The Wedge in 50 Year Storm

The Wedge in 50 Year Storm
August 3, 2009 Klemen Surk

Wedge je en najbolj znanih (beri zloglasnih) valov v ZDA. Kako ta deformirani val zabija predvsem bodyboarderje, bodysurferje in vsake toliko časa tudi kakšnega surferja na glavo v pesek smo lahko opazovali že v prvem delu Endless Summer. Wedge leži zraven pomola v kraju Newport v Kaliforniji in odboj valovanje od pomola skupaj s samim valom naredi bizarni double up val, ki se prekucne na plitvo mivko in je res večinoma pogojno primeren le za mazohistične bodyboarderje. Da se Wedge pošteno prižge potrebuje res pošten južni swell in pošten južni swell, ki so ga zaradi velikosti in idealnih pogojev poimenovali kar 50 Year Storm (legenda, ki se pojavi recimo tudi v Point Breaku) je kakšen teden nazaj butnil najprej v Mehiko in Puerto Escondido, potem pa še v Kalifornijo. Kaj je nastalo si lahko pogledate v nadaljevanju.

Najprej obljubljeni Wedge:

Zadeva res ni zajebancija, med tem swellom na Wedgu umrl 50 letni bodyboarder, ki ga je zabilo v skale.

Po spotu sta med drugimi pometala tudi dva hišnika. Hišniki, kot “ljubkovalno” imenujeno stand up paddle boarderje so vedno manj priljubljeni. Sploh na hollow spotih. To pa zato ker hišniki ne morejo duckdivat deske in jo vržejo stran, če jim grozi set na glavo, ker taka ogromna deska komot koga ubije na poti proti obali in ker grebatosrki hišniki poberejo vse ta boljše valove. Kako sta hišnika izgledala na Wedgu in kako leti SUP dila prot obali si lahko pogledate tule:

Naslednji film je iz tekmovanja, ki sliši po imenu US Open… of surfing seveda. Čeprav je Huntington beach dobil naziv Surf City USA so valovi tu večinoma majhni, razpihani in ne prav dobri. No relativno – vsaj ne prav dobri v rangu naziva Surf city USA. Ampak tokratna 50 letna nevihta se je ujela prav z US Open tekmovanjem in imeli smo prvovrsten show, pomoč jet skijev in vrsto projev s Kellyjem na čelu, ki jih je odplaknilo med stebre pomola. Aja takle pomol je seveda super primeren za shooting the pier – to pomeni surfati val skozi pomol na drugo stran. Boljše da ne padeš. Kako izgleda US Open iz zraka:

http://www.youtube.com/watch?v=FqETYMEIXVg

V že usihajočem swellu je v finalu tekmo dobil local boy Brett Simpson:

http://www.youtube.com/watch?v=Pw_1BVCdGrs

Splača se pogledat tudi Kellyjevo 10-ko, izgleda da so tube na Huntington beachu tolk redke kot v Medulinu:

Aja, pa še pripomoček za vizualizacijo “Shooting the Pier” spet s Slaterjem v glavni vlogi:

Pa da ne bomo samo letili video clipov še nekaj serij norih fotk zdaj že zihr 10x omenjenega swella na surflajnu.

Najbl zajeban beachbreak na svetu sreča 50 letno nevihto – SLIKE

Surf trip po kalifornijski obali med zadnjim swellom – SLIKE

in

Še najbolj nora serija fotk – kako je zadnji swell izgledal iz zraka. Kdor je v Sloveniji in pogreša pogleda na linije, na si pogleda naslednje – SLIKE.

Comments (4)

 1. mm
  Marko Odič 2026 years ago

  sej bi kej reku čez SUPje, sam bi me spet kdo začeu pljuvat, da sm diskriminatorn do vseh, k niso lih na shortiejih… 😀

 2. mm Author
  klemen 2026 years ago

  Zdaj čakam samo še da na slovenski obali nastane hollow val 😀

 3. dejan 2026 years ago

  So se že pojavli to poletje na slovenski obali.-……men zgleda cool….moram neredit enega iz lesa……..tko da če te povozim,boš mislu da te je povozla letalonosilka

 4. dejan 2026 years ago

  Ko bo razneslo plinski terminal……

Leave a reply