Intervju: Max Andrei Costa

Intervju: Max Andrei Costa
May 26, 2010 Ujusansa Surf Klub

“Cool pants, brow!”,se je z brazilskim naglasom in večnim nasmehom še eden od brazi teama Gore Inna obrnil k meni. Oba sva nosila fishermenke, perfektne za vroce dni. Večina ekipe se je kasneje tisti večer pripravljala za še en obisk enega od neštetih klubov, z Maxom sva pa malce čvekala male surfaške pogovore, kako je kaj za surfat, kako bo v prihajajočih dneh, kje bo najbolje, plime in oseke, itd. Opazil sem, da so vsi fantje imeli veliko mero spoštovanja do Maxa, čeprav se je samo smejal in stresal šale.

Po vprašanju, “S čim se pa ubadaš?” je hrup žura malce zamrl in odgovor je bil sledeč:”Im coach for surfing!”… Ampak na WQS/WCT nivoju. Aha… No, dan, dva po tem večeru je nastal tale intervju.

Q: No Max, najprej uvod, da te predstavim bralcem…
A: Ja, sem Max Andrei, star sem 35 let in sem diplomirani športni trener. Za ASP rangirane tekme pokalov WQS in WCT sem delal kot trener slabe štiri leta z brazilskmi tekmovalci,s puncama Tito Tavares in Jaqueline Silva, in fantoma Fabiom Silva ter Marcelom Nunes.

Q: Kje si pa odraščal in kako si prišel v stik s surfanjem?
A: Hehehe, je že 22 let tega. Potoval sem na čudovite valove in kraje, kot so Tahiti, Fiji, Havaji, Južna Afrika, Srednja Amerika, Indonezija, Avstarlija,… Odraščal sem v Rio de Janeiru, Brazilija. Moj lokalni spot je “Praiha” Veš, tam so dobri valovi, “brow”, dela ves čas, skozi celo leto.

Q: Kaj pa Bali, kako ti je všeč, kaj delaš tu?
A: Zdaj živim na Baliju, Padang Padang. Tu končujem knjigo, ki jo pišem in treniram za moj izziv. po tem grem nazaj na WCT, morda z drugimi fanti, morda pa z mojim sinom. Na Baliju sem zdaj 18 mesecev, bil sem marca na Lomboku (l.2009 op.avt.), surfal sem na Desert pointu, valovi so bili zajeb… dobri, 10 ft., en pro (Jamie O`Brien) je padel na desko, si razrezal brado in čeljust. Iskal je neobstajajočega zdravnika, zato sem mu jaz naredil 15 šivov in zaprl brazgotino. A veš kakšno doživetje, in res dobri valovi tisti dan. Kasneje sva se srečala v enem klubu tukaj na Baliju, prišel je do mene z največjim koktejlom; “Kje si doktor!!!!!” Kako sem se smejal, a sem mu rekel, nisem doktor, ampak znam prvo pomoč dobro!

Q: No, povej mi še malo o tvoji knjigi?
A: Knjiga je avtobiografija mojega življenja, naslov ima “Memories of Illusion fisherman”, začel sem jo pisati dve leti in pol nazaj, zdaj sem jo skoraj končal. (op.avt: tukaj se obrne in se začne pogovarjati s punco pri bazenu, …, čez nekaj minut jo začne masirati…

(jaz čakam… in čakam…))

(potem začne ona masirati njega, nenadoma se vsi tam počutimo odveč (bilo je še nejkaj ljudi iz brazi teama, `Ze, Leo, Batata,…))

(še kasneje se obrne nazaj k nam…)

Po surfanju je masaža zelo pomembna, fizično!

No, sedaj treniram, hočem biti fizično pripravljen za Jaws (Pe`ahi). Cilj mi je ujeti valove, večje od 25 ft, do zdaj sem ujel največjega 18 ft, vse to tow-in sistem, moj voznik na jet skiju je bil Euraldo Geiros.

Q:Omenil si, da si obiskal Havaje?
A: Koliko časa sem bil na Havajih? Na havajih sem bil dvakrat, Maui, Oahu, Kauai. Všeč so mi bili spoti Honolua Bay, Pipe, Jaws, B/door, Sunset, Velzyland.

Q: kako si doživel srečanje z lokalci?
A: Hehe, lokalci. Tam so res zajeb… lokalci, lahko so problem. Zelo so ostri (“sharp minded”). Če hočeš dobiti spoštovanje, moraš pokazati spoštovanje.

Q: Kaj pa valovi, opiši tvojo najboljše in najslabše doživetje.
A: Najslabše -Pico Alto, Peru. Valovi so bili 15-18ft, zunanji reef, ujel sem enega ogromnega, a mi je polomil desko in strgal sem leash. Plaval sem skoraj
1km do obale, v teh valovih, tok je bil neverjetno močan, mraz in valovi so pokali. Bil je trenutek, ko sem se res vstrašil za moje življenje. Vozil sem desko 8`6 in 15 ft leash.

Najboljše (do takrat): Tri mesecen nazaj sem bil na Mentavaijh, nekje, 2 dni sem potoval po otokih, nisem vedel kaj je s swellom, prišel sem do Siberuta, od tam gliser 4 ure in prideš do plavajočih hišk in valov. Ooooo, brow, sedemnajst spotov za surfat in na vsakem so se lomili popolni valovi.
Tam sem ostal 15 dni, non stop sami popolne tube. Tja sem prišel samo z mojim “vibeom”, nisem niti vedel, kje sem, vsak dan sem gledal Sushimiije (ena riba) in popolne tube, popolne modre tube, brow.  

Q: Kje vse si pa bil po Indoneziji?
A: Indonezijo sem spoznal kar dobro, bil sem na Sumbawi, Niasu, Javi, S.Sumatri, Asu, Mentavajih in Baliju ter Lomboku. Na Baliju sem zdaj 6 mesecev, pred kratkim sem bil v Denpasarju, kakšno noro (v ne najbolj pozitivnem pomenu), podaljšal sem vizo. Res si želim iti na Novo Zelandijo, športna dežela, tam je  en popoln lev val (Hedler ali Hegland?), lomi se popolno.

Q: Se eno vprašanje za konec, kdo je tebi najboljši surfer?
A: Najboljši surfer? -Še vedno Kelly Slater!

Q: Max, hvala da si si vzel čas za tole kramljanje. Upam, da boš čimprej dokončal knjigo, šel nazaj na `CT, Jaws…
A: Marko, hvala ti za tale intervju in hvala bogu za to čudovito življenje!

Max, še jaz sem skoraj postal “believer”.

Marko Odic

Comments (2)

  1. mm
    Marko Odič 2026 years ago

    haha 😀 :D, model!

  2. mm
    klemen 2026 years ago

    Brow 🙂

Leave a reply