Intervju: Younes Mounjid

Intervju: Younes Mounjid
October 26, 2007 Klemen Surk
Younes Mounjid Čas je za naslednji intervju, tokrat malo drugačen in od malo drugje. Younes Mounjid je namreč maroški državni prvak v longboardu. V Maroku so sta ga ujela, izprašala in poslikala Vesna in Matej.
Younes Mounjid
Ime: Younes Mounjid
Roj. dan: 12/9/1978
Kraj: Mohammedia, Morocco
Najljubši spot: Immesuane
Najljubša dila: Longboard 9.0, Single fin
Domači spot: The Sablettes
Najljubši triki: Nose and Nose, Hang 5
Nekdo je nekoč rekel: »Do penzije surf, pol pa longboard.«, a Younes je drugega mnenja. Younes je maroški surfer, ki smo ga v letošnjem surftripu po Maroku spoznali na obali v bližini Thagazouta.
Gre za fanta, ki svoj kruh služi kot monter klim, svojo dušo pa hrani z lovljenjem valov. Sam pravi, da je njegov dan razdeljen na tri tretjine; eno preživi v službi, drugo v vodi, tretjo pa porabi za spanje. Gre mu verjeti, saj je Younes alias Čop-čop večkratni maroški prvak v longboardu.
Prihaja iz Mohammedije, kjer so mu dani pogoji omogočili spoznanje, da bo s surfanjem prežeto njegovo žviljenje. Younes je s surfanjem pričel zgodaj, že v osnovni šoli, pri osmih letih. V letih 1997, 1999 in 2000 je bil Morocco Champion v longboardu. Sedaj aktivno ne tekmuje več, se pa zato toliko bolj posveča šejpanju, tako dil kot čolnov, popravlja pa tudi sk8-e, saj tudi sam rad stopi na sk8 long board.
Zanimalo nas je, kaj meni o lokalizmu in rivalstvu, ki se pojavlja tu in tam, predvsem ko prideš kot turist v druge vode. Pravi, da zanj ni lokalizma in da je: »My wave is my wave, and your wave is your wave.« Se pa tudi izogne preveliki gneči v vodi in se ne poda na spote, kjer je že preveč surfarjev v line-upu.
»Kako pa bi nam opisal občutek v tubi?« Pri tem vprašanju se mu spremeni izraz na obrazu; oči postanejo zamišljene, obrazne mišice mu otrpnejo. Po nekaj trenutkih tišine nam z največjim nasmehom, ki ga premore, pove: »Bizzeff.« Prevedli bi lahko kot noro, super, mega, odlično… skratka – superlativi na kvadrat in še kaj.Poleg ribarjenja pa užvia še v windsurfanju ter poslušanju drum and bassovske glasbe. Imel je tudi bend, kjer je igral bobne. Pri vprašanju, če ima punco, se nasmehne. »No. I’m married. I’m married with my board.«

Moto njegovega življenja je, da ne mara spanja, ker s tem zamuja življenje. Torej lahko povzamemo: Več furat, manj smrdet, kajne?Besedilo: Vesna Vodnik
Foto: Matej Vrenk, Vesna Vodnik

Comments (3)

 1. mm
  Marko Odič 2026 years ago

  😀

 2. mm
  Marko Odič 2026 years ago

  Nekdo to še zmer govori… 😀 ;D 😀

 3. Iztok 2026 years ago

  Bizzeff!!

Leave a reply