JugoMajstr 2012, ali so rezultati že kje na jadranskem obzorju!?

JugoMajstr 2012, ali so rezultati že kje na jadranskem obzorju!?
May 27, 2013 Marko Odič

Po izvedbi in zaključku moškega finala se je za večino vpletenih surferjev letošnji JugoMajstr že počasi zaključil. Izvedbeno-organizacijska ekipa se je zleknila v fotelje in zadovoljno drgnila premražene dlani. Zadovoljno tudi zaradi odličnih pogojev, ki so bili tistega zgodnjepomladnega dne v aprilu, 5.4.2013.

A za nekatere se je celotna zadela šele začela dogajati. In kaj je to tako posebnega, kdo so ti nekateri, kaj imajo veze s tekmo JugoMajstr in kaj dogaja njim, se lahko vprašamo. Letošnji JugoMajstr se oddaljuje od klasičnega tekmovalnega formata, ki je kraljeval prejšnja leta, ko smo po izpeljavi tekme/vročic surferji sami ocenjevali vožnje finalistov.

Porotno oz. “peer” sojenje je odlično za manjše tekme, z manj tekmovalci, ko se z zelo enostavnimi tekmovalnimi pravili lahko oceni tekmovalno surfanje. Ta sistem sojenja je odlično deloval v razmerah, v katerih smo vodili prejšnje Jugo-tekme in volili vsakokratne JugoMajstre. Porotnik-ocenjevalec ni smel ocenjevati lastnega vala, najvišja in najnižja ocena sta se odšteli, iz vseh ostalih ocen pa se je izračunalo povprečje in s tem določili položaj na finalni lestvici. A v enem trenutku smo opazili, da to ne zadošča več. Tako, da smo se odločili, da letos naredimo korak naprej in prepustimo sojenje sodnikom, ki so posebej usposobljeni v tej dejavnosti, ocenjevanju surferskih voženj. 

In zdaj, ko se v ekscel tabele odkucavajo še zadnje številke in zadnji rezultati, ko računalniki (večinoma appli (!!!)) pregorevajo med opravljanjem zahtevnih (pre-)kalkulacij, računanj median ter ostale statistične navlake vam danes, dragi bralci predstavljamo kdo so obrazi, ki so s svojim sojenjem, opažanji in ocenjevanjem tako obremenili te, že zgoraj omenjene vse preveč švoh in računsko komaj zmožne jabolčne računalnike in njim pripadajoče ekscel tabele.

Kdo so letošnji sodniki?

Ja, kot že tisočkrat rečeno, nam letos sodijo profesionalni sodniki. Tem sodnikom predseduje list naših gora in dreves, a to bolj v formalnem pomenu besede predsedovati, edini slovenski surfer z mednarodno licenco sodnika Jernej Rakušček, ostali trije so pa zbrani s celega sveta in si sledijo takole, Luciano “Agua” Pereira iz Brazilije, Eddie Kelly iz Avstralije ter Clayton Nienaber iz Južnoafriške republike, zdaj pa si na hitro poglejmo kaj kdo je, iz kje in kako je sploh povezan s svetom surfanja.

1. Clayton Nienaber – Južnoafričan, ki živi na Zlati obali Avstralije. Morda vam že pri imenu malce trzne spomin in tisti, ki bo pomislil na Clayton surfboards bo zadel terno. Clayton je surfer, trener, šejper, ex-tekmovalec, kvalificiran v vseh pogledih. Dozdajšnji vrh njegovih trenerskih izkušenj lahko vidimo v surfanju dveh Južnoafričanov, prvi je Travis Logie in drugi nihče drug kot zmagovalec Ria 2013 Jordy “Majkl Jordan” Smith. Gospod Nienaber pozna tekmovalno sceno od znotraj in od zunaj, saj je sodeloval na ASP turnejah kot (so-)organizator, sodnik, izvedba, trener, in če se ozremo v daljnja osemdeseta in devetdeseta leta zadnjega stoletja prejšnjega tisočletja tudi kot tekmovalec v ASP krogih.

alt

V sredini čepeča vrsta, Clayton po predavanju na univerzi Kanarskih otokov.

2. Luciano Pereira – kot že rečeno je dečko iz Brazilije, natančneje iz mesta Rio de Janeiro, zadnjih 5 let pa živi v Coolangatti na Zlati obali Avstralije. Poleg poučevanja surfanja je svoje sodniške izkušnje gradil s sojenjem klubskih tekem od Brazilije naprej in je aktiven opazovalec sodobnega surfanja in progresivnih manevrov, redno spremlja ASP tekme in v zadnjih 26 letih je zamudil manj ASP tekem, kot ima povprečen človek prstov na rokah.

alt

Luciano “Agua” Fereira in … horda japonskih turistk, članic post-modernističnega feminističnega kolektiva japonskih retro surferk, hm. Repliki na komentar se bomo rajši izmaknili.

3. Eddie Kelly – kdor je pomislil na škotskega nogometaša, ki je svoj čas igral za Arsenal se je zelo zmotil. Eddie je pristni avstralskih pustinj list in je stacioniran na Zlati obali ter se od tam skorajda ne premakne. Živi tik ob spotih, ob katerih nam zaigra srce, ko slišimo imena kot Snapper, Kirra, vse vmes in cel Superbank skupaj. Kelly je sodnik med-klubskih tekem na Zlati obali in točkovno teži Joel Parkinsonom, Fanningom, Freestoneom in drugim, ko zastopajo klubske barve in simbole med surf meči (matchi, hm!?) na Zlati obali. Ker pa je dečko surfer, se preveliki odgovornosti seveda izogiba, tako da je v prostem času sponzorirani freesurfer, pomaga pri oblikovanju in izboljšavi desk ter odkriva še skrite in že odkrite aspekte surfanja, ki je in kot bi lahko še bilo. Eddie Kellyja lahko vidimo med valovi Kirre v 2:22 min na temle posnetku – http://www.coastalwatch.com/news/article.aspx?articleId=11577&;cateId=3.

4. Jernej Rakušček – Slovenski surfer in pionir surfanja velikih valov, tekmovalec mednarodnih tekem (v Mehiki), z opravljeno licenco za sodnika avstralskih tekem in še in še bi lahko naštevali. Kdor še ni slišal za Jerneja, si lahko prebere tale intervju – tale intervju z Jernejem, slike tega lista naših gora so se znašle že tudi na Surflineu in tudi, to pa je za omeniti, dečko je prvi zmagovalec prvega prvenstva JugoMajstr, zdaj že davnega leta 2006. 

alt

Jernej in mex-pipe. Osnova je bila seveda …, izkušnje iz surfanja v Medulinu, kaj pa drugega.

Takole se nam torej predstavlja sodniška selekcija za letošnjo tekmo. Rezultati se že intenzivno odkucavajo v Excel tabele in komaj že čakamo, da (v kratkem) dobimo uradne rezultate, razglasitev, podelitev, žurko, potem nas pa že čaka tudi skok v poletno surfanje in za koga že priprave za začetek jesenske sezone surfanja po spotih naše obale.

Smo na vezi!

Comments (0)

Leave a reply