Surf deske – osnove

Surf deske – osnove
January 11, 2002 Ujusansa Surf Klub
mm
In Oprema

Uvod v surf deske, kjer bomo spoznali osnovno delitev surfov glede na obliko, dolžino, debelino ter namembnosti. Kaj je shortboard, kaj je longboard, mini malibu itd.

SURF DESKE – Surfboards

Prva surf deska

Prva surf deska naj bo velika in debela. Tako ima vecji volumen in bolje plava. Je bolj stabilna in dopušča nekaj napak pri vstajanju, kratek in tanek surfboard pa nobene. Dolžine surf desk so vedno dane v ameriskih merskih enotah in napisane na spodnji strani surfa. Za hiter preračun si zapomni koliko meri ena inča (inch) in koliko en čevelj (feet):

1″ = 2,54cm
12×1″=1’= 30,5cm

Pazi tudi tole: 12 inč je en čevelj (12*1″=1′) in ne deset.

Fun Board

Surf deska za zacetnike. Dolga je med 7′ in 8’5. Je velika široka debela in zato zelo stabilna. Na Fun board -u vstaneš en-dva-tri. Fun board je narejen iz trpezne pene (bolj djabe) neobcutljive za udarce. Precej verjetno je, da bos s surfom nekajkrat zadel ob tla, kamen ali pa kakšno steno še preden boš prišel do vode in še nekajkrat v vodi. Tudi zato je primeren za začetnike.

Mini malibu

Surfboard Mini Malibu je nekaj med longboard -om in shortboard -om. V bistvu so to Fun Boardi, ki pa niso namenjeni samo učenju in so zato tanjši in narejeni iz clarkfoama, steklenih vlaken in poliestra (ali epoxyja itd…). Mini Malibu je dolg od 6’7 do 7’4″ – 7’6″. Zunanja plast (fiberglass) je debela nekaj milimetrov in precej občutljuva. Kot je rekel prodajalec, potem ko smo mu prinesl popravit že tretji razbit surf : “Surfboard is like a car, U crash U have damage”. Ker je voda mehka surf ni narejen za zaletavat, vsaka nesreca se konca z razbitim fiberglasom. Ko se vrhnja plast na kaksnem mestu sesuje, peno zalije voda in srf se znotraj zmoči, postane mehak in ščasoma ne plava več. Zato ga je treba popravit ali vsak zaflikat s selotejpom.

Shortboard oz. Performance Surfboard

Shortboard oziroma Performace surfboard je najen je enako kot zgoraj omenjeni Mini Malibu. Razlika je v dolžini, ki je nekje od 5’6″ do 7′ in pa v obliki. Performance surfboard je tanjši in špičast. Ko smo kot začetniki nekaj pogledovali proti tem surfom je stari prodajalec rekel, da so shortboard -i za tiste, ki so se rodili ob oceanu in surfajo že od rojstva in naj jih pustimo pri miru. Sedaj vemo, da je stari precej pretiraval, ne samo da furamo take surf deske ampak jih tudi sami delamo.

Longboard

Včasih je bila vecina surf desk takih, danes pa so longboard -i bolj redki. Dolgi so okoli od 9′ do 10′ in še naprej, zato je z njimi precej lažje ujeti val tako, da se surfer z longboardom zmeraj pripelje nekje z morja med surferje, ki čakajo, da bo val dobil večjo strmino. Včasih, ko so bili surf deske lesene, so bili ti surfi tako tezki, da sta ga morala nesti dva. Na njih se da sprehajati gor in dol, iti stat cisto na nos, stil srfanja je čisto drugačen.

Big Gun

Surf deska za res velike valove se imenuje Big Gun. Big Gun je lahko dolg tudi toliko kot longboard, a ima drugačno obliko. Po obliki je Big Gun bolj podoben shortboardom. Torej špičast nos in pri Big Gunu tudi špičast rep. Veliki valovi se začnejo nekje pri 4 m višine, grejo pa vse do 15, 20 metrov, kjer modele na val potegnejo s jetski-jem.

Tow in surfboard

Z razvojem tow-in surfanja velikihj valov so se temu prilagodile tudi deske. Big Guni so dolgi zato, ker lahko surfer le s tako dolgo surf desko ujame velik val preden se ta zlomi. Če pa ti pri Tow-in surfanju pomaga val ujeti motor, potem potreba po dolgi surf deski odpade. Zato so tow in surf deske kratke, podobne navadnim shorboardom a precej težje, zaradi dodatnih plasti laminacije in zaradi dodatnih obtežitev, ki blažijo tresljaje pri velikih hitrostih surfanja.

Surfboard shaper

Za izdelavo surf desk ni potrebna neha huda strojna tehnika pač pa znanje, potrpežljivost, natančnost, izkušnje in čas. Precej modelov si jih zase dela kar doma, tako da obstaja vrsta malih delavnic kjer shaper-ji delajo surfe pod svojo znamko. Najbolj znani so kljub temu iz večjih tovarn Rusty, Quiksilver, Ripcurl a tudi iz tovarn, ki delajo samo surfe Al’Merrick, J.C. Hawai itd…Veliko surfov, ki ji vidič na valovih, ne pride iz velikih znanih tovarn, ampak prav iz takih delavnic.

Smernik ali Fin

še o finih oziroma smernikih. Smerniki pomagajo držati smer na valu, brez smernika bi se surf deka zapeljala samo po valu navzdol, težko pa bi se peljal postrani. Longboard ima en fin (tudi 3), shortboardi pa v glavnem 3, redkeje pa enega, dva. štiru ali celo pet.

Vrvica ali Leash

Leash je vrvica s katero si surf desko privežemo na nogo. Včasih so bili surfi brez vrvice in si moral po surf desko na obalo vsakič, ko si padel dol. To je tudi pomenilo, da so se surfi precej večkrat razbili na kakšnih skalah. še bolj nevarno pa je biti sredi morja brez surf deske in plavati na obalo med valovi in tokovi, saj te tok lahko mimogrede odplakne na odprto morje. Sedaj pa je tu leash, ki ga privezes na svojo zadnjo nogo. Daljši leash -i so za daljše surf dekse in manj nagužvane plaže, krajši pa za krajše surf deske in plaže, kjer je velika gužva. Splošno pravilo je, da naj bo leash dolg toliko kot surf.

Kako do surf desk pri nas? Preberi Oxbow Surfboards in BIC Surfboards.

Comments (0)

Leave a reply