Ujusansa gre v Ameriko

Ujusansa gre v Ameriko
February 13, 2006 Ujusansa Surf Klub

Odprava je bila medicinske, letalske in surfarske narave. Medicinske zato, ker je imel oče s kolegi kongres iz letalske medicine, letalska, ker smo kar dosti frčali okoli s športnim letalom in jaz sem bil kriv za surferski del.

surf_santa_cruz_4.jpg

Santa Cruz

Najprej smo bili na kongresu v Nevadi v Renu.Gemblarski town. Vsi so čudn gledali, ko sem s surfom kolovratil tukaj, v krajih brez morja. Potem smo šli v Svetega Frančiška, kjer nam je svoje letalo posodil Jože Udovč, ki je kot prvi Slovenec preletel Atlantic s športnim letalom. Malo smo letali naokrog in se razgledovali po dobrem surfu po obali severne Kalifornije. Iz zraka sem videl kar nekaj dobrih spotov, ki so bili pa dost prazni zaradi oddaljenosti večjih mest in hribovitega severnega dela države.

surf_santa_cruz_2.jpg

Santa Cruz

Končno je prišlo na vrsto surfanje. Surf v okolici San Franciska meseca maja je zelo mrzel, otoplitev se začne šele južno od Los Angelesa. Najprej sem šel na obalo Pacifika. Tam sva tudi z bratom Igorjem prvič surfala nasploh. Davnega leta…, ko se je Keanu Reeves preganjal za Patricom Swayzijem v Point Breaku. Bilo je lepo, lepi valovčki in spanje na sončku na plaži. Pa še takose sem jedel po dolgem času. Naslednji dan sem prebil na obali San Franciska. Cel dan je bil močen on shore veter, tko da ni blo kej dost za čofotat v vodi s short boardom. Tako je minil še en obisk tega mesta, ne da bi si ogledal center mesta (vsaj čez dan).

surf_mavericks.jpg

Rok pred spotom Mavericks

Pot je peljala proti jugu. 50 km ven iz mesta leži plac Maverick, plac z največjimi valovi v Kaliforniji nekajkrat na leto in eden največjih nasploh. Well, valovi so bili izmerjeno 40 cm. Zraven placa je športno letališče, tako da se da pridt tja z letalom ne da bi potem rabil avto (za informacijo, če se bo kdo vozil po Ameriki s športnim letalom).

surf_santa_cruz_1.jpg

Santa Cruz – 49th Street

Še malo bolj južno pa leži Santa Cruz. Celo mesto je en sam velik surf plac, kjer so lepi, dolgi point breaki. Tle sem prebil dva cela dneva in surfal ene najlepše valove do zdaj, sam škoda k ni bil noben z mano. Veliki so bili 1,5 m in kake sto metrov dolgi, lokalcev je blo pa ogromn. Zvečer smo se namakali v vročem hotelskem jakuziju. Feel”s good.

surf_santa_cruz_3.jpg

Santa Cruz – gužva

Odfurali smo se proti toplemu jugu. Proti placu Malibu severno od Los Angelesa. Ta plac je kriv za Veliki pok surfanja v Amerki v 60 letih.

surf_malibu_3.jpg

Malibu

Je blo pa lepo; valovi od 1,5 do 2 m, dolgi pa po par sto metrov. Z dvema potrganima finoma, na srečo zadnji dan, se je moje surfanje v Ameriki končalo. In odsmrfali smo domov…

surf_malibu_2.jpg

Malibu

surf_malibu_1.jpg

Waxanje pred surfanjem, Malibu.

Rok T. Koželj

Comments (0)

Leave a reply