4. Punta Sayulita Classics – tekmovanje longboarda in SUP-a v Mehiki

4. Punta Sayulita Classics – tekmovanje longboarda in SUP-a v Mehiki
March 7, 2013 Marko Odič

V petek, 8. marca, se pričenja 4. Punta Sayulita Classic, tekmovanje, na katerem se bodo ponovno zbrali vrhunski longboard surferji in sup-arji, tudi prvaki Zane Schweitzer, Connor Baxter, Sean Poynter, Chuck Patterson, Candice Appleby, Mary Osborne in Karina Rozunko.

alt

Pomerili se bodo celo številni uveljavljeni šampioni, kot so Tony Silvagni, Anthony Vela, Matt Becker, Mo Freitas, Brendan Rose, Julie Cox, Jen Smith, Vanina Walsh ter domači favoriti brata Sergio in Patricio Gonzales na longboardu ter Fernando Stalla na SUP deski. Veliki Gerry Lopez aka Mr. Pipeline, ki kljub svojim 64 letom še vedno ostaja nepremagljiv tako v surfanju kot supanju, tokrat žal ne bo tekmoval, saj si je med deskanjem na snegu zlomil nogo. Bo pa vseeno imel svoj SUP in joga kamp v sosednjem zalivu Punta Mita.

alt

Vanina Walsh na njenem pink cruiserju se dotakne svojega nosu s prsti na nogah, se vi dotaknete svojega?!

Sayulita, dragulj riviere Nayarit

Riviera Nayarit, mehiški pacifiški zaklad, se ponaša s 300 km dolgo obalo, ki sega od Puerto Vallarte pa vse do Boca Teacapan proti severu. A vas, ki jo je treba še posebej izpostaviti, je Sayulita, kjer se reka izliva v morje in omogoča konstanten break, ki so ga odkrili šele pred kakšnimi 40 leti. Resda se valovi ne morejo kosati z Zicatelo, »Mexican pipeline«, v Puertu Escondidu,  pa vendar ob pravem swellu zrastejo tudi na 3 metre.

alt

Mary Osborne pri obešanju vseh petih.

So pa zato idealni za longboarderje, sup-arje in bodyborderje, konstantni seti pa omogočajo treniranje vseh novejših in starejših trikov ter piljenje sloga vožnje. Tu najdete ene najboljših valov za učenje tega športa, domači inštruktorji obljubljajo, da boste že prvi dan vstali in se odpeljali po valu. V zadnjih tednih so bili valovi dokaj veliki in močni za ta letni čas, visoki med metrom in dvema metroma, da so privabili marsikaterega surferja, ki se sicer raje odpelje na oddaljene spote. Žal pa povzročili tudi prvo letošnjo utopitev- izkušen deskar in reševalec iz vode iz Aljaske je zaradi močnega toka utonil sredi mirnega sončnega popoldneva.

alt


Ko se zbudi speča pošast Sayulite.


Dopoldanski valovi za longboard

Tekmovanje v toplem morju, ki ima okoli 22 stopinj, je tudi letos razdeljeno na različne tekme. V jutranjih urah, ko imajo valovi več moči, bo tekmovanje longboard deskarjev, kjer bo konkurenca precej velika. Med močnejšim spolom sicer tokrat ne bo zmagovalca Darrena Adualyja, ki je ravnokar postal očka, so pa domačini vse boljši, četudi jim morda pri stilu še nekoliko zmanjka, a Američanu Tonyju Silvagniju (5. na ASP WCT lestvici) ne bo tako lahko premagati vztrajno in zmogljivo mehiško četo. Pri lepšemu spolu zmago napovedujejo Havajki Mary Osborne ali Američanki Karini Rozunko, pa vendar lahko marsikatera prijetno preseneti.

alt

Longboarderski cross-step na Punti Sayulita.

Popoldanske SUP dirke

Popoldan bo namenjen preverjanju moči suparjev. Na SUP elitno tekmo so vabljeni le zares izkušeni SUP tekmovalci, saj je proga dokaj zahtevna in bo preverjala vse tehnične, deskarske in atletske sposobnosti tekmovalcev. Dovoljena je uporaba SUP deske velikosti do  12’6 “, tekmovanje pa bo imelo več krogov, del tekme bo tudi tek okoli zastave na plaži. Zadnji dan tekmovanja bosta tudi dve tradicionalni tekmi, t.i. »fun race«, na kateri bo zmagal tisti, ki bo prvi preveslal 2,2 kilometra, in »long distance race«, kjer se bodo tekmovalci pomerili na 10 kilometrov.

alt

“Tekmovalci, zamahnite z vesli!” Kar slišimo napovedovalca par sekund pred tem prizorom.

Letos sicer ne bo naše predstavnice, Mance Notar, ki bi nas sigurno uspešno zastopala, pa tudi ne bo Havajca Garreta McNamare, ki je letos odpeljal XXL val pri kraju Nazare na Portugalskem in pred dvemi leti domov odnesel medaljo. Bomo pa zato nestrpno čakali na rezultat Havajcev, med njim sta tudi Dave Kalama in Zane Scweitzer, in Mehičanov, ki so pred kratkim na Playa La Pampilla v Peruju zmagali na mednarodni tekmi ekip oziroma 20 različnih držav. Mehiško zastavo so uspešno zastopali Risa Mara Machucha, Karen Jacobsen, Hector “Papas” Gonzalez, Guillermo “Tigre” Cadena, Diego “Burro” Cadenas, Antonio Valdez, Fernando Stalla, Javier Jiminez in Marta Diaz.

alt

Surfanje na plaži Sayulita, toplo morje, lepa dežela in zabavni valovi.

Kaja Cencelj

Comments (0)

Leave a reply