Red Bull Upstream

Red Bull Upstream
August 19, 2011 Ujusansa Surf Klub

Premierno so se wakeboarderji z divjimi vodami spopadli prav na tacenskem poligonu, leta 2008, na prvem tekmovanju z imenom Red Bull Upstream. Preko brzic, po reki navzgor, jih je s hitrostjo do 70 km/h vlekla vrv, njo pa močan vitel. Rojena je bila nova, posebna disciplina športa, ki je bil do tedaj doma le na mirnih vodah. Po letu premora se bo septembra tekmovanje v Sloveniji odvilo že tretjič.

Prvi obračun s Savo, pred tremi leti, je dobil Nemec Nico Lerchenfeld, drugega, leto kasneje pa Američan Adam Errington. Slovenci smo imeli med izbranimi tekmovalci vedno tudi svoje predstavnike, med katerimi smo lahko največ pričakovali od Roberta Pokovca. Leta 2009 mu je kazalo zelo dobro, a je imel v odločilnih vožnjah smolo, ko se je odločil za atraktivno drsenje po delu betonske obale in se je “spotaknil”. Tekmo je tako končal pod stopničkami. Lani je sledil protitočni premor, letos pa Robi obljublja ponoven naskok na vrh. Trenutno sicer še ne ve, kdo bo predstavljal konkurenco, saj izbor tekmovalcev, ki bodo dobili vabila, še ni končan.

Red Bull Upstream je masters tekmovanje, na katerem lahko nastopijo le najboljši. Tekmovalci se pomerijo na kajakaškem poligonu, brzice pa premagujejo protitočno, s pomočjo vitla, ki jih v slovenskem primeru vleče proti Gorenjski. Ob tem dosegajo hitrosti do 70 kilometrov na uro. Na progi organizator postavi tudi dodatne objekte, na katerih tekmovalci lahko pokažejo svoje freestyle veščine. Sodniki ocenjujejo trike, težavnost izbrane linije vožnje in splošni vtis.

Deskarji bodo Tacen zasedli 10. septembra z začetkom ob 14h, treninge pa bodo opravili že dan prej.

ks

Comments (0)

Leave a reply