Poletje in kisle kumarice!

Poletje in kisle kumarice!
July 26, 2012 Marko Odič

Poletje je za večino novinarskih hiš čas kislih kumaric. Zabavno izrazje, s katerim povedo, da ga takrat pajsne večina lokalnih, centralnih, globalnih, marginalnih in ostalih novinarjem zanimivih elit na dopust. Nič ni od njih, razen kakšne skoraj negledljive, a bojda spotakljive slike ali dveh. Surfanje pa je “poletni” šport, vsaj za večino ljudi. Zato poleti namesto o kislih kumaricah, raje pišemo o – morskih psih!

In kakšen je lepši začetek kot začetek iz filma Žrelo?! Morda le še novica, da so znanstveniki pred kratkim odkrili kar 79 novih vrst te zanimive plavajoče živali. 

shark

Najstarejši (še živi) vretenčar na svetu, ki mu je s človekom skupno to…, da imata oba čeljust.  

Uh, kakšen zaplet. Kaj pa to pomeni, jih je zaradi tega v vodi več? Seveda ne, morskih psov je ravno toliko kot prej, a dva znanstvenika, Gavin Naylor in Chenhong Li sta preučila gomilo DNK sekvenc morskih psov in sta odkrila, da se zaradi razlik v genskem zapisu, določene vrste razlikujejo med seboj, navkljub podobnem izgledu. Hm, le kdo bi pa razlikoval -rep, glava, škrge, plavuti in čeljusti!? Tako da sta teh 79 novih vrst morskih psov in skatov dodala v že obstoječi register 1200 in več vrst (zaenkrat!!) morskih psov in njim sorodnih plavalcev. Čeljust, hehe! 

om

Comments (0)

Leave a reply