JugoMajstr 2012: Ko nakažejo deklice

JugoMajstr 2012: Ko nakažejo deklice
November 30, 2012 Marko Odič

Prižig rumene luči za drugi moški polfinale in morebiten ženski finale je obrodil svoje sadove koncem zadnjega novembrskega tedna. Četrtek je bil, ob manjši napetosti zaradi vremenske napovedi, izbran za izpeljavo drugega moškega polfinala in ženske finalne vročice.

 

Vremenska napoved je v svoji končni verziji bila sledeča – močan jugovzhodnik v sredo, ki v četrtek zgodaj zjutraj obrne na JZ in počasi tekom dneva pada v jakosti, do skorajšnjega brezvetrja okoli poldnevnih ur. Napoved, ki je marsikomu pospešila domišljijo in srčni utrip. 

Sestanek rajderjev in rajderk je bil napovedan ob pol sedmih zjutraj, tako da je sodniški-poročevalno-tekmovalni kombi štartal že pred četrto uro zjutraj, da smo lahko tik pred jutranjo zarjo uzrli prve obrise medulinške obale in šumečih belih pen. Prvi, še mračni in kar precej zaspani pogledi niso obetali ravno najboljše surfarije, tako da smo nestrpno čakali sončni vzhod, da ocenimo resnično situacijo v vodi.

Prva svetloba nam je pokazala še zmeraj razpihano morje, JZ je navsezadnje še zmeraj pihal v jakosti cca 10 vozlov, a je sodniška komisija ocenila, da so tekmovalni pogoji kljub zahtevnosti primerni za izpeljavo tekme. Ob pol osmih, ob glasnem zvenu tekmovalne troblje, so polfinalisti in finalistke začeli svoj, slabi dve uri dolg preizkus. 

Navkljub številčni premoči fantov, ki se jih je od štirinajst poklicanih zbralo devet, so ženske finaliste v prvih, zgodnjih urah prebujajočega se dneva pokazale veliko. Kaj veliko, ogromno. Mlade dame so, švigajoč med sprva očitno bolj zaspanimi polfinalisti, izbirajoč odlične stene, vozile val za valom in se nastavljale objektivu kamere, ki je snemala njihove tekmovalne vožnje, ki bodo tudi podlaga za njihovo končno razvrstitev, a ker gospodične še niso ocenjene in razvrščene, imen najboljših še ne moremo izdati.

Kako so se pa odrezali moški polfinalisti?! Pri fantih je bilo pa zabavno. Pogoji v vodi so se zopet izkazali za precej zahtevne, JZ je kazil odprte stene in jih, kdaj pa kdaj, tudi prezgodaj podrl, a se je videlo, da ima morje v sebi kar precej energije, ki je ob izbiri dobrega vala zadostovala za solidne polfinalne rezultate. Polfinalisti, ki so se pridružili prvi petorici iz prvega polfinala ter se uvrstili v veliki finale jugoMajstra `12 so pa sledeči:

1. Matevž Pristavec  –  19 točk
2. Urh Vamberger    –  17,3 točke
3. Klemen Šurk       –   15,8 točk
4. Dejan Peras         –  15,4 točke
5. Jure Černec         –   13,9 točk 

Nekaj minut čez deveto je sodniška komisija zaključila svoje ocenjevanje. Tekmovalni vročici sta bili odpeljani skupaj, trajali sta 1 uro 45 minut. Tekmovalec z največ odpeljanimi valovi je zbral kar 22 odpeljanih in ocenjenih valov, trije tekmovalci so odpeljali vsak po 17 valov, en s 15 odpeljanimi, dva z 10 in prav tako dva z 9 odpeljanimi valovi, tako da je bilo skupno kar 126 odpeljanih in ocenjenih valov. Točke, ki so prikazane pri polfinalistih zgoraj, se pa ne štejejo v finalu JugoMajstra`12.

Po koncu tekmovalnega dela smo se še vsi ostali surferji zakadili med valove. Sprva razpihan in ne najlepši Medulin se je okoli enajste dopoldanske ure, ko se je tudi malce tečen ZJZ umiril, v kratkih 15-20 minutah tako uredil, da smo lahko imeli enega lepših sešnov, ki jih je do zdaj ponudilo Jadransko morje v jesenski sezoni `12, saj so valovi hodili v lepih, urejenih linijah, tista jutanja bolehnost morja je popolnoma izginila in oba spota, Meduza in Ograja sta začela grmeti v epskem post-tekmovalnem sešnu, ko se nas je v vodi zbrala gručica slovenskih in hrvaških surferjev, ki smo v sončnem dopoldnevu lahko izkoristili čudovite surfaške pogoje, toplo sonce in valove v višini od metra do metra in pol.  

Na koncu pa še enkrat najlepša hvala vsem tekmovalcem, surferjem, fotografom, snemalcem, vremenoslovcem iz ARSO, ki so nam izdatno pomagali pri vremenski napovedi, da pa ne pozabimo -seveda tudi Jadranu, ki nam je postregel s takimi čudovitimi surfaškimi pogoji.

om

Comments (0)

Leave a reply