Intervju: Andy Irons

Intervju: Andy Irons
January 27, 2009 Klemen Surk

Andy Irons se je odločil, da v letošnji sezoni ne bo nastpal na svetovnem pokalu, razen mogoče z izjemo katere od Billabong tekem. Vodstvo Dream Toura mu je obljubilo wildcard za sezono 2010, ko Andy napoveduje svojo vrnitev. Krajši povzetek intervjuja sledi.

Andy Irons

Izpustil boš letošnjo sezono, zakaj?
Lanska sezona je bila zame tako psihično kot fizično predolga. Na svetovnem pokalu sem že 12 let in lani se res skoraj pregorel. Potrebujem malo pavze in ASP so bili glede tega dosti kul in so mi za leto 2010 obljubili wildcard. Tako se bom letos lahko brez pritiska posvetil sebi in svojemu surfanju.

Zadnjič si rekel: “Zdi se mi da vse slabe občutke ene tekme nesem naprej na drugo, ne vem zakaj.” Zakaj ta negativen odnos do tekmovanj, se ti že kaj sanja?

Ne vem, še vedno je isto. Sicer sem surfal Pipe ampak to bolj zato ker vem da je to spot na katerem bi lahko zmagal. Sicer pa sem ves čas razmišlal samo o tem, da moram letošnje leto potovati po svetu in loviti valove, sam zase. Tako se bodo moji tekmovalni nagoni vrnili.

Bile so razne debate o sebičnosti zmagovalcev – Mick, Kelly… se ti zdi to res, da se koncentriraš na svoje lastne cilje na račun družine in prijateljev?

To 100% drži. V letih ko sem zmagovall ni niti sekunda minila ne da bi mislil na tekmovanje. Za Kelly-ja se mi zdi, da je uporabil svoje zveze za vzpodbudo in motivacijo. In če se mu niso izšle je tudi to znal spremeniti v ogenj. Ko enkrat ne razmišljaš več toliko o tem, o tekmah in zmagah in vseh stvareh okoli tega, tako kot sedaj jaz… zdaj se mi zdi, da naslov ni vreden tega, da bi izgubil svojo ženo ali družino. Oni so bolj pomembni, naslove že imam.

Kakšen je bil občutek ko si ponovno oblekel tekmovalno majico na Pajpu?

Čudn.Od zadnjega intervjuje imam občutek kot da sem pod mikroskopom. Šel sem na Oahu malo prej, da bi se pripravil na tekmo ampak namesto, da bi surfal sem se samo tudil ne opaziti ljudi, ki šepetajo drug drugemu kaj so slišali o meni in o mojih planih za naslednje leto.

Načrti za 2009?
Surf trips, celo leto hočem loviti valove s svojimi prijatelji, morda bom kot wildcard surfal na kakšnem od Billabongovinh tekmovanj, že sem obljubil da bom snemal Drive Thru film, surfal bom z bratom…


Je to da se je Bruce odločil končati svojo tekmovalno pot vplivalo nate?

Ja zihr:)! Ko sem si ga predstavljal kako surfa popolne valove brez mene, nisem mogel spat. Je pa gotovo razlika med upokojitvijo in samo pavzo.

Na katerih Billabong tekmah boš nastopil?

Tahiti in Pipe, mogoče J-Bay.

Na kakšnem nivoju je tvoje surfanje, si tako dober kot si bil?

Ne, ne zdi se mi da trenutno surfam svojih 100%. Med pokalom niti ni časa, da bi surfal in se posvečal svojem surfanju.

Te skrbi da boš pogrešal tekme, boš spremljal na netu?

Vem da bom pogrešal tekmovanje. Gledam tudi prenose WQS 2-stars tekem kadar so, toliko mi to pomeni. Ni bila lahka odločitev ampak vem da je najboljša zame ta trenutek.

Kelly bo letos poskušal osvojiti svoj 10 naslov. Ti je žal da mu ne boš stal na poti, boš zdaj navijal za njega, ko ne boš udeležen na tekmah?

Upam da mu uspe, če mu, ne bom obžaloval, da me ni bilo zraven.

Je naslov prvaka dobro merilo za to kdo je najboljši surfer na svetu?

Mislim da je.

Kaj pa finančna stran, sponzorji, se počutiš pod pritiskom?

A se hesaš, pogajanja z mojimi sponzorji ne bi mogla priti v slabšem času, recesija in to. Ljudje izgubljajo službe in vem da sem lahko srečen da jo sploh imam. Billabong je precej kul glede vsega in upam da jim dam še kak naslov.

Zadnjič si rekel da hoče ali “zmagat vse ali pa nočem bit zraven”?

To še vedno drži, zato pavza.

In ko se boš enkrat zares upokojil, že razmišlaš s čem se boš ukvarjal?

I am going to surf for the rest of my life no matter what. Glede ostalih ciljev pa… sem razmišlal, samo nebi rad govoril o njih.

Comments (0)

Leave a reply