Tornado – Pijavica na Braču

Tornado – Pijavica na Braču
August 18, 2006 Klemen Surk

Pred slabimi tremi tedni sta med hudim neurjem pri otokih Hvar in Brač nastala dva prava mala vodna tornada ali pijavici, kot ga imenujejo domačini. Oba sta razpadla, še preden sta dosegla kopno, in nista povzročila večje škode (in naredila omembe vrednih valov). Kako je zadeva izgledala?

Galerija slik tornada

Kaj je vodni tornado?

Na Agenciji za okolje so za MMC pojasnili, da gre pri vodnem tornadu oz. trombi za močan vrtinčast veter, ki nastane ob nevihtah. Spusti se iz oblaka in ima veliko moč. Hitrost vetra, ki je kratkotrajen in prizadene omejena območja, je sicer težko natančno izmeriti. Kot zanimivost lahko povemo, da je močan vrtinčast veter, tornado, nekajkrat pustošil tudi na območju Slovenije. Nazadnje se je to zgodilo 23. 8. 1986, njegova pot pa je šla od Novega Sveta prek Hotedršice do Tomiclja. Izmerjena hitrost v vrtincu je bila 216 kilometrov na uro.

Comment (1)

  1. marja 2026 years ago

    To je pa med Bracem in Hvarom ce se ne motim…vceraj sem Brac namrec videla z iste strani, ko sem sla na trajekt na Hvaru. In da je slika (le brez pijavice) se bolj podobna je bila tam tudi vceraj nevihta….kaksen slucaj 🙂 So pa pijavice, ker se pojavijo zelo nenadoma strah in trepet vsem nauticarjem. Me zanima kaj bi se zgodilo ce das skupaj tavelik trajekt in pijavico hm…hm…

Leave a reply