Najdaljši val tudi najbolj smrdljiv?

Najdaljši val tudi najbolj smrdljiv?
September 13, 2006 Klemen Surk

Pichilemu, 12.9. – Več kot 1.500 ljudi se je včeraj zbralo na ulicah kraja Pichilemu v Čilu in protestiralo proti projektu podjetja ESSBIO, ki hoče zgraditi podvodno cev, ki bi vso kanalizacijo mesta speljala v ocean na sredino Pichilemu glavnega zaliva, 1.500 meterov od glavne obale in 34 metrov pod take off point najdaljšega vala v Čilu.

Protesti, foto Philip Muller
Protesti v Pichilemu, foto Philip Muller

Prebivalci v Pichilemu so jasno pokazali, da nočejo takšne zaostale in kratkovidne rešitve za krajevno kanalizacijo in dejstvo, da so skupaj stopili vsi – tisti, ki se ukvarjajo s turizmom, ribiči, surferji, vaščani daje nekaj upanja. Edina (pristranska) analiza, ki obstaja kaže, da se Pichilemu zanaša predvsem na kmetijstvo za preživetje, medtem ko v resnici večina ekonomije v Pichilemu stoji na ribolovu in turizmu. Prav tako ni bilo nobene analize o učinkih kanalizacije na morsko floro in favno, analize vetrov, tokov in posledic tega projekta.

Lokalni windsurfer iz Pichilemu Nicolas Recordon (najboljši windsurfer v Čilu), ki izredno dobro pozna lokalne valove, vetrove in tokove je povedal, da je najbolj verjetne rezultat tak, da se bo kanalizacija zaradi višje temperature dvignila na površje morje, potem pa jo bodo okoli nosili tokovi in vetrovi. V primeru severnika in/ali zahodnih swellov bo kmalu dosegla plaže Puntilla, Infernillo in Punta de Lobos (trije hudi spoti), ob južniku pa plaže Chorillos, Panilonco, Tanume Los Huachos, Topocalma (surf meka v Čilu), Tuman in Puertecillo (še en hud spot).

Zato surferji Pichilemu -a kličejo na pomoč. Pošljite svoje komentarje, skbri, izkušnje, predloge Philip Muller-ju, surf fotografu, ki živi v Pichilemu. Njegov email: mullerphilip@gmail.com. Philip bo maile posredoval naprej odgovornim v Pichilemu, če lahko pišete v španščini bo zelo vesel, daj bo sporočila lažje posredoval naprej. Poleg tega prosi tudi za pravno pomoč – če kdo pozna kakšne mednarodne pravne poti za zaustavitev tega projetka oz. podobne primere od drugod, naj to prav tako posreduje na njegov naslov.

Nach Vargas, foto Philip Muller
Nacho Vargas, Pichilemu, foto: Philip Muller

Comments (0)

Leave a reply