Besna Glista

Besna Glista
May 28, 2010 Klemen Surk

Besna glista je eden redkih avtohtonih slovenskih surf izrazov, zato se ga splača poznati. Večino zadev smo povzel kar v angleškem originalu ali pa smo jih malo poslovenili, besna glista je pa čisto naše gore list. Know your roots pa to… In kdo ali kaj je besna glista?

Besna glista št.1
Zamisli si naslednjo situacijo. Sediš v lineupu in čakaš. Pojavi se val in izgleda, da sediš na ravno pravem mestu, peak bo tik ob tebi, lepo boš poštartal in imaš prednost pred vsemi. Potem pa pride besna glista in te obpedla, tako da on pride še bližje peaku, dobi prednost in ti vzame val. Če greš vseeno na val si mu potem ti dropnil. To je najbolj direktna razlaga kaj je besna glista in točno to pomeni tudi angleški izraz “snake” – kača. Koliko časa mora preteči med tem, ko pedlaš mimo nekoga in do takrat, ko ujameš val, ki bi sicer pripadel njemu? Kdaj si besna glista in kdaj nisi več? Če si ga obpedlal, ko se je val že videl, potem si besna glista. Če si pedlal mimo njega z namenom, da boš ujel ta val, potem si besna glista. Če si se pač prestavil npr. levo od njega, ko za to še ni bilo vidnega razloga, nisi besna glista po tej definiciji. Tudi če gre za point break in se točno ve kako se bo val zlomil. Si pa besna glista po drugi definiciji, beri naprej! 🙂

Besna glista št.2
Besna glista je tako tudi nekdo, ki pobere vse valove. Nekdo, ki nikomur ne pusti nobenega vala, nikoli ne potegne nazaj, da bil šel na val lahko še kdo drug, ki vedno, ko odsurfa, pedla direktno nazaj na peak in se vsede tako, da bo naslednji val spet njegov, ki nikoli ne počaka ob strani, da pride na vrsto, ki pedla na vsak šum v vodi in stalno menja pozicijo v lineupu da bi bil na najboljšem mestu in pobral vse valove, ki vedno piska ostalim, ko štarta, naj se mu umaknejo, ki se ves čas obnaša, kot da je sam v vodi in podobno. To definicijo besne gliste pokriva angleška beseda wavehog. Zdaj, wavehog ni nujno, da je tudi snake. Obratno je pa precej verjetno, da če snejkaš, da si tudi wavehog.

Da pa se nam slovenosom ni treba ukvarjati z razliko med snake in wavehog imamo za take zatežene pizde lep skupen izraz besna glista, katerega uporaba izvira tam v zgodnje čase poletnega surfanja v Franciji in našega surf kempa Francija, sem pa prepričan, da si naziva prvi ni prislužil kakšen Slovenec ampak kakšen Francoz :).

Besna glista in psihologija lineupa
Kot opombo k razumevanju definicije in nastanka besne gliste mogoče še tole. Ljudje/surferji so lahko besne gliste po karakterju ali pa je nastanek besne gliste delno pogojen tudi s situacijo v vodi. V smislu kdor ne surfa naj ne surfa in ne moti drugih :). Torej, če določen surfer iz prve situacije sedi in čaka val, val pride, on pa na val ne gre, se lahko zgodi, da bo določen del surferjev v vodi do njega razvil odnos besne gliste. Nianse lineup psihologije. Če nekdo ne gre na val 1x, 2x, 3x… lahko pričakuje, da se bo prej ali slej pojavil surfer, ki si bo mislil, model itak ne surfa, grem na ta val jaz. Sploh, če je situacija taka, da gre izpuščeni val v nič in ga potem ne odfura nihče. Tako pasivni surfer posredno za valove prikrajša ostale, ki na začetku potrpežljivo čakajo na vrsto. Kdaj bo napočil trenutek, ko se razvijejo besne gliste in potrpljenje popusti je pogojeno s psihologijo spota in kvaliteto prebivalcev lineupa. Na kakšnem spotu je dovolj en spuščen val in že surfer dobi nalepko na čelo, ki pravi, jaz itak ne grem na val in lahko pedlate mimo mene. Drugje se to pač ne zgodi ali pa se zgodi šele po veliko spuščenih valovih. Ni pa nujno samo aktivnost in pasivnost razlog za pojav besnih glist. Vlogo ima tudi znanje – torej tudi če surfer gre na val, ki je prišel naravnost nanj, pa pade in se vidi, da ne obvlada situacije, da fura peno naravnost sistem (odvisno od nivoja spota) se do njega lahko razvije odnos besne gliste, ker tako kot pasivni surfer tudi začetnik na neprimernem spotu povzroči izgubo valov ostalih surferjev. Seveda je čisto smešno, če nekdo razvije besna glista odnos do začetnikov na spotu za začetnike. Takrat gre v glavnem za pumpanje ega. V glavnem, obstajajo primeri, ko so besne gliste tudi čisto logična posledica situacije v lineupu in takrat surfer, ki izpušča valove pač nima kaj preveč za piskat.

Obratni primer, besna glista odganjalec je pa recimo primer, ko surfer, ki je ravno prišel v vodo, gre takoj na prvi val (brez da bi bil sam besna glista seveda), na največji val, naredi critical drop direkt proti skali (če je tam kakšna skala slučajno) in odfura. Tak surfer, ki je naredil vtis, si bo verjetno lahko privoščil potem tudi kak izpuščen val, preden se bodo okoli njega začele pojavljati besne gliste.

V glavnem, o psihologiji lineupa bi lahko povedal še marsikaj 🙂 ampak naj bo za tokrat zadosti. Čim manj besnih glist tako po karakterju kot po situaciji (več furat manj smrdet tudi pomaga) vam želim.

Shaka!

ks

Comments (8)

 1. mm
  andraz 2026 years ago

  hehe, kely slater:) vidš k ne najdeš š

 2. mm
  Marko Odič 2026 years ago

  Ahahahaha… 😀 😀

 3. mm
  Marko Odič 2026 years ago

  keli slater… 😛

 4. mm Author
  klemen 2026 years ago

  Jst, neki sem predavateljsko razpoložen.

 5. dejan 2026 years ago

  Poznam ene par besnih glist..ahahha

 6. primož 2026 years ago

  Odlicno napisan clanek! Vsec mi je, da je vkljucen 3.del, psihologija lineupa, ker realnost ni crno bela (si ali nisi b.g.), tudi pri surfanju ne.In ja, o psihologiji lineupa bi se dalo se in se debatirat (pisat).Super.Kdo je pisec tega posta?

 7. ales 2026 years ago

  jest bom besna glista k pridem z dopusta ssssssssssssssssssssss;D;D;D;D;D;D

 8. mm
  Mitja Legat 2026 years ago

  strokovno 😀

Leave a reply