Stare novice

Stare novice
January 1, 2006 Ujusansa Surf Klub

Stare novice iz stare strani. Oblika je precej razmetana.

Ni pene

“Od propada Clark Foama naprej se vsak dan pojavljajo novi proizvajalci “”najboljsih”” blankov.” “Zaprtje Clark Foama je pustilo veliko luknjo v trgu blankov in ostali proizvajalci jo poskusajo zapolniti s svojimi izdelki. Vsi trdijo, da je pena, ki jo uporabljajo za blanke boljsa, trdnejsa, odporna na dinge, ne vsrka vode itd… od dosedanjih blankov. Zadnji v vrsti je LapExtreme ” Karbon “Karbonske dilce, aluminijasta sredica… ne verjames? Poglej!” Biznis Ce koga zanima poslovno sodelovanje… REQUEST FOR URGENT BUSINESS RELATIONSHIP

FIRST, I MUST SOLICIT YOUR STRICTEST CONFIDENCE IN THIS TRANSACTION. THIS IS BY VIRTUE OF ITS NATURE AS BEING UTTERLY CONFIDENTIAL AND ”TOP SECRET”. I AM SURE AND HAVE CONFIDENCE OF YOUR ABILITY AND RELIABILITY TO PROSECUTE A TRANSACTION OF THIS GREAT MAGNITUDE INVOLVING A PENDING TRANSACTION REQUIRING MAXIMUM CONFIDENCE.

WE ARE TOP OFFICIAL OF THE FEDERAL GOVERNMENT SURFBOARD BLANK REVIEW PANEL WHO ARE INTERESTED IN EXPORTATION OF BLANKS INTO YOUR COUNTRY WITH FUNDS WHICH ARE PRESENTLY TRAPPED IN NIGERIA. IN ORDER TO COMMENCE THIS BUSINESS WE SOLICIT YOUR ASSISTANCE TO ENABLE US TRANSFER INTO YOUR ACCOUNT THE SAID TRAPPED FUNDS.

GENERAL NUGUBUBU OF THE ROYAL FAMILY Futures vs. FCS Mimogrede, pred casom so se pojavile govorice, da FCS kupuje svojega tekmeca. Bomo videli… Za Shaperje FCS – Fin Control System so dali na trg nove pluge za fine. Nastavek za smernik ostaja isti, isti ostaja tudi cel sistem – to je 6x fin plugi, po dva na fin. Novosti pa so:

– uporaba nove PC plastike, ki je trša in bolj odporna ta toploto, ki nastane pri brusenju deske

– plastika se tudi kemicno poveze s poliestrom (ni znano ali tudi z epoxyjem)

– oblika pluga z vec rebri za vecjo povrsino , ki pride v stik z epoxyjem

– ozji plug spodaj, kar hitreje spravi mehurcke na povrsje (nic vec dolivanja epoxyja naslednji dan)

– plugi niso vec samo CB ampak barvni

FCS je izdal tudi posebno serijo K-Fin ob 7 naslovu Kellyja Slaterja.

Sicer je FCS najbolj razsirjen sistem montaze finov, uveljavljajo pa se tudi novi, kot recimo Future Fin System. Mav III. “Zadnji veliki swell je bil ze skoraj dovolj za izvedbo tekme, pa vendarle ne… zato pa se nekaj dodatne publicitete v I in II clanku. In se en bombon – film iz 4.1.2006” Locals only Sest let zapora zaradi agresije v vodi. Solomon Fernandez iz Hawaiiev (Kauai, south shore) bo moral naslednjih sest let odsedeti v zaporu, ker je pred casom razbil bodyboarderja. Nagradno zrebanje Novo nagradno zrebanje Si pogledal, a!? :laughing:

NAGRADNO ZREBANJE

Eden od tistih, ki se boste prijavili in placali akontacijo za Surf Kemp Francija 2006 do 1. maja 2006, bo izzreban in se bo sole surfanja lahko udelezil ZASTONJ! Zima “Se vidi, da je zima., ker objavljamo samo se big wave novice. Tokrat dva filmcka iz Jaws. I. in II.” Zelva Zelva isce dom za svoj akvarij!

Zelva rdecebradka iscem vsaj do julija, ko bom spuscena na svobodo, zacasen dom. Imam opremljen akvarij, jem 2x tedensko, ne potrebujem sprehodov. Prosim poklici moja krusna starsa 031-217-527 Jernej ali 031-877-244 Boza. Maroko Blizajo se pocitnice in ker nama je z Urso zacel ze mah med prsti poganjat je treba jit nekam… Bi sel se kdo v Maroko od 2.februarja do 25.februarja (recimo, da so to datumi), pa vzamemo kombi pa gasa. Poklic, ce si za! Pa lep pozdrav vsem! Big wave se nadaljuje… Ghost tree, Mysto reef in North Shore akcija. “Big wave sezona je v polnem zamahu, reefi se prizigajo eden za drugim in slike tow-in surferjev prihajajo iz vseh koncev. Tokrat iz nekaj manj znanega kalifornijskega spota – Ghost Tree, kjer bodo kmalu prepovedali voznjo z jet-skiji s tem tudi tow-in:

Ghost Tree

Tudi na Hawaiih ne pocivajo

Ob razpihanih Ghost Treeju in Mavericksu se je skupina surferjev odpravila na nov spot Chase reef.

Tyler Fox na neprijetnem mestu.

Val se lomi direktno na/nad skale, kar lahko na valu oblikuje razne stopnice, balone itd… 7meterska Barbariga anyone?” Mav II Zgodba, dobra novica, slaba novica in slika. “SLIKA

ZGODBA: Kako je Richard Schmidt na zadnji big wednesday placal “”clanarino”” za Mavericks.

DOBRA NOVICA: Cakalna doba za tekmo na Mavericksu se je ze zacela. Cakanje na najboljsi swell je predvideno do konca marca, letos pa si bo prvic tekmo mogoce ogledati tudi V ZIVO preko interneta. Webcast boste nasli na naslovu www.maverickssurf.com.

SLABA NOVICA: Webcast ne bo zastonj, ampak bo treba odsteti 8$, ki bodo poleg ogleda tekme kupili celoleten razgled na spot.” Mavericks Se ena velika sreda.

Zgodba” Anti morski pes Zadnje case precej beremo o raznih napadih in opazanjih morskih psov. Sedaj lahko uporabljate Shark Shield. Ne da je kje v blizini velika nevarnost morskih psov, vendar – v Avstraliji recimo na leto samo en clovek umre zaradi napada morskega psa, osem jih umre recimo zaradi napak pri potapljanju, kar 300 pa se jih utopi. A vseeno so morski psi zaradi strahu vedno v glavi na prvem mestu, ko se razislja kaj se mi lahko zgodi v vodi. Sedaj je avstralsko podjetje na tehnologiji, ki jo vojska uporablja ze vec let izdelalo 1kg tezko napravo, ki okoli telesa ustvari 2-3m siroko elektricno polje, ki odganja pse. Zadeva naj bi bila 100% zanesljiva. Na surf desko so namrec obesili kos krvavega mesa in ga opremili z napravo. V 5000 testih ni niti en morski pes poskusal ugrizniti v meso. Mogoce so pa vsa ta porocila o sharkih samo reklama… Big Challenge Tudi v Franciji tekma na velikih valovih ”

Surfing Session Big Challenge

Spot: Parlementia, Cote Basque, Francija

Cakalna doba: 01/12/05 do 30/3/06″ Surfanje pod Golden Gate bridgeom Dober zacetek novega leta “V Kaliforniji so imeli dokaj mocno nevihto na zacetku leta… rezultat so spodnje slike:)” SRECNO 2006 Srecno 2006! Srecno 2006!! Eco “Pa ne Eco+ ampak malo o ekoloskih vidikih turneje Jacka Johnsona.

Surfer pretepel morskega psa Bljiznje srecanje s srecnim koncem

“Brian Anderson je 26. decembra s kolegi surfal v Seaside-u, Oregon, ko ga je napadel beli morski pes dolg 3,4 m . Zagrabil ga je za desno nogo, Brianu pa je uspelo ohraniti mirno kri. ””Pogledal sem nazaj in zagledal nos morskega psa,”” pravi. ””Nekajkrat sem ga udaril, nato je konèno spustil nogo. Najbolj grozno je bilo, ko sem pedlal nazaj na obalo, saj nisem vedel, kje je, kaj dela, ali me bo spet napadel. Noge pa sploh nisem cutil.””Kolegi so ga nesli iz plaze do parkirisca, zaustavili krvavitev in poklicali resilca. Brian je mel sreco: odnesel jo je s ””samo”” 70imi sivi.

Vec info na: www.cbsnews.com”

Velika sreda Big wednesday v CA “” Srecen Bozic Srecen bozic. Srecen Bozic! Todos Santos Spot iz In gods hands… “21.12.2005” JJ Tisti, ki ste se prijavili na jacka, pliz jutr 7.200 za karto na zuru, ce pridete. 8 kart je se frej. Akcija Vse, ki zelijo pomagati zbrati snowboard opremo, ki jo ne uporabljajo vec, za otroke oz. mladostnike, ki si je ne morejo privosciti, nam prosim pisite na jure.klen@siol.net Zahvaljujemo se vam za pomoc! Pipeline masters II AI zmagovalec eventa, Slater pa spet svetovni prvak “Tudi zadnji moski event WCTja se je zakljucil. V finale so prisli Fanning, Chapman in brata Irons. Slater je izpadel v pol finalu, a naslov svetovnega prvaka je bil njegov ze od contesta v Braziliji.Go Kelly!

Kelly

Andy Irons

Jamie O”brien v akciji

> ” Zur V cetrtek, 22.12 ob 20:00 v Baileys Pubu. Vabljeni vsi bozicki in ostali. Billabong pro Maui II Zmagala je Chelsea Georgeson “Chelsea Georgeson je zmagovalka Billabong pro Maui eventa in hkrati svetovna prvakinja.Tekma se je po vecdnevnem cakanju nadaljevala v petek 16.decembra. Zmagovalka eventa je bila znana ze v cetrt finalu, ko je Jacqueline Silva premagala Sofio Mulanovich, ki je bila po stevilu tock edina, ki bi lahko prehitela Georgesonovo in prevzela naslov svetovne prvakinje.

Chelsea Georgeson

Zadnji dan tekme” Windzin TV Danes, v petek 16.12. ob 17:30 bo na sporedu prva iz nove serije oddaj Windzin na Carli TV. “Danes, v petek 16.12. bo na sporedu prva iz nove serije oddaj Windzin na Carli TV. Kot gost se bo v oddaji pojavil Marko Grilc, predvajan pa bo tudi 30-minutni film o letosnji izdaji bordersko- smucarskega Red Bull Hike&Ride-a (www.redbullhikeandride.com). Mimogrede, event za leto 2006 se ze pripravlja, prijave za amatersko ekipo pa se sprejemajo do 15. Januarja 2006. Lanski zmagovalni video si lahko ogledate tu.

Spored: Petek 17:30, 22:30 (Ponovitev v sredo naslednji teden) ” Okupacija Indonezija poslala vojsko za zaustavitev invazije avstralskih surferjev. Indonezija je poslala 17 vojakov na otok Mengkudu, enega od 700 majhnih, v glavnem nenaseljenih otokv med Balijem in Z Timorjem, da bi nadzorovala skupino avstralskih surferjev. Polkovnik Noch je povedal, da so avtralci prisli na otok surfat, potem pa se je eden od njih porocil s hcerko plemenskega poglavarja na otoku. Avstralci so si potem zaceli graditi hise in na otoku sedaj stoji pet avstralskih his. Na svoje obmocje ne spustijo lokalnega prebivalstva, kar je nesprejemljivo, saj otok pripada Indoneziji in ne Avstraliji. Za povrh vsega pa so lokalni pomembnezi se obtozili avstralce vohunstva. Billabong Pro Maui Zadnja WCT tekma za zenske “Zadnja WCT (World Cup Tour) tekma za zenske, Billabong Pro Maui, se je zacela v petek, 9. decembra. Pogoji niso bili ravno najboljsi, a organizatorjem je uspelo izpeljati prvo in drugo rundo.

V petek je za najveceje presenecenje poskrbela Silvana Lima (BRA), ki letos prvic tekmuje na WCT. V prvi rundi je za svoj prvi val dobila cisto 10 in premagala Sereno Brooke (AUS), ki je sedma v skupnem sestevku, ter Chelseo Georgeson (AUS), ki je lanska zmagovalka Billabong Pro Maui in trenutno prva v skupnem sestevku. S tem rezultatom se je Lima direktno uvrstila v tretjo rundo, kjer bo spet srecala Georgesonovo.Zaradi pomanjkanja valov v prvem heatu prve runde je Georgesonova prisla v eliminacijsko rundo, kjer je odpeljala vec tub in nabrala 19.10 tock (od 20ih) ter se uvrstila v drugo in nato se v tretjo rundo. V tretjo rundo se je uvrstila tudi lanska svetovna prvakinja Sofia Mulanovich (Peru), ki je trenutno na drugem mestu v skupnem sestevku. Ce zeli ponoviti lanski uspeh, se mora na tej tekmi uvrstiti na prvo ali drugo mesto – ce ne bo Georgesonova osvojila svoj prvi pokal v skupnem sestevku.V tretji rundi so se: Jacqueline Silva, Rochelle Ballard, Kealla Kennelly in druge, ki bodo zagotovo poskrbele za dober show.Trenutno se vedno cakajo na boljse pogoje, ker so ostali brez swella. Vremenska napoved dobro kaze za sredo 14.12. in petek 16.12.Tle je pa se nekaj slik:Sofia MulanovichSilvana LimaKeala KennellyRochelle Ballard” QS Crossing Indies Trader je pristal na Hawaiih in zakljucil sestletno potovanje. “Pred sestimi leti se je lastnik ladje Indies Trader Martin Daly prikazal na Quiksilverju s planom, da bi plul po svetovnih morjih in iskal neodkrite surf spote. V QS so dodali èe naravovarstveno in socialno komponento – spremljanje stanja koralnih grebenov (Reef Check global coral reef monitoring programby United Nations” Environment Program) ter morja in spoznavanje kultur. Indies trader je v tem casu preplul 116.000 navticnih milj, kar je vec kot 4x okoli sveta. Med tem casom so odkrili 115 novih breakov, ki pa so jih zadrzali zase. Na krovu se je zvrstilo preko 400 surferjev, novinarjev, fotografov, biologov, oceanologov itd… Obiskali so 56 drzav.Velikokrat se je na krovu zvrstil tudi g.Slater. Crossing se je zacel v Cairns, Australija marca 1999 in je rpeckal Pacifik do Melanezija in Polinezije, skozi Indijski ocean na jug do Juzne Afrike, skozi Sredozemlje v Evropo in cez Atlantik do J, Srednje in S Amerike, nato pa zakljucil svojo pot na Hawaiih.Podaki kazejo, da so tudi najbolj oddaljeni koralni grebeni ze kazejo vpliv cloveka, ter da je prekomerni ribolov viden na skoraj vseh koralnih grebenih.” Pipeline masters Novice iz tekme “RIP CURL PRO PIPELINE MASTERS OFF TO A STUNNING START The Banzai Pipeline, Hawaii turned on with some solid two-metre (five to six foot) barrels to play host to round one of the Rip Curl Pro Pipeline Masters.It was a day of mixed fortune as the handful of locals and Foster’s ASP Men’s World Tourers battled with the challenging and changing conditions with former event champions Bruce and Andy Irons (HAW) and Jamie O’Brien (HAW) claiming wins while seven times world champion Kelly Slater was soundly defeated by Danny Wills (AUS).O’Brien, who literally lives in front of the famed Pipe wave, used his local knowledge to great effect when he snagged a wave in the last 20 seconds to come from behind to win against CJ Hobgood (USA) and Travis Logie (ZAF). He looked at ease on the wave as he sat underneath the lip and was elated to ride the wave to victory.O’Brien, who won the event 12 months ago, paid respects to the wave and the event’s past champions as he knows only too well that the wave can give, but it can very quickly take away.Creating a huge stir in his upset of Slater, Wills was happy to be competing against his favourite surfer and as expected, was rapt to get a win over him. Slater had not been defeated in round one of an event so far this year.Both members of the brothers Irons team were solid in their respective heat victories with both standing solid on the left hand waves at Pipe and the rights which form at Backdoor Pipe.With the title race having now been decided, Andy looked relaxed but stated he was eager to finish his 2005 campaign with a win.Going to press tour rookie Tim Reyes (USA) notched up a perfect 10 in the last heat of the day. With the giant score he left his more seasoned rivals, Luke Egan (AUS) and Sunny Garcia (HAW), needing combination scores (two good scoring rides) to catch him.The Rip Curl Pro Pipeline Masters is the final of the 2005 season and is also the last on the Vans Triple Crown Of Surfing where the most consistent over the Hawaiian pro surfing tri-series of events is rewarded. At present the frontrunners include Pancho Sullivan (HAW) and Jake Paterson (AUS). With no eliminations from the event today both are still well and truly in the race for the prestigious prize.With the swell direction swinging throughout the day and with a north-west swell predicted to become more prevalent overnight organizers will assess conditions at first light tomorrow morning and decide on the proceedings for the day. ” Clark Foam No v surf industriji trenutno res nastaja panika, ker se shajperji mogoce celo prevec bojijo tega da bo zmankalo blankov… in seveda konkurence Avstralija in China, Taiwan… no stvar ni tako huda… ker obstajajo resitve…. Ena od teh je seveda nam zelo domac stiropor,druga je pa surftech tehnologija in se kaj bi se najdlo….Stvar se bo sicer zavlekla pri masovni izdelavi tako da se tega bolj bojijo veliki giganti….no tukaj je nekaj napotkov za surfarje kako naj pomagajo pri tem da cene dil nebi poskocile iz sedaj 300$ na lahko tudi 1000$…1. Do all your Holiday shopping at your local surf shop. Not the mall, not Hollister!2. Ask your friends and family to also shop at your local surf shop.3. Ask your shaper to shape you an epoxy board.4. Buy a SurfTech or other Pop Out, licensed by your shaper. They”ll get a royalty.5. Buy t-shirts, sweatshirts, stomp pads or any other accessories your shaper sells.6. Take better care of the boards you have. Give your local glasser first opportunity to fix dings.7. Don”t bitch when the price goes up. Supply and demand. If this were gas the prices would go up $3000 a board.8. Don”t gripe to your shaper about not being able to get your board. It”s not their fault.9. Surfboards are insanely cheap for a custom handcrafted product. Don”t grind your shaper for a bro deal when the blanks become available again.10. Buy your shaper a drink! They are all losing money and sleep. Show some appreciation for that time you had to have 3 boards done in a week for your indo trip. Koncno “Se druga porcija sobotnih fotk.” 3. in 5. december made in Italy Ja tudi iz Italije sporocajo o tem da je v zacetku decembra bil vikend v znamenju valov in rajdov ,ki si jih nekateri lahko zapomnejo kot dnevi ,ki se nikoli ne bodo ponovili….. “No da so v Varazzeju dobri valovi nekateri ze vemao 3. in 5. Decembra so pa nekateri furali valove ,ki se lahko merijo z vsemi najbolj znanimi spoti v evropi….” 3. december v Franciji “Ko smo ravno pri Francozih, v soboto niso bili valovi samo pri nas, ampak tudi v sredozemskem delu Francije. Ne samo to, okolico Marseilla je zadel eden vecjih “”swellov””. Foto 1 Foto 2 Video (5mb)” Francoz na WCT Mickael Picon se je uvrstil na WCT 06. Pipeline Masters cakalna doba se zacne danes, baje pride ogromen swell cez 2 dni. Sunset Beach Drugo tekmo Triple Crowna na Hawaiih je dobil Jake Paterson, posvetil jo je Maliku Joyeux.Andy IronsJake Paterson iz Avstralije je zmagal na drugi tekmi Vansovega Triple Crowna na Havajih. V finalu stirih je tekma potekala predvsem med njim in Andy Ironsom. Andy je bil se posebej naspicen, saj je ze v Braziliji zapravil moznosti za osvojitev naslova prvaka in bi se potolazil z Triple Crown naslovom. Vendar pa sestevka 17.1 tocka za dva vala ni mogel preseci. Zmagovalec prve tekme na Hailewi Pancho Sullivan je izpadel v cetrtfinalu, a se vedno drzi skupno vodstvo. Jake je zmago posvetil tragicno preminulemu Maliku Joyeux.Iz bolnice so sporocili razlog smrti petindvajsetletnega Malika. Kot je vecina predvidevala – poskodba glave in utopitev. Napovedana je tudi posebna pri
reditev v njegov spomin.Razvrstitev Vans Triple Crown of Surfing po O”Neill World Cup of Surfing in pred zadnjo tekmo – Pipeline Masters:1 Sullivan,Pancho HAW 39882 Paterson,Jake AUS 38503 Fanning,Mick AUS 36034 Irons,Andy HAW 33555 Howse,Jarrad AUS 29166 Monteiro,Raoni BRA 29027 Garcia,Sunny HAW 29018 Stedman,Luke AUS 29019 Sodre,Yuri BRA 276410 Durbidge,Bede AUS 2755Eden najboljsih surferjev na svetu (po besedah v Poletu) je super stoked, ker se je uvrstil v WCT tour, za prihodnje leto. Jarrard Howse nasmejan kot ponavadi.” Foto “Se nekaj sobotnih slik.” Clark Foam??? Od ustanovitelja Clark Foama Gordona Clarka je prisla novica, da bo Clark Foam zaprl svojo tovarno in prenehal izdelovati blanke. Tovarna Clark Foam stoji v precej fancy kraju La Niguel v Orange Countyju v Kaliforniji, ki ne želi takšnih tovarn v svojem okolišu. Environmental Protection Agency [EPA] je ClarFoamu nalozila, da mora v roku dveh tednov ustaviti vso proizvodnjo (1000 blankov na dan), Gordonu Clarku pa grozijo kazni, civilne tožbe in celo zapor, zato se je odlocil zapreti tovarno. Kaj to pomeni?ClarkFoam je dalec, dalec najvecji svetovni proizvajalec blankov (90%). Shaperji zato panicno klicejo dobavitelje blankov, ti pa ze dvigajo cene preostalih blankov, ki jih imajo na zalogi. Ce je zaprtje tovarne dokoncno, zna biti z dilcami velika kriza, cene pa bodo sle mocno navzgor, saj je malo verjetno, da bo v kratkem casu ClarkFoam nadomestila druga tovarna, osvajanje tehnologije in pravih shapeov je dolgotrajen proces. Sicer je to priloznost za avstralska podjetja, ki izdelujejo blanke, vendar je njihova kapaciteta zaenkrat veliko premajhna, da bi prevzeli breme ClarkFoama. Poleg tega so Clarkovi close tolerance blanks precej boljsi od katerihkoli drugih blankov na svetu.Kaj se lahko pripomnimo? Zivel stiropor in domace dilce iz epoxyja. ISE Tour Italija ISE ITALIAN SURF TOUR 2006 – FIRST EDITION 1: LIGURIA – CHIAVARI > WEST SIDE SURF OPEN-BILLABONG > MAREC2: TOSCANA – TENTATIVE > APRIL3: SARDEGNA – BUGGERRU > QUIKSILVER SARDINIA SURF TROPHY > MAJ/JUNIJ4: LAZIO – BANZAI > RIP CURL PRO – 15 SEPT./31 OKT.Odprto za vse.Sobota “Nekaj slik.” Malik Joyeux umrl na Banzai Pipeline Malik Joyeux iz Tahitija je v petek zjutraj po havajskem casu ujel svoj zadnji val. “Malik Joyeux, zmagovalec Billabong XXL za najvecjo tubo 03/04, ki jo je odpeljal na Tehupoo in surfer nekaterih najvecjih in najbolj norih valov na istem spotu je v petek ob 10:00 po havajskem startal na tubo na Pipelinu. Ko je hotel napraviti botom turn v tubo je lip padel naravnost na Malika, mu zlomil surf, strgal leash, Malik pa je izginil izpred oci. Surferji, resevalci in gledalci iz plaze so ga poskusili najti, uspelo jim je sele cez okoli 10 minut, ko so Malikovo telo nasli na bliznjem beachbreaku. Ozivljanje ni uspelo. Lineup na Pipelinu se je izpraznil in surferji so se zbrali na plazi v molitvi za Malika.Slike zadnjega vala iz PipelinaGreg Long: It was about a three wave set and he was kind of sitting a little deep for this one, it was one of the west ones with a left on it. And he just paddled for it and I was kind of more on the Backdoor side, but it almost looked like he paddled a little bit too far in from where he wanted to be. But it still looked like he was in a good spot for it. So, I just saw him go and then I was looking at the next one, and then there was another bigger one behind it. After that there was a little bit of a lull, and I turned around and heard everybody yelling and screaming, waving their arms, and then right away out in the lineup, maybe like a half dozen guys started paddling over there. I caught a wave and I was there on the inside next to Bonga, and like maybe 20 more people paddling around just looking. I guess he wasn’t wearing a leash so that’s why it was so hard to find him. But it was weird because nobody even really knew for sure if he had in fact gone down. So it was freaky because it was like he could be on the beach, but there were like maybe 20-to-25 people swimming around, paddling, diving down, looking and then maybe half of them went in. So I was still out there, and then like maybe a dozen more people came running down the beach with fins and they all jumped in, and it was just one of those things where in between sets you could see the bottom, so you’d be looking around for something, and then when a set would come it would just be all wash. The guys who were there with fins kind of got sucked down pretty quickly, and then some of them started yelling and I saw them pulling him up out of the water. So someone grabbed a longboard and they got him up onto the board and tried doing a couple compressions on the board, but it’s really hard to paddle and do that. I was probably like the fourth person there and we just started shoving him in, and then there were like 15 of us kicking and paddling and pushing each other. And we got him far enough in, but then we kind of got caught inside of a wave in the last couple of feet, so we were just bear hugging him to the board. We finally got to the beach and got him up and started giving him breaths and compressions and then that was that. The lifeguards took over. He was probably under for at least 15-minutes.Laird Hamilton: “”””I saw guys carried out of Pipeline daily, I saw one guy who had the top of his scalp torn off like a boiled egg after it”s been cut with a knife. I”ve seen guys with broken arms, broken backs and even broken necks. I once went over and landed on my board and split my head open like it was tomahawked. Now with the crowds you have people putting themselves into more critical positions, going deeper and deeper, and other guys dropping in on you””.Naslednji dan je bil Pipeline, sicer ob nekoliko manjsih valovih, spet poln.Malik Joyeux, 1980-2005″ Oz Surfanje v avstraliji. Heaviest wave ever. 100.000 V dobrih stirih letih od postavitve tele strani smo prilezli do stevilke 100.000 ogledov. Mraz? “Epic Tuesday – Toro, Sweden.” QS Eddie Aikau Izbrani so udelezenci big wave tekme na Hawaiih. “Big Wave Invitational in Memory of Eddie AikauJe tekma, ki razcisti kdo je kdo v surfanju velikih valov. Ze samo povabilo na tekmo pomeni priznanje za surferja, saj mora biti ta po vzoru Eddieja ne samo dober surfer, ampak vsestransko domaè v morju. Za razliko od nekaterih drugih tekem “”The Eddie”” ostaja zvest tradiciji in ne dovoljuje uporabe jet skijev, ampak se valove lovi izkljuèno s pedlanjem. Spot na katerem poteka je Waimea Bay, minimalna višina swella za zaèetek tekme pa je 20 feetov, kar pomeni na Waimei valove cez 30 feetov. V 16 letih odkar tekma poteka so bili valovi dovolj veliki samo 6krat. Tudi zaradi redkosti je tekma nekaj posebnega.Eddie Aikau se je rodil 4. maja 1946 kot Edward Ryon Aikau in njegovo življenje je bilo ves cas povezano z oceanom – eden prvih lifeguardov, zagrizen big wave surfer in pravi Hawaiican. Zgodbe pravijo, da se je Eddie na najveèjih valovih, ki so se jih ostali lotevali s strahom, zanalasc vrgel s surfa, samo da bi videl, kako ga bo zmlelo. Za zabavo. Tak naslov nosi tudi knjiga o njegovem zivljenju – Eddie would go. Eddie je izginil v morju, ko je bil del odprave, ki je v tradicionalnem kanuju hotela ponoviti pot staroselcev med Tahitijem in Hawaii. Kanu je v kanalu Molokai, kmalu po izplutju, ujela huda nevihta, coln je zacel puscati in se je delno potopil. Clani posadke so viseli na stranicah in cakali na pomoc, medtem ko jih je mocan tok nosil proti jugu. Po veèkratnih prošnjah je kapitan Eddieju dovolil, da odvesla po pomoè na 20 kilometrov oddaljen otok Lanai. Tako je 17. marca 1978 ob 10:20 Eddie na svojem surfu odveslal po pomoc: “Don’t worry, I can do it. I can get to land.” Ob pol devetih zvecer je pilot letala opazil opozorilne rakete iz colna in do polnoci je bila posadka resena. Eddie pa je izginil za vedno.POVABLJENI / ZAMENJAVE:Clyde Aikau (Hawaii) 1. / Mel Kinney (Hawaii)Ross Clarke-Jones (Australia) 2. / Tom Carroll (Australia)Shane Dorian (Hawaii) 3. / Ross Williams (Hawaii)Keone Downing (Hawaii) 4. / Kalani Chapman (Hawaii)Sunny G
arcia (Hawaii) 5. / Reef McIntosh (Hawaii)Mark Healy (Hawaii) 6. / Garrett McNamara (HI)Michael Ho (Hawaii) 7. / Braden Dias (Hawaii)Andy Irons (Hawaii) 8. / Gary Elkerton (Australia)Bruce Irons (Hawaii) 9. / Anthony Tashnik (CA)Noah Johnson (Hawaii) 10./ Tony Moniz (Hawaii)Brian Keaulana (Hawaii) 11. / Derek Ho (Hawaii)Rusty Keaulana (Hawaii) 12. / Tom Curren (California)Titus Kinimaka (Hawaii) 13. / John Gomes (Hawaii)Brock Little (Hawaii) 14. / Keoni Watson (Hawaii)Peter Mel (California) 15. / Kala Alexander (Hawaii)Jamie O’Brien (Hawaii) 16./ Vetea David (Tahiti)Myles Padaca (Hawaii) 17. / Taylor Knox (California)Paul Paterson (Australia) 18. / Chava Greenlee (Hawaii)Tony Ray (Australia) 19. / Greg Long (California)Makua Rothman (Hawaii) 20. / Ken Collins (California)Kelly Slater (Florida) 21. / Ryan Rawson (Hawaii)Jamie Sterling (Hawaii) 22. / Carlos Burle (Brazil)Pancho Sullivan (Hawaii) 23. / Chris Malloy (California)Darryl “”Flea”” Virostko (California) 24. / Zane Aikau (Hawaii)ZMAGOVALCI:1985 – Denton Miyamura (Hawaii)1986 – Clyde Aikau (Hawaii) – Eddie Aikau”s younger brother1990 – Keone Downing (Hawaii)1999 – Noah Johnson (Hawaii)2000 – Ross Clarke-Jones (Australia)2002 – Kelly Slater (Florida, USA)2004 – Bruce Irons (Hawaii, USA)” Jp Stark praznuje “No eden najbolj znanih francoskih shaperjev Jp Starkpraynuje te dni 25let izdelovanja surf desk pod svojo znamko..http://www.starksurf.com/” “Ja te dni praznuje zelo znan Francoski shaper JP Stark 25.let obratovanja in shejpanja surf desk pod njegovo blagovno znamko.V tem casu je popravil tudi marsikater ding in se kaj na nasih deskah.Kaksni so njegovi izdelki si pa lahko ogledante na http://www.starksurf.com/” Jack Johnson II Karte imamo tako, da… Imamo karte za koncert Jacka Johnsona v Milanu 9.3.2006. Kdor bi sel, naj cimprej poslje email z imenom priimkom ter GSM na info@ujusansasurfklub.siPrednost imate tisti, ki ste se pofockali pri ta prvi novici o Jacku. Predvidena cena za karto+prevoz z busom je 14 tisoè sit. Triple crown of surfing “Vans Triple crown of surfing – WEBCAST, tekma se zacne ob 8:00 po lokalnem casu oz. ob 19:00 po nasem (Slovenija minus 11 ur).” The Vans Triple Crown of Surfing je ena najbolj zazeljenih surferskih lovorik. Skupna zmaga na treh razlicnih spotih na North Shore Oahu je dokoncno dokazilo kvalitete surferja, saj se vedno velja – kdor se ni dokazal na velikih valovih North Shora mu v surf karieri nekaj manjka. Tri tekme so se zaèele z Op Pro Hawaii (Nov. 12 – 23 na spotu Haleiwa), sedaj pa poteka O”Neill World Cup of Surfing (Nov. 25 – Dec 6 na spotu Sunset Beach). Obe tekmi sta ranga WQS s 6 zvezdicami (najvec). Zakljucna tekma The Rip Curl Pro Pipeline Masters pa je poleg tega se veliki finale svetovnega pokala WCT. Letosnji Pipe masters praznuje 35letnico obstoja in od 8 do 20 decembra bo v tubah se prav posebno vroce. Medo “Sneg in valovi – FOTKE” Surfari: Espana “Malo pozno ampak od srca – FOTKE iz oktobrskega surfaija po Spaniji. Foto: Andraz in Ursa” Davek na surf “No tako,da se v surf industriji sluzi vemo,da od surfa zivijo nekateri vemo…no v Avstraliji so pogruntali se eno novo…… http://www.isurfandivote.com/ ” “Ja vec lahko preberete na naslovu http://www.isurfandivote.com/ no v Avstraliji ko kupis desko baje ze placas davek,no ker to ni dovolj bi hoteli vrli politiki dodati se en davek na uporabo morja ,kot pri avtomobilu cestna taksa…..hmmmmm….wird people… :crying:” Zur in kombiji Vsi, ki vas zanima kdaj bo naslednji Ujusansa zur… Vsi, ki vas zanima kdaj bo naslednji Ujusansa zur…vam lahko povem da v cetrtek 22.decembra. Uvod v bozicno novoletne praznike.Ce ma pa kdo prostor, da prezimi dva majhna bela kombija naj se pa prosim javi. Rekord Nov rekord v guzvi na valu. ” Nov rekord v guzvi na valu.Surfarji, vsak na svoji deski, so se spustili po 1,5 metra visokem valu ob plaži imenovani Praia de Macumba ter s tem podrli prejšnji rekord, ko se je na enem valu skupaj spustilo 38 deskarjev.Rekord so priznali tudi uradniki Guinnessove knjige svetovnih rekordov v Braziliji, v roku dveh mesecev pa naj bi ga potrdili tudi v Londonu, je dejal Diogo Mourao, predstavnik podjetja Longboard Classic 2005, ki je organiziralo dogodek. “”Strateško smo namestili tri kamere in tako dokumentirali dogodek,”” je dejal Mourao: “”Zato menim, da ne bomo imeli težav pri potrjevanju rekorda.””Dosedanji rekord je imela v lasti skupina 38 deskarjev. Po istem valu so se spustili decembra 2002 v Avstraliji. Štirideset surfarjev je deskalo na istem valu julija lani v San Diegu, vendar njihov rekord ni bil potrjen, je še povedal Mourao. Zanimivo pa je dejstvo, da isto podjetje že v soboto organizira nov dogodek, kjer bo še veè deskarjev poskušalo podreti pravkar postavljen svetovni rekord.VIR: 24ur.comPS: dodamo lahko samo se to, da so rekord v Avstraliji in San Diegu postavljali na ENI VELIKI DESKI, tule pa gre za pravo gužvo…” Pakoworks “Pakoworks.com stran slik fotografa Boruta Vidrajza.” Jack Johnson Ujusansa organizira obisk koncerta Jacka Johnsona. Pofocki se, ce bi sel. Tolk zaenkrat. NOVO: Ujusansa knjiznica Odpira se Ujusansa knjiznica… Ujusansa knjiznicaOdpira se Ujusansa knjiznica, ki bo namenjena surferski literaturi in bo skrbela, da bomo boljse teoreticno podprti na podrocju surfanja. Oziroma, ker nimamo za 5 dkg zemfa, si moramo kaj prebrati.Knjiznica bo delovala takole:- poklices 041 877 057 in se pozanimas ali je zeljena knjiga na voljo in kdaj jo lahko prides iskat- prides po knjigo in prineses 50 EUR kavcije- knjigo vrnes najkasneje po 14 dneh in dobis nazaj 50 EUR kavcije ali- knjigo podaljsas se za 14 dni, ce ni ze rezervirana- ce knjige ne vrnes v 14 oz. 28 dne jo obdrzis, ker izgubis kavcijo, Ujusansa knjiznica pa za tvojo kavcijo kupi novo knjigoDonacije:- Ujusansa knjiznica sprejema v dar knjige, DVDje, CDje in kasete- Ujusansa knjiznica sprejema denarna darila, ki jih porabi za nakup knjig- Ujusansa knjiznica dobi tudi 4% od vsake knjige kupjene preko nase strani na Amazonu in to provizijo namenja za nakup novih knjig, ce kupujete preko Amazona kupujte preko Ujusansa straniKnjige:- SURFING, John Conway, 1988: vse kar potrebujete vedeti od osnovnih tehnik, opreme, do zahtevnih manevrov izpod peresa Johna.- STORMRIDER EUROPE (donacija od Andraza in Klemena): najbolj popoln vodic po spotih v Evropi in Maroku- THE WORLD STORMRIDER VOL I.- THE WORLD STORMRIDER VOL II.- SURF SCIENCE: AN INTRODUCTION TO WAVES FOR SURFING, Tony Butt& Paul Russell, 2002: fizikalna knjiga o valovih iz surferskega stalisca z enostavno razumljivim jezikom- PIPE DREAM: A SURFERS JOURNEY, Kelly Slater: Avtobiografija Kellyja Slaterja- FIT TO SURF: THE SURFERS GUIDE TO STRENGHT AND CONDITIONING, Rocky Snyder- SICK SURFERS: ASK THE SURF DOCS AND DR. GEOFF, Mark Renneker- TAJ BURROWS BOOK OF HOT SURFING, Taj Burrow- SURFING INDONESIA (donacija Andraza)- FOOTPRINT: SURFING EUROPE- DVD: LEARN TO SURF, BIC- DVD: ONE, BICToliko zaenkrat. Naprodaj Mare prodaja surf in wetsuit. “6”3″” Quiksilver shortboard z noseguaromnov grip na repuleashFCS finitorbaCena: 300eurWetsuit Quiksilver Synchro 3/2velikost Mstar pol letaCena: 90eurGSM: 041226675 (mare)” Santa Marinella Rip Curl Pro “V sredo 16.11. se zacne tekma v Italiji na spotu Santa Marinella. Vsi, ki bi tekmovali na zakljucku italijanskega prvenstva se pojavite tam en dan prej (15eur). Novice o tekmi so na strani Santa Marinela Surf kluba.” Aquaskipper “Aquaskipper je recimo en bajk za po vodi. Kaj bi govoril, poglejte video in stran.” Morocco – Thagazout surfari ” Slike iz surfarija v Thagazoutu. Foto: Romi & Klemen” Newstler Mamo nov newstler by Grega. Portugal – Peniche surfari “Slike iz surfarija v Penichu. Foto: Rok” Damien zmagal v Braziliji Nova Schin Festival WCT Brazil je dobil Damien Hobgood, Slater je izpadel v cetrti rundi proti Travisu Logieu, nato pa je Nathan Hedge izlocil Andyja Ironsa in dirka za naslov prvaka se je koncala. Ups, spet mi je uspelo Kelly Slater je
se sedmic postal svetovni prvak. ““I’m feeling pretty good. I’ve just been through a complete emotional roller coaster from being really sad thinking of my dad [who passed away in 2002] to being really happy after talking to my family and just thinking about the whole big thing. I really need a little time alone just to sit and dwell on everything I think. I’m just super relieved it’s over. It was an amazing year. Andy didn’t really get in gear until the end of the year and I knew at some point he was going to make a rush and really didn’t expect him to go out early here. I thought he was going to win. I’m feeling for Andy at the moment.”Slater je presegel svoj lastni rekord sestih naslovov svetovnega prvaka.Prvi naslov je osvojil prav tu v Braziliji – Rio de Janeiro leta 1992. Naslednje leto je izgubil proti Derek Ho (HAW) potem pa drzal naslov od leta 1994 do 1998.Slater je nehal tekmovati 1999 in se na pol upokojil do leta 2001. Takrat je postal edini surfer, ki mu ni bilo treba v kvalifikacije za WCT ker so mu vsi prireditelji tekem podelili wildcard.Slater je z 20 leti postal najmlajsi svetovni prvak in je sedaj z 33 tudi najstarejsi, ta naziv je prevzel od Marka Occhilupa (AUS), ki je osvojil naslov prav tako pri 33 letih a je rojen junija Slater pa februarja.Slater je z nagradami na tekmah zasluzil $US1,303,105, kar je najvec med vsemi surferji.Edini nedosezeni rekord je v stevilu zmag, ki ga z 33 zmagami drzi Tom Curren (USA). Slater ima sedaj 31 zmag.” Mundaka Tokrat novice o Mundaki iz prve roke. Serbus,studiram v Bilbau in lokalci so mi povedali, da Mundaka deluje ze dobra 2 tedna. Sprva se je zacelo samo z majhnimi valovi, lokalci pa so furali ze tube. Upam da bom v prihodnje uspel poslat se kako fotko iz Mundake kr nameravam obiskat ta spot. LP, Aljaz Marocco Malo novic iz Marrakecha in Thagazouta – swell v glavnem 2-3metre- ful je vroce- surfa se pa anchor point, take pocasne stene po 100m za furat pa zavijat pa ene 20 ljudi v vodi- thagazout ima zdaj 4 al 5 surfshopov- cune, ki so naprodaj v surfshopu modeli k delajo v sho In se enkrat fuzbal Davidu Beckhamu Real Madrid ne pusti surfat. “David Beckham has been banned from his new hobby of surfing.The Real Madrid star has been warned by club bosses that the risk of him being injured while having fun at the beach is too high.A friend told the Daily Star, “”David loves the thrill of surfing and would like to do it more often. He”s naturally very sporty, has great balance and is supremely fit – so he was always going to be good on a surfboard. He might not be Keanu Reeves in Point Break just yet, but he”s been pretty impressive riding a wave.””He had a couple of lessons in Morocco and picked it up really quickly. But he has to be careful because of the risk of injuries. David plans to surf a lot more when he retires from football. Victoria loves it, too, because Becks looks very cool on a surfboard. She”s not as sporty, so she”s happy just to watch.””One source at the club added, “”Real Madrid takes no chances with the fitness of players.””:laughing: :laughing: :laughing:” Fuzbal “Kdor se ni videl Pepsijeve reklame v kateri “”surfajo”” slavni nogometasi si jo lahko pogleda tukaj Zraven pa se filmcek kako so snemali zadevo.” Offshore “dejcevi posnetki iz sobotnega surfanja. KLIK” Leca za valove Nekaj za Piran. A new water lens may allow engineers to focus ocean waves. Focusing water waves could potentially enhance the output of wave-powered energy generation schemes, protect ocean front real estate from wave damage, and even amplify waves for surfing and other seaside recreation activities.Researchers from the Hong Kong University of Science and Technology showed that it would be possible to make a lens from an array of vertical cylinders secured below the water, which focus small ocean waves into larger ones.The researchers reached their conclusions by simulating the propagation of water waves through an array of ocean bottom-mounted cylinders. By varying the size and spacing of the cylinders, they showed that they could control the reflection, transmission and direction of the water waves through the array, in much the same way that mirrors and glass lenses control light. SportFest Sejem sportfest ter Narava Zdravje se zacne danes. Pridite nas pogledat v halo A2, stopite za stant in zaplesite hubabuba balon. “Zapleši huba buba huba buba huba balon Zapleši huba buba huba buba huba balon Zapleši huba buba huba buba huba balon Zappojmo huba buba huba buba huba….CETRTEK – PETEK – SOBOTA od 10:00 do 19:00 v hali A2Letosnji tecajniki lahko se dobite CDje s slikami na stantu, ce jih se niste.” CRO “Slike od sobote” Surfer Mag “Revija surfer je za svojo zbirateljsko izdajo “”najela”” Jacka Johnsona in Chrisa Malloya.”Kaj sta spravila skupaj? Revija je prviè natisnjena na recikliranem papirju, prvic je covershot cez cel ovitek – spredaj in zadaj in prvic ima revija dve verziji z razlicnima naslovnicama, ker se pac nista mogla odlociti katero fotko dat na prvo stran. Za vsebino bo pa treba revijo nekje izbrskat.” Foto: Ales “GALERIJA” Kids, dont try this at home “Teahupoo je dozivel svoj Sunday Bloody Sunday. Sedaj se filmcek surfanja Manoe.” “Malik Joyeux – tolk visok v tubi na Teahupoo definitivno noces bit, za Malika se je srecno iztekloRaimana Van Bastolaer ni imel te srece – rezultat 15 sivov.Manoa – najvecji odfurani Teahupoo do sedaj?Doug Young & Garrett McNamara, en val za valom od Manoe, Garret je desni!Garret nekaj trenutkov kasneje, Dougu ni bilo nic!Pa se jetski.Zgodba by Tim McKenna (www.tim-mckenna.com):SUNDAY BLOODY SUNDAYTow Teams present:Laird Hamilton / Makua Rothman- Koby AbbertonManoa Drollet / Malik Joyeux,Garett Mcnamara / Ikaika Kalama,Raimana Van Bastolaer / Arsene Harehoe.Vetea David / KarimBrad Gerlach / Campbell Farell / Doug Young.Didier Tin Sinh / Kevin Johnson / Tapuari Laughlin / Patrice Chanzy / Robert Teriitehau / Thierry TchingChuck Patterson / Scott Chandler.Calunga / Jody / Warren .Massive tubes, new records, broken jet skis, wild wipe-outs and severe lacerations for the third Tow-In Sunday of the year.Only a few weeks after the last big south swell hit the Tahitian islands, Teahupoo turned it on again for an elite crew of tow-in surfers.Early in the morning a group of body boarders were charging clean, glassy 12’ + conditions. By 10 am 12 jet skis and numerous boats had taken over the line-up. Raimana Van Bastolaer suffered a horrendous wipe-out when he positioned himself too high after the bottom turn and got thrown off his board at the worst spot. The lip slammed Raimana down into the reef and split the back of his foot, resulting in fifteen stitches and numerous aching muscles.An hour later, Malik Joyeux, nearly made the same mistake but managed to hold his line in the pocket and ride the wave right through. The extra four kilos of lead he had added to his board a few days before certainly worked this time round. Malik’s wave is probably the widest tube ever surfed at Teahupoo. A beast so wide you could fit a FedEx truck sideways inside the tube.Manoa Drollet scored the bomb of the day early in the afternoon: a perfect, deep blue, 40’+ set wave with a slightly more westerly direction than the others. He slotted himself perfectly for a deep tube and got blasted out of the tube by the spit.The volume of water being moved around was so huge that all the water started draining off the reef and sinking below sea level. Cinematographer Larry Haynes was swimming right in the sweet spot at the time and managed to record the ride but got sucked into the huge lip and went over the falls. He finished up in the lagoon, minus a swim fin and his diving mask, copping a few bruises and scrapes as proof of entry.Manoa’s wave is the biggest wave ever surfed at Teahupoo: a mutant west bowl that allowed the talented Teahupoo local to ride the tube deep in the bowl section with a 15’+ lip right above him.The explosion created by Manoa’s wave left a huge white water trail in the whole line-up area. On the second wave of the set, Garrett McNamara started s
liding down the face of this perfect white water tube right in the treacherous bowl section. He suffered heavy lacerations to both legs. «You’ve got to pay your dues some day» he explained, with a smile, a few minutes later. After numerous horrendous wipe-outs at Teahupoo over the last four years, he has managed to come out practically unscathed each time. This time he gets to go back home with one of the worst Teahupoo tattoos in history!Eric Akiskalian from Towsurfer.com happened to come down with a heart surgeon. Lucky for Raimana, Garrett and Eric who also cut his foot on the reef the previous day. They had the luxury of being patched up right there on the boat or on the beach. Kiwi charger, Doug Young, was dropped off on the same wave by Thierry Tching and happened to be 15’ feet deeper than Garrett but miraculously came out without a scratch.Laird Hamilton got a few deep rides and performed some classic trademark lay-back barrels. During the day Koby Abberton and Makua Rothman had the luxury of Laird’s tow-in expertise and got dropped off on some gems. Unfortunately, Laird was added to the injured list when he kicked out at full speed, his board hitting some chop, leaving him with a twisted knee as a result of hyper-extending his leg.Tahitians Didier Tin Sin, Patrice Chanzy, Vetea David, Arsène Harehoe, Kevin Johnson and Jody, also got their fair share of massive tubes in between the usual dramas. Waves nearly caught three boats and one jet ski got smashed on the reef when it broke down in the take-off area, just as a set rolled in.An amazing day, full sketchy situations and great rides that confirms Malik Joyeux and Manoa Drollet as the most consistant Tow-In team at Teahupoo. Either way you look at the waves and measure their size. It seems that the 2 Oxbow team riders old all standing record at Teahupoo. for biggest wave, biggest tube, widest tube and deepest, longest barrel.” Mundaka II Se nekaj o Mundaki Mundaka is deadZnanega levega vala v Mundaki ni veè…vsaj za zdaj. Situacija je tako kriticna, da so bili pri Billabongu prisiljeni odpovedati Mundaka Pro WCT, ki naj bi se odvijal v oktobru 2005. Prvi surferji, ki so se zavedli problema, so mislili, da gre samo za slab swell v prvih mesecih leta. Ker pa je val (kar ga je sploh bilo) ostajal svoh je pocasi vsem postalo jasno, da mora biti vzrok nekaj drugega.Na tem obmoèju sta drenaza in odstranjevanje mivke cisto obicajen pojav, a lansko leto so lokalne oblasti sle predalec in odstranile 350.000 kubicnih metrov mivke v izlivu reke Guernika, tako da bi vecji tankerji lahko tukaj pluli vse leto. Govorilo se je celo o gradnji zavarovane plaze za turiste. Veliko je bilo govoric, èenè ipd.,zato je Fernando Munoz (revija Surfer Rule) sel poizvedovat v samo Mundako, da bi odkril na cemu je stvar. Pravi, da je v obmoèju take-offa, kjer je bila pred èloveskim posegom globina morja 3 m, zdaj ””luknja”” globoka 11 m – kar pomeni, da tudi ogromen swell ne more naredit vala. Lahko samo upamo, da bo narava poskrbela za ponovno nalaganje mivke.Po Surf europe, st. 39, okt/nov 2005Za tiste, ki nam ni vseeno in bi radi prepreèli podobne situacije: www.savethewaves.orgTjasa Francija “Pa se filmcek iz tekme.” AI wins QS Pro v Hossegorju zakljucen. “Potem, ko je CJ Hobgood v cetrtfinalu izlocil Slaterja je Andy Irons imel prosto pot do zmage. V finalu je premagal prav CJ Hobgooda in ze tretjic zapored osvojih francoski WCT, ter zmanjsal zaostanek za Kellyjem.AndyAndyCJ” Bali V soboto eksplozije na Baliju. 32 mrtvih in 101 ranjen, Slovenci vsi OK. Double trouble Krokodil napadel morskega psa? Sportfest 2005 V okviru sejma Narava-Zdravje bo potekal tudi sejem Sportfest 2005 in sicer od cetrtka 13.10 do sobote 15.10.2005. Sejem Sportfest je sejem na katerem se predstavlja slovenski sport in sportne panoge in seveda bomo predstavljali tudi deskanje na valovih. Vabljeni na stant pokramljati o surfanju. Kdor bi lahko pomagal naj bere naprej… Kdor ima cas, voljo in podmazan jezik od cetrtka do sobote prebiti nekaj casa na surferski stojnici (kadarkoli) naj se javi na email: info@ujusansasurfklub.si ali gsm: 041 495 847 (klemen). Zateva se visoka zagretost za surfanje, odgovarjanje na vse sorta vprašanja mimoidoèih firbcev in interesentov za surfanje, srecanje kolegov, ki pridejo pogledat na stojnico in mirni zivci pri vprasanjih o windsurfingu. 😉 SK8 kontest V Ajdovscini, 1.10. ob 15:00. Mi o volku… Jarrad Howse (surfer iz Poleta) pa je zmagal na WQS tekmi Santander Pro. FOTO FOTO FOTO “Fotke iz Surf Kemp Francija 2005 so sedaj na ogled v nasi galeriji!SurfanjePadajneLjudjeFrancija” Rita Se je okrepila, veter piha kar z 280km/h.Trestles Tekma koncana, zmaga Slaterju.V finalu je Kelly slater premagal Phil Macdonalda (AUS), ki je v cetrtfinalu izlocilu tudi Andyja Ironsa.V skupni razvrstitvi je Kelly usel na udobnih 1000 pik:1 Kelly Slater USA 75742 Andy Irons HAW 65283 Mick Fanning AUS 58384 Trent Munro AUS 56185 Phillip MacDonald AUS 53636 Taj Burrow AUS 50467 C.J. Hobgood USA 46888 Cory Lopez USA 43959 Nathan Hedge AUS 42639 Fredrick Patacchia Jr HAW 4263 ” WCT France Domacine bo na tekmi z wildcardom zastopal Miky Picon, trenutno 8. na WQS in hajvisje uvrsceni Evropejec. Se malo chopuja Slike “””That wave I rode, was the best wave of my life. I will probably never ride one like that again because what I experienced only happens once in a lifetime.”” – Shane Dorian””It was the biggest and heaviest Teahupoo ever”” – Garrett McNamara” Tekma v Rimu Finale italijanskega shortboard prvenstva na Santa Marinelli. “Cakalna doba 1.-31.oktober.” Danes je zur Ob 20:00 v Baileys Pubu. Katrina “Kaj so poceli na Z obali Floride med orkanom Katrina? Poglej!” Boost Mobile Pro Na spotu Trestles poteka tekma WCT. “Biznis as usual.Trenutno je zakljucen drugi krog, vsi favoriti so se uvrstili naprej, napoveduje pa se vecji swell.Obeta pa se tudi naslednja tekma v Hossegorju, fotka od lani. Ce boste v Franciji od 23.9.-2.10. ne zamudit. Spota za tekmo sta La Gravière in La Nord. Lafiténia v Saint-Jean de Luzu pa v primeru prevelikega swella.” WTF? Big surf “Hawaii North Shore je znan po svojih zimskih valovih, tokrat pa visoki valovi za spremembo prihajajo iz juga. Napovedujejo valove do 14ft, cakamo na fotke.Zato pa so ze prisle fotke iz Teahupoo-a, ki ga je zadel swell desetletja. Na Tahitiju ziveci fotograf Tim McKenna je bil 11.9.2005 ob pravem casu na pravem mestu. Na valove so se vlekli Raimana Van Bastoaler, Manoa Drollet, Strider Wasilewski, Garett McNamara, Didier Tin Sinh, Robert Teritehau, Shane Dorian, Malik Joyeux, Carlos Burles, David Vetea, Jamie Sterling, Mike Stewart… Akcija pa spodaj!kolk blizu si upas?Share the wave :)In se ena od prej.Saj je sam voda.” Hrvaska “Surfanje v petek.” Zelvice Da smo se malo naravoslovno usmerjeni… ” Znanstveniki so oznacili 11 zelo ogrozenih usnjenohrbtih zelv in sedaj lahko njihovo gibanje po morju spremljamo kar preko interneta. Zgornji zemeljvid kaze, kaj vse so zelvice preplavale. Atikanti recimo je bila oznacena 25 junija in je do sedaj preplavala 3,000 km in se potopila tudi na globino 840 metrov, kar je dvakrat vec kot dosezejo najbolj pogumni cloveski potapljaci. ” I. Gorenjska skate session V na novo ojacanem Sportnem parku v Lescah, se bo 17/9 zgodil I. Gorenjska skate session. “Skate session v Lescah 17/9/2005I.GORENJSKA SKATE SESSIONV na novo ojaèanem Sportnem parku v Lescah, se bo 17/9 zgodil I.GORENJSKA SKATE SESSION. Tekmovalci se bodo predstavili v freestyle vožnji, potekalo pa bo tudi tekmovanje za najbolj hud trik.Dobro je vedeti: – prijavnina znaša 1000 sit (za èlane društva AŠKD zastonj), za kar dobiš možnost tekmovati, hrano ter pijaèo;- bogate materialne nagrade za ta najhujše, za malo manj ta hude pa tolažilne nagrade;- pestra ””muzikalna”” ponudbaPoTek: 11.00 zaèetek pobiranja prijav in ogrevanja13.00 kvalifikacije v prosti vožnji za malo bolj mlade14.00 kvalifikacije v prosti vožnji za malo manj mlade16.00 finale za malo bolj mlade17.00 finale za malo manj mla
de18.00 podelitev nagrad za prva tri mesta + za najbolj hud trikDonatorji: Vipi Brezje, Sadje Zelenjava Pri Klemenu, Atotech Podnart d.d., Drop In, Žito Gorenjka, Casino Bled d.d.Organizirata: AŠKD Deska in Društvo Kažipot” Samo v Avstraliji Surfanje – predmet v srednji soli. Srednja sola iz Byron Bay-a bo prihodnje leto v svojem ucnem programu imela tudi surfanje. Tako zelijo v soli obdrzati dijake, ki prevec spricajo pouk ali ga preprosto pustijo zaradi surfanja. Tako se bo izbirni predmet surfanje stel tudi za spricevalo. Minister za solstvo New South Walesa je ze dvignil palec navzgor, toda drzavni solski minister Brendan Nelson pravi, da se delajo norca iz izobrazevalnega sistema. Pri predmetu je ze letos 16 dijakov, vendar se to leto predmet se ne steje v spricevalo. JOB: surf guide V Panami iscejo surf vodica. “V MORRO NEGRITO Surf Campu potrebujejo surf vodica, ki zna: vsaj za silo spansko, resevati iz vode, ozivljanje in prvo pomoc, resuje probleme, je motiviran in zna z ljudmi. Interesenti se javite na Steve@surferparadise.com” Jarrad Howse V Poletu spet surfajo! “V prilogi casopisa DELO – Poletu je ze drugic v kratkem casu clanek povezan s surfanjem. Tokrat predstavljajo avstralskega surferja Jarrada Howsa.Jarrad HowseEden najboljših deskarjev na svetu (sem preveril, trenutno je na 40. mestu WQS-a, kar dalec od WCT-ja, malo mu se manjka 😉 ) in veèni iskalec popolnega vala. Med sotekmovalci zaradi svoje avstralske sprošèenosti in prijaznosti nepogrešljivi del Pro Toura. Nasmejani »Aussie« je dokaz, da je v športu vendarle mogoèe poraz in zmagoslavje sprejeti z istim izrazom na obrazu. Morda ga bo prav njegov obèutek za »fair play« že v kratkem pripeljal med najboljšo dvajseterico lestvice ASP.Kje stanujete?V Sydneyju, v predelu Manly, na najboljši plaži v mestu. S punco stanujeva v veèstanovanjski hiši èisto blizu vode. Na trening lahko grem kar v kopalkah.Kakšen teve imate, kje in kdaj ga gledate?Za teve ne vem, kakšne znamke je. Ne sedim prav pogosto pred ekranom. Zjutraj gledam »Today Show« ali »Sunrise Now«, najbolj zaradi vremenske napovedi, kjer izvem, kje je tisti dan najboljše deskanje.Podobno vprašanje: hi-fi in raèunalnik?Imam Applov iBook in brezžièno povezavo z internetom Wi-Fi. Hi-fi je zame iPod. Imam tistega s 40 GB spomina.Domaèe živali?Vèasih ko sem še živel pri starših, sem imel psa, ki je bil moja skrb. Zdaj sem preveè na poti, da bi lahko imel kakršnega koli hišnega prijatelja.Ure: zdaj in želje?Imam uro znamke Nixon. Nisem kdo ve kakšen oboževalec ur. Nixonke povsem zadovoljujejo moje želje in potrebe.Nakit?Okoli vratu si obèasno zavežem deskarsko usnjeno vrvico z lesenim okraskom.Obleka? Opišite svoj slog in kakšnega bi si želeli, èe bi bila omejitev nebo?Kot veèina deskarjev tudi sam prisegam na udobna široka oblaèila. Priznam pa, da si v vsakem veèjem mestu kupim kakšen kos obleke, ki ga v Avstraliji ni mogoèe najti.Kozmetika?Krema z moènim zašèitnim faktorjem. Vèasih se namažem tudi s tako imenovano »zink« kremo.Avtomobil. Stanje in želje?Imam prekrasno obnovljenega holdna kingswooda iz leta 1969. Nor sem na stare avtomobile. Potihem sanjam o range roverju vogue.Najljubše znamke?O”Neill in Apple.Letošnji dopust?Letos poleti sem dva tedna preživel v ZDA. Bil sem v New Yorku in Las Vegasu. Po dolgem èasu sem nekam odpotoval brez deske.Najljubši poletni in zimski kraj?Zimski: Waimea Bay na havajskem otoku Oahuju; poleti Biarritz ali kjer koli drugje na jugozahodni francoski obali.Kam bi šli, èe bi imel vikend, teden, mesec èasa in niè težav z denarjem?Za vikend bi najel najveèji »penthouse« v Las Vegasu, na oseminštirideseturno zabavo bi povabil vse prijatelje. Za teden bi najel idilièno bungalovsko naselje na Tahitiju, tik ob morju, ob prekrasnih valovih, kjer bi deskali, zadaj pa bi si želel imeti igrišèe za golf, zarašèeno s tropskim zelenjem. Za mesec bi najel ladjo vsaj za petdeset ljudi. Križarili bi po Sredozemlju in se zabavali. Nekakšen »Love & Party Boat«.Rekreacija: kje in kolikokrat?Kljub temu da je deskanje moj poklic, je to moja najljubša zabava in najveèje veselje ter ne nazadnje tudi vsakdanja rekreacija. Dokaj pogosto igram tudi golf in tenis.Na kaj ste ponosni?Ponosen sem, da nikoli ne odneham in se vedno potrudim doseèi cilje, ki si jih zastavim. Ponosen sem tudi na to, da sem vedno poèel samo to, kar sem hotel. Nikoli nisem nikomur dovolil, da bi organiziral moje življenje.Šport: kaj ste trenirali, je kateremu vašemu vrstniku res uspelo?Kot vsak avstralski mulec sem tudi sam nekaj èasa treniral avstralski nogomet. Pri dvanajstih letih sem zaèel resno deskati. Eden najboljših prijateljev dobro pozna teniškega igralca Marka Philippoussisa, ki se v zadnjem èasu navdušuje tudi nad deskanjem. Lani se nam je pridružil na Havajih. Mi smo mu zaupali nekaj deskarskih trikov, on pa je z nami z veseljem igral tenis.Kam greste na tekmo?Na surferski Pro Tour.Ste navijaè?Navijam zase in za vse avstralske športnike, še posebej za Lleytona Hewitta. Všeè mi je njegova bojevitost.Zadnja knjiga, film, plošèa, koncert, gledališèe, razstava?Knjiga: »The Bride Stripped Bare«; film: »Wedding Crashers«; koncert: T.S.O.L. (True Sound Of Liberty); razstava: Andy Warhol v newyorškem muzeju MoMA.Kaj od naštetega je naredilo najveèji vtis na vas?Film je še kar odštekana komedija. Andy Warhol je bil car.Najboljša jed in lokacija?Obožujem japonsko kuhinjo. V Manlyju imamo odlièno restavracijo Tamagowa.Pijaèa?Avstralsko pivo Cooper”s, mojito.Od èesa ste bili v življenju najbolj zadeti?Na valu pogosto obèutim popolno sreèo. Zelo dobro se poèutim, ko pomagam ljudem, ki v življenju niso imeli takšnih možnosti in sreèe kot jaz.Kaj najbolje skuhate in se lahko s tem tudi pohvalite?Moje kuhanje je nekaj srednjega. Sam bi si prisodil oceno 6+. Oèe mi je zaupal vse skrivnosti dobrega žara. Moj »BBQ« je èista desetka.Življenjski moto?Sprosti se in uživaj. Življenja ne jemlji preveè resno! ” Brice iz Nice… “Kot bi gledal slovensko surfersko sceno, veliko gledanja na morje, cakanja na valove, nakladanja o surfanju, pa kurjenja ob filmih, hej! model zna cel Point Break na pamet!!, bodhizem je njegova vera in Bodhi satva (patrick swayze haha) se pojavi na eni plazi v Hossegorju. Gre pa se malo dlje, ker Brice sploh se nikoli ni ujel vala. Ampak to je samo manjsi problem. Prepoznas se trgovino v Soorts-Hossegorju, pa ce se ti ime ne rima s krajem iz katerega si, potem itak med surferji nimas v kaj iskat. Rezis se skor cel film (vmes se sicer mal vlece), ceprav ostalim v dvorani ni cist jasno zakaj. Film te preseneti. Veckrat. Pejte gledat :laughing: :laughing: :laughing:” Mediji Windzin TV in PendrekMag. “Na podrocju sredstev javnega obvescanja sta se zgodili dve novosti:PRVAWseh sedem oddaj Windzin TV, ki ste ga lahko do poletnih pocitnic spremljali na Carli TV je sedaj dostopnih tudi na netu – www.windzin.tvDRUGAPred parimi dnevi mi je vec ljudi reklo, da je prebralo moj clanek o surfanju v PENDREKU, kar pomeni, da je izsel nov Pendrek in da je v njem moj clanek o surfanju. Kaj pa drugega. Dobis se ga pa v vecini sk8shopov.” Dej ga na gobec peace out “Pretepel morskega psaCanberra – Jake je užival v deskanju na morju, ko ga je nenadoma napadel morski pes. Napadalec je grizel, Jake pa se je branil s pestmi. Napad morskega psa je bil silovit. Desko je ugriznil in jo prelomil na dva dela.Avstralca Jakea Herona je med deskanjem na vodi napadel veliki beli morski pes. Novica skorajda ne bi bila zanimiva, èe se ne bi 40-letnik, ki se sicer preživlja z ribolovom, morskega napadalca ubranil s pestmi, poroèa spletna stran Index.Jake je v bližini polotoka Eyra na jugu Avstralije deskal na morju, ko ga je nenadoma napadel 4 meterski morski pes. Ribièa je grabil za roke in noge, ta pa ga je brcal in udarjal s pestmi. Ogromno morsko ””pošast”” je tepel po škrgah in telesu, dokler se ni umaknila, preseneèena zaradi silovitega upiranja svoje žrtve. Pred novim napadom je Jakea rešil veèji val, ki ga je naplavil na obalo. Vse to se j
e namrec dogajalo le 10 metrov od plaze, kjer sta se igrala Jakeova otroka.””Morskega psa pred napadom ni nihèe opazil, ko je Jakea naenkrat vrgel iz deske in ga povlekel v morje,”” je povedal eden od oèividcev in Jakeov surferski kolega Craig Materna. Pogumni ribiè je trenutno v bolnišnici, kjer si zdravi 20 šivov na roki in 40 na nogi.Vir: 24ur” AI AI 19.43 def KS 18.06 ” AIKSAI dobil Japonski QS Pro, KS ostaja v skupnem vodstvu.” Surf Zur Ujusansa surf zur zakljucek poletja bo v petek, 16.9. v Baileys Pubu na Kolodvorski v Ljubljani. Zacetek ob 20:00. Wellcome drink, CD s fotkami za letosnje tecajnike in se kaj… Tow-kite S kajtom na TeahupooGarazsejl Par surferskih stvari, ki so se nabrale v garazi cez leta… “V parih letih se v garazi naberejo stvari, ki jih ne rabim vec, ali jih nihce ne pride iskat in jih nihce ne pogresa in delajo guzvo. Ce kdo prepozna kaj svojega naj pride iskat in prinese flaso vina za skladiscenje, drugace se bomo pa zmenili za kaksno simbolicno ceno.[b]SKEJT KREJZI KRIK[/b]prispevek: jurja[b]BUGIBORD 1[/b]prispevek: jurja[b]BUGIBORD 2[/b]Prispevek: 3 jurje[b]SRFBORD 6”7″”[/b]Prispevek: 10 jurjev[b]SOTOR[/b]Upam, da je v vreci res sotor 🙂 : jurjaPoklicte 041 495 847 (klemen) ali pa na mail info@ujusansasurfklub.si[b]PLUS WETSUITI[/b]Vsi rabljeni klubski wetsuiti naprodaj. 25eur shorty, 50eur long.” Donavon Frankenreiter snema novo plosco, izide baje naslednjo pomlad. Se malo vremena O orkanskih valovih… Ob opazovanju lanskoletnega orkana Ivan je bilo razkrito, da 100ft (30,48m) visoki valovi niso izmisljotina. Senzorji na globini 60 in 90 metrov pod vodno povrsino so razkrili val visine 91ft (28metrov) in vec valov nad 50ft. Vendar pa so te meritve zgresile najhujsi del orkana, ko je veter pihal kar 225 km/h in naj bi valovi dosegli tudi 130 ft (40 metrov). Tocno visino teh valov je zaradi razmer v katerih nastajajo zelo tezko izmeriti. Senzorji sicer merijo pritisk vode nad njimi in tako izracunajo visino valov. Vedno bolj je jasno da do 24 metrov visoki valovi, ki vcasih zadanejo naftne ploscadi niso samo cudezi narave ampak pogost pojav v mocnih nevihtah na oceanu. Katrin malo o temKatrinOrkan Katrin, ki je iz pete najvisje stopnje moci padel v cetrto je se vseeno zmogel veter s hitrostjo 280 km/h. Sezona orkanov je od junija do konca novembra, najvec avgusta in septembra. Letos predvidevajo 21 tropskih neviht od katerih lahko 11 preide v orkane in od teh jih bo lahko 7 vecje moci.Orkan od zgorajKaj je kdaj kaj?Tropiski ciklonC v katerem piha veter najvec 17 m/s.Tropska nevihtaJe ciklon s hitrostjo vetra od 18 m/s do 33 m/s. Vecina padavin je v centru.OrkanKo veter v Cju preseze 34 m/s se zadeva poimenuje orkan. Razvrscajo jih po Saffir-Simpson lestvici:enkaveter 119-153 km/h, zracni pritisk v povprecju nad 980 mb, valovi 4-5ft nad normalnimi, lahko oskubi kaksno drevo, grmovje in premetava smeti.dvojkaveter 154-177 km/h), zracni pritisk 965-980 mb, valovi 6-8 ft nad normalo, ze cufa tudi stresnike, poskoduje okna, podre kaksno drevo, obalne ceste zalije 2-4 ure pred prihodom.trojkaveter 178-209 km/h), zracni pritisk 945-965 mb, valovi 9-12 ft nad normalo, nekaj skode tudi ze na manjsih stavbah, oskubljena drevesa in podrta velika drevesa, voda zalije obalo 3-5 ure pred prihodom orkanastirkaveter 210-249 km/h, zracni pritisk 920-945 mb, valovi 13-18 ft nad normalo, totalno dvigne nekatere strehe na manjsih stavbah, podre vse grmovje, drevesa, table.petkaveter nad 249 km/r, zracni pritisk pod 920 mb, valovi 18ft in vec nad normalnimi, adijo strehe na stevilnih zgradbah, tudi tovarnah, drvarnice in podobne hiske odpihne cele, vse zelenje podrto in odpihnjeno, razbita okna in vrata.veternajhitrejsi izmerjeni veter na svetu (s fixno opremo) je pihal s hitrostjo 371km/h na Mt. Washington 12 aprila 1934Kako nastane orkan?Orkan srka toplotno energijo iz morja. Nastane iz ciklona, ki se formira ob Afriki v toplih vodah Atlantika. Ko voda izhlapeva posrka toplotno energijo in ko se digne v ciklonu kondenzira in jo sprosti. Sproscena toplota napaja orkan.Par podatkov:- Oko okrana, kjer ni vetra in je mirno obkroza zid, kjer so vetrovi in padavine najmocnejsi.- Veter v orkanu lahko da kokosu moc topovske krogle- 90% zrtev orkana pripisujejo visokim valovom ki zalijejo obalne kraje” Lesnik gre v Maroko ” FILM” Kako stresti shako in se kaj… si lahko ogledate v filmu Sprout “SPROUTje posnel Thomas Campbell pod okriljem Moonshine Conspiracy, filmske druscine Jacka Johnsona. Ze iz tega je jasno, da ne gre samo za golo nabijanje bottom turn-off the lip najboljsih obvladacev ampak nekaj vec. Fora filma je brisanje linij med longboardi, shortboardi, fishi, eggi, logi, blazinami, tvin fini, guni in se cem, kjer v koncni fazi ni vazno kaj in kako furas ampak, da se imas fajn. Siroko druscino riderjev sestavljajo Joel Tudor, Dan Malloy, David Rastovich, Ozzie Wright, Skip Frye, Alex Knost, Rob Machado, Ozzie Wright, CJ Nelson, Kassia Meador, Belinda Baggs, Jimmy Gamboa… tricetrt filma so valovi najvec shoulder high pa je vseeno v filmu nekaj vec, film za dusco. Pa se mimogrede se v uri in pol naucite strest rasta shako, moosshako, mini shako… kam se lahko v kaliforniji slika grafite in se kaj :wink:” Zaindu Mundaka zaindu Itsasoa Jutri v Mundaki protestni zbor v podporo valu “Ce bo kdo v blizini:15:45 Zbor v pristaniscu v Mundaki16:00 Padlanje od Txorrokopunta do nove pescene sipine v Laidi. Za tiste, ki ne znajo pedlat bo vozil trajekt16:30 protest na sipini16:45 vrnitev v Mundako17:15 Prezentacija trenutne situacije, razlogov zanjo, kaj je bilo narejenega in kaj je v planu18:00 Pohod cez Mundako do mestne hise18:45 Zakljucek (spanska pijanka? kalimoxo?)” Polet Clanek o surfanju objavljen vceraj v Poletu. Ježa na valovih je èedalje bolj priljubljena tudi na evropskih plažah!»Surf”s Up!«*Surfanje, deskanje, ježa na valovih, ali kakor koli se že reèe temu po splošnem mnenju najbolj moškemu športu, je doma s Havajev, zelo kmalu se je preselilo še na zahodno obalo Združenih držav, zdaj pa je že dobro desetletje zelo priljubljeno tudi na stari celini. V Evropi jezdijo valove predvsem Portugalci, Španci, Angleži in Francozi. Torej tisti, v katerih plaže butajo oceanski valovi, ki so edini primerni (beri dovolj veliki) za deskanje. Prav zato v zaprtih morjih, med katere na žalost spada tudi Jadran (in velika veèina Sredozemskega morja), ni ustreznih razmer, ki bi omogoèale razcvet tega športa. Deskanje na vodi je v Evropi najbolje razvito v Baskiji, ki obsega dobršen del Biskajskega zaliva, vse od severnošpanskega Bilbaa in skoraj do Bordeauxa na francoski strani. Vmes je na desetine plaž, ki praktièno v vseh dvanajstih mesecih leta ponujajo odliène možnosti za ta šport.Evropska KalifornijaSredišèe evropskega jezdenja valov je Biarritz. Širšemu obmoèju okoli tega letovišèa nekateri pravijo kar evropska Kalifornija ali evropski Sunset Beach. Ko so se na severni obali Oahuja mladci bronastih torzov zaèeli navduševati nad novim športom, je imel Biarritz sloves snobovskega letovišèa, kamor so zdolgoèaseni bogataši prihajali igrat golf in tenis. Kmalu po veliki revoluciji se je v strahu pred boljševiki tja zateklo precej ruske aristokracije. V petdesetih letih je v Biarritz zaneslo pisatelja in scenografa Petra Viertela, ki je s hollywoodsko ekipo tam snemal enega svojih filmov. Kalifornijèan nemškega rodu je takoj opazil velike valove in si dal iz Santa Monice pripeljati svojo desko.V istem èasu se je sedemnajstletni Joël De Rosnay na trebuhu spušèal po valovih na doma obdelanem kosu lesa. Da bi kdo lahko stal na deski, se mu je zdelo povsem nemogoèe. »Ko sem videl Viertela, kako je na plaži Cote de Basque glisiral po valovih, se mi je zdelo, da vidim prikazen iz sanj,« se spominja danes skoraj sedemdesetletni doktor kemije, ki je bil deset let direktor raziskav na Pasteurjevem inštitutu v Parizu in idejni vodja ter dolgoletni direktor pariškega muzeja znanosti in industrije La Villette.Ko se je Viertel s svojo ekipo za nekaj mesecev preselil v Španijo, je De Rosnayu posodil svojo desko. »Vse dneve sem bil v vodi, venda
r mi v prvih dveh tednih niti enkrat ni uspelo stopiti na desko. Nekega dne sta me videla dva ameriška turista in mi zaupala dve skrivnosti. Medtem ko mi je eden dopovedal, da moram noge položiti pravokotno na desko in ne vzporedno, kot da bi stal na smuèeh, kar sem poskušal sam, je drugi s sveèo namazal zgornjo površino deske, ki je bila prej spolzka kot led. Naslednji dan sem prviè stoje jezdil na valu,« še dodaja De Rosnay, ki mu pripada sloves prvega evropskega deskarja. V naslednjih letih je postal francoski prvak in evropski podprvak, nastopil je tudi na veè svetovnih prvenstvih.Danes turizem v Biarritzu temelji na deskanju. Že v šestdesetih letih sta brata De Rosnay odprla prvo trgovino z deskarsko opremo. »Surf Shop je francoska pogruntavšèina. Amerièani so prodajali le deske, mi pa smo kupcem ponudili tudi vso dodatno opremo,« pravi De Rosnay. Neštetim trgovcem so se pridružili tudi številni izdelovalci vrhunskih desk, poleg njih so si Biarritz kot svojo evropsko bazo izbrali tudi številni avstralski in ameriški profesionalni deskarji.Pogled v prihodnostJoël De Rosnay je imel v sebi vedno tudi nekaj vizionarskega. Poleg tega, da je odkril nekaj legendarnih deskarskih toèk (Tamara Bay na Mauritiusu je na primer njegovo odkritje), je že od zaèetka predvidel razvoj deskanja v Evropi: »Vedel sem, da bo deskanje tudi v naših krajih postala velika stvar. Ko danes gledam, koliko ljudi prihaja deskat v Biarritz, sem izredno zadovoljen. Sam ne sodim med tiste, ki svoja spoznanja ljubosumno skrivajo pred drugimi. Zato tudi ne pogrešam t. i. dobrih starih èasov, ko bi lahko deskarje preštel na prste ene roke. Spomnim se, kako slabo opremo smo imeli, danes lahko ljudje neprimerno bolj uživajo.«Deskanje v Biarritzu tako in drugaèe dobiva havajske razsežnosti. Še pred približno desetimi leti so iz St. Jean de Luza, približno deset kilometrov zahodno od Biarritza, tri kilometre na odprto morje z daljnogledi opazovali peneèe se morje. Na toèki, ki ji pravijo Ben Hara, visoko plimovanje in moèni ciklonski valovi ustvarjajo tudi do osemnajst metrov visoke valove. Pred nekaj leti so z vodnimi skuterji tja odvlekli prve deskarje, ki so v evropskih vodah uživali v pravem »Big Wave Ridingu«. »Ko sem videl fotografije, nisem mogel verjeti, da so bile posnete v Evropi. Stavil bi kar koli, da so to fotke s Havajev,« je navdušeno pripovedoval Norbert Pollemans iz evropske podružnice ameriškega O”Neilla.De Rosnay pa nikakor ne more iz svoje kože in še vedno združuje svoje znanstvene in športne sposobnosti. Izdelal je celo naèrt, kako bi na širšem obmoèju Biarritza popravili morsko dno in tako dobili idealne valove: »Èe imaš dovolj denarja, je vse možno!« Kljub deskarskemu navdušenju biarriškega župana bo ta znanstvenofantastièni naèrt še nekaj let poèival v predalu De Rosnayeve delovne mize. Že leta 2007 bo uresnièen projekt prvega evropskega deskarskega muzeja Cité du Surf, pod katerega je prav tako podpisan Joël De Rosnay.ProfesionalciBiarritz je tudi obvezna postaja deskarske profesionalne turneje. Tekmovanja veèinoma organizirajo na plaži Cavalier v Angletu, ki je približno štiri kilometre oddaljen od središèa Biarritza. Vsako leto je v zaèetku avgusta na sporedu O”Neill Pro Contest, na katerem se zbere veèina najveèjih mojstrov z vseh koncev sveta.Na deskarski turneji se »Players Loungu«, kotièku za igralce v drugih športih, reèe »Riders Lounge«, kotièek za jezdece. Ti prostori nimajo veliko skupnega z razkošno opremljenimi, klimatiziranimi in pred javnostjo hermetièno zaprtimi sobanami, v katerih se v prostem èasu zadržujejo teniški ali nogometni asi. Deskarji se med èakanjem na val sonèijo na terasi, s katere imajo razgled na morje, namesto klime jih hladi veter, posedajo pa v moèno zmajanih foteljih, kakršne je mogoèe videti na ljubljanskih ulicah ob odvozu kosovnega materiala. Kratkoèasijo se z igranjem namiznega nogometa. V hladilniku so jim na voljo tri razliène vrste mehiškega piva in ena sama znamka mineralne vode. Iz velikih zvoènikov se basi zaman trudijo preglasiti buèanje oceana …Ta scena odlièno razkriva miselnost deskarjev, ki nima skorajda niè skupnega z drugimi športi. Tekmeci so hkrati prijatelji. Zabava, igrivost in resnost se skorajda nezaznavno prepletajo. Fantje, ki z mišièastimi telesi in številnimi brazgotinami na prvi pogled delujejo kot brutalni divjaki, so neverjetno prijazna bitja z izrazitim èutom za ekologijo. Da o »fair playu« sploh ne govorimo. Tekmovalcem je jasno, da morajo po uspešnem valu dati prednost svojim tekmecem. Uradni napovedovalec ima precej veè dela z rekreativci, ki med tekmovanjem zahajajo v pas, rezerviran samo za tekmovalce. Tudi samooklicani obvladaèi èakajo na svojih pet minut slave. »Zdaj vas imam pa dovolj. Ker niste spoštovali dogovora, je vsa plaža zaprta. V vodi so lahko le nastopajoèi,« je po veèkratnih opozorilih izgubil živce bradaè pred mikrofonom. V naslednjem trenutku so gorile iz vode že vlekle vsiljivce.Približno dvesto metrov stran zaèetniki šele odkrivajo lepoto in tudi težavnost deskanja. »Z valom se je treba zliti v eno. Ko stopiš na desko, ne sme biti nobenih sunkovitih gibov,« jim je dopovedoval uèitelj Paul. Njihove majave noge so dokazovale, da se teorija in praksa na deski sreèata šele po številnih neuspešnih poskusih. Ampak Paul vseeno zatrjuje, da se po štirinajstdnevnem uèenju tudi najbolj »štorasti« postavijo na noge! lGregor Šket»Duke«Duke Paoa Kahanamoku verjetno ni bil prvi, ki je jezdil valove, vendar mu zaradi njegove izjemne vloge pri popularizaciji deskanja pripada naziv oèeta tega športa. Èeprav je že skoraj štirideset let, odkar je zadnjiè pod svojimi nogami zaèutil val, njegova karizma še vedno odzvanja v srcih vseh havajskih surferjev.Duke je že kot najstnik šolo obesil na klin in se pridružil »beach boyem«, ki so se zbirali na plažah Waikikija. Mama mu je kot deèku vedno govorila: »Pojdi daleè, kolikor hoèeš, nikoli se ne boj vode!« Ko sta ga oèe in stric s èolnom peljala na divje odprto morje in ga po starem havajskem obièaju vrgla v morje, se je v njem rodila neverjetna ljubezen do vode, morja, oceana. »Moja družina verjame, da prihajamo iz oceana, in tja se radi vraèamo. Sreèen sem le, ko plavam kot riba,« je od takrat zvesto zatrjeval. Nedvomno je bil najbolj priljubljen prebivalec Havajev, najpopolnejši vodni atlet vseh èasov. Kot pravi Havajec je spoštoval starodavne otoške navade in kadar je le mogel, je govoril havajsko.Poleti 1911 je na tekmovanju v Honoluluju kot èisti anonimnež za dobre štiri sekunde izboljšal svetovni plavalni rekord na 100 jardov. »Kaj pa ste uporabljali za merjenje èasa? Morda budilke,« se je glasil cinièen odgovor predstavnikov Amateur Athletic Uniona, ki njegovega svetovnega rekorda niso hoteli priznati. Duke si tega ni gnal k srcu. Odpotoval je na celino in še enkrat dokazal moè znamenitega »Kahanamoku Kicka«. Uvrstil se je v ameriško reprezentanco in na olimpijskih igrah v Stockholmu osvojil svojo prvo zlato kolajno ter uspeh ponovil èez osem let v Antwerpnu. Premagal ga je šele sloviti Tarzan Johnny Weissmuller na olimpijadi v Parizu, ko je bilo »bronastemu vojvodi« že 34 let.Vendar je bil Duke predvsem deskar, ki je vešèin ježe na valovih uèil Avstralce, Kalifornijce … Bil je pravi ambasador deskanja. Leta 1925 je kot hollywoodski igralec v kalifornijski Coroni del Mar s svojo desko rešil osem brodolomcev s potapljajoèe se ribiške ladje in si prislužil svetovno slavo. Plesal je hulo z angleško kraljico Elizabeto, njegov zvesti oboževalec je bil tudi predsednik John F. Kennedy.Jack O”Neill, iznajditelj neoprena»Nepremoèljiva obleka je zame najpomembnejša deskarska inovacija. Šele takrat je deskanje postalo celoletni šport, hkrati pa smo lahko zaèeli jezditi valove tudi na tistih koncih sveta, kjer je voda vse leto izredno mrzla,« je preprièan Joël De Rosnay. Deskarji zahvalo za obleko, v kateri je vedno poletje, dolgujejo Amerièanu Jacku O”Neillu. »Deskanje je bilo že v petdesetih zelo zabavno. Vendar s
o bile sezone v severni Kaliforniji izredno kratke. Voda tudi v poletnih mesecih ni bila preveè topla,« se spominja Jack O”Neill, ki je leta 1951 v zanikrni garaži v San Franciscu odprl svojo prvo trgovino z deskarsko opremo. Ves èas je tuhtal, kako bi izdelal nepremoèljivo obleko, ki bi deskarje grela v mrzlem oceanu. Na zaèetku je eksperimentiral s tako imenovano žabjo obleko iz druge svetovne vojne, vendar se je med deskanjem pokazalo, da je neuporabna. Zato je sam poskušal izdelati neprepusten material in leta 1952 je iznašel neopren, ki mu je prinesel svetovno slavo. »Ko sem se pojavil na plaži v svoji prvi nepremoèljivi obleki, so se mi vsi smejali. Še posebej prijatelji iz okolice Los Angelesa in San Diega, kjer je voda precej toplejša in poletja precej daljša,« je razlagal Jack O”Neill, ki je na sejmih obleèen v svojo obleko sedel na kocki ledu in dokazoval njeno odlièno toplotno izolacijo. Dandanašnji veèina deskarjev tudi v poletni vroèini uporablja njegov izum. Nepremoèljiva obleka je namreè tudi odlièna zašèita pred sonènimi žarki in morskimi živalmi, ki prežijo na deskarje. Znamka O”Neill še vedno velja za najboljšega proizvajalca nepremoèljivih oblek za vse vrste vodnih športov. Izdelujejo tudi posebno serijo za specialce ameriške vojske.Znamki O”Neill pripada še en pomemben deskarski izum. Jackov sin Tim je namreè iznašel vrvico, ki so jo deskar pripne okoli gležnja in mu omogoèa, da mu ob padcu deske ne odplakne na obalo.DirektorDirektorji najveèjih športnih tekmovanj so praviloma uglajeni gospodje v oblekah in kravatah. Matt Wilson, vodja številnih tekmovanj profesionalne deskarske turneje, je pravo nasprotje temu stereotipu. Delovno uniformo petintridesetletnega Avstralca z Gold Coasta sestavljajo široke bermude, gumijasti natikaèi in sprana majica. »Tudi sam sem bil vèasih tekmovalec. In po duši bom vedno ostal deskar. Skoraj vsi, ki delamo za ASP, smo tako in drugaèe povezani z deskanjem,« pravi. Te besede je podkrepil že nekaj minut po pisku sirene, ki je naznanila konec dnevnega sporeda – z desko pod pazduho je pritekel na plažo, in dokler sonce ni padlo v morje, je jezdil za svojo dušo.Deskanje za telebaneDeskarska tekmovanja na plaže vedno privabijo tudi precejšnje število gledalcev, ki z obale spremljajo vragolije najveèjih mojstrov. Veèina boje spremlja kar tako, ne da bi pravzaprav vedela, za kaj gre, vendar tekme Pro Toura potekajo po toèno doloèenih pravilih.Gre za nekakšen turnirski sistem tekmovanja, ki poteka ves teden, udeleži pa se ga 192 tekmovalcev. V vodi so hkrati štirje tekmovalci, ki so obleèeni v belo, rumeno, rdeèo in èrno majico. Glede na vremenske pogoje imajo dvajset do trideset minut èasa, da ujamejo najveè petnajst valov, izmed katerih dva najboljša štejeta za konèni rezultat. Dva najboljša tekmovalca iz posamezne skupine napredujeta v naslednji krog. Ocenjuje jih pet sodnikov, ki glede na tip vala in njihovo težavnost ocenjujejo tekmovalèevo hitrost, raznolikost, manevre v hudih situacijah. Pomemben sestavni del skupne ocene je tudi povezanost posameznih elementov v tekoèo celoto. Sodniki praviloma ne vedo imen tekmovalcev, ki jih ocenjujejo, v praksi pa skoraj vedno vedo, kdo nosi majico doloèene barve, saj jih spoznajo po slogu vožnje. Prav zaradi zelo subjektivne ocene se najvišja in najnižja ocena takoj zbrišeta, konèni rezultat pa je povpreèje preostalih treh ocen.Deskarski Pro Tour sestavlja približno štirideset tekmovanj, ki so vse leto organizirana na vseh petih celinah. Zveza profesionalnih deskarjev ASP (Association of Surfing Professionals) objavlja tudi jakostno lestvico, za katero šteje petnajst najboljših rezultatov, pri èemer za lestvico upoštevajo samo tekmovanja, ki so po težavnosti ocenjena vsaj s štirimi zvezdicami.Glede na to, da deskanje sodi v skupino športov, ki so moèno odvisni od vremena, urnik tekmovanja ni povsem zanesljiva kategorija. Na O”Neill Pro Contestu v Biarritzu se je zgodilo, da prvi dan zaradi pomanjkanja valov sploh ni bilo tekmovanja. Zaradi neugodne vremenske napovedi, ki je napovedovala mirno morje, pa so finale namesto v nedeljo pripravili že v soboto. Prav zato si je treba za ogled tovrstnih tekmovanj praviloma vzeti veè dni. Maili Se opravicujem tistim, ki ste dobil ze tri iste maile od nas, ampak nimam pojma zakaj se to dogaja. Mail je bil poslan samo enkrat. Newstler Verjeli ali ne, imamo nov newstler. Mundaka adijo? Ze dalj casa se sirijo govorice, da najdaljsega levega vala v Evropi ni vec? “Val v Mundaki, eden tudi svetovno najbolj znanih levih valov je izginil. V zalivu pred mestecem Mundaka, kjer so se vcasih valive neskoncne tube je morje popolnoma mirno. Tudi ASP je odpovedal letosnjo WCT tekmo v Mundaki. Kaj se je zgodilo? Vecina meni, da je zaradi posegov v morsko dno prislo do premika sipin na dnu, ki so delale Mundako to kar je bila. Ali bo spot mozno resiti in ali za to sploh obstaja volja?Russell Winter v MundakiPrazen val v mundakiTudi takole…” Bella Italia Italijanski longboard tour se nadaljuje od 1-30 septembra na Sardiniji. Ting ding ding Sefe Billabonga, ki se mimogrede pise O”Neal, je povedal, da se je profit surferske firme dvignil za 44% v primerjavi z lani. V prvi polovici 2005 so zasluzili 77 milijonov evrov in prodali za 524 milijonov evrov izdelkov. Arte TV “V torek, 23.8. na Arte TV – Surf duel.” Mexico “Stand-up tubes” Vremenska napoved Planet Od 27.junija je aktualen mobilni portal Planet,kjer pripravljajo nadgrajeno napoved vremena…Prviè v Sloveniji seže za kar 6dni. No pa še na debelo….da bomo bolje seznjanjeni z vremenom to lahko sedaj poènemo preko portala Planet.Napoved seže 6dni v naprej.Zajema pa 18 mest po Sloveniji in 13 Hrvaških.Napoved pripravlja Info TV.Vremenske informacije so zbrane tudi prek SMS Infa.Uporabnik pošlje 1919 SMS s kljuèno besedo VREME ter si s tem zagotovi informacijo o aktualnih vremenskih razmerah z napovedjo za naslednje tri dni.Za Hrvaško je pa treba vpisati VREMEHR.Sedaj pa srfat. Surf Kemp Francija Sesti – septemberski termin bo, ce bo dovolj prijavljenih. Sedmi termin pa smo odpovedali. Kdor namerava od 31.8. do 14.9. preziveti na jesenskih valovih Francije, naj se cim prej prijavi! Air Show Danes ob 21:00 bo pred trgovinami v Angletu 11. Quicksilverjev AirShow. Tekujejo:1 BARRON T.J. Hawaï2 BOAL Tim France3 CURRAN Nathanial USA4 DE SOUZA Adriano Brésil5 DEBRAY Jean Charles Guadeloupe6 DURU Joan France7 FLORES Jérémy La Réunion8 ROBIN Fredo Réunion9 KERR Josh Australie10 LEWIS James Australie11 MUJICA Justin Portugal12 MUNRO Luke Australie13 MUSCROFT Nic Australie14 NICOL Yadin Australie15 O”BRIEN Jamie Hawaii16 OTTON Kai Australie17 PICON Micky France18 QUINN Jay Nouvelle Zélande19 RIOU Alain Tahiti20 SHIBATA Jason Hawaii21 SMITH Jordy Afrique du Sud22 TERIINATOOFA Hira Tahiti23 WALSH Ian Hawaii24 WRIGHT Ozzie USAMiske surferke Miske, miske… “Avstralec Shane Wilmot ze vrsto let goji miske in pred kratkim, se je spomnil, da bi jih naucil surfati. Najprej so trenirali v banji, potem jim je naredil svoje surfe, pa jet ski in vsega vraga. Kadar so valovi veliki jim frizuro pobarva tako, da jih lazje najde v peni. Sledi susenje s fenom. Baje se se nobena miska ni utopila.Pa se FILM.” Jugec “Foto” Francija Tisti, ki ste se mislili it v Francijo – zadnja sansa je 19.8. skupaj s petim terminom. Zadnja dva termina bosta verjetno odpadla. O”Neil Pro Na Cavaliersu pa delfini. “WQS tekma, ki trenutno poteka v Angletu ima smolo z ful majhnimi valovi. Je pa vse v lineupu razveselil delfin, ki bi z nekaj airi, odsurfanimi valovi in vleèenjem tekmovalcev po vodi pobral same 10ke.Josh Kerr:””I’ve never seen anything like it, it was like being at Seaworld out there. It just kind of hung out with us for the whole heat. When I first saw the fin I thought it was a shark, it was huge. Then it just started nudging us and joining us on the waves. It was quite a strange experience. It really liked Hank, couldn’t leave him alone. That experience made up for the bad waves.””” BLACKWATER Nov filmèek o Teahu
poo-u. “posnel Avstralec Tim Bonython, vkljuèuje tudi posnetke letošnjega jetskija, ki leti èez Ramaina itd…” Surf the World Namizna igra iz Avstralije. “Vprašanja o surfanju, 8 svetovnih spotov itd…Veè na www.surftheworld.com.au” 19m backflip Ni surfanje. “Vceraj je v okviru X-Gamesov Mike Escamilla postavil nov rekord v skoku z BMXom. Najprej je z 19 metri preskocil 16 in pol metrov dolg rekordni backflip iz velikanske jumpe. Potem je Mike dodal se obrat za 360 stopinj, cesar do sedaj iz tako velike skakalnice ni poskusil še nihce. S tem se je Mike vpisal tudi v Guinessovo knjigo rekordov.” Prekmurska grozljivka Iscemo statiste za snemanje prekmurske grozljivke! Prekmurska grozljivka » TurnikmenT «POZOR!Iscemo statiste za snemanje prekmurske grozljivke!Starostne omejitve NI !!!KDAJ?Od 8. do predvidoma 12. avgusta!KJE?Razlicne lokacije po Prekmurju (Bukovnisko jezero, Grad na Gorickem, Prosenjakovci, Murska Sobota).ZAKAJ?Kot statisti oz. stranski igralci boste imeli priloznost sodelovati v edinstveni prekmurski grozljivki, ki bo pripovedovala o propadu Prekmurja.KAKO SE PRIJAVIM?-preko GSM-a: 041 269 281 (Denis M.) BIC SURFBOARDS Spet. Ce ima kdo kaksne zelje, narocila itd…zdaj je sansa. “Surfke si pa lahko ogledate na www.bicsurfboards.com potem pa mail nam na info@ujusansasurfklub.si” Mladinski francoski prvak V angletu je zmagal Thomas Bady. “Thomas BadyTisti, ki ste trenutno v Franciji ste si lahko ogledali mladinsko prvenstvo Francije, zmagal pa je domacin – Thomas Bady.” Guzva Kako zmanjsati gneco v lineupu? “Ce gre na vsako desko 60 surferjev…Na Huntington beachu v Kaliforniji so na avstralski deski spet podrli rekord, na desko se je skobacalo in ujelo val kar 60 surferjev. Najprej se jih je na deski drenjalo 65, a je bilo vse skupaj pretezko za jetski, ki je namesto pedlanja surf potegnil na val. Ko je iz surfa poskakalo 5 prostovoljcev je v tretjem poskusu uspelo in 60 surferjev je ujelo val, se peljalo 12 sekund in polomilo fine v mivki.” Kako oploditi morskega psa? Avstralci imajo premalo morskih psov! “Sivi morski pes, ki je sicer kljub izgledu med najbolj krotkimi, je v Avstraliji na robu izumrtja. Zaradi krvolocnega izgleda so ga okrivili za napade na ljudi in ga do 60 let prejsnjega stoletja nacrtno iztrebljali. Zadnje case je zasciten, zavarovan itd…toda sivih morskih psov je vedno manj. Zakaj? Ker imajo mali psicki tako neprijetno navado, da v maternici pojedo vse svoje brate in sestre in se tako iz dveh maternic, ki sta v eni sharkici, rodita vsake dve leti samo 2 siva morska kuzka. Ta mau ze pri velikosti 10 cm dobi ostre zobe in plava naokoli in je svoje krvne sorodnike. Na svet pokuka sele ko zraste do 1m. Znanstveniki so stisnili glave in se odlocili, da bodo poskusili male sharkce vzgojiti v epruveti, vsakega posebej, za malico pa jim ponuditi kaj drugega. Ko bodo zrastli jih bodo zmetati v morje.” Fair Bits Billabong JackMcCoy surf film festival 05 se bo z Filmom Fair Bits podal po Evropi. V avgustu si boste film lahko pogledali v Franciji in sicer:Biarritz – 21.8. ob 21:00 za 7EUR (karte lahko kupite v BBongovi stacuni v Angletu)Seignosse – 17.8. ob 22:00 za 5EUR (karte v BBongovi factory outlet stacuni v Soorts-Hossegor, dajte 2 EURa za benz za kombi do tja pa mate 2 muhi na en mah)Lacanau – 16.8. ob 20:00 in ob 22:00Nam najblizje pa bo film v Italiji in sicer – Viareggio, 25.8. ob 22:00 za 5EURLahko pa probate se v Kolnu, Cannesu…Smelly Skaters Invitational Ce ti je slucajno ime Kelly si lahko izmislis svoje surf tekmovanje na poljubni lokaciji na Zemlji, kamor te paè vleèe. Kelly Slater Invitational se bo zgodil na otokih Tavarua in Namotu (Fiji) od21 do 27 avgusta 2005. Namen tekme je preprosto napredek. Pripeljes najboljse surferje na svetu na spot svetovnega fotmata (Cloudbreak& Restaurants), odstranis zoprne sodnike in malo spremenis pravila. Dodas se malo glasbe in zabave in…. najavili so se Andy Irons, Bruce Irons, CJ Hobgood, Cory Lopez, Damien Hobgood, Joel Parkinson, Kalani Robb, Mark Occhilupo, Rob Machado, Shane Dorian, Sunny Garcia, Taj Burrow, Luke Egan, Taylor Knox in Dane Reynolds.Kaksna so nova pravila? Namesto v ocenjevanih heatih se bodo pomerili v Deblih, Free Surf Time Trials, K-O-O-K, Tow-inu in razlicne eden-na-enega tekme. Iz vsega tega bo prisel koncni zmagovalec. Stvar se bo dalo ogledati tudi po netu.Debli: dva surferja morata forat en isti val in se uskladiti tako, da ga odpeljeta cim boljse. Na koncu oba dobita eno oceno.Free Surf Time Trials: Surfer si po zelji izbere kdaj bo surfal in v tem casu potem surfa kakor mu pase, ocenjujejo ga sodniki.K-O-O-K: Preden ujames val moras povedat kateri trik bos izvedel. Ce ti uspe mora nasprotnik narediti na svojem valu isti trik, drugace dobi crko. Kdor prvi sestavi K-O-O-K izpade.Tow-ins: ni se cist jasnoMan-on-Man Heats: tudi ni jasno. Art sejpanje V San Diegu se bo zbralo 10 najboljsih okoliskih sejperjev za prvi Board Build Off. Cilj je izdelati cim bolj odstekan, zanimiv, lep, umetniski surf, ki se ga seveda se vedno da furat. Uporabili naj bi cim vec novih materialov, barve, cudezni prasek…10 šejperjev:Skip FryeGordon & Smith (Ernie Higgins)Sunset (Brian Fredrickson)Steve LisGary LindenRich PavelMike HynsonTim BessellRusty PreisendorferChris ChristensonSe priporocamo za slikce umetnin. Dzejbej Par dni nazaj se je koncala tekma v Juzni Afriki na valu J-bayKeli v tokrat modrem wetsuitu.V zadnjih sekundah je z 9.5 pike za zadnji ujeti val zmagal Keli pred Endijem.Finale:Kelly Slater (USA)16.83, def Andy Irons (HAW)16,56Skupna razvrstitev po 6ih tekmah:1 Kelly Slater USA 53422 Andy Irons HAW 45963 Trent Munro AUS 42864 Mick Fanning AUS 42305 Joel Parkinson AUS 37326 Fredrick Patacchia Jr HAW 36287 Phillip MacDonald AUS 35998 Cory Lopez USA 35759 C.J. Hobgood USA 354610 Nathan Hedge AUS 344311 Taj Burrow AUS 343812 Bruce Irons HAW 331113 Dean Morrison AUS 329914 Daniel Wills AUS 324815 Damien Hobgood USA 322416 Luke Egan AUS 303517 Jake Paterson AUS 293618 Tom Whitaker AUS 293119 Darren O”Rafferty AUS 291920 Richard Lovett AUS 278721 Peterson Rosa BRA 274622 Chris Ward USA 271223 Marcelo Nunes BRA 265524 Taylor Knox USA 265025 Travis Logie ZAF 260225 Bede Durbidge AUS 260227 Mark Occhilupo AUS 259728 Troy Brooks AUS 247029 Michael Lowe AUS 246530 Lee Winkler AUS 228031 Paulo Moura BRA 222731 Raoni Monteiro BRA 222733 Greg Emslie ZAF 218633 Tim Reyes USA 218635 Victor Ribas BRA 209036 Luke Stedman AUS 204237 Kalani Robb HAW 191038 Tim Curran USA 172038 Shane Beschen USA 172040 Sunny Garcia HAW 168041 Toby Martin AUS 153541 Shea Lopez USA 153541 Kirk Flintoff AUS 153544 Renan Rocha BRA 135045 Bernardo Pigmeu BRA 86045 Guilherme Herdy BRA 86047 Jean Da Silva BRA 635″ Jutr Odhod na valove jutri ob 12:00 izpred Hale Tivoli. Big surf Avstralski ogromni shortboard je prispel v ZDA. Tam bodo poskusili se enkrat podreti rekord v stevilu surferjev na eni deski. “V petek 29.7. bo ob Huntington Beach Pier na West Beach Games na desko zlezlo 50 surferjev in poskusilo podreti rekort iz Avstralije, kjer je na deski stalo 47 ljudi. 40 feetov dolga, 10 feetov siroka in 12 incev debela dilca je kopija 5”11″” dolgega shortboarda in tehta malo veè kot tono. Nesti jo mora 20 – 30 ljudi.Bilo kuda FCS svuda.” Steroidi v surfanju Neka komisija pri ASP je iz svetovnega pokala za eno leto izlocila brazilskega surferja… Neco Padaratz (trenutno na 27. mestu WCTja) bo zaradi uporabe steroidov na desko v nizjem tekmovanju WQS lahko stopil šele 1. januarja 2006. Neco je sicer jemal neke tablete, ki bi mu pomagala k hitrejšemu okrevanju po poškodbi hrbta in po svojih besedah sploh ni vedel niti kako se zadevi reèe. Mimogrede so med nakljuènim testiranjem na fracoskem delu WCT toura leta 2004 (proces se je vlekel, uzem si ga u easy) naleteli tudi na uporabo marihuane in norih gobic. Krivci so se izmazali s 5000$ kazni. Dude! Hov hov “Malo z zamudo ampak – morski pes pri Puli” Surf Expo Italy Se je nedavno konèal malo severno od Rima. “Pred kratkim se je v italijanski Civitavecchiji odvil trodnevni Surf Expo Italy, sejem boardriding športov s povdarkom na surfanju. Surf scen
a v Italiji je relativno mlada a zagreta, kar dokazuje tudi nedavni sejem. Ce sejma ne morejo imeti surfersko tako razvite državek kot sta Portugalska in Španija, Francija pa je svoj ASR letos odpovedala, so si svoj sejem organizirali Italijani – Italian style. Z veliko dogajanja in malo stojnicami. Kdor je prišel na sejem z namenom videti vso novo in staro surfersko in drugo robo je ostal razoèaran. Predstavilo se je nekaj shaperjev, nekaj izdelovalcev oblaèil, Indo board, ki je vedno in povsod prisoten, pa nekaj revij in filmov, bajki, playstation in pocasi je to to. Zato pa je bil spremljevalni program toliko bolj posreèen in zanimiv. Ogrevanju BMXarjev na rampi so sledili triki freestyle motocross skoki, potem zaèetek tekmovanja v BMX na katerega so v okviru Braun BMX toura prišli res hudi riderji. Sledila je tekma v pedlanju, pa modna revija in tip, ki je obraèal rodake na jetskiju. Potem pa finale BMX tekme in spet modna revija in za konec se koncert Beaua Younga, longboard surferja iz Avstralije. Ves èas pa še obilica filmov in zanimivih ljudi. Italian style.” Sola deskanja na valovih “TUKAJ!” Surf Kemp Francija Odhod prve skupine v SOBOTO OB 11h izpred hale Tivoli. Odhod naslednjih skupin je pa prestavljen iz 11 na 12 uro. Minhen surf open Pred kratkim se je konèal Munich Surf Open. “Final results Male Blue Games 05rank name1 Gerry Schlegel2 Mick Höllerer3 Marcio FrancaFinal results Male Munichrank name1 Mick Höllerer2 Robert Beetz3 Basti Janicek4 Gerry Schlegel5 Tobi Kringel6 Alex Korres7 Nico Meisner8 Sasha TomicekFinal results Female Munichrank name1 Manu Wagner2 Isabelle Biehl3 Hedi LammererFinal results Youth Munichrank name1 Felix Müller2 Simon Strangfeld3 Ferdinand Fleißner4 Laura SonntagFinal results Team Munichrank name1 Alex Korres, Mick Höllerer, Felix Müller2 Tobi Kringel, Gerry Schlegel, Robert Beetz3 Miriam Klein, Basti Janicek, Wolfgang Janicek ” MadaLand Vabljeni na ogled filma iz Madagaskarja. “veè na ” Villa Maria summer Vabljeni na otvoritev letnega bara Villa Maria summer v Portoroz. Spoštovani!Vljudno vas vabimo na otvoritev letnega baraVilla Maria summer na vrtu Ville Marie v Portorožu,kjer bodo številni kulturni in glasbeni dogodki osvežili to poletje.Otvoritev s pogostitvijo bo v petek, 24.6.2005, ob 21.30v ritmu flamenka in orientalskega plesa.Pustite se presenetiti!Da bo poletje res sveže, bosta poskrbelaprogramski vodji: Andrej Tušek & Saša Klobasa” Fins “Irski surfmag FINS praznuje svoj prvi rojstni dan.” Young guns II Kelly Slater in mladci. “Kelly se je spet povezal s Quiksilverjevimi mladci po imenu Dane Reynolds, Troy Brooks, Ry Craike, Julian Wilson, Fred Patacchia, Clay Marzo, Alain Riou in Jeremy Flores. Kelly, ki je z dvema zmagama postal resen kandidat za svoj se sedmin naslov svetovnega prvaka jih je odpeljal kam drugam kot na Mentawaiske otocke. Pravi, da iz naspideranosti in drugacnega pristopa mladih surferjev lahko tudi sam vnese se kaj novega in svezega v svoje surfanje, kar mu lahko koristi pri WCT tekmah. Trening pac. Pri cekiranju spotov so imeli s seboj celo helikopter, za katerega Slater pravi, da je “”the ultimate surf craft”” (:wassat:). Kaj pa so tam poceli se lahko pogleda v novem QS filmu – Young guns II.” Surfer.si? Imamo dva nova naslova www.ujusansa.si in www.surfer.si BIC Wahine BIC surfboards organizira nagradno igro. “Podelili bodo 7”3″” minimalibu v wahine izvedbi -> NAGRADNA IGRA” Lignano “Lignano – Pineta fotke iz 12.6.05.” Flugtag To nedeljo v Mariboru z zacetkom ob 14h, zbor in ogled ekip pa ze od 11ure naprej. ” leteci pacienti” X Games ESPNovi X Games ze nekaj casa vkljucujejo tudi surfanje. Letos bo to potekalo 1. in 2. avgusta v Puerto Escondidu (do sedaj na Huntington beach v San Diegu). BWA Spet nic. “DungeonsMocan onshore veter je unicil valove in organizatorji Red Bull Big Wave tekme cakajo na nov swell, ki baje pride v ponedeljek. To je sicer ze dan po zakljucku cakalne dobe, vendar to ne bi bilo prvic, da bi zaradi razmer tekmovanje podaljsali za kak dan.” Zephyr team “Kdor je gledal Dogtown and Z-Boys naj si prebere se intervju z Allenom Sarlo.” Punce Venus Pro v Hossegorju…nekaj fotk. “ga. Woods z zjebano ramo v drugi krogga. BallardHossegor action, blizu obale kot vedno.ga. ToddUeeee…shopping v San SebastianuMeditacija, koncentracija…ga. Gilmorega. BeachleyFrancija caka…” Istra Tisti, ki niste v soboto namocili svoje riti v tople valcke v medulinu si lahko pogledate nekaj fajn windsurf fotk iz burje, ki je sledila… “” Kelchy spet zmagal Na Fiji-ju spet vrsta tub in finalni obracun med CJ Hobgoodom in Kellyem, ki je pripadel slednjemu.KSBruce Irons zlomil dilco in dobil 2k $ za naj tuboSlater je sedaj no.1 v skupnem sestevkuCJ pa na drugem” Unsalted Se en zanimiv filmcek – UNSALTED. “””Unsalted is a 50,000 mile surf trip through 8 states, 5 Great Lakes, and 2 countries””NESLANO surfanje na velikih jezerih v ZDA. CLICK” BIC surf academy Ker smo ravno pri BIC-ovih surfih… “BICove deske se da zastonj preizkusiti poleti v Franciji na naslednje datume in v naslednjih surf shopih:Sat 09/07 Biarritz (Côte Basque) Biarritz Surf Festival Tel 05 59 23 56 75Sun 10/07 Biarritz (Côte Basque) Biarritz Surf Festival Tel 05 59 23 56 75Tue 12/07 Anglet Freestyle Surf Shop Tel 05 59 03 27 24 Freestyle.surfacademy@wanadoo.frSat 16/07 Hossegor Surf Trip Surf Shop Tel 05 58 41 91 06julia.bruno@free.frSun 17/07 Vieux Boucau Wishbone Surf Shop Tel 05 58 48 30 70boomrang@wanadoo.frSat 23/07 Lacanau Matahari Surf Shop Tel 05 56 03 13 01mataharisurfshop@cegetel.cominLacanau Surf Club Tel 05 56 26 38 84postmaster@lacanausurfclub.comSun 24/07 Montalivet Spyder Surf Shop Tel 05 56 09 34 71philrodes@aol.cominMonta Surf School contact@montasurfschool.comThu 28/07 Royan Surf Club Royan Tel 05 46 39 03 22bernard.peyvel@wanadoo.frinMaracuja Surf Shop Tel 05 46 38 39 58quivronty@hotmail.comSat 30/07 Quiberon ATS Surf Shop Tel 02 97 52 41 18esbp@wanadoo.frinEcole de Surf de Bretagne Tel 02 97 52 41 18esbp@wanadoo.frSun 31/07 La Torche Twenty Nine Surf Shop Tel 02 98 58 53 80ecole.de.surf.de.bretagne@wanadoo.frinEcole de Surf de Bretagne Tel 02 98 58 53 80ecole.de.surf.de.bretagne@wanadoo.frPa seveda pri nas v kempu se da tudi kaj dogovoriti.” Nov surf movie No pred karatkim je izsel nov surf movie pri nasih sosedih iz Italije z naslovom SVM3. Posnetki so iz Toscane, Ligurie, Sardegne, Marocco ter seveda Adriatika….. “No izsel je ze tretji surf movie iz serije surfcorner videozine..SVM3, predhodna SVM1-2, v filmu nastopajo najboljsi IT. pro rajderji Palattela, Bresciani(quicksilver europe)ter gosti kot je Kelly Slater in ostala druzba ,ki je bila tam oktobra 04,film je dolg 100min….oglejte si trailer movija… http://www.surfcorner.it/PRODOTTI/SVM3/svm_download.htm” BIC surfboards BIC je za letos pripravil tudi nekaj novih desk, ce kdo razmislja o nakupu, naj pove v roku enega tedna, ker pripravljamo narocilo. Tokrat se po starih cenah. “BIC letos predstavlja dve cisto novi dilce, prenovil pa je tudi nekatere stare. Prva novost je FISH, druga pa Nat Youngov Longboard dolzine 9”4″”.Fish 5”10″” – Deska je primerna za iste, ki že znajo surfati in rabijo nekaj za majhne valove, zaradi kratkosti pa je fajn tudi za otroke. Cena: 249eurNat Young Longboard 9”4″” – Nat je o dilci povedal – narahlo konkaven nos z normalnim rockerjem pomagada voda med pedlanjem teèe direktno pod surferja in tako omogoèa hitrejše pedlanje in lazje lovljenje valov. Od nosa naprej pa gre v V shape, povdarjen pod nogamo za lazje zavijanje in prehod iz enega raila na drugega. V repu se skriva ravno prava kombinacija rockerja in zaobljene V oblike za vzdrževanje hitrosti ob veèjih manevrirnih sposobnostih deske. Super deska za nekoga, ki že nekaj zna, veliko pa lahko ponudi tudi Pro surferjem. cena: 439eurPoleg tega pa ostajajo se vse stare deske in dodatki:ACS tehnologijaShortboard 6”7”” 249eur (59.900 sit)Mini Malibu 7”3”” 289eur (69.900 sit)Natural 7”9”” 289eur (69.900 sit)Magnum 8”4””
329eur (79.900 sit)Cts tehnologijaEvolution 6”10”” 329eur (79.900 sit)Performer 7”6”” 394eur (94.900 sit)Classic longboard 9”0”” 419eur (99.900 sit)Nose rider 10”0 499eur (119.900 sit)Ostaloleash 6” ali 7” 20eur (4800 sit)leash 9” 20eur (4800 sit)surf torba 6”7”” – 8”4”” 49eur (11.900 sit)surf torba 9”0”” 58eur (13.900 sit)fini, kljuèki…Surfi lahko pridejo v Ljubljano sredi julija. Tokrat se po starih cenah, potem se malenkost zvisajo. Ostalo pa na info@ujusansasurfklub.si” JAR Rumeni alarm! “Na Red Bull BWA se je zacelo dogajati – temno rdeèa lisa nad morjem kaže na velik ciklon, ki meša vode rojveèih 40 in pošilja valove proti spotu Dungeons. Ali bo swell dovolj velik bomo še videli. Èe bodo valovi pod 15ft, se nikomur ne da v vodo :)” Fiji WCT Globe Fiji se nadaljuje… “CJ se napihuje po odfurani tubi na spotu RestaurantsCJ Hobgood in Bruce Irons sta ze v polfinalu, pomeriti pa se morajo se Kelly Slater in Dean Morrison, ter Fred Patacchia in Travis Logie. S tremi današnjimi 10kami je njihovo skupno število na tekmi narastlo že na 7, kar je najbolj obilna žetev zadnjih èasov.Travis Logie” Biarritz Surf Festival V okviru Biarritz Surf Festivala letos ne bo tekme svetovnega longobard toura, ker so pogovori z glavnim sponzorjem padli v vodo. Kawka in DionIssa 2. junij 2005 ob 20.30 uri v BOFu. “Ljubitelji extremnih športov vabljeni v èetrtek, 2. junij 2005 ob 20.30 uri v BOF – BTC Ljubljana, kjer si boste lahko premierno in brezplaèno ogledali prvi slovenski film, ki prikazuje extremno jadralno padalstvo iz drugega zornega kota (tisto kar vidijo padalske oèi in vi še morda nikoli niste). Avtor novih filmov je nekaterim že dobro znani extremist Gregor Šubic. Kawka (35min) DVD – letenje z jadralnim padalom po Sloveniji (Kamniške Alpe – podroèje smuèišèa Krvavec, Julijci – Bohinj in Triglav). DionIssa (16min) DVD – jadralno padalsko raziskovanje otoka Vis. Poleg predstavitve obeh filmov bo to priložnost za druženje športnikov in pogovor o snemalnih ambicijah in dosedanjih snemalnih rezultatih v razliènih športih (jadralno padalstvo, jadranje na deski, kajtanje, potapljanje, plezanje …).” Fiji ASP WCT Globe Fiji Pro bla bla bla…par fotk. “Ogrevanje za tekmo. Fiji – Cloudbreak.TuristiSodniki. Best office in the world.Boli me za dile. Saj sem pro.Ups!?Sunny Garcia. Èilanje.Bazen na Fijiju. Zajeban tole…” SKF05: prevoz, kemp, surf “Vsi, ki za poletje v Franciji potrebujete samo prevoz, kemp ali surf posljite email s podatki kdo, kaj in kdaj + GSM na info@ujusansasurfklub.si. (tudi ce ste ze poslali)” Val v Ljubljani V Ljubljani so postavili val! “Kdo ga najde? Vec informacij TUKAJ in TUKAJ:laughing: :tongue:” Roxy Medtem, ko fantje cakajo na pravi swell na Fijiju in se med tem zabavajo po svoje, so punce s svojo WCT tekmo v ANGLESKEM Cornwallu ze koncale 1.&2. krog. “Lisa Hurunui : photo ASPWorldtour/KarenMick Fanning” East coast “Vzhodna obala ZDA + sandbar + velik swell. CLICK” Baskovski tour Kanabeach sponzorira Basque Tour Open, tretje tekma v Lafiteniji – St Jean de Luz. BWA na Windzin TV V sredo, 25.5. ob 17:30 na Carli TV nova oddaja Windzin TV. Med drugim si boste v oddaji lahko ogledali tudi prispevek o Red Bull BWA – Big wave tekmi na spotu Dungeons v Juzni Afriki, posnekte iz preteklih let, najvecji odpeljani val na tem spotu in se kaj… Stari vrh Na akumulacijskem jezeru Stari Vrh se je odprla vodna skakalnica za treniranje akrobacij in te zadeve… PAZI Tretje zadnje in koncno opozorilo!Kdor danes ne pride na zur je….:wink:” Red Bull BWA Big wave tekma v JAR se zacne 22.maj, cakalna doba do 12.junij. ” Flea/Dungeons/Red Bull BWAMedtem ko se mi grejemo na soncku prihajajocega poletja se v juzni Afriki veselijo zime, ki prinasa velike valove na spot Dungeons. Za vec info pa obiscite spletno stran: , ki je bila pred kratkim vrzena na net.” Hobgood Kako kaj rama? Damien Hobgood se zaradi poskodbe rame ne bo udelezil naslednjih dveh tekem. Kaj se je pravzaprav zgodilo? Hobgood je bil globoko v tubi in je spidiral proti izhodu, ko ga je zaslepil sprej iz vala, tako da ni videl kam gre in ni mogel odviti ven izpod lipa. Ta ga je zadel direktno in iztegnjena roka s katero je vlekel po valu je nastradala. MRI je pokazal natrgane mišice in Damien gre pod nož. Na isti rami je bil Damien ze poskodovan lansko jesen. Se posebej je razocaran, ker bo zgresil tekmo svojega sponzorja Globe WCT Fiji, bo pa ze nared za J-Bay. Slaterju zmaga in 20 pik BBong Pro na Tahitiju koncan… Taj BurrowTekma svetovnega pokala v surfanju na Tahitiju je vedno tista, ki dvigne najveè prahu. To pa zato, ker je val Teahupoo najnevarnejši val v celem cirkusu profesionalnega surfanja in eden najbolj zajebanih valov na svetu sploh. The beast with no back izgleda tako, kot da se cel ocean prekucne na skoraj suh koralni greben, ob tem pa dela tube, v katere lahko z lahkoto parkiraš najmanj kakšen kombi, èe ne že tovornjak. Letošnja tekma se je že zaèela pestro. Tik pred zaèetkom èakalne dobe je ob reef prišel velik swell in dobili smo najveèji odpedlani ujeti val na Teahupoo(CJ Hobgood) in skoraj dobili jet ski v glavo (Van Bastoloer), poleg tega pa še vrsto odpeljanih “”tow-in”” tub. Ko pa se je tekma zaèela zares je ponagajalo vreme. Veter, nalivi in nobenih valov. Sodniški stolp in del otoka je ostal brez elektrike, dež z vetrom je zalil raèunalnike…do zadnjih stirih dni, ko je prisel nov swell. Zaèelo se je deževno a pojenjajoèim vetrom, konèalo pa se je v finalu z dvema desetkama in skupno oceno 20 pik, kar je najvišja ocena vseh èasov in najvišja možna ocena na tekmah kjer štejeta samo 2 najboljša vala. Dosegel jo je kdo drug kot šestkratni svetovni prvak Kelly Slater. Ta je najprej izloèil aktualnega svetovnega prvaka Andy Ironsa in se v finalu sreèal z Damien Hobgoodom. Slater je heat kmalu odprl z desetko. Damien je poskusil odgovoriti z noro poznim dropinom, a ni uspel in val ga je vrgel v reef kjer si je Damien izpahnil ramo. Slater je tako ostal sam v vodi s še 15 minutami èasa, da surfa perfect Teahupoo sam s seboj. Ni mu preostalo drugega, da odpelje se en pozen drop-in, dobesedno po zraku pade na val, se èudezno ujame in zapakira v še eno globoko tubo in dobi še drugo desetko. Èista dvajsetica in nov rekord ASP-ja.” Windzin TV Danes ob 17:00 spet na Carli TV. ZUR V PETEK Slike od prejsnjega hawaiian zura! V Baileys Pubu so pognale palme…Poglejte si fotke od prejsnega Ujusansa hawaiian partija in ne pozabit ob 22:00 Aljaz v sodelovanju z Bic teamom premierno predstavlja film z delovnim naslovom “”Komi sm ga skp spravu””, original naslov je pa se skrivnost…. Surf movie, surf trip…komi cakamo!FOTKE ZURA” IsolaCinema “Kino Otok2 = 25-29.5.2005″ Zambezi “Surfing Zambezi.” Newstler Imamo nov newstler. Od tu pa tam “MTV&Billabong; EU&cista voda; Sumatra&spet potres”Na tahitiju dez in mraz.BINGMTV in Billabong sta podpisala pogodbo o sodelovanju, atraktivne znamke bla bla bla sodelovanje bla bla bla itd. Prvi rezultat je obilica MTV kamer na Tahitiju, ki spremljajo surf sceno in zaenkrat se cakanje surferjev na prave valove. Oddaja o BBong WCT Tahiti Pro bo na nam vidnem MTVju enkrat junija…ali julija.BONGEvropska unija je ugotovila, da vsak osmi plavalec v morju ali kaksni drugi evropski vodi stakne vsaj drisko ali kakšno obolenje na dihalih. Zato je parlament sklenil, da je plaze potrebno ocistiti prej kot so nacrtovali in sicer do leta 2011, zaostrili pa se bodo tudi ze 30 let stari kriteriji za cistost vode. Cistos plaze bodo oznacevali – 🙂 – smajliji.BANGNov potres v Indoneziji se je zgodil vceraj na Sumatri, dosegel pa je 6.6 stopnje po Richterjevi lestvici. Sezmograf je se pristavil: “”I have checked … there was no tsunami,””.” Windzin TV V sredo 11. maja ob 17h30 bo na sporedu prva Windzinova oddaja na Èarli TV!! Voditeljica nase gore list.Gost prve oddaje je Tine Slabe, najbolj izpostavljen slovenski windsurfer. Koprèan, ki
je kamer že vajen, je na svojem domu in v okolici gostil novopeèeno voditeljico Dašo, sicer surferko z „osnovnošolsko pedlersko izobrazbo by Ujusansa“, navdušeno plezalko, snowboarderko in bivšo odbojkašico… Prva oddaja štarta svoj pohod po kabelskem omrežju v sredo 11. tega meseca, ob pol šestih popoldne. Windsurfing, freeskiing, amaterski posnetki,… Priklopi naj se kdor se more!!!Trailer na: http://www.windzin.com/04/vids/promoWZweb.wmv” zur zur zur zur zur zur zur zur V petek 20. maja je na sporedu tradicionalni predpoletni predizpitni hawian bikini Ujusansa Surf Klub zur! “Žur bo v baileysu od 2000 naprej. Aljaž je oblubu ob 2100 premiero surf filma “”Vamos sFuzin”” iz surf tripa po Portugalski. Pred tem bo welcom drink po tem pa zurka do jutra. DresCode: Hawaian shirt, bikini, kopalke…za vrocino bo poskrbel dj.” Get of my wave “Varovanje “”svojih”” valov je v Indoneziji dobilo nove razseznosti.” Stirje avstralski surferji so se odpravili na boat surf trip na otok Panaitan na jugozahodnem koncu Jave. Tam so jih pricakali oborozeni indonezijski park rangerji in jih z groznjami z orozjem pregnali, ker naj bi bili valovi rezervirani za avstralskega podjetnika Matta Rumley in surferje, ki so nastanjeni v njegovem kampu. Matta Rumley je ustanovitelj tudi bolj znanega surf kempa na G-Landu. Najbolj znan val na otoku je One Palm Point, kjer se val lomi na korale v dolzini vec kot 800 metrov in se smatra za enega najboljsih valov na svetu. Za povrh vsega pa je otok eden od treh UNESCOVIH naravnih parkov v Indoneziji. Punce opravile svoje Chelsea Georgeson zmagovalka zenske tekme na tahitiju.Chelsea GeorgesonV mocnem dezju in nevihti, ki je vrgla ven tudi elektriko na sodniskem stolpu, je v 4-5ft valovih na Teahupoo zmagala avstralka Chelsea Georgeson pred Melanie Redman-Carr prav tako iz Avstralije.SKUPNI REZULTATI PO BILLABONG PRO TAHITI1 Sofia Mulanovich PER 35162 Chelsea Georgeson AUS 28683 Megan Abubo HAW 28444 Layne Beachley AUS 26405 Melanie Redman-Carr AUS 24366 Rochelle Ballard HAW 22207 Serena Brooke AUS 20528 Keala Kennelly HAW 18368 Rebecca Woods AUS 183610 Jacqueline Silva BRA 182410 Samantha Cornish AUS 182410 Trudy Todd AUS 182413 Claire Bevilacqua AUS 165614 Heather Clark ZAF 145215 Laurina McGrath AUS 144016 Melanie Bartels HAW 108017 Maria Tita Tavares BRA 72018 Pauline Menczer AUS 180 ” Teahupoo Spet nekaj novic… Tim McKenna, na Tahitiju ziveci fotograf nas je spet zalozil s OMFG fotkami. Poglejte si njegovo galerijo na Tim McKenna iz vikenda pred zacetkom tekmovanja. Drugace na tekmi nic novega, tekmovalci pletejo sale in jopice ter cakajo, da neha dezevati in pride swell.” EU zadeve Pedlanje do Evropskega parlamenta Surferji angleškega SAS (Surfers Against Sewage) bodo s pedlanjem po reki Ill do parlamenta podprli svojo delegacijo, ki bo skupaj z Surfrider Foundation lobirala za modernizacijo 29 let stare EU direktive o èistoèi kopalnih voda. S seboj bodo prinesli 10.000 podpisov zbranih v Franciji in poskušali izboljšati kakovost voda v krajih kjer se ljudje ukvarjajo z vodnimi športi. Film festival Zmagovalci nedavnega surf film festivala v Franciji… Nagrado za Best Surf Movie je dobil brezilec – Raphael Mellin/Samba Trance & Rock’n RollOstale nagrade:Naj kamera: Surf Movies reels 1:14 – Michael HalsbandNaj DVD: AMUZ – Alain GardinierNaj surfer: Ross Clark Jones – The 6th ElementNaj Soundtrack: Sprout – Thomas CampbellPosebna na grada zirije: Flat Country – Sandrine Fiacre & Jessica RossigneoxAnglet “Fotke iz prvomajske Francije si lahko pogledate tule” Crash Stran se je nekaj dni obnasala cudno… servis pa ni bil mogoc, ker je sla masina k vragu. zdaj spet dela. Teahupoo Se se vedno dogaja… Keala KennelyTik pred zacetkom tekme valovi se vedno butajo v reef in na val se je s skuterjem potegnila tudi prva punca v zgodovini – Keala Kennelly. Trikratna zmagovalka zenske tekme na temu breaku je ze dolgo zbirala pogum, potem si je izposodila tow in dilco in eno uro sedela v kanalu in gledala luknje. Jebat ga si je rekla in sla. Potem je prijavila:“I let go of the rope, saw it throwing and just did what I normally do when I surf out here and pulled in and started pumping really hard. I was trying not to get clipped, you don’t want to fall that’s for sure. It was the most amazing feeling ever and it was all over so fast I’m still just tripping out on it.” in še “”The wave itself is such a marvel, it’s so treacherous and yet so beautiful at the same time. It has so much energy, I just sort of feed off it. When I am out there I have so much adrenaline running through my veins, it drives me I love it. I live for that feeling. Basically I just throw myself over the ledge and pray I don’t stack it on the drop. The reward is definitely worth the risk.”TO PA SE NI VSE…..Na Tahiti je z zamudo priletel tudi CJ Hoobgod in za trening zapedlal na najvicji val kadarkoli zapedlan na Teahupoo-u. Sam poglej si slikco.JJ Pred kratkim je izsel Jackov novi album In Between Dreams. Kdo je Jack Johnson? Ex pro surfer, kolega od slaterja in en fajn glasbenik s kitarco. Novi album bo pospremil s turnejo kjer ga spremljajo G love in Donavon Frankenreiter, ustavil pa se bo tudi v Evropi (Madrid, Barcelona, Lizbona, Paris, Koln, Hmaburg, Berlin pa mejbi se kje. Vec o njemu in njegovi muski izveste na jackjohnsonmusic.comKomur se pa ne da gledat pa en kratek intervju z njim:Jack JohnsonQ: Where did you grow up?A: On the North Shore of Oahu, HawaiiQ: When did you start playing guitar?A: I started playing when I was 14.Q: What was the first song you learned on the guitar?A: I learned two at the same time: “”One”” by Metallica and “”Father and Son”” by Cat Stevens.Q: What did you do before you put out Brushfire Fairytales?A: I made surf films.Q: What are some of your favorite Surf Movies?A: The Seedling, Litmus, Filthy Habbits, Blazing Boards, Bunyip Dreaming, Green Iguana, and Endless Summer.Q: Who are some of your (musical) influences?A: I dig Nick Drake, The Beatles, Hendrix, Tribe Called Quest, Dylan, Ben Harper, Radio Head, G. Love and Special Sauce, Otis Redding, Neil Young, Marley, Kurosawa, Tom Curren and so on.Q: List the 5 cds your listening to now?A: any of the Trojan dub compilations, “”Night Nurse”” – Gregory Isaacs, “”Yoshimi…”” – Flamming Lips, “”Giant Step”” – Taj Mahal, and Mason Jennings.” Biznis je biznis Kaj novega? BING Adidas-Salomon AG je napovedal prodajo Salomona, ki vkljucuje znamke Salomon, Mavic, Bonfire, Arc”Teryx in Cliché. Srecni kupec je Amer Sports Corporation iz Helsinkov (Wilson, Atomic, Suunto, Precor). Vrednost posla je okoli 485 mio EUR.BONG O”neill se je odlocil za serijo oblek in opreme pod imenom, schtrom, ki ga lahko obleces ali nekaj podobnega. Sedaj je na voljo nahrbtnik s solarnimi celicami, ki polnijo Bluetooth modul, napajajo iPod in tudi mobitel. Lahko omenim se bundo, ki ima v rokav vsite kontrole za iPod, v zepu komande za mobitel in v ovratniku majhen mikrofon za prostorocno telefoniranje. Vec pa izveste na oneillovi strani… Jet ski tuba 5 in 6 meterski valovi na Teahupoo, kjer se bo 5.5. zacela cakalna doba za Billabong Pro Tahiti so na tow-in surfing izvabili v lineup tiste proje in lokalce, ki so si ze postlali postelje na Tahitiju in cakajo na zacetek tekme. Kako sfurat tubo. kjer ti cez glavo letijo jetskiji…Inches From Death: Teahupoo Explodes With Ski Shattering ForceIn one death defying moment the heaving left hander of Teahupoo has displayed its full lethal potential to the worlds best surfers in town for the Billabong Pro Tahiti serving up monster 5-6m (12-15ft) waves.As the world’s top 45 men and 17 women begun arriving at the small fishing village last night for the greatest surfing show on earth and the third event on the Foster’s Men’s World Tour, a major pulse in Pacific Ocean energy saw the heaving left hander of Teahupoo (Cheo-poo) live up to its reputation as one of the world’s heaviest waves.In full view of the world’s elite including three times world champion Andy Irons (Haw), younger brother Bruce, big wave charger Shane Dorian (Haw) and the surfing p
aparazzi, Tahitian charger Raimana Van Bastoloer went within an inch of losing his life in one of the most radical surfing near misses ever witnessed.As the local goofy footer was towed into a 4m (12ft) morning set, his jet ski driver Reef Macintosh (Haw) was caught in the wave lip and unable to pull out, careering the ski directly over the pitching lip and into the path of Van Bastoloae. Pulling into the massive barreling wave, Van Bastoloae ducked at the last second, the abandoned jet ski narrowly missing his head and spearing straight into the shallow reef.“I saw a black thing out of the side of my eye, I just ducked my head and then I don’t know what happened,” said Van Bastoloer in his broken English. “I saw this thing going and I was like, where is the guy driving on it, then I saw Reef trying to come up and we lost the ski but good thing I never lost my friend and myself, so it’s ok.”Van Bastoloae who is renowned for charging some of the biggest waves ridden at Teahupoo has had is share of close encounters but rates today as the nearest he has been to facing death. Despite the miraculous escape from a certain death Van Bastoloer continued to charge the line-up as the swell built throughout the day to be bordering on unbelievable by sunset.“It is the heaviest by far, what happened today was the first time and hopefully the last time, no hard feelings, shit happens, you can still replace a jet ski but you can not replace your body.”Irons’ was sitting in the channel nearby after witnessing the morning session from the relative safety of a nearby boat. After arriving in Teahupoo late last night, the champ had never towed at the infamous left-hander before and the jet ski incident did little to dent his confidence, going wave for wave with the tight tow pack.“That was the heaviest thing I have ever seen,” said Irons. “My really good friend Reef was actually driving the ski and he jumped off, almost went over the falls and the ski went over Raimana’s head, he got barreled by his own ski. It missed his head by about six inches, it was psycho.”“It was crazy, that was the first time I have ever towed out there and it was an amazing experience,” said Irons. “The waves weren’t ideally perfect, it was a little bumpy but when they came through they were just so thick and heavy it was awesome.”Billabong Pro wildcard Manoa Drollet (Tah) picked off the day’s bomb wave which many locals claimed was as big as any ever ridden at Teahupoo before. The Tahitian trials champion enjoyed some heart stopping moments towing in with Irons. The pair will now face each other in the same arena in their opening heat of this year’s competition.“I’m definitely feeling like all the jitters have gone,” said Irons. “I’ve got Manoa in my heat and he is the hardest guy in the whole contest so if I get past him I definitely feel like I can get on a roll so I am looking forward to the start of the event.”Dorian, who flew in on the weekly Saturday flight from Hawaii yesterday with 21-year-old tow partner Ian Walsh (Haw), dominated the shifting line-up from the outset. Charging straight into the takeoff zone without waiting for a set, the former WCT surfer scored three huge backside tube rides before anyone else had caught a wave.“It was awesome out there this morning,” said Dorian. “We travel all around the world and we see so many spots, whether it be Waimea Bay, Jaws, Mavericks or Pipeline, we have seen it all in surfing and there is nothing that comes close to this place. It’s so far beyond anything else in regards to intensity and power.”Conditions are predicted to ease slightly over night with 2-3m waves expected for the beginning of the official event waiting period from May 5th.” Swell je trescil ob beachbreak v Angletu in mi smo bili tam in pofotkali. Sveze fotke iz Francije kmalu… A bo? Ce gres na Portugal ti bo tole lustn za prebrat, ce pa ne gres, si pa nitimislit ne smes, da tega ne bos prebral 🙂 Entonces, como tu quieres: v zivo s Kanarov… “niti ne vem kako bi zacel; za zacetek; tole pa reklama; tkole povem: brigame kok se vas tisi v kombiju do Portugalske, men je vazn, da ga bom jst furu cez vikend na Lobosu sam s petimi frendi in offshore in 2.5 metra…da pa to napisem, pa zato, ker se nisem pozabu od kje sm prsu in je se vedno ostalo v men, da folk spravlam v vodo, k se lomjo valovi increible……..torej; k sm vidu, me je na rt vrgl, kam greste: scal bo skoz…..do ponedeljka, torej k pridete tja bo cel teden vroce k kurba,okol 23 in……light offshore….mama mia. cez vikend pride swell skor direkt iz zahoda, tko da bo v PO zjutraj bl za pogumne, do popoldneva bi se mogl pa ze umirit; TO cel dan, k bi se lohk presliku na Supertubos, pa za “”znalce”” mal lazji valovi tut drugje; ne se ga nazgt v To zvecer, k sreda zjutri je se zatisje pred novim swellom in lohk izkoriste za perfect session kjerkol v Penichu, ker bo veter res precej light, cez dan probite se izkoristt Supertubos, ker je zakrit pred Severnim swellom, tko da bo se najbolj nezn z vami, cez dan pa naslednja dva dni se pa pomaknt na Molho Leste tik za pomolom, kjer ne bi smel jt cez 2m in ga bo sekal; pa ker razgled na nice size stubos….ma mogoce si bom kr za en teden pocitnce zrihtu, v soboto, k se bo swell umiril…………………pa tkole………….za tok cajta naprej je fultezko napovedat, je pa neki; vse bol kaze, da se bo zacel ciklon vrtincitnad severnim atlantikom in manjsat, tko da bo cel cajt posiljal valove;perfect spomladanska napoved, pa se nizk pritsk nad marokom kaze da bo se neki cajta ostal, kar bo povzrocal offshore vetrove in to je ta k ns nakanarih jebe s severnikom……………………….zdej pa tko…….brcnu rt svojga frenda, recmu da bo pac naslednja dva mesca manj casha zapravu za travo pa hash pa zbas ga u kombi………….drgac pa tok za samoobrambo in v prihodnje jebanje me v glavo…………….vse skup je CISTA LOTERIJA, sam ce bi mi dilo prpelal ke, pa ce bi si lohk zrihtu frej na sihtu, bi se zihr vidl………tole pa tut……….vse sm napisu, pa se mi vse zbrise, pa mi je tlele racunalnicar vse nazaj preklicu……torej je res neki natem, da bo “”stala””, vsaj tko bi razmislal nasi buda majstri 🙂 (pa sezgodbica v newstlerju zakaj mogoce vsaj mal zaupat)…….sicer pa vem, daje bolj gledat slike k se ekipa vrne in pizdti; jebemu mast, naslednicpa…………. (igor)” Zivci “Ce gre nasa stran komu na zivce lahko naredi tole ce pa hko pogresa morje pa tole” Surf film festival Festival International du Film de Surf de Saint-Jean-de-Luz. “Mednarodni surf film festival malo juzno od Angleta v Saint-Jean-de-Luzu se bo odvil od 4-7 maja. Program je pester:Sreda 4 maj15h00 Présentation du Jury17h30 Amuz19h30 Cérémonie d’Ouverture20h00 Style Master21h00 Les vaguescetrtek 5 maj15h00 Handi Surf (Hors Compétition) + débat17h00 Transmission17h45 One Life19h00 Surfez Provencal19h15 Flat Country (100% méditerranée)20h45 Style Tudor21h00 Surf Movie : reels 1-1422h00 Globus (Hors Compétition)Petek 6 maj16h00 Samba, trance & rock’n Roll17h00 Inner Visions from the Search17h30 Way of Life18h45 Balsa the Story19h15 The 6th Element21h15 Les fils du pays22h00 SproutSobota 7 maj15h00 Seasons16h15 Fashion17h00 Effet Mer18h00 Fabio Fabuloso21h00 Cérémonie de Clôture21h30 On Safary to Stay (zakljucek)Lanskoletni nagrajenci so bili:RIDING GIANTS od STACY PERALTE, LONGER (za glasbo), LIQUID TIME za sliko, SINGLEFIN : YELLOW za najDVD, BILLABONG ODYSSEY je dobil nagrado obcinstva, STIMULINE pa nagrado zirije.Ce se boste slucajno mudili v blizini – karte se dobi na turist officu v Sain-Jean-de-Luzu ali na email billeterie.ot@saint-jean-de-luz.com, vec info pa tu” Na zahodu nic novega? Omenjeni Toesover Longboard Festival v Rimu je dobil… “Omenjeni Toesover Longboard Festival v Rimu je dobil Alessandro Ponzanelli. Fotke iz prve tekme na siciliji si lahko pogledate tule. Ni bas nek swell… Cez par dni pa se zacne tudi cakalna doba za Wild Boys Surf Contest Italy 22 april – 22 may 2005. Shortboard longboard bodyboard skimboard i
ndoboard in naj fotka. Vse na siciliji. Ni da ni.” Last call Za Portugalsko je se kaksen stol v kombiju prost. Kdor bi rad posadil svojo ta zadnjo nanj, naj se javi andrazu na 041 877 057. Drive thru Europe Kot smo ze porocali se je med lansko zimo po Evropi snemal film Drive thru Europe, v katerem nastopajo… “Kot smo ze pisali v novicah nekaj mesecev nazaj so v Italiji na nekateri spotih videli Kelly Slater-ja, Pat O”conell,… in druge pro surferje na nekaterih znamenitih spotih med snemanjem se enega filma iz serije; Drive Thru…..no tukaj je trailer filma ,ki bo uradno izsel nekje sredi maja 2005… http://www.ifilm.com/ifilmdetail/2666547” Surfanje v New York-u Vsi, ki nameravate odpotovati v USA, natancneje v New Yorknikar ne pustite dilce doma… “Ce slucajno potujete v New York vzemite s seboj dile kajti tudi tam srfajo. http://www.surfline.com/video/vids/2005/apr/jsps/urbanjuice_dl_qt.cfm filem” Billabong XXL Pred kratkim so bili objavljeni letosnji finalisti za najveèji val pretekle sezone… “Skupina big wave struckotov bo analizirala stevilne slike in filmcke iz raznih kotov od vseh nominirancev in na koncu odlocila kateri val je imel najvecji “”face””. Zmagovalcu bo to prineslo $1000 za vsak cevelj ob tem da je minimum $60,000. Lanskoletni zmagovalec Pete Cabrinha iz Havajev je zasluzil $70,000 za svoje rekorden 70ft val. Podelitev nagrad in razglasitev zmagovalcev bo 22. aprila.Billabong XXL Biggest Wave Award Nominees:Don Curry(Carmel, CA) at Ghost Trees, Pebble Beach, California on March 9, 2005Shane Dorian (Kona, HI) at Peahi/Jaws, Maui, Hawaii on January 17, 2005Garrett McNamara (Pupukea, HI) at Peahi/Jaws, Maui, Hawaii on December 15, 2004Dan Moore (Sunset Beach, HI) at Peahi/Jaws, Maui, Hawaii on December 15, 2004Tyler Smith (Santa Cruz, CA) at Ghost Trees, Pebble Beach, California on March 9, 2005Monster Biggest Paddle Wave Award Nominees:Shane Desmond (Santa Cruz, CA) at Maverick”s, California on March 2, 2005 [during the Maverick”s Surf Contest]Shane Dorian (Kona, HI) at Waimea Bay, Oahu, Hawaii on December 15, 2004 [during the Quiksilver in Memory of Eddie Aikau contest]Andy Irons (Hanalei, HI) at Waimea Bay, Oahu, Hawaii on December 15, 2004 [during the Quiksilver in Memory of Eddie Aikau contest]Bruce Irons (Hanalei, HI) at Waimea Bay, Oahu, Hawaii on December 15, 2004 [during the Quiksilver in Memory of Eddie Aikau contest]Greg Long (San Clemente, CA) at Maverick”s, California on March 2, 2005 [during the Maverick”s Surf Contest]Monster Tube Award Nominees:Danilo Couto (Brazil) at Peahi/Jaws, Maui, Hawaii on December 15, 2004Eraldo Gueiros (Brazil) at Peahi/Jaws, Maui, Hawaii on December 15, 2004Archie Kalepa (Maui) at Peahi/Jaws, Maui, Hawaii on December 15, 2004Dylan Longbottom (Australia) at Shipstern Bluff, Tasmania, Australia on February 19, 2005Raimana Van Bastolaer (Tahiti) at Teahupoo, Tahiti on April 22, 2004Vec sare pa na billabongxxl05.com” Red Bull Ice Breaker Nekaj za Medulin fane… Halifax, Nova Scotia – Jesse Hines je zmagal v najbolj mrzli surf tekmi na svetu. Vsi poznamo take razmere – premalo valov, kadar so valovi je slabo vreme, mraz, razpihano… saj smo iz Slovenije. In èe je evropska obala Atlantika “”the place to be”” za deskanje na valovih jo ameriška vzhodna obala, ki jo prav tako obliva Atlantik bolj slabo odnese. Da pa bi vsakdanje surf razmere pripeljali do extrema so si rekli: “”Ne, ne bomo naše tekme premaknili nekam na toplo, ampak bodimo karakterji in naredimo ravno nasprotno. Gremo v mraz in zimo do maximuma!””. (OK, mal se zmišljujem) Dejstvo pa je, da je Red Bull Ice Breaker tekma, ki se je ravnokar odvila v Kanadi v pokrajini Nova Scotia, v severovzhodnem Atlantiku, da je bilo svinjsko mraz, oblaèno in da se temperaturi vode in zraka vrtita okoli 0 stopinj celzija. Kljub temu pa so v finalu doèakali super dvometerski swell, ki je delal perfect valove na kamnitem levem poinbreaku. V množici eastcoast surferjev se je najboljše odrezal Jesse Hines iz Severne Karoline. Kljub konkurenci je bilo najtežje premagati naravo: “”Èe te val parkrat ujame in greš pod vodo zaèneš zmrzovati. Zaène te strašansko boleti glava in vse se ti vrti, ko prideš na površje.! Tudi drugi so imeli podobne probleme: “”Surfanje v mrzli vodi te izmozga. Kljub vsej opremi se zdi kot da je zrak redkejši in mraz res pride naravnost v pljuèa.”” Lahko bi rekli, da je to surferski Ironman.2005 RED BULL ICE BREAK REZULTATI1.Jesse Hines – Outer Banks, North Carolina2. Frank Walsh – Longport, New Jersey3. Sam Hammer – Lavallette, New Jersey4. Dean Randazzo – Somer’s Point, New Jersey5. Matt Keenan – Ocean City, New Jersey6. Andrew Gesler – Ocean City, New JerseyEn dan pred tekmo je bilo morje še èisto mirno z nekaj penami od moènega vetra. Med tekmovalci se je že širila novica, da tekme ne bo in da so pripotovali zaman (tekma ima kar 2 meseca èakalne dobe). Ampak napoved se je uresnièila in zjutraj jih je pozdravil že omenjeni 2meterski swell in super valovi, ki bi razen mraza lahko konkurirali kateremukoli finalu surf tekmovanj po svetu. Brrr.PS: na uradni strani so sedaj na volju tudi filmcki letosnje akcije.” Italian Longboard Tour 2005 Druga tekma je bila odlozena zaradi smrti papeza, vec o touru… Tisti, ki ste ze surfali v okolici Rima, veste, da je tam kar nekaj dobrih spotov. Omenjena tekma naj bi potekala v okolici Civitavecchie in sicer takole:Waiting Period > april – maj 2005Location > spoti v okolici Civitavecchie (Marangone, PiccoloParadiso, Ideale, Lega Navale + 2 secret spot) in Santa Severe (Off the wall)glede na razmereOrganizacija> Toes Over Surf Club – CivitavecchiaProgram celega toura pa je taksen:1 tekma: Sicilia – MAREC “”Sicilia Longboard Classic”” – zmagovalec Matteo Mastino2 tekma: Lazio – APRIL-MAJ “”Toes Over Longboard Festival”” (ze cetrtic)3 tekma: Toscana – JULIJ “”Long In Forte””4 tekma: Sardegna – SEPTEMBER “”Sardinia Longboard Open”” (ze petic)5 tekma: Liguria – OKTOBER “”Cinghiale Marino Longboard Cup”” (drugic)Trenutni vrstni red.Pa se PRIJAVNICA, ce koga prime.Flea Biti pro surfer je zabavno… Daryl “”Flea”” Virostko, Eddie Aikau Invitational” Rip Curl Peniche Tiste, ki greste za 1. maj na Portugalsko bo mogoce zanimalo, da se bo v parih dneh v Penichu odvila WQS tekma, ce pa ste mlad in perspektiven slovenski surfer… “Rip Curl Pro PenicheThe Rip Curl Pro, ninth contest of this year”s WQS Tour and introducer of the international season in Portugal, will be taking place between the 14th and the 16th of April, in Peniche. This one star WQS, which runs for 19 consecutive years, also adds up as the second jewel of the European EPSA Tour.The first event of EPSA Tour 2005, took place in Asturias during the Easter weekend and was won by the young Basque Aritz Aranburu (third in Peniche in 2003) with the present European Champion, Portuguese Justin Mujica, in third position still recovering from a injured knee.After the previous editions of this event, always with peak conditions, expectations are high for the Rip Curl Pro Peniche. Last year, Peniche presented us with extraordinary conditions with perfect 4 to 6 feet barrels at Supertubos, worthy of the best European surfers.The winner of last year”s edition was French youngster Tim Boal, feinting Ruben Gonzalez in the dying minutes of the final. Nevertheless Ruben would become national champion as well as third in the EPSA ranking that year, achieving his best results ever.For this year”s event, Alfarroba provided mobile structures, which will allow Rip Curl Pro to move from the eventual poor surf at Lagido to high quality surf at Supertubos or Almagreira.Of the 19 editions of the Rip Curl Pro, Portuguese athletes only won 3: João Antunes in 96, Rodrigo Herédia in 97 and Marcos Anastácio in 98. Being one of the wildcards of the contest Herédia has an additional try this year. His teammate, Edgar Nozes, winner of the first contest of the National Pro Junior Circuit in Carcavelos, will be the other w
ild card of the event.Distinct from past editions, this year”s contest will finish Saturday, allowing space for the first national GromSearch, that will begin as soon as the main event is over and finishing Sunday.The GromSearch is a concept developed by Rip Curl that seeks to find the best surfers amongst youngsters, in parallel with The Search, which seeks the best waves in the world.” Zadnji jugo “Slike iz zadnjega juga so v galeriji.” Surferji in nepremièninarji Naprodaj je 40m2 velik apartma na otoku Sal – Cabo Verde.CABO VERDE, otok SAL, apartma 40m2, COLONIAL RESIDENCE, 300 m od morja, prvo nadstropje tretji z leve. Apartma je nov, opremljen s pohistvom v vrednosti 2000EUR, lahko se ga oddaja celo leto.CIENA 40.000 EURTEL 00385 98 441 042 ali +38598 977 3334 ” Surferji in Grcija “Surfanje v Grèiji se je zaèelo pred dobrimi desetimi leti, okoli 1993. Sedaj je v Grèiji pribljizno 200 surferjev, njihove spote pa si lahko pogledate na wannasurf” Zakaj to? Oglasil se je surfer iz Ionskega morja, malo smo debatirali, ob priloznosti pa vrzemo gor se eno slikco, ki jo je poslal. Pravi, da mu izgleda Jadran zelo dober za surfanje. 😉 Surferji in fuzbalerji “Kako grejo skupaj surferji in fuzbalerji pa v novi pepsijevi reklami.” (spodaj kliknes free in pocakas, da prides na vrsto) T-Shirt “Ena mala nagradna igra poteka na www.surfklub.si.” Surferji in jahtarji “Surferji in jahtarji ne grejo skupaj. >>>” Ucitelj smucanja Ce koga zanima tecaj za ucitelja smucanja naj poklice 041 877 057 – Andraz. Snowthrill Se zaène danes. Kdo gre na Kanin?Tudi v letu 2005 se nekateri najboljši smuèarji freeriderji ne bodo izognili slovenskim goram. Že petiè po vrsti se bodo ustavili v Bovcu ter se nad dolino Soèe spopadli z zasneženimi strminami Prestreljenika in sosednjih vršacev, ki se vzdigujejo nad najvišje slovensko smuèišèe- Kanin. Tudi tokrat bo tekmovanje z dolgim imenom »Red Bull Snow Thrill Kvalifikacije na Kaninu« veljalo za eno redkih uradnih odskoènih toèk za tiste, ki bi si radi priborili vabilo na najveèje tovrstno tekmovanje nasploh – Red Bull Snow Thrill. Od 17. do 20. marca se bodo tako v Bovcu zbrali ekstremisti iz številnih evropskih držav, prišlo pa bo tudi nekaj ljubiteljev snežnih brezpotij z velikim naklonom iz drugih celin. Med prijavljenimi so tako že Amerièan, Novozelandec in Kanadèan, na veliko veselje vseh pa se je že prijavil tudi èeški heroj Robin Kaleta, fant, ki je lani poletel èez daleè najvišji skalni odlom in poskrbel za, od tuljenja in ploskanja, otekla grla in dlani navdušenih gledalcev.Licenca za Red Bull Snow Thrill!Red Bull Snow Thrill, tekmovanje, ki slovi kot svetovno prvenstvo v freeride smuèanju, se je po mnogih letih umaknilo iz prestolnice evropskega prostega smuèanja, francoskega Chamonixa, ter se po letu poèitka preselilo èez mejo, v italijanski Gressoney, natanèneje na poboèja Monte Rose. Tam naj bi nastopila tudi dobitnika vabil na Kaninu 2004- zmagovalec, Novozelandec Andrew Gowans in najboljši Slovenec s tega tekmovanja Jani Pogaèar, vendar je bilo tekmovanje letos odpovedano zaradi preslabih snežnih razmer. Dobitnika vabil z letošnjega tekmovanja na Kaninu, najboljši tuji in najboljši slovenski tekmovalec, bosta nastopila na Monte Rosi 2006 (skupaj z Gowansom in Pogaèarjem), za priprave na svojo veliko premiero na najvišjem nivoju pa bosta tako tudi ona dva imela celo leto.Nagrade so vedno dobrodošle!?Denarne nagrade v skupni višini 5.000 evrov si bodo razdelili prvi trije moški in prve tri ženske, predviden pa je tudi žreb praktiènih nagrad, ne glede na uvrstitev.Kako bo tekmovanje potekalo?Dve kvalifikacijski vožnji za vse tekmovalce bosta izpeljani na isti dan (18. marec). Najboljši tekmovalci se bodo uvrstili v finale, predvidoma dan kasneje. Število finalistov bo doloèeno glede na razmere in bo objavljeno na sestanku za tekmovalce. Vsak tekmovalec bo imel na voljo eno finalno vožnjo.Kaj predstavlja uspeh?Rezultat predstavlja seštevek toèk, ki jih tekmovalcem, glede na nastop, podelijo sodniki. Ocene delijo na podlagi petih kriterijev, od katerih je prvi kljuèen in predstavlja osnovo tudi za ocene na podlagi ostalih štirih:1. Izbira linije: pomembna je iznajdljivost tekmovalca pri izbiri linije, kot tudi težavnost izbrane linije (vsota naklona, lokacija linije na hribu, snežne razmere, ovire in tveganje).2. Kontrola: šteje kontrola nad telesom med vožnjo. Padec šteje kot »popolna izguba kontrole«.3. Ritem: bolj tekoèa je vožnja, višja je ocena. Najslabše tu je ustavljanje.4. Tehnika: samo to… tehnièna dovršenost.5. Agresivnost: vkljuèuje hitrost in skoke, kot tudi stopnjo tveganja in predanost, ki jo tekmovalec vloži v svojo linijo.Varnost je na prvem mestu!Med ogledom in tekmovanjem morajo vsi tekmovalci nositi èelado, zašèito za hrbet, nahrbtnik in delujoèo lavinsko žolno. Med tekmovanjem so tekmovalni kombinezoni (drsenje in slaba zašèita) prepovedani; tekmovalci morajo nositi »normalna« smuèarska oblaèila.Pa še zgodovina…Bovec gosti tovrstno tekmovanje že peto leto zapored, tretjiè pa velja kot kvalifikacijsko za Red Bull Snow Thrill.2001 – Tekmovanje zaradi premoènega vetra prestavi na poboèja nad prelazom Vršiè. Zmagovalec postane Avstrijec Wolfgang Huber.2002 – Zaradi nevarnosti plazov in moènega vetra tekmovanje ni bilo izpeljano.2003 – Zmagovalec takmovanja v idealnih razmerah postane domaèin Deni Vuèiè, ki s spektakularnim skokom na transparente, z desetih metrov, premaga Romuna Iona Trandafirja. Oba se udeležita tekmovanja Red Bull Snow Thrill v Chamonixu, kjer Romun pride v finale, Vuèiè pa se znajde na repu liste rezultatov.2004 – Z novim imenom in s tem povezanim veèjim zanimanjem se tekmovanje povzpne stopnico višje. Konkurenca je veliko hujša kot prejšnja leta in na zahtevnem poboèju v težkih razmerah, zmaga v rokah Andrewa Gowansa, odpotuje v Novo Zelandijo. Najboljši Slovenec je Jani Pogaèar na 6. mestu. Prviè tekmujejo tudi dekleta, brez domaèe predstavnice, zmago v nežnejši kategoriji pa v Avstrijo odnese študentka in smuèarska vodièka Lorraine Huber.Seznam tekmovalcev:Fantki:Florian Köfer AustriaReini Mlinar AustriaSimon Wohlgenannt AustriaFritz Mayerhofer AustriaClemens Stieböck AustriaHerbert Loitzl AustriaChristian Rudig AustriaRoss Janzen CanadaRobin Kaleta Czech RepublicLoic Tonnot FranceNicolas Boidevezi FranceYann Martinot FranceClement Charrin FranceSebastian Conrad GermanyJohannes Schindler GermanyAxel Hoermann GermanySimon Toplak GermanyAndrew David Great BritainGavin MacKay Great BritainSimon Guthrie New ZealandKristijan Thorstensen NorwayIon Trandafir RomaniaJani Pogaèar SloveniaGregor Hernah SloveniaDavid Volk SloveniaDeni Vuèiè SloveniaGrega Kavs SloveniaMarko Bleiweiss SloveniaUroš Ule SloveniaMiklavž Škorc SloveniaTomaž Gabrijelèiè SloveniaMiha Glažar SloveniaEric Spongberg SwedenChristian Björk SwedenKalle Eriksson SwedenJohan Jonsson SwedenJohan Edenteg SwedenAndrea Casura SwitzerlandRoman Reiner SwitzerlandUrs Baumgartner SwitzerlandMarcel Beyeler SwitzerlandTeddy Berr USAJustin Hawxhurst USAPunèke:Lorraine Huber AustriaChristine Huber AustriaMartha Burley AustraliaKatharina Mihaljevic Germany/CroatiaChristiane Haller GermanyJo Guest ScottlandJohanna Erikson SwedenÈakalna lista fantki:1 Tommy Sundstrom Sweden2 Roland Guetl Austria3 Fredrik Andersson Sweden4 Kurt Hutegger Austria5 Eric Kleer Germany6 Neil McGrath Great Britain7 Lothar Hofer Germany8 Fred Riot France9 Dimitri d”Heedene France10 Partick Gstrein Austria11 Hannes Hutegger Austria12 Philipp Muckhoff Austria13 Oliver Jörg Krcmar Germany14 Georg Landreiter Austria15 Bjarte Lunde Norway16 Matej Repnik Slovenia17 Petter Salen Norway18 Wolfgang Auinger Austria19 Tomas Bergemalm Sweden20 Eric Fracheboud Switzerland21 Peter Bošnik Slovenia ” Freeride in slopestyle kemp na Voglu Med velikonoènimi prazniki od 25. do 28. marca bo na smuciscu z najbolj¹im snowparkom in najmehkej¹im powdrom v Sloveniji potekal freeride in slopestyle kemp.Med velikonoèn
imi prazniki od 25. do 28. marca bo na smuciscu z najbolj¹im snowparkom in najmehkej¹im powdrom v Sloveniji potekal freeride in slopestyle kemp. Kaj to pomeni? To pomeni smuèanje in bordanje s strokovnjaki za freeride ter freestyle, ki vam bodo ne glede na raven znanja pomagali naprej. Skupno dru¾enje, sodelovanje in napredek. Urnik dogajanja bo sledeè:Petek, 25.3.17:00-19:00 zbor udele¾encev in prijava19:00 sestanek udele¾encevSobota, 26.3.8:30 zbor pri gondoli9:00-12:00 smuèanje12:00-12:45 odmor za kosilo13:30 smuèanje do konca18:00 sestanek udele¾encev20:00 specialni veèerNedelja, 27.3.8:30 zbor pri gondoli9:00-12:00 smuèanje12:00-12:45 odmor za kosilo13:30 smuèanje do konca15:00 apreski relax party20:30 riders party s podelitvijo nagrad udele¾encemPonedeljek, 28.3.8:30 zbor pri gondoli9:00-12:30 smuèanje13:00 “”show must go on”” zakljuèek kampaV nedeljo bo organiziran kontes na katerega imajo brezplaèen pristop vsi udele¾enci kempa po svoji lastni ¾elji. Cena 36.000 SIT vkljuèuje apartma, smuèarska karta, new school experti in riders party. Prijave na skimama.com.” Wetsuiti se enkrat Cez 10 dni… “Med velikonocnimi prazniki lahko iz Francije prinesem nekaj Rip Curlovih wetsuitov po ugodnih cenah (ni carine, ni postnine), ki bodo leto izgleda se lepo potrebni – pomladanska sezona se bliza. Kogar zanima naj se oglasi na email: klemen@ujusansasurfklub.siOKVIRNE CENE:Classic 4/3 – 140EUR (20% elasta)Classic 3/2 – 120 EURCore 4/3 – 170EUR (45% elasta)Core 3/2 – 160EURUltimate elasto 5/3 – 240EUR (100% elasto cel wetsuit)Ultimate elasto 4/3 – 230EURUltimate elasto 3/2 – 220EURUltimate slickskin 5/3 – 240EURUltimate slickskin 4/3 – 230EURUltimate slickskin 3/2 – 220EURUltimate fireskin 5/3 – 270EURUltimate fireskin 4/3 – 250EURUltimate fireskin 3/2 – 240EURKer cene niso 100% lahko iz FR posljem SMS z dejansko ceno in potem poves DA/NE.” 12 meterski shorboard? Avstralci so pred 5000 gledalci podrli rekord v ¹tevilu surferjev na deski. Na 30.000 EUR vredni dilci se je guzvalo kar 47 surferjev.CANBERRA, Australia (AP) Veè kot 5000 ljudi se je zbralo na Zlati obali Queenslanda v Avstraliji, da bi na val pospremilo cez stirideset guzvajocih se surferjev na 12.2-meterskem (40-ft) surfu. Surf po imenu Nev (shaper Nev Hyman) so na pla¾o pripeljali s tovornjakom, desko ¹irine 3 metre pa je v vodo moralo nesti kar 20 ljudi. Kar 100 ljudi (sva¹ta?) je celo jutro waxalo mrcino iz stiroporja in steklenih vlaken, potem pa se je na njem zapeljalo od 44 do 47 surferjev, med njimi tudi Chris Ward in Danny Wills, èigar borad je bil model za to velikansko kopijo. Med vo¾njo so polomili tudi nekaj meterskih FCS finov in definitivno pesegli obstojeèi rekord 14 surferjev postavljen v angle¹kem Cornwall na 11-meterskem Malibuju leta 2003. Shaper Hyman je komentiral 4 minutno vo¾njo do obale: “”It was the best four minutes of my surfing life. It went in strong and straight. To be out there with those guys — they”re my best friends and pro surfers whom I”ve known for a long time — to be just laughing our heads off without a worry in the world, it”s what surfing is all about, I don”t think anyone has had more fun on a wave like that since the dawn of time””.Za izdelavo deske so porabili 300 liters of smole, pol tone pene in 220 metrov steklenih vlaken. Pa ¹e komentar Angle¾ev? Ti sicer noèejo preveè jamrati glede na to, da se bo surf podal na dobrodelno pot okoli sveta in zbiral denar za ¾rtve cunamija, ampak pripomnili pa so, da je na nosu surfa lepo videti vrv in se sprasujejo ali so Avstralci v resnici surfali ali pa so jih mogoce vlekli.©e kaj dodati? Da vam ¾elimo èim manj takih surfov v lineupu :smile:” Slater in trouble Kelly Slater je med Quiksilver Pro na Gold Coast (Australia) skocil se na podelitev MTV awards in tam ga je cakalo presenecenje. Kelly Slater je v paru z ex-Playboy bunny – Anno-Nicole Smith podeljeval nagrado Best Video Award. Kaj se je dogajalo potem pa najbolje pokaze slika. Kelly, ki je sicer znan po svojem mirnem vedenju, je ob pogledu na 32DD zaèel gledati nekam v tla in preuèevati konice svojih èevljev in se je se ravno pravi èas umaknil Anni, ko je naskoèila pevca skupine The Dissociatives, ki je pri¹el na oder po nagrado. Beje se je Kelly z veseljem pobral nazaj na valove spota Superbank, kjer se tekmovanje nadaljuje z drugim heatom.” Pedlanje “©e zmeraj pedlanje, sam fotke so pa fajn ->windzin” SanSebastian Hvala Marko za tole novico!V ©paniji se je zgodilo skoraj neverjetno: na pla¾i sta se sreèala smuèarski tekaè in plavalec. Ta nenavaden dogodek se je zgodil na znameniti pla¾i La Concha v mestu San Sebastian na severu ©panije v bli¾ini meje s Francijo. Tekaè je nekdanji poklicni kolesar Peio Ruiz Cabestany.(RTV SLO)” RCSurfer Vcasih je voda premrzla, preumazana, prevelika guzva, valovi premajhni, smo zmatrani, bolni, prehlajeni, ali pa konc koncev sploh ne znamo surfat… zakaj nebi v vodo poslali enga majhnega robotka, ki bi surfal namesto nas. Hmmm…. “… lahko bi nardil drop-in komurkoli in se smejal iz plaze, za wipeout bi nas bolil k… ker bi sedeli lepo na plazi in z daljincem usmerjali malega surferja…OK. Kolk vas zdej misli, da nakladam? In kolk vas zdaj misli, kera glupa ideja? Hehe –> RCSurfer” New Zealand “Tisti, ki se niste obupali si sedaj lahko pogledate goro slik iz surfanja in drugih stvari po Novi Zelandiji. Foto by Toti&co.” RipCurl Elasto in to… Rip Curl-ovi wetsuiti, cevlcki, rokavice… pa torbe in to, ugodno. “Ce koga zanimajo (novi) Rip Curl-ovi wetsuiti, cevlcki, rokavice… pa tud kakšni bagi za surfe in za potovanja, surf cunje, bunde (Bbong, Rusty…)… cez kak mesec jih lahko zrihtam po ugodni ceni. Email: klemen@ujusansasurfklub.siPA SE TO – PRODAJE SE:- Rip Curl Ultimate Elasto(I) 3/2 (brez zadrge) velikost M star hmm…3 leta? na isti mail” Portugal “Spremenili in podaljsali smo datum za Portugalsko!” Dema fins “Karbonski fini po ugodnih cenah iz Pule. Demian zaganja lastno proizvodnjo ultra lahkih surfaskih artiklov. Vec na surf.hr in TU. Na ogled so trenutno samo windsurf fini, a kalupi za surf fine so pripravljeni.” Occy Mark Occhilupo gre v penzijo. “Australian surfers have the talent, but not enough burning hunger to reclaim the world title, retiring tour professional Mark Occhilupo said yesterday. After a world tour career spanning 22 years, and as Australia”s most recent world champion, few are more qualified to comment on Australia”s lack of title success in recent years. Occhilupo, 38, said although Australia boasted tremendous surfing talent, current hopefuls lacked the necessary desire to wrest the title from American three-time world champion Andy Irons.Despite its great depth in numbers on the men”s World Championship Tour, the Australians have won only one title in the past 13 years as American great Kelly Slater also dominated. “”Isn”t it crazy that we haven”t had a world champion since 1999?”” said Occhilupo, who yesterday confirmed he would quit professional surfing at the end of the 2005 World Championship Tour. “”I think there are heaps of (Australian) guys that can win. Joel Parkinson is a great one, Taj Burrow, Luke Egan, Mick Fanning – they are all up there.””(But) I think one of the biggest things is they are not hungry enough. It takes such a committed year to win the world title.”” Occhilupo said he wanted to spend his final season encouraging and helping those countrymen on the brink of breaking through. “”I am stoked to be able to help these guys. I want to egg them on,”” he said. “”I want to talk to these guys, so that they know it is possible to win.””Australian surfers looking for inspiration need look no further than elder statesman Occhilupo, who became the oldest world champion at 33 when he claimed the 1999 crown and who well understands the challenges presented by the tour. He was a precocious, but talented 15-year-old when he joined the world tour in 1983. Wit
hin two years, he”d rocketed to third in the rankings. But by 1987, a tired and disillusioned Occhilupo quit the sport.I want to talk to these guys, so that they know it is possible to win. Much has been made of his lost years – when the Sydney-born surfer languished in front of the television eating junk food – before he resurrected his career in 1995 and reached the pinnacle four years later.””I”ve done all the things from when I was a grommet that I”ve wanted to do. That”s why I”m calling 2005 my last year,”” said Occhilupo, who notched up a total of 21 championship event victories. “”But today is still a sad day for me. This morning, I went out surfing and I got a bit emotional and teary thinking about how I am going to miss it.””- AAP” SURF KEMP 2005 / PORTUGALSKA “Gor je nova stran za ©olo deskanja v Franciji. Poglej TUGor je tudi naslednji srfari – prvomajska Portugalska, vec TU” Jugo Jutri zjutraj lahko najbolj vrocekrvni ujamete kaksen val v Medulinu. Voda pri nas ima osvezujocih 6 stopinj, na obalah Istre pa celo kaksno stopinjo vec. Danes imam rojstni dan Danes je Ujusansa SK dopolnil 5 let. Da se ne pozabi Jutri, v petek ob 20:00 v Baileys Pub. V maski. Stormrider “Ce je komu mogoce usla novica – ze pred nekaj casa je izsla druga knjiga (od treh) World Stormriders surf guide.” Blue Juice Danes ob 00:15 bo na POP TV Blue Juice ali po nase Ljubezen na valovih. Igrajo: Catherine Zeta-Jones, Ewan McGregor, Sean Pertwee&Steven Mackintosh. USK logo Ujusansa isce nov logo. Kdor je voljan pomagati… “…naj nam poslje svojo verzijo, stvaritev, umetniski izliv. Najboljse v vektorski obliki (format Illustrator ali Corel…), v sili tudi scan lista papirja. Najbrz ni treba povdarjati, da naj bo logo povezan s surfanjem, valovi, deskami, surferji.Na naslov: info@ujusansasurfklub.si” Surf&Work USA Za 2 surferja lahko Miha urebi delo in bivanje v San Clementeju v Kaliforniji za 4 mesece. Miha lahko zrihta enemu ali dvema ¹tudentoma, imetnikoma delovne vize, delo v San Clementeju 50 metrov od obale, vse zrihtano: od 10ih do 18ih dela¹, prej in potem surfa¹, vsak dan, 3-4 mesece, maj do september.lokacija: san clemente (30,000 preb), CA (med San Diegom in Los Angelesom)èas: sredina maja/junija do sredi septembra, flexibilnoplaèilo: 7 usd ali veè na uroprebivali¹èe: mo¾nost spanja na ¹efovi barki!, lahko si uredi¹ sam.INFO:e-mail: Miha_gorenc@yahoo.commobi: 041 377 173Sumo surfing “Èe ¹e niste videli novega oglasa za seat toledo – Sumo surfing” 20 feet Pred dvemi dnevi so bombe zadele Portugalsko “Na sreèo je bil tam Tiago Pires s francosko Bbong tow-in bando in so lahko naredili tole -> CLIKC” Surf PARTY maskerada V petek, 11.2. bo v Baileys Pubu surf party maskerada, za vse, ki bodo zamudili pust, za rojstni dan od Ujusanse, za predstavitev surf kempa 05 in zakaj pa ne… udelezba obvezna. Za vse ljubitelje tubic “Konec poletja je Kelly Slater obiskal Italijo kjer so posneli tale film film” “Konec poletja ,ko je potekalo tekmovanje WTC 2004 v Hoossegorju je zaradi slabih vremenskih razmer Kelly Slater obiskal italijo kjer naj bi posneli nekaj posnetkov za nov film Drive thru Europe,tukaj je nekaj kar so posneli film film” North Shore Tow-in Trenutno poteka prvenstvo v tow-in surfanju na severni obali Oahuja. “EVENT PLAN AND BACKGROUNDTow-In Surfing has been developing since the early 1990”s. With the advent of gravity-defying foot-straps fiber glassed onto a streamlined “”tow-in surfboard”” and the combination of a tow-rope and a modern PWC (Personal Water Craft, Thrill-Craft or Jet-Ski) to pull the tow-in surfers into very large waves (after which they let go of the rope and surf the waves alone)… huge surf has been tackled on a regular basis. Tow-In Surfing has allowed surfers to catch waves on outer reefs that most times would be too big to paddle in to. The 1st “”Tow-In Surf”” contests were held at Jaws (Peahi) on Maui. In 2000, there was no prize money for the Jaws contest. In 2001, at the “”Tow-In World Cup””, there was a prize purse of $100,000 with $70,000 going to tow-in team-mates Rodrigo Resende and Garrett McNamara. At last year”s (2003-2004) “”Tow-In World Cup”” at Jaws, the winning team would have taken home $100,000. Garrett McNamara already won $10,000 with his tow partner in last year”s “”Jaws Tow-In World Cup Expression Session”” in early January 2003, which was held when the waves at Jaws were quite large but still not surpassing the required 20 foot minimum. The real Jaws “”Tow-In World Cup”” Event did not take place in 2003-2004. The waves did not get big enough. It is still on hold for the coming Winter Surf Season (2004-2005). Check http://www.TowSurfer.Com for details on the latest Hawaiian Tow-In Surf Events and other similar Tow-In Surf Events cropping up world-wide!The “”1ST ANNUAL NORTH SHORE TOW-IN SURFING CHAMPIONSHIPS 2004-2005″”will be held during the WINTER SURF SEASON of 2004-2005… Holding Period from 12-31-04 until 3-31-05 (Permit to be renewed every two weeks throughout the holding period until the event takes place)… One Day Only… 25 foot minimum… 40 foot maximum… Hawaiian Style… at Outside Haleiwa / Avalanche And/Or MOBILE principally on the West Side Of Waimea Bay… Principal Alternate Spots for this Event include Outside Puaena Point… Outside Himalayas… Outside Alligators (and Possibly Outside Log Cabins “”Cloud Break””, which is just East of Waimea Bay). The “”West of Waimea”” tow-in surf teams hope to show how it is done in their own backyard! Participants will probably also include tow-in surf teams from Oahu, Maui, Kauai, Brazil, California, Australia, South Africa, Peru, France and other parts of the world where tow-in surfing has shown increasing popularity lately!Veè…” Foto: Medulin “En ponedeljek konec lanskega leta se mi zdi, poltem ko je veter ugasnil.Foto” Snowthrill Q “Vsi, ki ne veste kam bi se èez zimo dali, tole je vredno ogleda. >>>” Ko ugrizne “Hov hov” Tudi letos meduze v Jadranu Za vse tiste, ki se spomnijo avgustovskega srfanja v Medulinu, letos ne bodo prikrajsani za opekline po nogah in rokah. Kot napovedujejo strokovnjaki okoljskih agencij za okolje iz sosednje Italije ter raziskovalci iz Morske Bioloske postaje Piran ,ugotavljajo da so v Severnem Jadranu se vedno prisotne meduze (pelagia noctiluca) ,ki povzrocajo opekline.Same meduze so velike od 4cm in zrastejo tudi do premera 10cm.Znacilna je njihova rdeckasto-rjava barva,ter seveda njihove opekline.Ker je koncentracija meduz zelo velika se bojijo ,da jih bo ostalo veliko tudi do poletja ,ko pricne kopalna sezona. Surf-tel “Surferji imajo svoj telekom.” Tsunami v Srbiji “Click” Kaj narediti? Ker surferji vedno vse obrnemo po svoje se zadnje èase pojavlja vprašanje, kaj storiti, èe surfamo in pride tsunami? “What would happen to a boat anchored in any reef on the Mentawais if an earthquake like the one on Sunday hits again?ANDIf a surfer were in a normal lineup position and observed the rapid recession of water that precedes the arrival of the tsunami wave, and given that the extreme length of the wave would not cause it to break way, way outside, would it be safer to paddle for shore and run, or would it be better to paddle OUT as fast as possible? Tks, this issue has been the source of considerable discussion today…USC Tsunami expert and surfer Jose Borrero takes it on the head:QUESTION #1Ok, the answer: what happens to the boat in the earthquake or with the tsunami wave?I have only read accounts of ships at sea that were sailing over a region when an earthquake goes off. The captains reported that they felt as if the ship had hit rocks even though they were in many hundreds (or thousands) of feet of water. They also reported a violent shaking or a booming. The reason is that some of the energy radiated from the earthquake are in the form of compression waves, kind of like sound wave
s (look in your old high school science textbooks). The compression waves hit the bottom of the boat and bounce off, causing the abrupt shaking.Now say you are far from the earthquake, but a tsunami was generated and you are hit by the tsunami waves while at anchor. The result is that the boat will be at the mercy of the currents and the rise and fall of the sea level. The boat may hit bottom and be left high and dry, or be floated up until the limit of the anchor chain is reached. If strong currents and waves come, the boat will basically be at the mercy of the rising an falling sea level.The safest place for a ship during a tsunami is in deep water, the deeper the better — 150 ft of water should be sufficient.QUESTION #2Yeah, you know I”ve thought about that a lot. I mean a lot. There are a bunch of surf spots (many I”ve surfed) that are in tsunami prone areas.Anyone remember what happened at g-land in June of 1994? An earthquake, which went off south of Java, generated a tsunami which swept through the camp and washed all the sleeping surfers deep into the jungle (it happened at night). The people in the village nearby were not so lucky, some 200 were killed as a result of the tsunami.Other places where we surf and there is a good likelihood of tsunamis?Mainland Mexico — the 1985 earthquake that wiped out Mexico City, also had a tsunami. The quake originated offshore of Mexico near Caleta de Campos, which is near a really good left hand point break which I won”t dare mention here.Nicaragua — September 1992, the town in front of JJ”s surfcamp at Popoyo was totally wiped out and some 300 Nicaraguans were killed (BTW, it”s totally rebuilt now and filled with houses again, tsunami bait for the next one…)Peru — has a 500-year history of tsunamis from Arica to the border with Ecuador. Pisco has been WIPED OUT by tsunamis at least 4 times in the last 500 years.Chile — site of the biggest earthquake and tsunami besides the one that happened last weekNor-Cal — the Cascadia subduction zone runs from Mendocino to BritishColumbia, it can make earthquakes and tsunamis BIGGER than what happened in Sumatra!So what would you do??????You”re out surfing, the waves are good, the sun is shining then BOOOOOOOM a rumble comes from distance you see dust rising from the land as the palm trees are shaking violently back and forth, the sea around you erupts in white foamy shock-waves. After a minute or so it”s over, deadly silent. The waves suddenly aren”t breaking so good, there are weird currents and surges. What do you do?Ok, here”s what I”d do. If I”m at a beachbreak, close to shore, and there are some nice hills on land, I”d paddle like hell for the beach, fire up the my truck and drive up the hill (or run!) You may have a few minutes before the tsunami hits with a vengeance. If I”m on a deepwater reef or a big pointbreak or an outer reef, I”d probably paddle for the horizon. If I tried to go into shore and the current wouldn”t let me in, I”d turn around and paddle for the horizon — at least you have a flotation device!Many people are killed by tsunamis when they are hit by floating debris or smashed into buildings or walls. If you are far enough offshore, there is nothing being tossed around that can kill you. Also if you are a good surfer, you can (hopefully) handle yourself in heavy water, and you definitely have a better chance than some random tourist on the beach. But if you paddle for the horizon, remember you better wait a while — like a few hours — before trying to get back in. Tsunamis can last for a while.There are some good lessons to be learned by survivors of past tsunamis. The USGS has put out a great pamphlet called “”Surviving a Tsunami: Lessons from Chile, Hawaii, and Japan”” you can down load it here. Check out page 14, “”Climb on to something that floats”” !” SREÈNO 2005 Vsem slovenskim deskarjem na valovih želimo sreèno 2005. “Darilo:Dude, where”s my boad?” Tsunami Nekaj dejstev o tsunamijih “SOME KEY FACTS ABOUT TSUNAMISTsunami is a Japanese word that translates as “”harbour wave””. Often a tsunami is incorrectly referred to as a tidal wave, which, strictly speaking, describes the periodic movement of water associated with the rise and fall of the tides.Oceanographers call tsunamis seismic seawaves because they are usually caused by a sudden rise or fall of part of the earth”s crust under or near the ocean. Less powerful tsunami waves can also be triggered by volcanic activity. They are most common in the Pacific Ocean.A tsunami is not a single wave, but a series of waves that can travel across the ocean at speeds of more than 800 km (500 miles) an hour. In the deep ocean, hundreds of miles (km) can separate wave crests; many people have lost their lives during tsunamis after returning home thinking the waves had stopped.As the tsunami enters the shallows of coastlines in its path, its velocity slows but its height increases. A tsunami that is just a few centimetres or metres high from trough to crest can rear up to heights of 30 to 50 metres as it hits the shore, striking with devastating force.For those on shore there is little warning of a tsunami”s approach. The first indication is often a sharp swell, not unlike an ordinary storm swell.In 1883, a tsunami following the eruption of Krakatoa volcano between the Indonesian islands of Java and Sumatra killed 36,000. The tsunami”s passage was traced as far away as Panama.In July 1998, two undersea quakes measuring 7.0 created three tsunamis that killed at least 2,100 near the town of Aitape on the north coast of Papua New Guinea. Villagers said the massive walls of water, which washed two kilometres (1.2 miles) inland, sounded like a jet fighter landing.” Mad Shark “Kaj se dogaja pod vodo? PLAY!” Jugo in to… ““”olujni jugo””” HO HO HO Upamo, da ste preživeli vesel božiè in vam želimo sreèno novo leto. Jugo Bo¾ièek je kupil vse purane in prinesel tudi jugo za ta vikend. Pa se to: kdor je imel prej geslo za vnasanje novic in kdor bi rad imel geslo za vnasanje novic naj poslje email na klemen@ujusansasurfklub , ker bo¾ièek je vsa stara gesla odnesel bolj pridnim otrokom. Test Kot ste videli nas je obiskal bo¾ièek in prinesel darila. Ali vse dela? HO HO HO HO HO Pipeline Its all about the money Rezultati:1st Jamie O’Brien (HAW) 17.97 – US$30,0002nd Sunny Garcia (HAW) 13.64 – US$16,0003rd Kalani Robb (HAW) 11.33 – US$11,0004th Bruce Irons (HAW) 10.37 – US$9,000 Pipeline OUT, Waimea IN Ker so uleteli 12m valovi so Pipeline masters prekinili, zato pa se je odvil Quiksilver in memory of Eddie Aikau big wave invitational na Waimei. “Bruce Irons Wins Quiksilver EddieTHE QUIKSILVER IN MEMORY OF EDDIE AIKAU BIG WAVE INVITATIONALKauai”s Bruce Irons Rides Largest Waves of His Life for Historic Quiksilver Eddie WinHonolulu, HAWAII (December 15, 2004) – Twenty-five year-old Kauai surfer Bruce Irons made his way out of the shadow of world champion brother Andy today, by winning surfing”s most prestigious big wave event, the Quiksilver In Memory Of Eddie Aikau Big Wave Invitational at Waimea Bay, Hawaii.The younger of the famous Irons brothers, Bruce pushed the limits way beyond his wildest childhood dreams, tackling waves that exceeded 40 feet (12m) in height to finish first in a field of 24 world class big wave riders, including his brother. His victory, in the 20th anniversary Quiksilver Eddie, gave rise to the most satisfying and meaningful of his career to date, also earning him US$55,000. He became only the seventh surfer to win the event as it can only run when the surf hits a consistent minimum of 20 feet.””This is greater than I could ever have imagined,”” said Irons. “”It”s every bit as big as it looked in all the videos and pictures I saw growing up. To ride the biggest waves of my life, to win a contest in the name of Eddie Aikau, a hero we”ve all grown up with, I don”t know. I just don”t know what to say.””The morning offered the most perfect conditions Waimea is capable of delivering; glassy-smooth waves that pulsed consistently in the range of 25 to 40 feet (8-12m). By afte
rnoon, all that had changed was a slight decrease in swell size to 20 to 25 feet. The wave of the day, Bruce”s perfect 100, started out with a critical take-off on a massive 35-foot wave, followed by several arcing turns, and ending on the heaving inside shore-break with a bone-crunching, close-out tube ride with arms held high.””At first I was thinking oh, oh, oh no, but then I just went, no way, I”m going for it,”” said Irons. The crowd on the beach was calling out for Bruce to back-off, but erupted into cheers and whistles as he flung his arms high and tackled the 12-foot close out barrel like a head-on car crash.Only the day was bigger than Irons” performance. A record crowd in excess of 20,000 overflowed the famous sands of Waimea Bay, lining roadsides, hillsides, and bringing traffic on the north shore of Oahu to a standstill for most of the day. The spectacle: the world”s best big wave riders hurtling down mountains of Pacific blue under cloudless skies. To top off the day, Quiksilver CEO Bob McKnight announced an on-the-spot prize-money increase of 40 per cent, taking the total to US$122,000.The format for the event was two rounds of four one-hour heats, six surfers in each heat. Each surfer could ride a maximum four waves in each round, and at the end of the day, their best four waves were totaled – the highest scorer deemed the winner. Counting a perfect 100-point ride in his total, Bruce scored 370 points out of a possible 400. His other three rides came in at 99, 88, and 83 points.Behind Irons, former event champion Ross Clarke-Jones of Australia placed second (338 points, US$12,000), “”It”s always disappointing to lose, but Bruce thoroughly deserved the win today. He scored a perfect score of 100 and a loss would have been very tough for him,”” Clarke-Jones said.Big Island”s Shane Dorian (Haw) was third (331 points, US$7,000), Andy Irons was fourth (329 points, US$5,000), Northern California”s Peter Mel was fifth (327 points, US$4,000), and defending event champion Kelly Slater (Florida) was sixth (291 points, US$3,000). All surfers placed seventh through 24th received US$2,000 each.Peter Mel put in a brilliant performance to place fifth after flying in from northern California just two days ago. Known for both his paddle-in and tow-in big wave exploits, Mel claimed that there”s nothing more skillful and difficult than tackling a huge ocean under man-power alone.””Tow-in is a cakewalk in comparison,”” said Mel. “”Taking the drop using your own two arms is by far way gnarlier. The hairiest moment is when you first see that wave coming, having to sit in the spot and wanting so hard to run to the channel. It”s definitely about mental strength.””But more than anything, an event like this is all about sharing the moment and seeing everyone push themselves further than they thought they could. When I saw Andy go on a huge wave in our heat, I remembered it. Just to see him nail a late drop and make it, then kick out with a big grin on his face… I remembered that. It”s what this is all about.””There were two representatives in today”s competition from the Aikau family – 51-year-old Clyde Aikau, Eddie”s youngest brother, and 32-year-old nephew Zane Aikau, showing just how much of a tradition and culture big wave riding is to this pure-blooded Hawaiian family.””This event honors my brother and from a family perspective it”s really humbling to think that all these people came out to honor him,”” said Clyde. “”Guaranteed, I think Eddie”s up there smiling – 20 to 30 years later, people still know who he is. He was a real humble guy himself and I know he”s up there saying ”good job guys”.””Eddie Aikau was the North Shore of Oahu”s first lifeguard, watching over the Bay when he wasn”t charging the biggest waves of the winter. Tragically, he lost his life in 1978, at the age of 33, during a re-creation of the Polynesian voyage between Hawaii and Tahiti. In huge seas, the voyaging canoe Hokule”a was capsized. Eddie paddled off in an attempt to reach help for his fellow crewmen. While he was never physically seen again, his spirit has lived on to touch the lives of many – surfers, big wave riders, and those who simply appreciate the ocean.Complete Results: 1. Bruce Irons (Haw) 370; 2. Ross Clarke-Jones (Aus) 338; 3. Shane Dorian (Haw) 331; 4. Andy Irons (Haw) 329; 5. Peter Mel (USA) 327; 6. Kelly Slater (USA) 291; 7. Michael Ho (Haw) 264; 8. Titus Kinimaka (Haw) 262; 9. Noah Johnson (Haw) 258; 10. Paul Paterson (Aus) 255; 11. Rusty Keaulana (Haw) 252; 12. Jamie Sterling (Haw) 250; 13. Clyde Aikau (Haw) 249; 14. Myles Padaca (Haw) 236; 15. Tony Moniz (Haw) 234; 16. Pancho Sullivan (Haw) 227; 17. Ross Williams (Haw) 217; 18. Makua Rothman (Haw) 214; 19. Mark Healey (Haw) 214; 20. Tony Ray (Aus) 207; 21. Daryl “”Flea”” Virostko (USA) 194; 22. Brian Keaulana (Haw) 176; 23. Zane Aikau (Haw) 149; 24. John Gomes (Haw) 142.” Pipeline Masters Prvi krog je zakljuèen “Slater Dominates Opening RoundTuesday, December 14, 2004 (Pipeline, Hawaii) Six-time world champion Kelly Slater (FL, USA) today dominated round one of the Rip Curl Pro Pipeline Masters. After four days wait, this year’s final Foster’s ASP World Championship Tournament (WCT) resumed and all 16 non-elimination heats were completed in ideal conditions.Perfect 6-8 ft (2-2.5m) surf was on offer throughout the day. Massive waves are expected to arrive overnight however, probably forcing another lay-day at Pipeline.Slater, a five-time Pipeline Master, opened his 2004 campaign with a brilliant 9.33-barrel against local Rip Curl wildcard Pancho Sullivan and Paulo Moura (BRA). The 32-year-old then sealed his commanding victory with a near-perfect 9.77, posting a combined tally of 19.1-points out of 20. With this year’s world title already decided, Slater admitted he’s able to relax and simply enjoy surfing Pipeline.“It’s funny because most years I need a result at Pipeline, and have had world titles come down to this contest, like last year’s pressure,” began Slater. “But today was fun. I’m out of the race and it’s over, so I went out there without any pressure and just loosened up. It’s one of those perfect sized days. I was amping before my heat, and it kind of felt like a free-surf then. I’m just trying to have fun here and read what’s going on in the water. If I do that things usually seem to go my way.”Reigning three-time world champion Andy Irons (Kauai, HAW) overcame Cory Lopez (FL, USA) and Rip Curl Code STL Trials winner Mikey Bruneau (HAW). The defending two-times Pipeline Master suffered a slow start, but snuck into an average score to advance directly to round three. Having been invited to contest the Eddie Aikau Big Wave Invitational, which may take place tomorrow at nearby Waimea Bay, the Kauaian admitted he’s not expecting much sleep tonight.“That was a tough heat, but good to get some momentum going in the event,” said Irons. “This year has been amazing, especially since I sowed up the title early and came into Hawaii without all the pressure. I’ve been surfing Pipe everyday and just having fun being here.“Totally shaken to the core and freaked out about it,” he added, of the ‘Eddie’ possibilities. “I’ve been invited three years but never had to go out yet. I’m excited, but it should be a little hard to sleep tonight. It’ll be a dream come true to sit out at Waimea with only a handful of other guys though.”Reigning two-time World Qualifying Series (WQS) winner Neco Padaratz posted a solid win over fellow Brazilian Armando Daltro and Australian Danny Wills. Despite being 28th on the WCT ratings, his position for 2005 is already secure and he acknowledged being determined to improve upon past Pipeline performances, with a final 8.77 ride definitely hinting towards this. Meanwhile, third place-getter Wills posted the best single score of the day with a near-perfect 9.87, but failed to support this with another good ride.“So happy to be back here in Hawaii,” began Padaratz. “I had a lot of support going for the (WQS) title, so it helped take some of the pressure off. I was really stoked to win it ag
ain. Now I’m just trying to learn from Kelly and Andy, all those guys here at Pipeline. I’m focused to try and get my level up there also. Everyone dreams about winning the Pipe Masters.”2000 world champion and current Vans Triple Crown of Surfing leader Sunny Garcia (HAW) furthered his cause over Joel Parkinson (AUS) and Trials runner-up Bruno Santos (BRA). The Hawaiian was instrumental in having the tournament postponed yesterday due to dangerous conditions, and benefited directly with a direct berth into round three today.“Yesterday was really big and I was surprised they were going to run the contest,” recalled Garcia. “The surfers didn’t want to compete since it was very dangerous, and I’ve spent enough time in the hospital here from surfing Pipeline, so we made a decision and pulled the plug. Now we have perfect surf, so it doesn’t get any better. This is the last event of the year, so it’s real important to have good conditions.“It’s exciting for me to be part of the chase for this year’s Triple Crown title,” he added. “I don’t remember a time when it was this close at the last event. We’ll see what happens, but I’ll be trying my hardest. If I don’t get it, I hope another Hawaiian does.”2001 world champion CJ Hobgood (FL, USA) had his wedding ring ripped from his finger following a bad wipeout. Undisturbed, the Floridian answered back with a series of great barrels in the latter half of the heat to defeat Richie Lovett (AUS) and Eric Rebiere (FRA). Lovett also posted a brilliant 9.1 backdoor tube towards the end, but still required another 7.16 score.“My hand must have scraped the reef and it slipped off,” explained Hobgood. “It’s OK though, as my wife got me a cheap one for that reason (laughs). Luckily I managed to get into rhythm the last half of the heat and find some good waves.”Current ratings #7 Nathan Hedge (AUS) was forced to withdraw from the Rip Curl Pro Pipeline Masters after dislocating his shoulder during a free-surf session this morning. Determined as always, he urged organizers to re-schedule his match against Tim Curran (USA) and fellow Australian Beau Emerton to allow more recovery time, but was eventually replaced by Hawaiian Trialist Shane Dorian when it became apparent he could not compete. Curran later claimed the heat, having opened with a near-perfect 9.7 score.Kalani Robb out-scored Australians Luke Egan and Luke Hitchings. The Hawaiian emerged from a deep Backdoor Barrel to post a 9.33, and combined with another 8.17, shot ahead of both opponents. Currently sitting in 23rd position on the ratings, the Rip Curl Pipeline Masters will prove a crucial event for Robb, as well as others on the cusp of re-qualifying for 2005.“I had a good heat and am stoked,” reasoned Robb. “I’ve definitely been losing sleep about the ratings, I won’t lie about that. But I want to qualify and I’ve been in this spot before with a broken wrist, so it’s not as hard as that right now. I think I’ll do well.”Brazilian Raoni Monteiro experienced the highs and lows of Pipeline today. Against fellow countryman Peterson Rosa and South African Greg Emslie, he attempted an extremely late drop and ended up free-falling 6ft+ before being smashed by the wave. Trailing his opponents with less than a minute remaining, Monteiro then reversed his fortune with a perfect Backdoor barrel and 8.83-points required.“I paddled like crazy for that wave, but fell and wiped out,” explained Monteiro. “My first fall at Pipeline, but I really enjoyed surfing out there with only two other guys. When that last wave came, I pulled in and raced through the barrel. It was like a dream.”Australians Dean Morrison and Mark Occhilupo were another couple of standouts, posting nine plus scores with some incredible barrels. Earlier, fellow Australian Toby Martin won the opening main event heat of the 34th annual Pipeline Masters.The Vans Triple Crown of Surfing is made possible through the support of a partnership of the world”s leading brands and media companies including: Ford Trucks, G-Shock, O”Neill, Rip Curl, Surfing Magazine, Surfline, Oahu”s Turtle Bay Resort, The Honolulu Advertiser and Fox Sports Net.Rip Curl Pro Pipeline Masters Round One (1st>Rnd3; 2nd, 3rd>Rnd2)H2: Toby Martin (AUS) 15.17; Darren O”Rafferty (AUS) 14.03; Michael Lowe (AUS) 10.16H1: Pat O”Connell (USA) 10.46; Jake Paterson (AUS) 9.9; Shane Beschen (USA) 7.84H3: Raoni Monteiro (BRA) 14.46; Peterson Rosa (BRA) 12.5; Greg Emslie (ZAF) 12.34H5: Kalani Robb (HAW) 17.5; Luke Egan (AUS) 12.9; Luke Hitchings (AUS) 11.4H6: C.J. Hobgood (USA) 16.26; Richard Lovett (AUS) 14.6; Eric Rebiere (FRA) 8.57H7: Lee Winkler (AUS) 15.83; Jamie O”Brien (HAW) 13.7; Taj Burrow (AUS) 8.67H8: Andy Irons (HAW) 12.83; Mikey Bruneau (HAW) 11.5; Cory Lopez (USA) 10.67H9: Kelly Slater (USA) 19.1; Pancho Sullivan (HAW) 15.6; Paulo Moura (BRA) 9.4H10: Sunny Garcia (HAW) 14.5; Joel Parkinson (AUS) 14.33; Bruno Santos (BRA) 12.44H11: Neco Padaratz (BRA) 16.1; Armando Daltro (BRA) 12.5; Daniel Wills (AUS) 12.2H12: Nathan Webster (AUS) 12.6; Victor Ribas (BRA) 10.23; Phillip MacDonald (AUS) 5.57H13: Dean Morrison (AUS) 18.96; Guilherme Herdy (BRA) 16.16; Chris Davidson (AUS) 8.83H14: Mark Occhilupo (AUS) 15.33; Trent Munro (AUS) 13.26; Marcelo Nunes (BRA) 7.6H15: Troy Brooks (AUS) 10.57; Tom Whitaker (AUS) 10.33; Bruce Irons (HAW) 1.07H16: Taylor Knox (USA) 12.83; Michael Campbell (AUS) 4.16; Kieren Perrow (AUS) 3.83H4: Tim Curran (USA) 16.2; Shane Dorian (HAW) 11.4; Beau Emerton (AUS) 4.3″ Dave Rastovich Intervju z Rasto. “SURFERMAG.COM: How integral is surfing in relation to who you are and how you present yourself? What percentage of surfing and the need to go surfing creates Dave Rastovich?RASTA: I”d say a hell of a lot of my life incorporates what I experience in surfing. In terms of lessons and attitude and relationships to people and everything. I get so much out of surfing in terms of just being taught, like getting slapped by the wave and letting your ego just get slapped by it. To realize in one moment where you think you”re really killing it, you just killed a wave and your ego gets puffed up, you”ve done a couple amazing turns or whatever, and you”re feeling all good and amazing, you pull off the wave and there”s just a perfect eight-foot wave just rolling straight over your head. Instantly you’re thrashed back into the moment from your ego and daydreaming to having to deal with being on the reef while a wave rolls over your head. Just being on your board and relaxing, “”I have no control over this situation, okay, I have no control,”” and just relaxing into that. Then from those two things you can take that into daily life, to situations when you have no control, like being in a traffic jam. You might be in a traffic jam and you have no control over it, there”s nothing you can do about it and you just have to relax, there”s no point in freaking out, getting all strung out; it”ll pass. Just like the wave passed over your head and you”ll deal with it. Being in that moment right there and dealing with it. You may be on land and you’re in a certain situation where your ego is all puffed up and realizing it”s thoughts in your head, it comes and goes, every thought. So surfing is huge in those kind of lessons, in personality, in respect, just life lessons, basically, and also on a daily basis getting in the water and being cleansed. Not necessarily surfing, but just going into the water every day. Getting the opportunity every day to go down to the ocean and just cleanse, just dive in and feel, really feel how that feels before I go in and after when I come out. Just feel how amazing it feels to go in and do that. I”m sure we all know how it feels after being landlocked for a week, only a week, or longer, but generally it”s about a week, but just to get down into the ocean. Just to have something wash over you, just wash everything away. So that”s a huge part of my life. Huge. Every day and generally first thing in the morning.Cel intervju preberite na Surfermag” Boat trip v torek? V ponedeljek se obeta
moèan jugo. V torek Draco vabi na boat-trip do novih spotov. Interesenti se pofoèkajte spodaj. Intel longboards? “Prva surf deska z vdelanim raèunalnikom in povezavo z internetom>>>” Riding Giants “Tudi v Sloveniji se najde novica >>>” Recovery V soboto zveèer ob 20:00 bo v Orto baru v Ljubljani premiera novega slovenskega snowboard muvija od easyridersov – RECOVERY. Vabljeni! RedBull Giants of Rio Tudi Slovenci v boju za naslov Velikanov Ria “Na najveèjem outdoor štafetnem tekmovanju bodo našo državo zastopali Roman Kejžar, Jure Robiè, Luka Turk in Franc Peternel. Prenos v živo preko interneta! Rio de Janeiro ponuja prav vse, kar tako veliko tekmovanje zahteva. Morje, pešèene plaže, urbana in prava džungla, visoko hribovje v okolici. Štiri discipline, štirje športniki v ekipi in boj do zadnjega diha. Vsi za enega, eden za vse! Plavanje v Atlantiku, kolesarjenje po urbani in pravi džungli, hitrostno letenje z zmajem okoli Jezusovega kipa ter tek po pešèenih plažah Copacabana in Ipanema. To so izzivi, s katerimi se bo 5. decembra spopadlo okoli 80 ekip s celega sveta. Prvi bodo svoje moèi in izkušnje pomerili plavalci. Preplavati bodo morali le dobre 3 kilometre, a da jim to ne bo prelahko, bodo poskrbeli veliki valovi, ki se lomijo na pešèene plaže ter skalnati rt, ki ga bodo morali premagati s plezanjem po vrvi in na drugi strani skoèiti z nekajmetrske peèine nazaj v vodo. Sledil bo kolesarski obraèun. Prvih nekaj kilometrov bodo tekmovalci pedala poganjali po ozkih mestnih ulicah in se po vzponu èez kar nekaj stopnišè znašli na džungelskih »singeltrackih«, kjer bo sledilo tudi nekaj vratolomnih spustov in po skupaj prevrtenih 40 kilometrih, cilj, visoko nad Riom. Tedaj se bodo v zrak pognali zmajarji. Kar dobro bodo morali zajeti zrak, da jih bo odneslo okoli Jezusovega kipa in nato vse do ene od pešèenih plaž, kjer jih bodo nestrpno èakali še tekaèi. Ti se bodo pognali po plaži, zavili v mesto, obkrožili jezero in se po ulicah vrnili na pešèeno plažo, kjer bo po skupaj 15 kilometrih teka tudi konèni cilj tekmovanja. In najveèji med velikani bodo znani … Upajmo, da tudi slovenski!Nagradni sklad tekmovanja bo štel 50.000$, razdeljen pa bo med prvih deset ekip. Najboljši bodo domov odnesli 12.000$, desetouvršèeni pa 1000$. Posebej bodo nagrajeni tudi najboljši posamezniki v vsaki disciplini.Za Slovenijo se bodo po vrstnem redu borili:Luka TurkNajmlajši èlan slovenske ekipe je 18 letni Luka (9.09.1986) iz Radovljice. Obiskuje Srednjo zdravstveno šolo, njegovi hobiji so igranje košarke in biljarda, najljubša glasba pa rap. Plavanje trenira 12 let, na teden pa mu to vzame približno 25 h. Najvidnejši rezultati: mladinsko evropsko prvenstvo, Lizbona 2004-7.mesto na 400 m, Mep St. Affrique 2004-6.mesto na 5 km, državni prvak na 1500 m prosto.Jure RobièV džunglo bo kolesaril Jure Robiè (10.04.1965). Zaposlen je v slovenski vojski, za hobije mu je dan prekratek, rad pa prisluhne Rock ”n Roll-u in Heavy Metalu: Metallica, Aerosmith,Guns”n” Roses. Nekaj njegovih dosežkov: Crocodile Thropy 2002–2. mesto, Silberreiher Trophy 2003-1. mesto, RAAM 2003–2. mesto (novinec leta), KraftWerk Trophy Theiß 2004-1 mesto, RAAM 2004 –1. mesto, svetovni rekord v 24-urnem kronometru.Franc PeternelFranci-slovenski Ikarus- (5.01.1958) se z zmajarstvom ukvarja 18 let in je tudi veèkratni državni prvak. Sam pravi, da na leto preleti od 80 do 100 ur. Trenerja nima. V prostem èasu rad strelja. Njegova življenjska filozofija je: Kar delaš – delaj dobro.Roman KejžarS peskom se bo spopadel naš najboljši maratonec, ki se s tekom tekmovalno ukvarja 15 let. Obièajno trenira dvakrat na dan po 1-2 h. Svoja najboljša dosežka je pritekel v Torinu leta 2000 (èas 2.11.50 – maraton) in v Ferrari, kjer je za mali maraton potreboval 1.02.49. Najbolj ceni vzdržljivostne športe in športnike, s èimer se sklada tudi njegova življenjska filozofija: Vredno je vztrajati in se truditi.Direkten internetni prenos tekmovanja bo na sporedu 5. decembra od 17h po našem èasu.” Saj ni res pa je… “Palin in Safari.” Seka Najbolj vroca tema te dni je nov spot pred Medulinom… “Photo: DracoOb naslednjih valovih lahko draco zorganizira tudi ladjico do spota. Prostora je za 5-10 oseb. Javite se mu na draco@surf.hr ali meni na info@ujusansasurfklub.si pa se zmenimo skupaj. Cena najema colnicka je 100EUR.” Akcija/Reakcija “Jugo/Medulin. Foto 1, 2 (na surf.hr)” Medulin II “Slike iz vcerajsnjega medulina….sreda eksn” Medulin “Slike iz vcerajsnjega medulina lohko pogledate na surf.hr” Brki v petek “Slike.” Izdelava desk by Jernej Treba je zasluzit za srfanje� sam bi najraje to naredil s sejpanjem (izdelavo desk). Po dogovoru izdelam custom made srf (original blank, epoxy) glede na tvoje telo (teza, visina), znanje srfanja� Treba je zasluzit za srfanje � sam bi najraje to naredil s sejpanjem (izdelavo desk). Po dogovoru izdelam custom made srf (original blank, epoxy) glede na tvoje telo (teza, visina), znanje srfanja�Za 400 evrov dobis se leash in fine. Grafika po tvoji zelji. Narocila zbiram do konca oktobra na e-naslov: jernejrakuscey@email.si, tel.: (031) 217 527, (01) 5199 565. Ob narocilu obvezno osebno srecanje in polog (visina po dogovoru). Rok izdelave: najkasneje do konca letosnjega leta. Aloha… Ni se konec “Po zuru in surfanju v Istri spet malo slik iz Francije. FOTO” Val v Sloveniji “Ce ima kdo potrebna sredstva naj se oglasi na: info@surfparks.com. Vec informacija pa tukaj” YO! Se enkrat, da ne pozabite:Baileys Pub,15. oktober,ob 21:00,imej brke – prave, nalepljene, narisane! Spet slike… “Slike.” Slike n-tic “Na sreco zadnje case slik nikoli ne zmanjka. SLIKE. Foto: Marko Rebec” Portugues “Surfari na Portugalsko bo od 27.10. do 7.11. Več >>>” SLOVAR :laughing:O desengate do surf a Portugal começará em 27o outubro.Kje je plaza? – Onde está a praia?Kje je surf spot? – Onde é o surf ponto?Kje se gre najboljse v vodo? – Onde está o mais melhor lugar para entrar na água?Kje je shaper, zlomil sem dilo? – Onde está o reparation do surfboard, eu quebrei minha vara.Drek. – Merda.Eno pivo prosim! – Uma cerveja por favor!Se eno pivo prosim! – Uma outra cerveja por favor!!!Ali imate kaj mocnejsega? – Você tem algo mais forte?Slabo mi je… – Eu sinto doente…Nic se ne spomnim… – Eu não posso recordar qualquer coisa…Hope this helps 🙂 😉 Jugo? “Obeta se JZ veter, ali bo dovolj za medulin… >>>” Masa za Roka V torek, 12. oktobra ob 7 uri zvecer bo v Ljubljani pri Franciskanih masa za Roka. Vabljeni vsi Rokovi prijatelji! SURF PARTY Kar vsi ze nestrpno pricakujete se bo zgodilo v petek 15.10.04 v Baileys Pubu (tam kot ponavadi). Vabljeni seveda vsi letosnji novopeceni surferji, vsi lanski, predlanski…in vse vase boljse in slabse polovice, kolegi, znanci in sorodniki. Surf kemp francija zabava se bo zacela ob 21:00, vec info pa se sledi. Stay tuned… Photos “Se nekaj slik iz II skupine. Foto: Goran Dodig – Slike” BIC Surfboards Tisti, ki ste narocili surfe, boradbage… poklicite, stvari so prispele. Links Popravljeni so linki pod surfcheck. Vse dela samo pravi veter cakamo. Slike “Slike iz VI. skupine 30/8-13/9/04 na strani Robija Potoènika.” Anglet Aljaz isce sopotnike (avto) za Francijo od 21.9 do 3.10. Poklicete ga lahko na 041 437 403. Gregi je napisal nov newstler. Tube “Se en filmcek – Tubes(1.5Mb). Surfer: Craig Spot: Balangan.” Valovi “Na strani hrvaskega hidro meteoroloskega zavoda lahko spremljate napoved za valove na Jadranu za 4 dni naprej – valovi.” Craig “Craig is a good friend of mine. He does this kind of thing in Balangan all the time. On a normal day he comes out 7 out of 10. They call him Barrel King. Tube 1.8Mb” Slike… “…ne ze spet.V skupina” W
indsurf sola “Na www.surf.hr si lahko ogledate stran nasih prijateljev iz Pule, ki vas v kampu Kazela cakajo s svojo windsurf solo. ” Zima na Voglu Ce koga zanima ucenje smucanja ali bordanja to zimo na Voglu naj se oglasi na skischool.bohinj@skifun.si Surf kemp slike “Slike III skupinaSlike IV skupina” Val v Istri “V casopisu Istra Danas so se po zaslugi Dragana znasli tudi Igor, Grega in Sasa. Clanek si lahko ogledate na strani Tsunami windsurf sole >>>” Dalec stran… “Mare, Ursa in Tine so se vrnili iz Balija, na nas naslov pa je samoa poslal se zadnji Tinetov val.Nedavni tajfun, ki je na Taiwanu veselo namocil tudi Davida, je do obal Japonske poslal kar 10ft visoke valove. Po zaslugi indo-japan naveze si jih lahko ogledate v galeriji.” Newstler Imamo nov newstler, hvala Javor. Slike… “Se nekaj slik in filmckov. Klik!” Spet slike… “Anglet 04 Foto: Simon Pukl” SURF KEMP SLIKE!!! “Ogledate si lahko slike iz prvih treh skupin. KLIK” Bali wipeout “Se en film z Balija:wipeout” Istra akcija “Slike…Marlera 18.8.04Barbariga RT 21.8.04” Bali akcija “Filmcki trenutne slovenske populacije na Baliju/Indo:Sam I.Sam II.Mare I.Mare II.Mare&SamUrsaTineDog” SLIKE “Kustosi so zdruzili moci in predstavljamo novo galerijo v sodelovanju z Easyriders snowboard klubom. Vse avtomatik in tko. Tlele! + V novi galeriji so tudi slikce it Fuerteventure in Karibov, ki so men se zdi nove.” Sreda 18.8. Zacnite pakirati, odhod je v sredo 18.8. ob 12h izpred Hale Tivoli (avtobus Weber). SPREMEMBA CASA ODHODA! Od 6.avgusta (vkljucno), bo cas odhoda izpred Hale Tivoli ob 12:00. To pomeni, da bo prihod v Anglet ob 10:00 in odhod domov ob 19:00. LP iz Francije.Navodila “Pred odhodom si preberite Kratka navodila za prijetno bivanje v Ujusansa soli deskanja na valovih TUKAJ!” “Slike odhoda učiteljev” “Nekaj slik odhoda učiteljev, ki bodo učili letošnje tečajnike v FR. Slike so tukaj! Klik!” Surf Kemp 04 Eko, prva skupina se pocasi odpravlja domov, v ljubljani pa ze pakirajo njihovi nasledniki. Kaj pravijo po skoraj dveh tednih mokrega, modrega in slanega?Pridemo spet! Kdaj se lahkop prijavim za naslednje leto? :smile:Vsi ostali, ki se doma cakate, brez skrbi, valov je se dosti! odhodi Zbor in odhod je na dan odhoda, izpred Hale Tivoli v Ljubljani ob 11:00.Termini “Ker se “”zrihti internet clovek”” v nasem klubu pocasi odpravljam v Francijo od sedaj naprej ne bo vec obnavljanja stevila prostih mest, ampak so napisani samo prosti termini. Za vec info pa 041 877 057 (Andraz).” BIC surfboards Ce malo nad to novico kliknete na sliko bic surfboards izveste vse kako in kaj. PA SE TO:Dilco se vam splaca narocit dokler smo v Franciji, ker BIC izdelujejo v Franciji in bo tako postnina manjsa – samo do kempa, iz Francije pa vam desko pripeljemo zastonj. Khm “Za igorja, roka in podobneclick” SLIKEEEE!! “Iz Hawaii Partyja seveda, iz kje pa. CLICK” Termini zasedenost terminov Stevilo prostih mest:01.07.2004 – 15.07.2004: 530.08.2004 – 13.09.2004: 1011.09.2004 – 25.09.2004: 13 NOVO – SURFI Pri Ujusansa surf klubu lahko od sedaj naprej kupite srfe. Zaèeli smo uvažati BIC surfe, ki se nam zdijo zelo primerni za vse, ki bi se radi nauèili srfati še bolje pa nimate svoje deske. Prednosti BIC srfov napram poliesterskim costom made srfom so v ceni (garantirano najcenejši), trpežnosti (praktièno brez dingov) in zadostnem volumnu. Poleg srfov lahko kupite tudi liše in srf torbe.Veè o srfih si lahko preberete na www.bicsportsurfboards.com.Cenik srfov:ACS tehnologijaShortboard 6”7”” 249eur (59.900 sit)Mini Malibu 7”3”” 289eur (69.900 sit)Natural 7”9”” 289eur (69.900 sit)Magnum 8”4”” 329eur (79.900 sit)Cts tehnologijaEvolution 6”10”” 329eur (79.900 sit)Performer 7”6”” 394eur (94.900 sit)Classic longboard 9”0”” 419eur (99.900 sit)Nose rider 10”0 499eur (119.900 sit)Ostaloliš 6” ali 7” 20eur (4800 sit)liš 9” 20eur (4800 sit)srf torbe 6”7”” – 8”4”” 49eur (11.900 sit)srf torba 9”0”” 58eur (13.900 sit)Gorenjska TV V petek, 11.6. ob 20h bomo povedali kaj o surfanju na GTV. lp B.A.S.E. jumping from mars in se nekaj iger. “Za zabavo do naslednjega swell-a/odhoda v Francijo/zura..in tako naprej…B.A.S.E. jumping from MarsSURF game No.1SURF game No.2SURF game No.3In se nekaj…DOSEZENE REZULTATE OBJAVITE SPODAJ! :wink:” Kemp Ce koga skrbi kje bo spal… “…kemp Fontaine Laborde v Angletu ima tudi svojo stran. LINK” Zur in to… Kdo je pojedel banane in kokose!?!?!? Danes burja, mogoce valovi v Piranu. Info na Dejèev telefon ali na email piranlocals@dejcingrega.si . Hec. 😉 Tromostovje ob 14:00 Danes pridte vsi ob 14:00 na Tromostovje, boste nekaj videl (pa ne maturantov)! Filmi iz Balija “Balangan 4ft (240Kb)Roko v tubi (914Kb)Vcasih zmaga val (Balangan) (411Kb)Ce pa potrebujete kaj iz Bailja – dilce, cunje… CLICKZa filmcke potrebujete Quiktime.” Predstavitve Francije (film), Maroka…Gimn Poljane 20.5. ob 15h v dvorani (predavalnica 60)Ekonomski faks 20.5. ob 19h v P-008 Ni placa Termin 6.8.-20.8. je poln. Stevilo prostih mest po terminih:01.07.2004 – 15.07.2004: 813.07.2004 – 27.07.2004: 025.07.2004 – 08.08.2004: 006.08.2004 – 20.08.2004: 018.08.2004 – 01.09.2004: 1030.08.2004 – 13.09.2004: 1011.09.2004 – 25.09.2004: 11 zurzrurzurzurzurzurzurzu kdaj bo zur?kdaj bo zur?evo ga, zadnji Ujusansa zur, pred letosnjo sezono deskanja na valovih! petek. 21maj. bailey”s pub. ob 20h sharp-shark.tema vecera: HAWAIIPAZI: Vstop mogoc samo v hawaian beach opremi (beri: slape, kratke majcke, bikini, kopalke…) Za gretje in pogretje bo poskrbljeno! Filmoljub Blue crush in Val 2002, predstavitev kempa v Franciji, sreda, 19.5.2004 ob 18:00, glavna predavalnica na Medicinski fakulteti FILMOLJUBFilm: Blue CrushRe¾ija: John StockwellDatum: sreda, 19.5.2004 ob 18:00Kje: glavna predavalnica na Medicinski fakultetiVse vabim, da se za trenutek odkopljete iz dela in uèenja ter pridete na novo Filmoljubovo predstavo. Tokrat si bomo ogledali Blue Crush, film o treh zagorelih dekletih iz Hawaiiev, ki si z delom v hotelu slu¾ijo denar za surfanje na valovih. V tem ¹portu hoèejo uspeti in postati slavne, a jim na poti k uspehu stoji eden najte¾avnej¹ih valov na svetu Pipeline, kjer bo potekala tekma, ki lahko eno od njih izstreli k uspehu. Èe dodamo ¹e malo romantike, surferske scene, zabav&pijaèe in prizorov iz ¾ivljenja na Hawaiih je to film, ki ga ne smete zamuditi. Pri nas si ga sicer nismo mogli ogledati zaradi precej specifiène tematike – deskanje na valovih, ki ni pritegnila distributerjev. Da pa se vse to ne dogaja le na Hawaiih ampak tudi pri nas v Sloveniji, nam bodo pred filmom na kratko predstavili èlani Ujusansa surf kluba, ogledali pa si bomo tudi kratek filmèek o slovenskem surfanju v Franciji. Tako ste ¹e posebej vabljeni vsi, ki ¹e ne veste, kje boste pre¾iveli zaslu¾ene poèitnice. DISCO “Vsi, ki vas zanima kaksne izgledajo disco cunje – nekako tako 😉 ” Spet… …termini in se nekaj. Stevilo prostih mest po terminih:01.07.2004 – 15.07.2004: 813.07.2004 – 27.07.2004: 025.07.2004 – 08.08.2004: 006.08.2004 – 20.08.2004: 218.08.2004 – 01.09.2004: 1030.08.2004 – 13.09.2004: 1011.09.2004 – 25.09.2004: 11PLUS DODATEK V PROGRAMU KEMPANa tri stvari smo malo pozabili, ko smo pisali program, pa se bodo letos tudi dogajale:- BBQ&sangrija dan- slo DISCO party v baru (prinesite primerne obleke)- Bowling vecer. Dreamland Cruzin” “Before the season you can get Dreamland for yourself. Its a soft left and fun wave when it works, minus the circus in the water. At high season is crowded with euro surfers, dangerously out of control sometimes. Sek
venca od samoe >>>” Predstavitev na FDV-ju …kempa v Franciji…v Net caffe, v torek, 11.5., ob 15h. :wassat:Redbullovo dekle bo odpirala energijsko pijaco 😉 BBong Pro “Zacenja se najbolj spektakularna tekma leta – Billabong Pro na Teahupoo. >>>” OPET “Ce vam je bla vsec moja fotka iz Barbarige pol bodte jutri popoldne na rtu oziroma, ce bo spostovanje do morja “”prevec”” potem raje v zalivu, kjer je tut nastala fotka. Predlagam: cel vikend, no alco, ognj zakurmo, pa rostilj, pa ne mi rect u ponedeljek za kva nisi poklicu…” “Nate-“”ga””” “AHA!! posurfal podeskal se nauzil sonca in morja in nov potopis je tu. SSS II (story of a slovenian surfer part two).” “Hocem slisat vase iskreno mnenje. Ce pa kdo pozna kacga urednika pa me kontaktirite da stvar spravmo v cajtnge, da bojo mastni denarci padli, pa se reklamo za ujusanso nardimo!!!””Ja al ne????””grega topolovecgrega.dj@email.si051 360882” Kemp 04 Zasedenost terminov. Stevilo prostih mest:01.07.2004 – 15.07.2004: 1213.07.2004 – 27.07.2004: 025.07.2004 – 08.08.2004: 006.08.2004 – 20.08.2004: 218.08.2004 – 01.09.2004: 1430.08.2004 – 13.09.2004: 1211.09.2004 – 25.09.2004: 16 A bo Perfect- ne obljubim Vse vabim jutri po sihtu v Medulin. Cel dan mocen jugo, zvecer pa brezvetrje. Interpretacija po zelji, ampak po mojem… Dovolj valov, besne gliste bom pa jst osebno metu iz vode…Aftersession report. good medulin na soncni zahod, 4,5 ur voznje v medulin in preckanje treh mej, kostjo iscejo policaji zaradi ukradenega kosa kruha, cel lunin mrk (ko ste ze vsi sli), pica in spanje v luksuz apartmaju, pet ljudi v golfu (trije spredaj!?!). 10+ slovenckov v vodi, nekdo sel ilegalno cez mejo, nekomu so pa skoraj nardil analni pregled in imamo naslednjic date s carinico…:tongue: Foto&jugo “Nekaj slik iz Medulina (petek) si alhko pogledate na Windzinu. Jutri se obeta nov jugo!” sLOVEnia v EU Genova bo delala v soboto&nedeljo. Party v Varrazzu (genovi) v petek namesto medulina? 😉 Mi se vracamo iz portugalske in bomo tam najkasneje v soboto zjutraj (se mormo se zmenit, kje ga bomo zazural). Igor bo sel iz ljubljane (mislim da z golfom). Kje bos ti, medulin ali varrazze? :wassat: Valovi! Danasnji jugozahodni veter prinasa lepe valove v severni Jadran. Zaenkrat kaze dobro za danasnje popoldne in cel petek, mogoce se kaj najde se v soboto zjutraj. Nestler Ne boste verjel ampak imamo nov newstler izpod Rokovega peresa. Pa se par fotk je zraven. Banzai “Slike iz Rima.” Off the Lip “V kina v ZDA prihaja nov “”surf”” film z vsebino – Off the lip. Premiera je 7. maja.” “Zgodba:Kat, a brand new journalism grad, has landed her first big job.It’s in Hawaii and she couldn’t be more excited. All it requires is an upbeat personality, good instincts and a lot of perseverance.But Kat is finding the work harder than she ever imagined.For one thing, her prey – an elusive big wave surfer named “The Monk” – doesn’t intend to be found, and the friendly locals are being somewhat less than helpful. Her uninvited boyfriend is driving her crazy, her ex-surfer guide has been on the losing end of too many waves, the geek she”s reporting to is falling in love with her, and she”s wanted by the FBI.What’s a girl to do?!Kat realizes too late that finding “The Monk” will cost her more than she could ever afford. But can she foresee that she’ll wind up finding herself?Veè na www.offthelipmovie.com” Surf kemp Zasedenost terminov. Število prostih mest je naslednje:01.07.2004 – 15.07.2004: 1213.07.2004 – 27.07.2004: 025.07.2004 – 08.08.2004: 006.08.2004 – 20.08.2004: 018.08.2004 – 01.09.2004: 1430.08.2004 – 13.09.2004: 1211.09.2004 – 25.09.2004: 16 Surf Kemp 04 “Vsi, ki ste se do sedaj prijavili evidencno, potrebno je placati akontacijo.” Billabong XXL Letosnja nagrada za najvecji odsurfani val gre v roke Pete Cabrinhe, 42 letnega surferja iz Mauija. Val je meril 70 feetov, dobil je 70k$. “Veè o tem na naslednjih naslovih:http://surfermag.com/billabongxxlhttp://billabongxxl.com/04/default_photos.asp?currentPage=2 (slike)” portugal zadnji napotki na forumu na Surf kemp 04 topicu lp “Quiksilver 6”4″”” “Prodam Quiksilver surf 6”4″” s smerniki (fini) in z boardbagom. Vse je èisto novo! Cena 500 EUR. Info: 041 695 932 (Rok)” Portugal, 21.4.-2.5. Se dva placa sta za portugal. odhod izpred hale tivoli v sredo 21.4. ob 10h zvecer. Trentno pa poteka 3 dnevna odprava v rim, sami hudi surfarji 😉 Pa slikajte kaj za kalendar. Predstavitev na DIFu… … z diasi maroka in video iz francije. torek, 20.4. ob 14h predavalnica B (1. nadst.) Prevozi Letos bo organiziran individualni prevoz z busom na relaciji Ljubljana – Anglet. Letos bo organiziran individualni prevoz z busom na relaciji Ljubljana – Anglet(Fr). Cena še ni znana, interesenti se napišite spodaj ali pošljite mail na info@ujusansasurfklub.siODHODI IZ LJUBLJANE01.07.200413.07.200425.07.200406.08.200418.08.200430.08.200411.09.2004ODHODI IZ FRANCIJE – ANGLETa14.07.200426.07.200407.08.200419.08.200430.08.200412.09.200424.09.2004 Kaj ste poèeli za valentinovo 04? “Tole je poèel Mare. Klikni!” Munichsurf open 04 Tekma na recnem valu bo 24.4.04. “Brzica na reki Isar, ki teèe skozi Muenchen, že vrsto let teši sanje tamkajšnih deskarjev na valovih po obalah Atlantika in drugih velikih morji. Val, ki se naredi na reki je namreè starejši in dlje surfan od kateregakoli reènega vala v Evropi, starejši je od umetnega Flowriderja na Norveškem in starejši, kot je recimo deskanje na valovih v Sloveniji. Èesar so se na zaèetku lotevali camo hardcore lokalci v Muenchnu je danes že kar popularen šport na reènih brzicah po Evropi, a val na reki Isar je seveda tisti prvi in legendarni. Ob razvoju tega športa so sedaj tu tudi tekme. Tako si lahko 24. aprila v Muenchnu ogledate Munichsurf open 04. Tekma se zaène ob 10:00 dopoldan, zabava se zaène ob 20:00 popoldan. Floßlände, Thalkirchen.Veè informacij:E-mail : Grossstadtsurfer@web.deTel:0176/26112100 (Mirjam)in seveda na strani na našem forumu: KLIK ME PLIZ!!” SKF04 termini Zasedenost terminov Stevilo prostih mest:01.07.2004 – 15.07.2004: 1313.07.2004 – 27.07.2004: 025.07.2004 – 08.08.2004: 906.08.2004 – 20.08.2004: 018.08.2004 – 01.09.2004: 1630.08.2004 – 13.09.2004: 1411.09.2004 – 25.09.2004: 16 Big waves Preberite si clanek v dnevniku!Nova zasedenost terminov Za surf kemp smo spet popravili zasedenost terminov. Stevilo prostih mest:01.07.2004 – 15.07.2004: 1413.07.2004 – 27.07.2004: 325.07.2004 – 08.08.2004: 1106.08.2004 – 20.08.2004: 318.08.2004 – 01.09.2004: 1630.08.2004 – 13.09.2004: 1411.09.2004 – 25.09.2004: 16 usk&er session “SLIKE Foto: Borut Vidrajz; Za celo porocilo iz tekme pa klikni =>” V soboto so se na Voglu v na novo urejenem snowboard parku zbrali snowboarderji in smucarji na Ujusansa&Easyriders sessionu. Novi park obsega sedaj dve big air skakalnici in pa spine. Oba zgoraj omenjena kluba sta priskbela še dva raila. Enega (straight) za liter šnopca iz blejske Straže, drugega pa za kupèek prešernov iz trgovine in liter šnopca za švasanje. Predvsem kinker je pošteno visok in dolg in je vzbujal kar nekaj spoštovanja, sploh na zaèetku, ko je stal na vrhu spina, do njega pa je bilo še dva metra gapa. Standardna zamuda je bila tokrat prevaljenna na slabo petkovo vreme, ko je gosta megla onemogoèila dokonèno rihtanje parka. Tako, da smo morali še lepo pljunit v roke in zratrakirat, prešaflat in domislit park do konca skupaj s tekmovalci. Tenks ej! Potem se je pa zaèelo. Najbolje se je odrezal lahko reèem favorit tekme Matevž Pristavec, ki je s svojimi switch rotacijami, cab5 s èistimi pristanki najbolj navdušil tako sodnike kot gledalce. Ko je èez cel kink sfural še bs boardslide je imel zmago že v žepu prav tako pa prvo nagrado – štirinajstdnevni tecaj deskanja na valovih v Franciji v organizaciji Ujusansa surf kluba. Med smucarji je s poskusom obrata za 900 stopinj, lincoln flipom in obratom za 720 stopi
nj zmago pobral Bor Vošnjak. Za petami mu je bil z odpeljanim 540 in pristankom na switch Tine Rogic, ki pa je potem izpustil priložnost za zmago z neudeležbo na railih. Baje se mu je mudil dam al kaj? Tako je nov Goltes board za zmago med smuèarji dobil Bor Vošnjak. Svojo kategorijo so imela tudi dekleta, katerih udeležba pa ni bila tako številna, saj so se med seboj pomerile le tri in si tako razdelile nagrade za prva tri mesta. Kako so bile uvršèene ima pa Rok èez, tako, da se obrnite na njega. Tekma je minila v sprošcenem ozraèju, kot se za tekme kjer ne gre za toèke, skupne seštevke in razne naslove ampak predvsem za zabavo tudi spodobi. Jaz sem vrtel jezik kolikor se je dalo (spiker matevž je šel v nassfeld izkorišèat kernten tiket grrr) ostali so vrteli pa trike: 360, 540, 720 in 900, rodeov5 in 7, back in frontflipov, trikov na switch, bs in fs boardslidov, pa zategnjeni grabi in methodi na spajnu. Tudi kakšen atraktiven padec ni manjkal, recimo s salto po pristanku, pa razne namere grizenja kinka. Sploh pa za naštevat trike raje pavlija vprašajte, ker on vedno tako razloži in napiše, da se sline cedijo al pa kot bi gledal muvi. Zabava se je neki razvila že na spodnji postaji na konc žagarja hehe… Pa še rezultati:SNB1. Matevž Pristavec2. Luka Pertic3. Peter Fetih4. Tomi Dražumeric5. Matevž Macek6. Luka Pancur7. Domino ÈerneSKI1. Bor Vošnjak2. Tine Rogic3. Andraž Godicelj4. Jernej Zorko5. Marko Jemec6. Matej HribarLubice:irena, barbi, anja USK&ER SESSION Na Voglu: SNB 1. Matevz Pristavec 2. Luka Petric 3. Peter Fetih SKI 1. Bor Vosnjak 2. Tine Rogic 3. Andraž Godicelj PORTUGALSKA “Za prvomajske praznike gremo spet na PORTUGAL (click za info)” Indo boards “Ugodno iz Balija. Rihta Samo.” USK&ER Nagrade “Glavni nagradi sta board Goltes in jabe KEMP 04.” “UJUSANSA IN EASYRIDERS SESSION – VOGEL 27.3.2004Proti zadnjemu delu letošnje s snegom bogate sezone bomo še enkrat zavihali rokave in skupaj s klubom UJUSANSA, za katerega se sezona takrat šele zaèenja, organizirali UJUSANSA&EASYRIDERS SESSION na Voglu. Pomerili se bomo na Big Airu in railih. Èaka vas Big Air z 12 metri flata in en manjsi z 7 m in trije objekti za slidat – straight rail, kinked rail in box. Park se ureja vsak dan, tako da lahko pridete pogledat, pomagat in kaj predlagat.Program:Sobota, 27.3.20049:30-11:30 trening in ogled parka, zadnje prijave 012:00 Big Air13:30 Raili14:30 Fun part, foto session16:00 Razglasitev rezultataŠtela bosta najboljša dva razlièna skoka (66%), najboljši run na railih (33%) in prilizovanje sodnikom (1%). Za zabavo se bosta v Big Airu pomerila še Ujusansa surf klub in šola smuèanja iz Vogla. Za ta del se lahko prijavi še kakšna ekipa z minimalno tremi udeleženci. S surfom za valove se bomo spustili po snegu. Možno bo tudi probati. Vse to bo spremljala glasba in slavni zabavni Matevž on the mike, predstavitev surf kempa v Franciji. Session bodo zacinla dekleta od Redbulla z energijsko pijaco. Zakljuèna zabava v s podelitvijo nagrad v diskoteki Gad v dolini.Nagrade:1. mesto za snowboardarje: Teèaj deskanja na valovih; surf kemp Francija 2004, septemberski termin.1. mesto za smuèarje: Snowboard Goltes.1. mesto za lubice: trekking kolekcija Planika (gojzerji in ruzak)Druge nagrade so: CDRewritable, puloverji Rašica, natikaèi H-style, , èelada, gogli…Prvi v vsaki kategoriji prejme pokal.Prijavnina: 4000 sit, ki vkljuèuje še celodnevno karto in èaj. Tekmovalci bodo imeli 20 % popusta pri hrani v baru Viharnik pri gondoli.Prijavnina (s karto) je mozna na spodnji postaji gondole do 10:30!!! Potem samo na parku na Voglu!!Spanje je možno za 2000 sit, vendar je število mest omejeno in s seboj je potrebno imeti svojo posteljnino (beri spalke).Prijave:Rok Koželj,Email: rokkozelj@hotmail.comTelefon: +386 041 975 378Za veè informacij spremljajte stran www.ujusansasurfklub.si in www.easyriders-klub.si.SURF”S UP DUDES: Vsi, ki že razmišljate o surfanju in o poletju poglejte VIDIMO!LP UJUSANSA SAFR KLUB IN EASYRIDERS SNOWBORED KLUB” UJUSANSA IN EASYRIDERS SESSION Vogel 27.3.2004. For more info in english click UJUSANSA IN EASYRIDERS SESSION – VOGEL 27.3.2004This Saturday, 27.3.2004, there will be a Big Air and railslide session on theski resort of Vogel organised by Ujusansa surf club and Easyriders snowboard club. Big Air has 7 meter of flat and there are 3 objects for sliding: 1 straight rail, 2 kinked rail and a funbox.Program:Saturday, 27.2.20049:30-11:30 training and last sign up for the contest12:00 Skier & boarder cross13:00 Big Air14:00 Rails15:00 Fun part, foto session16:00 ResultsJudgeing will be the following: two best jumps (diferent trick) will give 66%of the final score and best railslide run will give 33%. 1% is for sucking upto the judges. Best combined is the winner. Every rider will be able to do asmany jumps and railslides as he wants in the certain period of time – sessionformat.There will also be wavesurfing on snow, music, fun contest between sport clubs, presentation of surf school etc… and final party in the discotheque Gad in the valley.The way to Vogel:From south – Ljubljana – Kranj – via Jesenice – turn to Bled – Bohinj – followthe signs.From north – Kranjska Gora – Jesenice – via Kranj – turn to Bled – Bohinj -follow the signs.Vogel has 40cm of new snow on 220cm of snow and is snowing at the moment.Sing up for the contest:Rok Koželj,Email:rokkozelj@hotmail.comPhone: +386 041 975 378Everybody that signs up till Friday, 26.3.2004 will get a free ticket for thegondola. If you need a cheap place to sleep also call Rok! Starting fee will bearound 10EUR. Marlera 21.3. Vceraj popoldan smo se greli v topli vodi Medulinskega zaliva. Val do 1m. Rahel onshore. Danes so nekateri podaljsali se v Barbarigo. Kaksna fotka sledi. UJUSANSA IN EASYRIDERS SESSION VOGEL 27.3.2004, Proti zadnjemu delu letosnje s snegom bogate sezone bomo zavihali rokave in skupaj s klubom EASYRIDERS, organizirali UJUSANSA&EASYRIDERS SESSION na Voglu. “Pomerili se bomo na Big Airu in railih. Caka vas Big Air z 6,7 metri flata in trije objekti za slidat – straight rail, kinked rail in box. Park se ureja vsak dan, tako da lahko pridete pogledat, pomagat in kaj predlagat.Program:Sobota, 27.2.20049:30-11:30 trening in ogled parka, zadnje prijave12:00 Big Air13:00 Raili14:00 Fun part15:00 Razglasitev rezultatovStela bosta najboljsa dva razlicna skoka (66%), najboljsi run na railih (33%) in prilizovanje sodnikom (1%). Za zabavo se bosta v Big Airu pomerila se Ujusansa surf klub in sola smucanja iz Vogla – Ski&Fun. Za ta del se lahko prijavi se kakšna ekipa z minimalno tremi udelezenci. S surfom za valove se bomo spustili po snegu. Vse to bo spremljala glasba in slavni zabavni Matevz on the mike, predstavitev surf kempa v Franciji, rostilj in zakljucna zabava v s podelitvijo nagrad v diskoteki Gad v dolini.Prijave:Rok Kozelj,Email: rokkozelj@hotmail.comTelefon: +386 041 975 378Vsi prijavljeni do petka, 26.3. 2004 do 16:00, bodo imeli zastonj voznjo z gondolo (karto)! Za vec informacij spremljajte stran www.easyriders-klub.si in našo stran www.ujusansasurfklub.si!DEBATA O SESSIONU NA FORUMU” SURF KEMP 04 “Nova zasedenost terminov za solo deskanja na valovih. Se vedno pobiramo samo evidnecne prijave, tako da posljite mail z podatki, za naprej boste obvesceni! TERMINI Na vidiku je tudi portugalska za 1. maj.” STEVILO PROSTIH MEST V TERMINIH:01.07.2004 – 15.07.2004: 1413.07.2004 – 27.07.2004: 525.07.2004 – 08.08.2004: 1406.08.2004 – 20.08.2004: 418.08.2004 – 01.09.2004: 1630.08.2004 – 13.09.2004: 1611.09.2004 – 25.09.2004: 16 Ucitelj boardanja 1 “Teèaj za uèitelja bordanja se bo izvedel od 12. do 14. 3. na Voglu. Moznost spanja, moznost dela velika. Vec na forumu.” Garage sale “Kar nekaj zanimivih stvari lahko naroèite od Samoe direktno iz Balija. Kaj je trenutno HOT! Debata in vprašanja pa na forumu” Surf Madagaskar Danes v ponedeljek, 1.3. ob 21:00 (in ne ob 19:00 kot je bilo sprva
napovedano) si lahko v BOFu ogledate potopis iz surfaskega popotovanja na Madagaskar – popolni val ali iluzija?MADAGASKAR – POPOLNI VAL – ILUZIJA ALI REALNOST?Vse se je zaèelo pred približno tremi leti, ko se mi je zamerila gneèa na srfaških spotih na Kanarih. Pa zakaj bi moral siliti ravno tja, èe pa je vode-oceanov na tem planetu dobesedno na pretek. Oborožil sem se s par oceanografskimi knjigami in zaèel s študijo, tokov, plimovanj, valovanj, vetrov,… Bolj ko sem se poglabljal, bolj mi je bilo jasno kje bom našel popolni val. Svojo hipotezo sem želel preveriti in edini naèin je bil, da sem postal pobudnik za odpravo, pod okriljem športnega društva Virrus, v iskanju popolnega vala, tja kamor se ni stopila windsurferska noga, no vsaj slovenska ne. Kmalu se nas je nabralo kar nekaj enthuziastov in kazalo je, da bo odprava zacvetela v polnem zamahu.Tako se je skupina 11 srfaških navdušencev poleti leta 2003 namenila najti izgubljeni val. Sama odprava, takšna kot je bila zastavljena, je žal doživela polom. Ni pa to zaustavilo najinega entuziazma, tako sva ambiciozno odšla (Grega in jaz)… Prav zaradi vsega kar sva na koncu prebrodila le dva èlana prvotne ekipe bi rada o temu spregovorila par stavkov.Raj se skriva na južni polobli, kjer je epicenter vala (swella). Tu so nizkotlaène spremembe najbolj izrazite tekom našega poletja. Ciklonsko obmoèje se nahaja med rtom Hornom in Rtom dobrega upanja. Val, ki je vsem dobro poznan v srfaški meki Indoneziji ali v Avstraliji, prihaja ravno od tam. Prav to valovanje pa sreèa na svoji poti tudi druge otoke in obale. Prej ko jih sreèa, veèji je. V Indijskem oceanu, na vzhodni strani Afrike, se nahaja eden takšnih otokov imenovan Madagaskar. Še veè, èe ste pozorni, kmalu ugotovite, da se nahaja na idealni lokaciji… Na najini poti sva naletela tudi na Reunion, majhen otok, a poln preseneèenj.Ker se je pot zaèela na Reunionu, naj se zaène s tem otokom tudi najin potopis. Reunion, dobesedno trn v peti Indijskega oceana, je majhen otoèek na katerega se neprestano vali armada popolnih valov. Trn sega èez 3000 m v višave, zaradi èesar je zelo pogosto v objemu vetra. Z drugimi besedami povedano Reunion je pravi surfaški RAJ. Nahaja se približno 700 km vzhodno od Madagaskarja in je francoska kolonija. Verjetno prav zaradi slednjega tako neznan, neobiskan in pozabljen. Dejansko pa vas bo takoj šokiral s svojo civilizacijo ter visokimi cenami, skratka Francija v malem.Na otoku je pedlanje (beri surfing) precej razvito in popularno. Za pedlanje je uporaben predvsem jugo-zahodni in zahodni del otoka, kjer je obilo koralnih grebenov. Le ti ponujajo obilico neskonènih valov. Med njimi enega izmed svetovno najbolj popolnih, mogoènih in konsistentnih valov – le vague St”Lue. Pedlate lahko praktièno res povsod, spotov je èez 50 in v veliki veèini razen na parih mestih ne boste našli gneèe, še veè, verjetno boste kar sami. In srfanje (windsurfing)? Otok je zelo izpostavljen vetru predvsem na severu in jugu, redkeje na zahodu. Kjer so korale je krasen val. Seveda najdete lep val tudi kjer ni koralnih grebenov. Tam boste verjetno našli tudi veliko vetra, vendar pa je kot po pravilu tam tudi zelo motna voda. In prvo pravilo na tem otoku, za katerega seveda vsi vedo razen vas (beri naju), je da nikoli ne hodi v motno vodo. Reunion je namreè zelo znan po morskih psih. Èe boste sli plavat v motno vodo boste verjetno kmalu sreèali kakšnega Great white, Tiger ali pa Bull psa. Ta belih naj bi bilo še zlasti v izobilju.Zgodba se zaène, ko sva pristala na letalièu, najela avto in se podala za lovom. Bila sva popolnoma izgubljena, saj je Reunion prišel v najin plan kot zadnja možnost priti na Madagaskar. Iskanje spota je morda na Jadranu res mala malica, ampak na Reunionu se je izkazalo za pravo noèno moro. Val je bil praktièno povsod, tudi veter je bil fantastièen, a povsod same korala, èeri, skale, kugle, motna voda in beach breaker, res kot zgodba o Trnuljèici, povsod tam zunaj popoln val, samo do njega priti je bilo nemogoèe. Letala sva kot miši za sirom in slednjiè sva se odloèila za X spot, da preizkusiva najino sreèo. Našla sva peèeno plažo iz vulkanskega peska, val je bil zastrašujoè, 6m brez napake, razen to, da se je precej pogosto zapiral. Ampak hej, no prob. Precej èasa sva sedela na plaži in zbirala pogum, ko se je val zrušil je bilo slišati, kot bi padla stolpnica. Noro, vodo je pognalo v zrak tudi 10m in veè, pena pa je drla kot rušilni val. OK, gledava lahko doma, zdaj sva pa tu, kar lahko unièiva danes ne smeva odlašati na jutri in grevaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, s temi besedami sva se zaletela v vodo in proti valu….Vsa najina odkritja in doživetja vam razkrijeva na projekciji, ki bo 01.03.2004, 21h BOF, BTC, Ljubljana.Veluma,Grega in Jani!Medulin 22.2.2004 Grega, Sasa in Dejc so preizkusili debelost svoje koze in neoprenov na glassy sessionu na Kuti v Medulinu. Medulin 22.2.2004Rajderji: Jest, Sasa, DejcZe proti koncu tedna se je obetalo, da bo Medulin sproduciral nekaj uporabnih valov. V nedeljo zjutraj preverimo stanje na TV-ju in sicer v turistièni panorami na HTV-ju. Kaze spodbodno. V dalmaciji in srednjem Jadranu suva Jugo, v Puli bonaza, pa se 13°C v zraku. Dejc midva prhajava. Prvi korak iz bajte?? Vse je v zledu, avtomodili so vsi tako lepo svetleci, tla pa tud. Ajd lepo pocasi, k po jajcih. Ko sva v Kopru, skocva po rokavicke, da nebo zanohtal v vodi. Temperatura zunaj obetavna, se ne kadi iz ust. Pr Dejcu nabasemo opremo v/na avto in pot pod avto. Celo pot scije in megla v pasovih. Pridemo v Medulin tug grama vetra ni. Zgleda vse kot po napovedih. Ko se pripeljemo v kamp, gospodicna v hisici samo zmajuje z glavo. Opazimo ze od dalec, da se nekaj peni na morju. Hiro v prvo in na Kuto. Jaaaaaa! Valovi 1.5 m v setu morda celo hed-haj, gremo se hitr Tekstil scekirat. Prfekt 2m seti leva in desna. Bojni posvet, ajd gremo rajs na Kuto, lazji se ven pride, pa se duck-divat ni treba, da prsparamo mal toplote. Mimo se pripelje avto iz Splita in hoce pogledat lude Slovence sta rade. Dejc je 123 oblecen in ze caka na pomolu, da bo odpedlal v line-up. Midva sva bolj pocasna, k tok opreme na seb se nisva imela. Jest sem v 5/3 neoprenu rokavicke in dvojna kapa, pa se cevlcki. Sasa in Dejc pa v 3/2 neoprenu in kapuca, rokavicke in bottke. Sploh ni tko mrzlo. Dejc je ze v vodi, prvi set direkt na glavo. Prvi stik z vodo. Pedlam, pedlam, sploh me ne zebe, pedlam, pedlam mmmmmm kr lepo toplo. Tale tjulnska kombinacija (op.Gula) kr greje. Se bolj toplo je kt novembra v 3/2 in cevlckih. 3 vesele face v line-upu se derejo in cakajo na prvi set. Sasa zategne val do pomola, kriki veselja. Moj prvi val se konca kar hitro pristankom na glavo v vodo. Kmalu se zopet privadim na surf in stvar krene. Uzitki so nepopisni in ob mislih, da surfamo februarja speglane valove, se lepsi. Po eni uri mraz ze zacne lesti v neoprene in se globlje, tako, da se sesn pocasi zakljucuje. Sasa in Dejc gresta ven, kar je razumljivo (3 mm neopren sploh ni tako debel), jest pa ostanem se slabo urico v vodi. Rad bi sel se na Tekstil, ampak so valovi na Kuti tako mamljivi, da ne morem iti ven, pa se roke so vedno daljse. Ko padem s surfa direkt na faco, ker sem tolk utrujen je ze jasno, da moram ven. Sej se nebi su ampak ni vec dzusa v telesu. Ko stopim na prve kamne na obali so noge malo omrtvicene, k bi hodu po dveh stilih ne pa po lastnih nogah. Lekcijaza drugic, kupi debelejse cevlje 2mm je za v trope. Ko nekako priracam do avta sta Sasa in Dejc ze preoblecena in ogreta. Razen tega, da ne cutim nog mi je kar toplo, ko se slacim se od mene kar kadi, ocitno extra kapuca naredi svoje. Ko vsi sedimo v avtu se se vedno ne moremo nacuditi lepoti in cistosti valov. Set se vidi ze od dalec kako prihaja. Se skok do Testila in perfect day is comming to end. Se pizza v lacna a nasmejana usta.Kaj se lahko recem, skoda da vas ni bilo tam, ampak sneg je tud kul. Za nas pa: Sezona je oprta! ATENCAO!! Kanariasi ena ekipa se pocasi poslavlja druge l (?…) pa se nadaljujejo. Interesenti (-Corallejo-Fuerteventura- sonce zge valovi pa tud)se zglaste kar osebno. Grega LIVE from
canarysche inseln. RD PARTY “Ujusansa praznuje 4. rojstni dan! Rojstnodnevna zabava bo v soboto 28.2.2004 v Baileys Pubu na Kolodvorski v Ljubljani. Zacetek je ob 19:00. Pred tem pa se bo ob 18:00 odvrtela premiera slovenskega snowboard filma z naslovom ER. Teaser se lahko ogledate na www.easyriders-klub.si, film je res hud, tako da ste vsi vabljeni tako na premiero, kot na RD zabavo. Kdor ne pride je gnilo jajce.PASETO: Koncno so gor VSE!!! slike kar jih imamo od lanskoletne sole Kemp03. Narocila na info@ujusansasurfklub.si .” Newstler Po dooooooolgem casu imamo spet nov newstler. SURF KEMP 04 “Sola deskanja na valovih v letu 2004. Zaenkrat pobiramo prijave preko e-maila info@ujusansasurfklub.si, posljite naslednje podatke: ime in priimek, datum rojstva, naslov, telefon ali GSM, email naslov, termin v katerega se prijavljas.PS: postimal smo www naslove vremenskih strani.” Surf production David se bo lotil izdelave surf desk. Èe koga zanima, bi rad desko…naj pise na satva@priest.com ali klièe na tel. 01/5110345 !! jumpe na voglu zdaj sta na voglu postavljene dve skakalnici, ena za ucit ena pa se kar velka, cez en teden bodo pa se raili :wassat: Job na Kanarcih Jernej nudi sluzbo na kanarcih ker se sam odpravlja domov Ojla, slo-srferji! Ce kdo hoce, mu z veseljem konec februarja predam delo, ki ga sedaj opravljava skupa z maretom.V eni osebi se da zasluzit 25-30 eurov na dan oz. cca. 13,ce si delo delita dva. En tala flajerje, drug razvaza pice in pomaga zapret lokal. Ura je 4.5 eura. Dopoldne ostane za srfanje.Se da.Dela se vsak dan.Midva zapraviva 3 eure na dan,sej spiva v sotoru.V lokalu se je in pije.Mafija.Pice.Kapucini.Zainteresirani piste na jernejrakuscey@email.com. Od 25.2. naprej rabjo nekoga.Delo zagotovljeno.Lahko se oglasite tudi osebno…:) aloha… XXL Billabungova odiseja na velikih valovih – kdo bo odsurfal najveèji val sezone? “Huge Cortes Bank Surf Sets Pace in Billabong XXL Big Wave AwardsLong Brothers, Parsons & Gerlach Score Far Offshore;Mel & Replogle Nail New Oregon Reef, Maverick’s is Fully ArmedIRVINE, CA — (December 23, 2003) — Last week’s solid groundswell along the Pacific West Coast provided the long-awaited oceanic horsepower to shift the 2003/04 Billabong XXL Big Wave Awards into high gear.Presented by Surfline, the Billabong XXL Global Big Wave Awards acknowledge those surfers who successfully ride the largest surf of the year, all around the world. This year’s fourth annual competition runs through March, and gives awards for the Biggest Paddle-in Wave, the Best Tuberide, the best Overall Performance and the coveted XXL Award for the biggest wave caught by any means, including the use of jet skis. Last year’s event was won by Makua Rothman’s 66-foot monster at Jaws in Maui which earned the Hawaiian $66,000 — or $1000 per foot.Despite a relatively slow start to the Pacific high surf season, last week’s intense swell was challenged by groups of skilled surfers at an unprecedented number of big wave breaks spanning well over 1000 miles of coastline. Full coverage of all the action can be seen at the event website at www.BillabongXXL.com.Not surprisingly, Maverick’s (off Half Moon Bay, south of San Francisco) was the magnet for traditional “”paddle surfing”” aficionados who valiantly strove to catch the thick breakers using only their arms for power. It was the biggest day at Maverick’s in nearly a year and produced numerous spectacular wipeouts — along with a handful of successful rides which are currently likely contenders for the Biggest Paddle-In Wave of the Year.Normally Maverick’s stalwarts, Santa Cruz’s Peter Mel and Adam Replogle opted to skip the crush of ten-foot boards and range north to sample a fabled reef along the often-stormy Oregon coast. The move paid off in spades as the pair rode massive, empty waves in flawless conditions with only a few local tow surfing pioneers including John Forse.The combination of a long-period groundswell and calm winds turned out to be exactly the right combination for a last-minute strike, spearheaded by Rob Brown,on the legendary Cortes Bank, 100 miles off the Southern California coast. Only the third time the offshore seamount has been surfed, this trip produced waves that were not only amazingly large, but with enough hollow deep-blue perfection to make any surfer drool. Veterans Mike Parsons and Brad Gerlach were this time joined by young upstart brothers Rusty and Greg Long in a big wave odyssey that included spending the night at the forbidding open-ocean break.The photos by Rob Brown would have to be the unofficial leaders in this year’s XXL derby for the biggest wave of the year. “”The Long Brothers were on fire out there,”” said Mike Parsons, who won the 2001 XXL Awards with a 66-footer at Cortes. “”It was their coming out party, that’s for sure.””The biggest wave face of the trip (and the winter so far) may well have been traversed by 20-year-old Greg Long, of San Clemente, CA. If the sheer size of the peak wasn’t enough, the wave produced an amazing tube for its rider as it continued on along the reef.””That was probably the wave of my life, no questions asked,”” said the younger of the Long Brothers. “”I did my bottom turn and pulled up into it…and then I was just standing in the biggest barrel of my life, guaranteed!””Not to be left out, Rusty Long, 22, scored the longest, deepest barrel of the session which will likely join an array of Tahitian caverns as a contender for the Tuberide of the Year Award. Large scale coverage of all the Cortes action will be featured in the April issue of SURFER Magazine which will be out in February.For exclusive photographs of Cortes, Oregon and Mavericks and interviews with all the key participants, please see the Big Wave Awards website at www.BillabongXXL.com. ” Banzai Pipeline Japonski surfer se je ubil na Pipelinu/Hawaii. Japanese Surfer Dies Following WipeoutAccident Occurred 11 Days Ago At Banzai PipelinePOSTED: 11:11 AM HST January 31, 2004HONOLULU — An aspiring professional surfer from Japan has died of injuries he received in a surfing accident.The man”s identity has not been released.He died Friday, 11 days after being injured in a wipeout at the Banzai Pipeline on Oahu”s North Shore.Nearby surfers spotted the man shortly after 11 a.m. on Jan. 19 and alerted lifeguards on the beach, who brought the man to shore. Lifeguards were able to re-establish a pulse but he remained unconscious when taken to Wahiawa General Hospital.Bodo Van Der Leeden, captain of the city”s North Shore lifeguards, says the man was driven underwater by a wave that pitched him over the falls, breaking his board and knocking him unconscious. Stari vrh Session “To soboto 31.1. ste vsi vabljeni na Freestyle Stari Vrh ER Session – Big Air in Raili za boarderje in skierje. Nagrade: MTB Giant GSR, Elan Element (lanski), dilce Mantis… Zacetek ob 18:00. Veè na ER” surfari marroko S Tinetom the Gorencem se odpravljava na surf trip v Maroko. Z avtom, odhod 08/02/04, za en mesec. Imava se kak prost mest, ce bi kdo sel zraven nej me poklice. V Maroku so trenutno idealne razmere za srfat. Cikloni na severu pošiljajo konstantne valove, veter je šibak S/V, kar naradi veèino spotov v Tharazutu (najina destinacija) offshore. Temp. zraka so/bodo okol 25 st., voda pa jih ima 17. Maroko je poceni, samo tja pridet je malo dražje (prevoz cca. 250 eur). S1 Uradni fotograf je septembra usel domov, zato pa je predvsem dekletom kar precej filma posvetil Damjan. Slike si lahko pogledate spodaj. Medulin 17.1. Imamo novega HC surferja – Dejan je v soboto surfal 1-1.5m valove v Medulinu (voda ima 10stopinj). Vogel, Slovenija Powder, 70 cm, jutri v ponedeljek, ze dva dni snezi in ne ratrakerajo prog. Jutri sonce in lepo vreme. Welcome. Red Bull Jump&Freeze Mesanica dubrovniskega Flugtaga in ljubljanskega Soapboxa se bo zgodila 28. februarja 2004 ob 19:00 na Mariborskem Pohorju. Za vse surferje, ki bi vec kot samo gledali pa tole – prva nagrada je gretje na Kanarcih!! “Red Bull Jump & Freeze v Mariboru28. februar 2004 – 19:00, Pohorje,
Maribor, SlovenijaNorost Soapboxa na snežni strmini, nato pa velika skakalnica, odbitost Flugtaga in bazen poln ledeno mrzle vode! Ko vse skupaj dokonèno zamrzne nastane kocka z imenom Red Bull Jump & Freeze…Èe se je lanjsko leto domišljija Slovencev izkazala na prvem Red Bullovem Soapboxu v Ljubljani, bo parada podalpske izvirnosti v letu 2004 gostovala pod Pohorjem. Prvi Red Bullov Jump & Freeze na Slovenskem bo 28. februarja udaril na ciljni strmini naše najbolje pripravljene smuèarske proge, v areni mariborskega Snežnega stadiona. Tako ali drugaèe opravljeni smuèarji, boarderji, sankaèi in predvsem tisti, ki bodo žirijo poskušali preprièati z doma izdelano drsalno-letalno napravo, se bodo pomerili v spustu po snežnem zaletu in finalnim poletom v do vrha napolnjen bazen. Žirija bo, kot ste pri Red Bullovih vragolijah že vajeni, ocenjevala izvirnost oprave in naprave ter seveda izvedbo, kronano s èim bolj posreèenim in mokrim zakljuèkom – herojskim skokom v ledeno mrzlo vodo.Najboljšo ekipo bomo odmrznili na Kanarskih otokih, drugi bomo privošèili obisk Atomskih toplic, tretji pa obilo užitkov ob uporabi novih mask in plavuti. Potapljaških seveda.Za sodelovanje se prijavite do 28. 1. 2004 na brezplaèno telefonsko številko 080 11 01. Pohitite, ker je število prijav omejeno!Od tebe prièakujemo:- pogum (beri norost)- 18+ let in- sani, smuèi, board ali doma izdelano “”letalno napravo””Od nas prièakuj, da bomo posebej ocenjevali izvirnost tvoje smuèarke oprave ali letalne naprave ter atraktivnost skoka.(Za ozebline obljubljamo dodatne toèke!!!)SE SKRBI, ZMR-R-RZOVANJE SE SPLAÈA:1. nagrada – POTOVANJE NA KANARCE!!!2. nagrada – ATOMSKE TOPLICE3. nagrada – MASKA IN PLAVUTI” SLIKE Smo malo pohiteli in od sedaj naprej lahko narocite slike, posnete poleti med solo deskanja na valovih… Vsaka slika je oznacena s sifro. Po e-mailu (info@ujusansasurfklub.si) posli sifro slike in v roku enega tedna dobis slike poposti/osebno. Slike razvijamo iz diapozitivov, zato je kvaliteta boljsa kot na ekranu. Vsaka slika stane 150 SIT (razvijanje iz diasov je drazje). Niso se poskenirane cisto vse slike (termin A1), mislim da bodo do konca tedna. Andy wins! Na Pipelinu se je z zmago Andyja Ironsa zakljucila letosnja tekmovalna sezona. V petek, 19. decembra se je zakljuèila letošnja tekmovalna sezona najboljših profesionalnih surferjev. Na enem najbolj znanih in tudi najbolj nevarnih valov na svetu, na Pipelinu na Hawaiih je domaèin Andy Irons z zmago pobral kar tri prva mesta. Prvo na omenjenem Xbox Gerry Lopez Pipeline Mastersu, drugo zmago je osvojil na Vans Triple Crown of Surfing, ki je kombinacija tekme na Pipelinu in še dveh drugih tekem, ki sta se na Hawaiih zgodili pred kratkim in tretjo, ki jo je Andy dosegel še v skupnem seštevku tekem za svetovni pokal v deskanju na valovih in tako postal letošnji svetovni prvak ASP. Za zadnjo in verjetno najbolj dragoceno lovoriko je boj trajal celo leto, konèal pa se je šele v zadnjem heatu sezone – v finalu Pipeline Mastersa, kamor sta se uvrstila oba kandidata – Andy Irons in Kelly Slater. Kelly Slater je prišel na zadnjo tekmo sezone z malenkostno prednostjo pred Andyjem, ta pa je zakljuèil sezono zmagoslavno in pobral tudi 30.000$ za Pipeline Masters in 7.000$ za Vans Triple Crown of Surfing. Ne samo to – Andyju je popolnoma enak dosežek uspel že drugo leto zapored! Finale samo je potekalo na zadnjih valovih moènega severnega swella, ki so segali 6-8 feetov v višino in so se lomili na sicer manj pogosto surfanem desnem valu na Pipelinu imenovanem Backdoor Pipeline. Tekmovalci so se morali v iskanju najglobljih lukenj ubadati tudi s kot reka deroèim tokom, zaradi katerega so po vsaki vožnji raje pretekli kakšnih 150 metrov po obali preden so odpedlali nazaj v lineup. Finalisti so zadnji dan odsurfali kar štiri heate po 30 minut in lahko si predstavljamo, da so bili na koncu èisto izmuèeni. Obenem pa so polomili tudi celo paleto desk, samo Andy Irons kar dve. Edino poškodbo pa je staknil Shea Lopez, ki si je v peni zapirajoèega vala natrgal kolenske ligamente. V finalu sta se poleg obeh tekmecev za naslov prvaka znašla še Avstralca Joel Parkinson in Phil MacDonald. Prve toèke v finalu je dosegel Slater, ki je taktièno odpedlal desno od Pipelina in surfal break imenovan Gums, ki leži prav nasproti njegovega najetega Pipeline vikenda. Za kratko tubi je dobil 3 toèke, kar je že nakazalo, da to ne bo njegov dan. Kasneje se je prikljuèil ostalim na Backdooru vendar ni in ni prišel do poštenega vala in konèal na èetrtem mestu. Irons je prvi dosegel višjo oceno z dolgo vožnjo globoko v tubi Backdoora in obenem z 8.33 toèke dobil tudi najvišjo oceno v celem finalu. Njegovi domaèi navijaèi so ponoreli. Takoj za petami pa se mu je s podobno tubo pridružil MacDonald, Parkinson pa je z nekaj slabšimi valovi prav tako držal prikljuèek, dokler mu ni uspela še ena nora vožnja, s katero je bil za trenutek prvi. Andy pa je z še eno luknjo stvari postavil nazaj na svoje mesto in pomahal naslovu prvaka.Po tekmi je takole strnil svoje vtise: »Cel dan je bila vojna živcev, v polfinalu so me zaèeli muèiti krèi in polomil sem par desk…takrat nisem pomislil, da se bo tako izteklo, pa se je. Kot otrok sem sanjal o tem in sedaj se mi to dogaja! V finalu je bilo napeto. Videl sem, da Kelly surfa stran od nas na Gums in ni mi bilo jasno kaj ima za bregom, ko sem zlomil desko sem na plaži videl Phila, kako je dosegel super oceno…bil se tako utrujen, komaj sem èakal na konec. Ura se mi je ustavila in ves èas kazala, da je do konca še 12 minut hehe. Najveè pa mi pomenijo èestitke Kellyja. Rekel je, da še nikoli ni bil v tako napeti tekmi za naslov (Kelly ima že 6 naslovov) in da je res dal vse od sebe. Še vedno mi je za vzor.«Slater je bil po tekmi prav tako miren in zadovoljen: »Èe bi danes zmagal, bi se verjetno poslovil od tekmovanj, tako pa bom vztrajal. Letos je bilo moje najboljše leto odkar tekmujem, najbolj sem se zabaval in užival. Vedno je tako, da mora nekdo zmagati in nekdo izgubiti, škoda ker nisva mogla v finalu odpeljati še nekaj super valov. Èe bi moji valovi iz polfinala prišli v final bi zmagal, toda izgleda da sem vrhunec dosegel malo prezgodaj. Škoda ker se nisem držal svojega naèrta da bom surfal Gums. Prej sem videl tam nekaj res lepih valov, tako pa cel finale nisem ujel niti enega poštenega vala.«XboxGerryLopezPipelineMasters1. Andy Irons (Haw) 15.16 – US$30,0002. Joel Parkinson (Aus) 14.4 – US$16,0003. Phil MacDonald (Aus) 9.6 – US$11,0004. Kelly Slater (USA) 9.6 – US$9,000Skupna ASP lestvica ob koncu sezone 20031. Andy Irons (Haw) 8,964-toèk2. Kelly Slater (USA) 8,5443. Taj Burrow (Aus) 7,3444. Mick Fanning (Aus) 7,0805. Joel Parkinson (Aus) 6,9726. Kieren Perrow (Aus) 6,4807. Taylor Knox (USA) 6,0008. Michael Lowe (Aus) 5,8209. Jake Paterson (Aus) 5,77210. Dean Morrison (Aus) 5,592Deda Mraz prinesel valove “Iz Portugal v zivo: offshore in sonca se ne moremo znebit, swell a od1-2m stalno, no ja da ne bo zgledal prelepo; en dan je blo skor flat. Cakamo na zjutri:2m swell. Pa se to: smo v apartmaju nad Amado beach(2m do plaze) in mega razgledom + delujoc kamin. No se vidmo na gradbiscu v real life-u.Naj tud Deda Mraz vam kaj fajnga prinese…” SRECNO 2004 Vsem surferjem zelimo valovito in srecno novo leto 2004! ASSKICKIN ZUR We had a fuckin asskickin good time in that saturday! (2012) !Hvala komplet bandi ker ste prisli na moj rd. Obrigado in llpp grega zdej pa pocas ze ne vec capi Ponovno vidni! Po vec kot teden trajajocem internetnim mrkom, smo koncno spet vidni. Novoletna zurka je uspela. Ekipa Igor, Rok, Ursa in Kostja so na petelinove krike odgovorili z napadom na Portugalsko, mi ostali pa kidamo sneg. V kratkem bodo poskenirane vse slike s Francije 03 in opazna navodila kako dobiti svoje najljubse. Slike “Pojavile so se slike prve letosnje skupine – julij 1.SLIKE” Partyx2 Prednovoletni Ujusansa surf zur je istocasno tudi rojstnodnevna zabava nasega Grega ex. chapija, ki bo dopolnil 3 leta. Surferska. Neki cez dvajset navadnih. Grega casti snopc in torto!! Ujusansa pr
ednovoletni zur V soboto 20.12 ob 20:12 v Bailey”s Pubu. Tradicionalna surf pijanka. Projekcija vseh diasov iz letošnjega Kempa v Franciji. sardinija Skupaj se deva odprava za Sardinijo za Novo leto za 14 dni. Poklici rok 041 975378. Story of a Slovenian Surfer “Izpod Gragatovih prstov o petmesecnem vandranju po atlantski obali.Story.” Zahodna obala pali V Genovi in Rimu bo naslednji vikend (28-30.11) stala v vodi. Offskhore in clean swell 2m. Ne zajebat. Jugo Obeta se nekajdnevni juzni veter ter toplo vreme. Cakamo na valove, morje pri nas ima 13.7C na Hrvaskem pa do 15 C, bolj na jug se nekaj vec. SURF KEMP 04 – stran je bila nekaj casa nedostopna, problem je sedaj odpravljen. November Kot sem obljubil – lahko si preberete nov newstler za november. Tokrat je svoja razmisljanja na ekran izlil Jernej. JOB: Ucitelj smucanja na Voglu Matej isce ucitelje smucanja 1,2,3 za delo na Voglu. Celosezonska mesta so se prosta. Pogoji so veljavna licenca in sporazumevanje v anglescini. Ponuja karto, prenocisca in 1200-1800 sit/h. Tiste, ki zanima, naj cimprej posljejo e-pismo na matej@skifun.si. Odgovor dobijo do konca novembra (ko pride iz Fiji-ja). Povejte naprej! Novice Imamo nov sistem za vpisovanje novic. Novost je da lahko novice tudi komentirate! Kogar bi zanimalo vpisovanje novic naj poslje email na klemen@ujusansasurfklub.si ,da ga dodam v bazo tistih, ki jim je to omogoèeno.

Comments (0)

Leave a reply