Dolgoročna napoved za Atlantik

Dolgoročna napoved za Atlantik
May 28, 2010 Marko Odič
mm
In Vreme in valovi

Malce poslastice za vse že prijavljene v USK Španija, NOAA (a se spomnimo, Dan po jutrišnjem, hehe) je izdala (pred)sezonsko napoved za atlantski bazen, za čas od 1.6.2010 in za naslednjih šest mesecev. V poročilu so preračunali verjetnosti nastanka vremenskih tvorb nad atlantskim bazenom, rezultati pa so takšni:

Letošnja sezona hurikanov se predvideva od aktivne do zelo aktivne, s 70% verjetnostjo napovedi tvorb sledečega ranga:
14 do 23 večjih neviht (te dobijo ime, vetrovi do od 60km/h naprej) od tega je napovedanih 8 do 14 hurikanov (hitrost vetra 120km/h in več), znotraj teh pa verjetno 3 do 7 veliki hurikani (od kategorije 3 do 5, hitrost vetra od 175km/h). Vrh te aktivnosti je v drugi polovici avgusta, pred tem bo izdana še ena napoved, v katere bodo rezultati še bolj natančni.
Napoved presega povprečje 11 večjih neviht na sezono, od tega 6 hurikanov in 2 večja hurikana, spodaj pa imamo razloge za tako napoved:
manjša aktivnost vetrov v zgornji atmosferi, zaradi El nina letos niso močni in ne morejo razpihati nastajajočih neviht.
tople vode Atlantika, to bi že vsi mogli vedeti, toplo morje je gojišče bakterij… eee, neviht.
nadaljevanje obdobja visoke aktivnosti, to pa traja že od l.95 in 8 od zadnjih 15 sezon spada v deseterico najaktivnejših po številu imenskih neviht z l.2005 na prvem mestu z 28 poimenovanimi nevihtami.
Glavna neznanka te napovedi je, koliko nad normalno bo ta sezona. Velik faktor pri nastanku neviht je, ali se bo zacelo obdobje La nine, zaenkrat smo v nevtralnem stanju, a pogoji za nastanek La nine postajajo ugodnejši.
Se pravi, kaj to pomeni za surfanje na baskovski obali? Nevihte se začenjajo na Z obali Afrike in potujejo proti Karibskemu morju, od tam pa diagonalno proti Irski, kjer se včasih malce zataknejo v špičko Španije. Veliko neviht pomeni veliko valov, a morda bo padla tudi kakšna kaplja dežja.

Shaka!

om

Comments (5)

 1. mm Author
  Marko Odič 2026 years ago

  hot summer nights…. ouyeah! 😀 ;D 😀

 2. mm
  klemen 2026 years ago

  Drugače pa vremenarji napovedujejo tudi nadpovprečno vroče poletje.

 3. dejan 2026 years ago

  Naj nekdo sestavi še za Jadran na podlagi Atlantika,sej povezava je….;D

 4. Simon 2026 years ago

  ja kaj sploh še hočmo?! Španija the place to be;)

 5. Maks 2026 years ago

  To bo še pokal letos!;D;D

Leave a reply