Naslednja postaja – Tahiti

Naslednja postaja – Tahiti
August 9, 2011 Marko Odič

“Kralj je padel, naj živi Kralj!” še zmeraj odmeva po ulicah LA-ja, a karavana najboljših se počasi že seli na naslednjo lokacijo. Čez 10 dni nas že čaka nova tekma, tokrat med top of the pops svetovnega surfanja, brez tistih nadležnih poskakujočih mladih pištoljev in še mlajših letečih veveric, `CT se seli na čudovito lokacijo južnopacifiškega otoka Francoske Polinezije, kjer se 20. avgusta začne čakajoče obdobje ene najbolj nesramnih tub na planetu, Billabong Pro Tahiti 2011.

Spet smo pri taktični igri najboljših surfačev na svetu in namesto neverjetnih airov nas tokrat, če bo le vreme ugodno, čaka en hud dvotedenski tubafest. Dogajanje je iskrivo, tekmovalci so napeti in nakurjeni, po točkah je vse še odprto, pred kratkim smo bili priča medletnem rezu zadnje tretjine surfačev in prihodu novih tekmovalcev na WCT (najboljši tazadnji, hehe), med najbolj znanimi imeni pa se začenja res oster boj za pike vodilnega. Prav tukaj je največja kolobocija, na letošnjem prvenstvu so si mesto vodilnega zamenjali že kar štirje surfači, po manjku Kellyja v J-Bayju je ta zdrsnil na šesto mesto in manjka mu dobrih osem tisoč točk za prevzem prvega mesta, Adriano je izgubil mesto vodilnega, prevzel mu ga je JoelP., Tajine je gotovo v polnem zagonu po nesrečnem izpadu na US Openu, sploh ker je pokazal odlično kontrolo deske pri lovljenju tub, Jordy, kljub manjku na US Openu, je že drugo leto drugi na WCT lestvici in želja skočiti stopničko višje je gotovo močna, da ne pozabimo niti na  MickerjaF. aka White Lightninga, ki si gotovo želi še tretji naslov najboljšega na svetu in zaenkrat mu to prav dobro uspeva. 


trailer, navadn…

Po pričakovanju bo tukaj popolnoma drugačno surfanje od nedavnega odprtega prvenstva ZDA (US Open of Surfing), vertikalni padci v centrifugalno pošast, ki se lomi v ped vode nad izredno ostrim koralnim grebenom (ljubkovalno poimenovan “katanin poljub” in “brivnik za jajca”), a kljub temu nas je Tahiti lani pustil na cedilu, saj je komaj kdaj skočil nad višino štirih čevljev, bil pa je tudi zadnja zmaga padlega borca in 3x svetovnega prvaka Andy Ironsa, ki se je v finalu srečal s prvakom Tahitija (l.2004) CJ Hobgoodom. Kronologija prvakov je pa sledeča:

2001 – Cory Lopez premaga CJ Hobgooda
2002 – AI neustavljiv (proti Luke Eganu)
2003 – Kelly premaga Taja
2004 – CJ Hobgood (sofinalist Nathan Hedge se poškoduje in CJ tekmuje samo zoper samega sebe in sam samcat samo s seboj)
2005 – Kelly s popolnimi točkami, 20 od 20ih točk, tukaj je bil seveda še mlad… mlajši, khem, ujet s spotom… bil je proper swell, no, res je dober!  
2006 – Bobby Martinez
2007 – Damien Hobgood proti Mick Fanningu
2008 – Bruno Santos (Bra.) proti lokalcu Manoi Drolletu
2009 – Bobby Martinez zmaga že drugič
2010 – zadnja zmaga AI spljoh

http://www.youtube.com/watch?v=9LJItq6NWWU 
je kdo opazil rodeo flip (prvi tekmovalno odpeljani rodeo flip, btw) Pat Gudauskasa?

Teahupo`o je torej ime, ki nas bo v kratkem držalo med budnimi pozno v noč (skoraj 12-urna razlika med nami in njimi, napotek za vse navdušene gledalce), ime samo pa pomeni “zlomljena lobanja” saj je tam potekala huda medplemenska bitka za oblast še pred prihodom prvih Evropejcev, bojda je zemlja odlična za poljedelstvo in morje za ribolov, tako da so iz lobanj poražencev postavili manjši ornamentalni zid, ki je nakazoval na prisrčno razpoloženje otočanov zoper nove priseljence. Gradnja z ljubeznijo, ni kaj!

http://www.youtube.com/watch?v=T_tXx4Ino1E 
še kratek intervju z zmagovalcem Tahitija 2010, A.Irons ga pove! 

om

Comments (5)

 1. mm Author
  Marko Odič 2026 years ago

  a je DaneR. not? bože… spet se bodo dile lomile… 😀 😀 😀

 2. mm Author
  Marko Odič 2026 years ago

  hahahaha, ja ja, ful oster prehod iz sekcije predoperacijska do “kirurške”, hahahahahahaha ;D 😀 ;D

 3. mm Author
  Marko Odič 2026 years ago

  ahahahahahahahahahahahahaha… cinicen pol-nasmeh na koncu, ja ja… proper… 😀 😀 😀 😀

 4. mm
  klemen 2026 years ago

  hahaha katanin poljub, top.. ta zadnja sekcija je pa “kirurška miza” baje

 5. mm
  klemen 2026 years ago

  u bistvu ta zadnja sekcija je pokopališče… 🙂

Leave a reply