Festival Maribor 2012 in Greben!

Festival Maribor 2012 in Greben!
July 26, 2012 Marko Odič

Kakšen festival? A se kdo spomni že daljnega leta 2009, ko je bila v Mariboru na istoimenskem Festivalu predstavljena surfaška koreografija zvoka klasične glasbe Bacha, Haydna in ostalih velikih mojstrov, video produkcija klasicnih surf režiserjev in tudi vzdušje klasičnega surf filma z naslovom Musica Surfica? 

Projekt je bil kasneje predstavljen še na festivalih v ZDA, JAR, v Braziliji in Franciji ter si zasluženo prislužil več nagrad in tudi naziv “surf film leta”.

Letos pa nam organizatorji Festivala Maribor 2012, ki so bili navdušeni nad številom prisotnih surferjev na festivalu v daljnjem letu 2009, pripravljajo še večjo poslastico. 

Umetniški vodja Richard Tognetti se je loti novega projekta, ki združuje dvoje njegovih največjih strasti – glasbo in deskanje na vodi. 

alt

The Reef (Greben) je vizualna pesnitev. Njen ton je določen v sozvenu mogočnih elementov narave in glasbe. Je film, ki nas zasanja in zapelje v silovite vode mogočnega koralnega grebena Ningaloo. Je zgodba, ki prikazuje dan življenja sredi avstralske puščave na samotni vetrovni postojanki ob Indijskem oceanu. Smo v družbi legendarnih krotilcev valov, ki so deskanje na vodi povzdignili v umetnost plesa z valovi in v družbi glasbenikov, ki – kot pravi Tognetti – omogočajo, da »slišimo več v podobah in vidimo globlje v glasbo«.

Ob spremljavi Rachmaninoffa -“Vocalise”.

Festivalska izvedba prinaša glasbeno popotnico filmu, ki jo bodo skupaj z gosti v živo ustvarjali glasbeniki Avstralskega komornega orkestra: nekaj Beethovna, Šostakoviča, Bacha, … citate legendarne grunge zasedbe Alice in Chains … pa tudi Ligetijevo skladbo Ramifications (Razvejenosti), ki se je s svojimi predirljivimi, prepletajočimi se linijami, kot zvokovna ilustracija neprizanesljive puščavske suše, zažrla v kolektivno zavest ustvarjalcev filma, med katerimi so: Jon Frank, čigar upodobitve surferjev veljajo za najboljše na svetu, Derek Hynd, publicist, filozof in pionir med deskarji brez smernika ter režiser Mick Sowry.

Pa še malce krajši trailer vizualno/glasbenega filma The Reef/Greben.

… in, če so organizatorji festivala takrat – pred premiero projekta Musica Surfica v Mariboru, kjer se, kot pravijo sami, valovijo samo vinski griči – z mešanimi občutki pričakovali odziv publike, lahko pred septembrsko predstavitvijo našega Grebena že z gotovostjo trdimo, da bodo med zvestim občinstvom tudi tokrat številni zagoreli obrazi slovenskih in tujih ljubiteljev morskih valov …

Glasbeno vizualnim valovom se lahko prepustite v petek, 14.septembra ob 19:30 v dvorani Union lepega mesta Maribor.

alt

Po festivalnem predvajanju Grebena pa nas organizatorji prijazno vabijo še na after party, mi bomo organizirali tudi kakšno nagradno igro in punk rock “talanje vstopnic”. Kdor pa si res, res, res želi dobiti karto ali kakšno pordobnejšo informacijo, pa se lahko prijavi na mailu office@festivalmaribor.si – za skupine ter na prodajnih točkah Eventima in na info točkah Maribor 2012

om

Comment (1)

  1. mm Author
    Marko Odič 2026 years ago

    prava poslastica za klasicne surferje … 😀

Leave a reply