Trojna krona Havajev: zaključek velikega finala na Pipelineu

Trojna krona Havajev: zaključek velikega finala na Pipelineu
December 17, 2012 Marko Odič

Pa smo zakljucili za letos z napornim, tudi dolgotrajnim bedenjem in preverjanjem, ali bo to noč Pipe morda delal. Pipeline Masters 2012 se je zaključil. V petek smo dobili novega svetovnega prvaka, ki ponosno pove na koncu vsakega stavka “mate”, namesto cestnih tabel s kravami pa pozna podobne table s -kenguruji.

alt

Zmaga in zmagovalni pokal sta šla po nekaj dolgih letih nazaj v deželo “down under”, zmagovalec in najbolj veseli svetovni prvak pa ni nihče drug kot Billabongov top pro surfer Joel Parkinson, ki je posvetil mnogo ur, dni, tednov in mesecev trdim treningom in seveda lovu točk za naslov najboljšega na svetu.

Že tekom finalnega dne so napovedovalci na tekmi sporočali, zmagovalec bo Parko, v kolikor prehiti Kelly Slaterja, gledalci smo pa lahko gledali epske dvoboje, ko sta se “prvaka” dajala, vsak v svoji rundi in proti drugim nasprotnikom, a kot boksarski dvoboj … preko posrednikov. Na koncu je vendarle klecnil Kelly, ki je v polfinalni rundi, tudi zaradi nesodelovanja oceana moral priznati poraz proti Josh Kerru, ki je nato v velikem finalu Pipea surfal proti 31-letnem Joel Parkinsonu, ki je tudi prvič (in zadnjič) zmagal v tekmovalni sezoni `12.

alt

Čestitke novooklicanemu svetovnemu prvaku JoelP-ju, zdaj pa kar hitro vrzimo pogled naprej na sezono 2013, če seveda preživimo ta zloglasni majevsko-brezčasni 21.december 2012, hehe. Aja, za vse fane Pipea – je pa še Volcom 5-star pro konec januarja, ponavadi zelo napeta tekma, se splača gledat.

Kdo se je kvalificiral, re-kvalificiral, “under dog”-kvalificiral, kdo bo wildcard, kdo bo najjači nosilec in kako naprej? 

Hja, kako naprej – tekmovalci imajo “prosto” do prve tekme avstralskega kontinenta, kjer koncem februarja 2013 začnemo s tourom na Gold Coastu, kdo pa se je uvrstil med najboljše v sezoni 2013? Tekmovalci, ki jih bomo lahko gledali v letu `13 so pa sledeči – najboljših 22 iz WCTja, 10 najboljših iz ASP one world rankings in dva ASP wildcarda, na rezrevi je pa še nekaj surferjev, ki nadomeščajo najboljše v primeru morebitnih težav ali manjkov. 

Top 22 rangiranih iz 2012 ASP WCT:
– Joel Parkinson (AUS)
– Kelly Slater (USA)
– Mick Fanning (AUS)
– John John Florence (HAW)
– Adriano de Souza (BRA)
– Taj Burrow (AUS)
– Gabriel Medina (BRA)
– Josh Kerr (AUS)
– Julian Wilson (AUS)
– Owen Wright (AUS)
– Jeremy Flores (FRA)
– Jordy Smith (ZAF)
– C.J. Hobgood (USA)
– Adrian Buchan (AUS)
– Michel Bourez (PYF)
– Damien Hobgood (USA)
– Miguel Pupo (BRA)
– Alejo Muniz (BRA)
– Kieren Perrow (AUS)
– Bede Durbidge (AUS)
– Travis Logie (ZAF)
– Kai Otton (AUS)

Top 10 iz 2012 ASP World Rankingsov (brez double qualifiers):
– Sebastien Zietz (HAW)
– Kolohe Andino (USA)
– Matt Wilkinson (AUS)
– Glenn Hall (IRL)
– Brett Simpson (USA)
– Filipe Toledo (BRA)
– Adam Melling (AUS)
– Nat Young (USA)
– Fredrick Patacchia (HAW)
– Tiago Pires (PRT)

ASP Wildcarda:
– Dusty Payne (HAW)
– Raoni Monteiro (BRA)

ASP WCT – Nadomestni surferji (če katri od zgornjih nekako izpade ali manjka):
1 – Patrick Gudauskas (USA) – next on ASP World Ranking
2 – Yadin Nicol (AUS) – next on ASP WCT
3 – Willian Cardoso (BRA) – second on ASP World Ranking
4 – Heitor Alves (BRA) – second on ASP WCT

Comments (0)

Leave a reply