Neoprenska obleka – osnove

Neoprenska obleka – osnove
January 11, 2002 Ujusansa Surf Klub
mm
In Oprema

Če surfamo poleti v toplih vodah neoprenske obleke seveda ne potrebujemo. Z razvojem in izboljšavami wetsuitov pa se surfanje danes lahko siri tudi v kraje, kjer včasih niti pomisliti nebi mogli na surfanje in prav na račun wetsuitov je surfanje postalo zares globalen sport. Za nekaj osnovnih informacij o wetsuitih beri naprej.

NEOPRENSKA OBLEKA

Hiter vodič po neoprenskih oblekah – wetsuitih.

Če surfamo poleti v toplih vodah neoprenske obleke seveda ne potrebujemo. Z razvojem in izboljsavami wetsuitov pa se surfanje danes lahko širi tudi v kraje, kjer včasih niti pomisliti nebi mogli na surfanje in prav na račun neoprenskih oblek je surfanje postalo zares globalen šport. Za nekaj osnovnih informacij o neoprenskih oblekah beri naprej, za res popoln vodič od A do Ž o neoprenskih oblekah pa preberi naš Wetsuit Guide.

Neoprenska obleka

Boljšo neoprensko obleko kot kupiš, manj te bo zeblo v vodi. Neoprenska obleka ima lahko dolge hlačnice in rokave (cela neoprenska obleka) ali pa kratke hlčnise in rokave (shorty) in je različnih debelin (3/2mm, 4/3mm, 5/4/3mm). Najbolj važno pri nakupu je, da se neoprenska obleka dobro prilega telesu tako, da voda ne priteče notri vsakič, ko se malo premakneš.

Kdaj in kje potrebuješ neoprensko obleko?

Atlantik ima v Evropi poleti tudi 22 stopinj tako, da neoprenske obleke čez dan ne potrebuješ. Vendar pa se da surfati tudi kadar je oblačno, piha ali pa dežuje in zjutraj ter zvečer, ko ni sonca. Takrat se tudi poleti prileže vsaj kakšen shorty. Bolj severno in v ostalih mrzlih vodah (Portugalske se npr. topli tok izogne) je pa obvezna debelejša neoprenska obleka z dolgimi hlačnicami in rokavi (in pa seveda povsod pozno jeseni in pozimi) pač glede na temperaturo vode.

Neoprenske obleke za surferke

Neoprenske obleke za surferke so sicer res malo drugače sešite, samo opozorilo je pa tako: poleti ko je topla voda in se odlocis za dvodelne kopalke namesto neoprena, se lahko zgornji del ob wipeoutu znajde na napačnem mestu in si naenkrat topless. Sicer so najboljši valovi vsaj v Franciji na nudisticnih plazah.

Neoprenske rokavice

Obstajata dve tipa neoprenskih rokavic. Rokavice za pedlanje, ki majo blago med prsti tako, da med pedlanjem zajameš več vode. In bolj pomembno, neoprenske rokavice proti mrazu, ki v mrzli vodi ščitijo roke.

Neoprenski čevlji

Neoprenski čevlji imajo dve nalogi: prva je, da te grejejo v noge, če je voda zelo mrzla (surfa se tudi pod 10 C) druga pa da te varujejo pred sklami in ti reef ne popraska nog, ko se sprehajaš naokrog.

Neoprenska kapuca

Za tiste res hladne dni je potrebna na glavo povezniti tudi neoprensko kapuco. Neoprenska kapuca je lahko integrirana v samo neoprensko obleko (če gre za zimsko neoprensko obleko namenjeno res za hud mraz) ali je se jo kupi posebej.

To je na kratko vse o neoprenskih oblekah in dodatkih, za popoln vodič po neoprenskih oblekah od izdelave, šivov, vrst neorpena, kako delujejo, dodatnih funkcij in nasvetov za izbiro in vzdrževanje pa preberi naš obsežen Wetsuit guide – vodič po neoprenskih oblekah za surfanje

Comments (0)

Leave a reply