Millenium Wave 10 let

Millenium Wave 10 let
August 29, 2010 Ujusansa Surf Klub

Slabe dva tedna nazaj je minilo 10 let odkar je Lair Hamilton na spotu po imenu Teahupoo izpustil vrv in se odpeljal v surf zgodovino.  Val, ki je sledil, je pomenil prelomnico v big wave surfanju, korak čez mejo do takrat mogočega. Nekaj takega kot ko je Phil Edwards 1961 prvič odfural val na spotu Pipeline, kar se je do takrat smatralo za nemogoče. In skoraj tako hudo kot, ko smo prvič surfali v Medulinu oz. takrat še Linda’s pointu.

Haha.

Deset let po tem je Laird o tem valu povedal naslednje “I remember seeing the magnitude of the wall as it stood up, a double wall, and then putting myself in position…and then time just stood still. Then it was like I had an angel on one shoulder and a devil on the other as I thought about what I should do next, and they were saying, ‘Jump off! Stay on! Jump off! Stay on!’ Eventually the angel won and I stayed on, and that’s actually the only way I would have made it.”

Minilo je tudi že kar nekaj let odkar sem za Windzin magazin zbiral neke surf fotke in med ostalimi prišel na idejo, da bi objavili tudi Lairdov Millenium wave. Pisal sem avtorju Surfer mag “Oh My God…” naslovnice Timu McKenni in na moje veliko veselje se je nekaj tednov kasneje v poštnem nabiralniku pojavil CD iz Tahitija s fotkami tega vala. Ta obletnica je ravno prava priložnost, da te fotke spet delim z ujusansa.si publiko. Ker je bilo treba najprej najti CD, ki se že 7 let valja nekje po omarah je datum te novice 29.8.2010 namesto 17.8.2010, kar bi bila točna obletnica Lairdovega vala. No, važno, da sem ga našel.

Najprej ena predstavitvena fotka od Lairda Hamiltona (priporočam klik na fotko za full size experience):

Potem pa direkt šus v glavo, val ki zasedel naslovnice surf revij:
17. avgust 2000, Teahupoo, val za zgodovino

Pa še close-up:
Laird v tubi tisočletja

Če je danes Laird Hamilton (rojen Laird John Zerfas) srečno poročen z pro odbojkašico Gabrielle Reece in svoj zvezdniški ugled in vpliv uporablja za razne dobrodelne namene pa je bil na Timovem CD-ju še nekdo, ki žal ni imel te sreče. Ne dolgo preden sem Tima prosil za fotke je Teahupoo zadel eden od ogromnih swellov in se zlomil v nekaj največjih valov, kar smo jih videli na tem spotu. Na mestu je bil takrat domačin Malik Joyeux in odpeljal nekaj valov dneva, v kanalu je sedel Tim McKenna in Malikove fotke so se znašle na CD-ju za Slovenijo.

Malik Joyeux doma

Danes, ko sem po dolgem času odprl ta CD, da bi v novico nalepil te fotke, Malik Joyeux ni več živ. Malik se je v petek, 2. decembra 2005 spustil na svoj zadnji val, 8ft Pipeline tubo. Potopljen nos ga je ustavil na štartu in ravno toliko, da ga je lip zbil in zabil globoko pod vodo. Sila je strgala leash in Malika so našli šele čez 15 minut mrtvega na plaži Pupukea. Kasneje se je izkazalo, da je Malik med padcem verjetno z glavo zadel v svojo desko in padel v nezavest ter se zato utopil. R.I.P. Malik.

Tim je potem dobil svoj izvod Windzina, mi smo pa dobili tole novico.

ks

Comments (0)

Leave a reply