzameš blank in ga stanjšaš spodaj do željene debeline ter mu daš željeni rocker. Potem narišeš surf in odrežeš z žago odvečni stiropor. Potem oblikuješ raile in surf zgladiš z vedno bolj finim brusnim paprijem, še kakšno malenkost popraviš in na koncu se še podpišeš stringer.
Shorebreak
val se lomi direktno na obalo, na mivko, na skale… pogosto na to vplivata plima in osega. Sicer se za shorebreak označi tudi če se val lomi par metrov od obale in je shorebreak možno surfati.
Soup
je pena, ki nastane po tem, ko se val zlomi.
Springy
poletni wetsuit s kratkimi rokavi in hlacnicami
Stick
surfboard
Stoked
dusevno stanje, navdusenje, nirvana, biti nor na surfanje
Swell
valovanje na odprtem morju, ki se širi od območja nizkega zračnega pritiska, kjer so valovi nastali proti obali.
Tail Pad
gumjasta nalepka za na rep surfa, ki nadomesti voskanje in prepreči zdrs zadnje noge iz surfa. Poleg tega nam da tudi občutek ali smo stopili na pravo mesto, dvignjen zadnji del pa new school surferjem pomaga pri trikih.
Take-off point
najboljše (včasih tudi edino) mesto v lineup-u na katerem moraš sedeti, če hočeš ujeti najboljši del vala. Odvisno od spota je lahko take-off zelo majhen in takrat je konkurenca za val lahko huda ali pa valovi prihajaj malo levo desno in slej ko prej vsak surfer v vodi dobi val. Pri nekaterih spotih je potrebno take-off še posebej naštudirati in bez tega ne ujameš sploh nobenega vala.
Thruster
je način postavitve finov na surf deski in tudi ime za desko s tako postavljenimi fini. To je danes najbolj običajna postvaitev in sicer s tremi fini od katerih je zadnji na sredini repa, dva pa ob strani deske nekaj bolj od repa proti nosu. Thruster je izumil Simon Anderson leta 1980 in z njim tudi zmagal na tekmi svetovnega pokala in tako pomagal uveljaviti tri fine, ki so jih sprva kot vsako novost gledali po strani. Sprva so namreč vsi surfi imeli le en fin – smernik na repu, kasneje je Mark Richards uveljavil dva fina, po Simonu pa so standard trije.
Tourtle
način prehoda čez peno, pri katerem pred peno skočimo dol iz surfa in nos surfa potegnemo s sabo pod vodo. Prihajajoča pena potem potisne surf pod vodo in steče preko njega. Ta tehnika je primerna za večje deske, ki jih je težje potopiti pod val.
Tube
Val se zlomi tako, da vrh vala vrže čez spodnji del vala. To se zgodi, kadar vrh vala potuje hitreje, kot njegov spodnji del. Na hitrost in način lomljenja vala pa vpliva predvsem oblika dna, smer in velikost valov in vetrovne razmere. Ob tem, ko se vrh vala zlomi čez spodnji del vala nastane med padajočim vrhom in samim valom ovalen prostor. Zaradi oblike tudi ime – tube ali tudi barrel.
Tubed
si v tubi.
Wave
val, kaj pa drugega.
Wax
vosek s katerim se namaže surf, da nam noge med surfanjem ne zdrsijo iz njega.
Wetsuit
neoprenska obleka za surfanje, lahko ima dolge hlačnice in rokave – fullsuit ali kratke shorty. Lahko je različne debeline za poletno ali zimsko surfanje, ima različne vrste šivov, lahko je uporabljen različen neopren itd… tako da wetsui ni enak wetsuitu. Več o wetsuitih se najde med nasveti o opremi.
Whitewater
je pena, ki nastane po tem, ko se val zlomi.
Wipeout
je kakršenkoli padec pri surfanju, od začetniškega spotikanja na surfu, do late dropa na Pipelinu in letenja skupaj z lipom na reef.

Zone

območje kjer ni rešitve pred batinami od valov, torej tam kjer se ti valovi lomijo na glavo. Lahko pa pomeni tudi takšno psihofizično stanje, ko ti gre vse kot po maslu.

Comments (0)

Leave a reply