Billabong Pro Tahiti 2013

Billabong Pro Tahiti 2013
August 15, 2013 Marko Odič

Počasi se odštevajo dolge minute težke, temne in, za surferje tudi trdne?, teme tahitijske noči ter se odčitavajo na urah, budilkah in seveda na vsej galanteriji takšnih in drugačnih elektronskih napravščin naših najjačih surf profesionalcev, ki že danes zvečer pričakujejo prvi rukus za začetek ene bolj pričakovanih tekem našega surf toura. Danes zvečer lahko vsaj v enem delu zaključimo poglavje “Čakajoči na Billabong Pro Tahiti 2013”.

 alt

Bo prvi na lestvici in, hkrati lanskoletni zmagovalec Tahitija, Micker Fanning slavil tudi letos? Več zvemo verjetno že danes zvečer.

Kaj pa lahko res pričakujemo na tej zloglasni lomim-kosti-in-rebra-in-glave-in-deske-in-še-kaj tekmi? Naši tekmovalci danes začenjajo s šesto od letos desetih tekem, kar pomeni, da je za surferje vsaka pridobljena točka življenskega pomena za zmago, ali kvalificiranje na naslednjeletno najelitnejšo surf ligo na svetu.

Valovno-vetrovna napoved je za zdaj še ne preveč razburljiva. Nekaj začetnih dni bo Teahupoo oblivalo manjše, v višini ramen pa nekje do ščepec čez glavo valovanje, nato pa bo padlo proti koncu tedna in čez vikend, kasneje pa organizatorji seveda pričakujejo en “mater vseh svelov” valovanje, ki bo dobro zadel podvodne koralne čeri in čimanj tudi telesne okončine tekmovalcev.

Kje pa kaj stojijo naši “top of the pops” rajderji? Letošnji tekmovalni lineup kaže kar nekaj poškodovanih rajderjev, saj je kar 8 od top 32 bilo do zdaj vsaj na eni tekmi označenih kot “INJ”. Po točkah pa lahko vidimo, da se kot po navadi na vrhu lestvice pobje precej drenjajo. Prva dva, Fanninga in Slaterja, loči le borih 1450 točk, nato pa se začne pravi dren do desetega mesta, kjer lahko en dober rezultat (in seveda ostalih sedem čim slabših) spravi surferja tik pod, ali celo na vrh ASP lestvice.

Tubirajoči spektakel se začne danes zvečer okoli devete večerne ure. Prva dva tekmovalna dneva lahko pričakujemo izpeljave vročic prvih dveh rund, nato pa si lahko vzamemo prosti vikend in skupaj z vsem tekmovalnim surferskim svetom držimo pesti za čimprejšnji prihod te sitne mater tašče vseh frdamanih svelov, ki bo pošteno stresla s tekmovalno gladino in, upajmo da tudi odstranila vse nadležne-v-vsak-val vtikujoče SUParje. Pa naj se zgovarjajo na takšno ali drugačno zgodovinsko pravico prednosti do valov!

om

Comments (0)

Leave a reply