Intervju Klemen Surk

Intervju Klemen Surk
February 21, 2008 Dejan Peras
Po dolgi odsotnosti smo spet ulovili enega od prvih jezdecov valov v Sloveniji. Surfer, border, bajker, shaper in predvsem prijazen možakar. Kot ponavadi ga je za Vas ujel Dejč.

klemen

Bali

Rojen?
8.11.1976

Trenutno prebivas?
V Ljubljani.

Stan?
Samski.

Local spot?
Medulin, saj nimam izbire.

Regular ali goofy?
Regular.

Kaj imas proti goofy foot surferjem, ha ha?
Hehe, v bistvu mi je ful fajn, ker greš ti levo in jaz desno in si lahko razdeliva peak. Drugače imam proti goofyjem samo to, da te vedno hočejo zvlečt na levi val. Večini je boljše surfati na frontside. Že tako imam občutek da je več levih kot desnih valov, potem se pa še z goofiji družiš in desne čist izginejo iz menija. Ko sem in tja zavijem desno mi je kar mal čudno:).

Kako to da danes intervjujam tebe?
Ker je že cel mesec slaba napoved in ti je dolgčas :)?

A to pomeni da si surfer?
Mislim, torej sem. Kdo drug bi pri tem sončku, ki ga imamo zadnje čase rekel, da je že cel mesec slaba napoved…?

_MG_0088

Bali


Kako si sploh prisel v stik s surfanjem na valovih?
Kolega (Samo) nas je prepričal, da gremo poleti v Biarritz. Pa ne surfat ampak na počitnice, ker naj bi bilo v Biarritzu ful dobr. Preden smo šli je prišel ven film Point Break, kjer (če ne veš) tudi surfajo. No in to je bil potem povod, da smo se odločili, da moramo probat. Šli smo v en dvourni tečaj in še isti dan smo kupili deske. Neke Mini Malibuje Madness in Ocean&Earth, po dva eno dilco. Tako se je začelo.

Koliko let nazaj je bilo to?
Pa enih 16 let nazaj se mi zdi.

Kako hitro te je zasvojil ta sport,oz. ce je to zate sploh sport?
Hitro :). Ta občutek, da te lahko morje potisne naprej s takšno močjo in hitrostjo me je takoj prevzel, nek čisto nov občutek, potem vidiš da po desetih letih počitnic na Jadranu poznaš samo en majhen košček tega, kar je morje. Tako da, najprej je bilo čisto navdušenje. Potem čez čas sem pa prišel do ene stopnje, ko nisem bil več zadovoljen s tem, da se peljem s peno, na valovih mi pa ni šlo. Vse skupaj je bilo vse eno samo pedljanje hehe, pena me meče na obalo, ko pridem ven nič ne ujamem, ko ujamem odletim… na srečo sem bil dost vztrajen, da sem šel čez to in zdi se mi, da se ti šele potem odpre ta pravi svet surfanja. Ko si enkrat doma v morju med valovi. Potem se zasvojenost samo še stopnjuje. Tisto zadovoljstvo in občutek, da vsakih ko greš v vodo prideš iz nje boljši surfer… in bolj sproščen človek. Da ne omenjam vsega kar spada zraven – prijatelji, potovanja, eksotične dežele, druge kulture, doživetja, sanjarjenja, debate, sončni zahodi…tko, življenje je bolj polno in intenzivno, če surfaš. In tisti občutek drsenja po steni iz vode…mnjama. Sicer pa vsak verjetno to doživlja malo drugače.

A je surfanje šport?
V osnovi je, ampak če padeš notr, potem gledaš na to malo drugače…saj predvidevam, da je pri vsakem, no pri veliko športih tako. Da ti postanejo nekako način življenja in ne samo neka rekreacija.

Anchor point v Maroku

Anchor point, Maroko

Kaj pa Ujusansa?
Ujusansa je nastala par let po prvem surf tripu. Takrat so bile razmere čist drugačne, ne bom rekel, da je danes surfanje v Sloveniji ful ful popularno, ampak danes ni problem nabrat polnega avta ljudi za en surftrip…kamorkoli že greš. No, ali pa…sam jaz imam res malo neumne plane. Ampak takrat prva leta je bil pa to dejansko problem 🙂 kako dobit pet ljudi, da gremo za čez vikend v Ravenno? V celi Sloveniji skoraj ni bilo dost surferjev za en avto hehe. Tko da, Ujusansa je nastala nekako naravno iz tega teženja ljudem naj grejo z nami, da se zdelimo denar za bencin.

Kaksni so plani z Ujusanso, za letos, je v pripravi kaj novega, svezega?
Nova internet stran, še boljši Surf Kemp v Španiji, še hujše majčke… bomo videli. Je še par idej, da se kaj dogaja ampak nočem nič obljubljat.

Naslednji surf trip?
Hm…razmišljam o Peruju.

Portugal, Francija, Spanija, kje vse si že surfal?

Nizozemska, Grčija hehe…no to so te malo bolj eksotične, je nek poseben občutek je surfat nekje, kjer to ni ravno vsakdanja stvar. Več navdušenja, energije, veselja je v vodi. Tako kot v Medulinu. Drugače pa še, ja domače vode, Slovenija, Hrvaška, Italija in pa potem Kalifornija, Indonezija, Filipini, Maroko…hm, pa te ki si jih ti naštel in mislim da bo to to.
No pa povej kaj o Maroku?
Nazadnje Maroko…hm…tri tedne čez novo leto smo bli, si bil zraven 🙂 Maroko je super, toplo, sončno, dost poceni… malo rabiš, da se navadiš, ker je res preklop civilizacij. Za surfat je pa tako, v Thagazoutu se glih ful nasurfal nisem, na pointih se ti 5 lokalcev na takeoff-u direkt na skalo nalima in potem bolj težko prideš na vrsto, ampak je bilo luštn.
Brawa beach, Bali

Brawa beach, Bali

Zadnje case je bolj flat kaj pocnes…?
Delam, pijem čaj, gledam kam grem bajkat in na naslednji trip…

Ce bo jutri pokalo v Medotu, bi si zrihtal prost dopoldan?
Bi, pa ti?

Kaj rečeš v sluzbi, kam moras it oz. koga peljes k zdravniku?
Nič…da pridem malo kasneje oz. da prej grem. Zdaj sicer že kar vejo za kaj se gre.

Kdo ti pise opravicila za izostanek?
Tle so ful fajn, tako da ponavadi nimam problemov, samo rečem da bi šel prej in je to to. Pa plus ure se mi odštejejo. Tko da ne rabim opravičil od zdravnice, če to misliš 🙂

Koliko krat na dan pogledas napoved, v povprecju, pa ne mi lagat?
Hehe…100% jo pogledam vsak dan enkrat. Ponavadi pogledam windguru za en teden naprej in če ne kaže nič pametnega potem je to to, ker mi je depresivno pogledat deset različnih napovedi za flat. Če pa kaj kaže da bo, potem pa itak po parkrat na dan, ko je že v dosegu hrvaškega Aladina se gleda vsakič, ko se napoved osveži – zjutraj in zvečer pa še ostale napovedi… Preden sem začel bajkat sem bil skos živčen, če ni bilo za surfat. Zdaj pa pač vzamem kolo in grem v gozd, pa še BMX sem začel furat…pomaga.

bmx

Urban Roof, Lj

Kdaj si bil nazadnje na sessnu?
17. maj 2014 od 12:30 do 15:30, potem sem moral na avion :).

Medewi, Bali

Kje si bil, kako je bilo?
Indonezija, 1 mesec. Najprej teden Sumatre, potem pa 3 tedne Balija. Kar težko se je potem navadit nazaj na Slovenijo. Telo in glava preklopita v “surf mode” in….ja, hočeš še.

Se bos vrnil se kdaj tja?
Seveda, Indo ima 11.000 otokov :o. Do sedaj sem ves čas čepel na Baliju, še do Lomboka mi ni uspelo pridet, tako da prostora je še dovolj.


Trenutni quiver?
Dologo časa sem fural samo doma našejpane, homemade deske. Potem sem imel nekaj časa dve Semente dilci. Eno 6’2″ squash tail in 6’6″ round tail oz. jih imam še vedno. Ampak trenutni quiver sta pa dva Moor-a. 5’10” Exo3 in 6’0″ Kantabriko. ZAKON! Sicer pa za skale brusit v Medulinu tudi kakšnega Mini Malibuja od BIC-a vzamem.

Pozdrav za konec?
Ja, lep dan vsem, pejte surfat.

San Onofre, Kalifornija

San Onofre, Kalifornija

PS: Intervju je bil posodobljen 2014

Comments (5)

 1. mm
  klemen 2026 years ago

  😀

 2. Author
  dejan 2026 years ago

  Od kar sem pisal vprasanja jih poslal,dobil nazaj najdel slikce…..in ga objavil,sem ta intervju prebral najmaj 20x…….pa od Mareta in Andraza prav tako………..Polepsali ste mi dan……….

 3. gregor 2026 years ago

  tud men je lazje 20krat prebrat take stvari, kt pa katerkol dopis enkrat, k ga v sluzbi napisem, pa tud ce ma samo eno vrstico ;)!

 4. Gorazd 2026 years ago

  Pa ti in Kelly imata iste inicialke! Tle mora bit nekaj zadaj ;D

 5. ales 2026 years ago

  Bravo Klemzi….ti si ziva legenda!!! ;D ;D

Leave a reply