Intervju: Manca Notar

Intervju: Manca Notar
September 2, 2012 Marko Odič

Manca Notar je mlada škofjeločanka, ki je osupnila (o-sup… khm!) svet, ko jo je združenje AWSI (združenje proizvajalcev wind, kite in SUP opreme) nominiralo za SUP, kaj pa, rajderko leta 2012. Manca, ki je koncem avgusta dopolnila komaj šestnajst let, že pošteno meša štrene izkušenim tekmovalcem in tekmovalkam evropskih “flatwater” prvenstev, njene želje in načrti pa segajo še dosti višje. Kaj nam je pa povedala, si pa preberite v spodnjem intervjuju.

alt

Poletna darila za Manco.

OM: Manca, ko sva se dogovarjala za intervju, sem te ujel tik pred tekmo. Kaj se je dogajalo cez vikend (17.-19.8.2012)? Bi nam na hitro opisala, na kakšni tekmi si bila, kje in kako sploh zgleda takšna SUP tekma?

Bila sem na SUP race tekmi v Švici, ki je bila v sklopu Naish SUP Race Switzerland Tour-a. Bili sta dve tekmi, ena je bila dolga 8 km, druga pa 2,5 km. Obe sta bili zame zelo uspešni, saj sem na obeh zasedla 1. mesto. Predvsem pa je na katerikoli tekmi zabavno, saj spoznavaš vedno nove, prijazne ljudi.

alt

Edino primerno mesto … je prvo mesto!

OM: Kako si pa sploh prišla v stik z vodnimi športi in katera je bila prva disciplina, ki si jo osvojila, kako je potekala tvoja
športna pot, da si zdaj že ena boljših SUP rajderk v Evropi?

Moja starša sta bila oba windsurferja in sta me tudi navdušila za vodne športe. S 7. leti sem zacela z windsurfingom. Pred dobrimi tremi leti sem osvojila kajtanje. Ko smo čakali na veter mi je bilo pogosto dolgčas, tako da me je družinski prijatelj navdušil še za SUP. Z veliko veslanja v prostem casu se je vse sprevrglo v resne treninge in obiske tekmovanj,
na katerih sem neznansko uživala… Brez podpore staršev mi to vsekakor nebi uspelo.

alt

Tako sem začela. -Manca na Tenerifih, za jadro pa obvezna cenzura, hehehe.

OM: Kako združuješ napore trdega dela v šoli ter tekme in treninge? Ti ucitelji kaj pomagajo, ker verjetno v šoli kar dosti manjkaš?

Vedno poskusim izkoristiti dani čas kar se da najbolje za učenje, ker je šola na prvem mestu. Veliko se učim med vožnjo. Ja, ucitelji so zelo razumljivi in mi pomagajo. Imam pa srečo, da je večina tekem med vikendi, tako da izostanem le kakšne petke ali ponedeljke, ki jih porabimo za vožnje.

OM: Nominirana si za AWSI rajderko leta 2012. Predstavi nam, kaj ta nominacija pomeni za rajderja, sploh za tako mlado dekle kot si ti?

Ta nominacja je v večini dokaz in priznanje, da si naredil nekaj dobrega in edinstvenega za promocijo Stand Up Paddlinga.

alt

Tekma, Manca je na rumenem Naishu, sredina slike.

OM: Tekmuješ na evropskih tekmah, te zanimajo tudi tekmovanja v Svetovnem pokalu? Moraš izpolniti še kakšne dodatne kvalifikacije za sodelovanje tudi na teh prvenstvih?

Trenutno tekmujem le na tekmah v Evropi. Seveda, moja velika želja je tudi tekmovati v Svetovnem pokalu. SUP se še razvija, katere bodo tiste prave kvalifikacije bomo videli kaj kmalu.

alt

Paddle layback turn, Tenerife.

OM: Kaj pa SUP in valovi? Tekmuješ tudi v teh disciplinah? Kako doživljaš razliko med SUPanjem po mirnih vodih v
primerjavi s surf/SUPanjem po valovih? Bi kdaj probala tudi SUPanje velikih valov, kot npr. Laird na Teahupooju, itd.?

Valovi so moja strast in zelo uživam v SUPanju po valovih, vendar v tem ne tekmujem, ker imam za to občutno premalo treninga in izkušenj. Ni primerjave, razliko je težko opisati z besedami, treba je enostavno probat.

OM: Hehe, več furat, manj smrdet, kajne!? Kako pa se pripravljaš na tekme, že imaš osebnega trenerja, ti kaj pomagajo tudi slovenski SUP klubi?

Veliko veslam, tečem in delam vaje za moč. Z nasveti pri mojih kondicijskih treningih mi pomaga Tina Pustovrh, pri treningih na vodi pa še vedno najbolj zaupam svojemu očetu.

alt

Goofy paddle righthander turn, Tenerife.

OM: Kaj pa najraje pocneš v prostem casu?

V prostem casu naraje SUPam, windsurfam in kajtam s prijatelji in družino.

OM: Hehe, torej si že čisto prava “watergirl”. Si že spoznala Robbyja (Naish, sponzor in legendarni “waterman” s Havajev), si že povabljena na kakšen obisk Havajev?

Ne, Robbyja še nisem spoznala. Kot kaže, pa se bova srecala kaj kmalu.

alt

Kako se znebiti vodnih flekcev!? Z zavesljajem! Manca in SUP shuffle.

OM: Kaj pa, ker smo ravno surf klub, surfanje in vožnja valov brez vesla? Si že probala? Bi prišla kdaj surfat v Medulin?

Ne, surfanja resno nisem še nikoli probala. Redno pa občudujem atletski šport, za katerega potrebuješ izredno pripravljenost in kondicijo. V Medulinu se vam z veseljem kdaj pridružim… z veslom.

Praviš, z veslom ali nič, hehe. Hvala Manca, da si si vzela čas za tale zabaven intervju. Veliko sreče na nadaljnjih tekmah in tekmovanjih ter, kot tudi sama praviš, cim vec zabave med valovi.

   

om                                                                                                                                                                                                                    

Comments (2)

  1. mm Author
    Marko Odič 2026 years ago

    sam … a je kdo opazu, da je na eni sliki v regular, na drugi pa v goofie stensu?! 😉

  2. Kaja 2026 years ago

    brravo Manca!! od tega intervjuja naprej je Little Miss Racing from Slovenia pobrala še en velik koš nagrad, da smo lahko na njo enako ponosni kot na Tino Maze !http://www.naishsurfing.com/manca-notar/

Leave a reply