Ujusansa Jugo majstr Finale II

Ujusansa Jugo majstr Finale II
December 1, 2009 Andraž Rakušček

Denes se je odvil zadnji, drugi del finala za državno prvenstvo Slovenije v surfanju Ujusansa Jugo Majstr 09. Ko smo zjutraj prišli do kempa je bila prognoza slaba, saj…

…po novem se v kemp ne da več priti in pravijo, da ne bodo notri spustili nikogar (o tem več drugič).Tako smo pred kempom čakali do 8:00, ko je prišel direktor kempa. Po mučnih razgovorih nam je odobril ulaz, tokrat izjemoma in nepreklicno zadnjič.
Na spotu je pihal sideshore, ki se je kasneje obrnil na offshore. Valovi so bili okoli 1m, s seti do 1.5m (preverjeno:). Nekateri so bili v neoprenih (prevladoval je model 3/4) že pred kempom in so si takoj začeli voskati deske.
Tekmovalci smo se pognali v vodo, saj smo vedeli, da se bodo valovi samo še manjšali. Čez četrt ure je bila nared tudi snemalna ekipa in zaslišali smo sireno, ki je označevala začetek tekme.
Vzdušje v vodi je bilo pisano, pa ne samo zaradi liker, ampak zaradi mešanice občutkov surfanja s prijatelji, smeha, pritiska zaradi vedno manjših valov (veliki presledki med seti) in vse skupaj začinjeno s šcepcom tekmovalnosti.
Vse skupaj je botrovalo velikemu številu sori-nisem-te-vidu-a-ti-si-šou-tud-desno-dropov. Nekatere situacije so bile tako bizarne, da jih težko vidiš kje drugje na svetu. Od odrivanja desk med surfanjen na valu, do zatikanja rok v liše tekmovalcev in padanja na desko drugih surfarjev pri wipeoutih.
Zaradi majhnih valov so se vsa ta srečanja srečno končala, bo pa treba dropanje v bodoče strožje kaznovati, saj niso zaželeni del tega čudovitega športa.
Ko smo že pri čudovitem je piko na i postavil, seveda, sonček, ki nas je obiskal med oblaki in dežnimi kapljami.

Če lahko današnji tekmovalni dan opišem z enim stavkom, bi to bil:

Ni bil najbolj epic Medulin ever, ni bil največji finale Jugo Majstra ever je bil pa fantastičen dan za bit v lineupu in nosit likro čez neopren.

Slike finala. Foto: Matej Vrenk.

Še slik. Foto: Simon Plestenjak.

Pa še slik. Foto: Borut Vidrajz

V prihodnjih dneh nas čaka ocenjevanje vseh posnetkov in razglasitev rezultatov.

Hvala Mitju, Katji in Javorju za snemanje in hvala direktorju kempa.

Posebna zahvala gre pa vsem surfarjem, ki niso tekmovali in so bili v vodi, za njihov spoštljiv odnos do tekmovalcev.
Naj se jim kmalu povrne v lineupu.

Več o tekmovanju Ujusansa Jugo Majstr 09
Napoved finala
Teaser za finale (posnetki kvalifikacij)
Napoved tekmovanja Ujusansa Jugo Majstr 09

Comments (29)

 1. mm
  andraz 2026 years ago

  poglej slike. Noro!

 2. mm
  andraz 2026 years ago

  evo uivahna debata.avtor članka sm jst in iz moje perspektive so bli netekmovalci top. sicer sm furu skor skoz na meduzi, tko da ne vem vsega.@j (jaka?): nujne so spremembe. očitno ta sistem ne deluje. zdej je v pravilnku, da lahko oškodovanec prijavi droparja. ampak, ker noben nobenga ne prjav, se dropa. bo treba avtomatik narest. Pa mogoče ne bo več 15 ljudi v finalu, ker ne bojo zarad dropanja pršli v finale. Eni grejo pač na vsak val in je že mal smešen.@odič: teb teško kej rečm, ker si že ogromno napisu. edin to, da ne morš snemat 6 ur. Ni štroma. Pa da ne rečm, da ne morš snemat na izpadanje.?? 🙂 Pa itak nebi na forumu o rešitvah. Nujn bo sestank, pomoje že zdej k bo ocenjevanje k so misli še sveže. Če ma kdo kej za povedat nej si prej na papir napiše, (v wordu), da ne bo samo pametovanje…@dejč in klemen: ni blo tko bad. majhni valovi so bli, pa med seti po 10 minut, pol pa vsi na set. pri mejhnih valovih ni točn jasn kje je pik. pa eni grejo sam desno, pa eni sam levo, okol pika. pač, tak je nivo.zgleda so pravila taka, da to dopuščajo in jih je treba spremenit, ker na mentaliteto lahko čakamo 100 let. Predstavlji si, da je na plaži disciplinski sodnik, ki vsak drop sankcionira z rdečim kartonom in pokliče vn tekmovalca. Po pol ure, bi bil lineup znosen:) pa vsi skregani!:)@legat: en brejk je premal za 15 finalistov. glih to je kul, ker sta 2. za te 3 dni k traja tekma, bo pač freesurfel počival. lahko pa rata tekmovalec:) pa itak niso bli problematični freesurferji@FS: še vedno boli, a?

 3. mm
  andraz 2026 years ago

  @FS: sm mislu k si na ježa stopu? no, vsaj mislu sm, da si stopu:)

 4. mm
  andraz 2026 years ago

  @grega: všeč mi je, kratko in jedrnato si povedu.

 5. mm
  Marko Odič 2026 years ago

  …there r no droppin in medulin….. NOOOOOT! 😀 😀 😀

 6. mm
  Marko Odič 2026 years ago

  pa tut brez lajkre je blo zlo fajn… :D. Edin, za tole pripombo glede dropanja pri tekmovalcih – mogoce bi bilo dobr narest “riders meeting” pred vsakih “heatom”, kjer bi se poudarilo, da je drop na tekmi zelo nezazeljen in da se falotu odsteje val…, no, da skrajsam, da se ga obravnava po tekmovalnem pravilniku, in da je bolje za vse, da se med tekmo drzijo pravil lineupa… K drgac se lahk se zmer zacne delat po heatih pa 4je v vodi, pol se bo pa folk pizdil, da je blo pol ure prej ful boljs za surfat, pa da ni mogu unga cutbacka tok zategnt -neki das, neki dobis, good 4 all… Free surf pa prijatelji v vodi, to se ze spregleda kaksen drop tu in tam (razen ce gorenjcu dropas… :D), na tekmi se pa se vsaj val pokvar, ce ze ne nesreca zgodi… peace… 😀

 7. mm
  Marko Odič 2026 years ago

  j… tut slovenscina ma ena pravila, pa te ne berem, kako povsod postavljas vejice… 😛 😀 😀 :D, he he he. ne zamert, hec. :DJa, js sm za sestanek v zivo, da se predela pluse in minuse zdajsnje organizacije in da se malo dorece morebitne spremembe oz. tehnicne detajle izvedbe. Za poglodat – meni se heati niti ne zdijo tako napacni, ker se ocenjuje tekmovalce med sabo, tko da tut ce je bl flat se se zmeraj pokaze najboljsa voznja in gre ta naprej… ker ni toliko tekmovalcev, se tut heati hitro izvedejo, ocenjuje se pa lahko isto po posnetkih… mal veckrat bi mogl viset za bezigradom pozno v noc….

 8. mm
  Marko Odič 2026 years ago

  bravo legat, to tut… js sm tut to razmislju, ta bolj break k dela gre za tekmo, un kar ostane je pa za vse ostale… k medo dela, vse dela… pa da lycrarji ne tavajo med tjulne… eni tm, ostali drugje…

 9. mm
  Marko Odič 2026 years ago

  he he, sam dejc, men se zdi, da “free-ji” vsaj na finalu II. niso tok motil, k nas je bla vecina (vsi?) pr ograj, tekmovalci pa na medousi. je blo pa tm mal vec “perja v luftu…” Nas konc je biu super… vsaj men…, se je zgodil kaksen drop, ampak… manj k v kaksni franciji po par flatdays…bol je bla mentaliteta tekmovalcev napeta, kokr sm js uc vrgu z nasga konca, so bli bl kr aggresive na vsak val… :D”Posebna zahvala gre pa vsem surfarjem, ki niso tekmovali in so bili v vodi, za njihov spoštljiv odnos do tekmovalcev.Naj se jim kmalu povrne v lineupu.” -tole je navedba avtorja clanka, he he. Zgleda da je blo res vse dost kul… upam sam, da ni to sporocilo… “s podtonom”… he he he (break a leg and a board, bitch).

 10. mm
  Marko Odič 2026 years ago

  kdor grdo fura, tut grdo govori… he he he he… 😀 😀 😀

 11. mm
  Marko Odič 2026 years ago

  he he, nikakor nism mislu snemanje na izpadanje…:D, pol je zgresen koncept tekmovanja … je boljs, da se nardi “bar brawl” pa se ma gostilniski aufbiks po sistemu vsak zase, pa zadnji k stoji zmaga! 😀 😀 😀 he he he. no, salo na stran…Najboljs res, da se vsak zamisli, napise ideje/predloge pa se pred ocenjevanjem podebatira… konstruktivne zadeve prosm, napaka – in resitev, ali vsaj realen predlog… ??!pa Rok…; zadnja vrstica je mal odvec… 😉

 12. mm
  klemen 2026 years ago

  Hude fotke, res

 13. mm
  klemen 2026 years ago

  velikemu številu sori-nisem-te-vidu-a-ti-si-šou-tud-desno-dropov :D:D

 14. mm
  klemen 2026 years ago

  A potem so netekmovalci dropal tekmovalcem al tekmovalci tekmovalcem?

 15. mm
  klemen 2026 years ago

  Al vsi vsem 🙂 ?

 16. dejan 2026 years ago

  Škoda da grejo stvari nazaj in ne naprej….

 17. dejan 2026 years ago

  ….še malenkost od mene…SEJ JE SLOVENSKO TEKMOVANJE A NE…NETEKMOVALCI – SURFERJIProsimo vse, ki ne tekmujete, da med tekmovanjem ne motite tekmovalcev in na ta način prispevate svoj delež k organizaciji tekmovanja.Ampak očitno eni ne razumejo Slovensko.

 18. dejan 2026 years ago

  To sem samo kopiral iz napovedi tekmovanja JugoMajstra……treba bo dodelat še nekaj stvari in upajmo na boljšo izvedbo naslednje leto………

 19. dejan 2026 years ago

  s tekmo v bistvu ni nič narobe…problem je v mentaliteti netekmovalcev….aka freesurferji….

 20. dejan 2026 years ago

  Andraž verjamem da je bilo cool(surfanje v Medulinu je vedno,tudi kadar sam veš pri sebi da je sucks)…..mogoče sem bil prehiter z mojimi zaključki, pa čeprav me ni bilo tam……Toda vseeno moramo vsi tekmovalci,netekmovalci,organizatorji pomislit kako naprej, da bo naslednjič boljše……Prvo pa kar je moramo vsi več surfat….

 21. Rok Krulec 2026 years ago

  haha 🙂 zakon

 22. Rok Krulec 2026 years ago

  a bo tud 3. heat ? al je to to za letos ?

 23. Rok Krulec 2026 years ago

  Tole je pa HOT topic ratal. Jaz ko sem bil v vodi sem pozabil, da tekmujem in nisem registiral kdo je mel likro pa kdo ne. Vcasih sem ga komu dropnu, vcasih pa tud kdo men. Vcasih sm furu hit, vcasih sm furu pocas, vcasih slalom, vcasih pa na skalo 🙂 To je pac Medulin. Overall je bil dober session. Ce sem se komu zdel posiljen (Urh sori za unga talepga) se mu opravicujem, sigurno pa nism bil prevec ambiciozen tko k ene pi?ke s penisom 🙂

 24. gregor 2026 years ago

  mene je pa glih zadnja vrstica v krohot spravla, je pa res da je vcasih na skalo ze mal nasmeh ogrel…drgac pa lahko samo recem, da je blo men fajn, navozu sem se, na sliki se lapo vid, da mi dva udropavata, pa kaj pol, lahko smo vsi veseli, da ni blo letos nobenga brazilca in da se od avstrijca valovi ne stejejo, k bi drgac lahko vsi potegnl takratko ;)…pa za konc bi povedu, da ne glede na vse, se mi zdi, da se je nivo znanja surfanja kr precej dvignil, treba je pa pac dvignt se nivo obnasanja, pa kdaj ne zapedlat na val na katerga ze pet modelov pedla, k valjda da bo kdo komu dropnu, k pa pride drugi val v setu najvecji pa nobenga gor…pa za tadrug konc, dejte bit mal krajsi s komentarji, k mi net slabo dela in se vas ne nalowda po pol ure, pa kdo bo bral neke liturgije 😛

 25. jake 2026 years ago

  medulin zakon

 26. jake 2026 years ago

  sm pa tolk folka na enem valu vidu sam še u maleziji v wavepool_u…ampak

 27. mm
  Mitja Legat 2026 years ago

  letos mamo res zegen, men je blo zakon pa sm šu ob 12h notr 😀

 28. mm
  Mitja Legat 2026 years ago

  pa kaj je sploh fora zj v kempu? hočmo blog! :Ptega dropanja je pa res nenormalno velik, tud od folka k kao obvlada oz. je ful pametn kolk vsi drugi dropajo, se mi zdi da sploh ni enga k mu loh zaupaš da ti ne bo dropnu…fotke pa njam…

 29. mm
  Mitja Legat 2026 years ago

  mogoče bi blo pametno razmislt tud o tem da se določi en break kjer poteka heat in tam ni t.i. “freesurferjev” kokr si sami radi rečejo… ker za snemat je to živa pizdarija, ko posveti sonce se lajkre ne vidjo ama nč in pol ful snemaš enga k sploh ne tekmuje, zadej pa mogoče en tekmovalc pele val dneva 🙁

Leave a reply