ASP 2010 – Enotna lestvica surferjev

ASP 2010 – Enotna lestvica surferjev
December 29, 2009 Klemen Surk

Poleg spremenjenega koledarja tekem in črtanja Mundake se za leto 2010 pripravlja se ena velika novost v tekmovalnem surfanju. Drugo leto se bo začel uvajati enoten sistem rangiranja surferjev tekmovalcev. Do sedaj smo imeli dve lestvici. lestvico ASP Dream Toura in lestvico ASP World Qualifying Series (WQS). Prvih nekaj iz WQS je prišlo na ASP lestvico in na Dream tour in zadnjih nekaj iz Dream toura je padlo nazaj na WQS.

Sedaj pa bodo točke za eno lestvico prispevale tako tekme svetovnega pokala kot WQS tekme. Lestvica bo potem izhodišče za določanje kdo sme nastopiti na tekmi svetovnega pokala in na visoko rangiranih WQS tekmah. Točke za skupno lestvico se bo začelo zbirati v prihajajoči sezoni 2010. Vendar pa bo zaradi prehoda leto 2010 še malo drugačno, kot bo potem končen sistem.

Ko bo leta 2011 lestvica v polnem pogonu bo izgledala tako:

– Za uvrstitev surferja na lestvici se šteje njegovih najboljših 8 rezultatov, ki so lahko doseženi na katerikoli ASP tekmi (tudi bivši WQS).

– Ko sezona poteka se stari upoštevani rezultati nadomeščajo z novimi boljšimi (ali pa tudi slabšimi) rezultati v zadnjih 12 mesecih. Na primer: če se surferju šteje rezultat iz 2010 Quiksilver Pro Gold Coast se mu po koncu 2011 Quiksilver Pro Gold Coast ta rezultat ne bo štel več. V svoj seštevek 8 najboljših bo dobil nov rezultat, ki bo ali iz 2011 QS Gold Costa (če bo na tej tekmi dovolj uspešen) ali pa naslednji najboljši rezultat iz preteklih 12 mesecev (recimo prej 9. najboljši).

– Lestvica bo določila kateri surferji se kvalificirajo med 32 tekmovalcev na ASP World Tour tekmah na prej določenih menjavah mest na World Touru. Trenutno razmišljajo, da se bo menjava zgodila vsake tri tekme ali vsake tri mesece. Bodo pa še naredili nekaj analiz na podlagi sezone 2010.

– Datumi menjav bodo objavljeni skupaj s koledarjem tekem za naslednjo sezono.

– Surfer ne more šteti iste tekme 2x – če bi ista tekma zaradi spremembe koledarja recimo prišla na vrsto v 12 mesecih dvakrat.

Svetovni prvak bo tisti, ki bo zbral največ točk SAMO iz tekem ASP World Toura. Torej je teoretično možno, da prvi na lestvici na koncu ni prvak, ker je točke nabral tudi na bivših WQS tekmah. Je pa to praktično nemogoče, ker so World Tour tekme toliko več vredne. Namen tega je prav to – da bo boj za prvaka in razvrstitev potekal na ASP World Tour tekmah in da ne bodo tekmovalci proti koncu sezone lovili točk na nižje rangiranih tekmah. V seštevek točk za svetovnega prvaka šteje 8 najboljših rezultatov iz tekem ASP World Toura.

V prehodnem prihajajočem letu pa bodo stvari potekale takole:

Točke za enotno lestvico se bodo začele zbirati s prvo ASP tekmo v letu – to je ASP 1-Star Movistar Pro Peru, ki se začne 15. januarja.

Prvih 45 surferjev (prvih 27 iz 2009 ASP World Tour in prvih 15 iz 2009 ASP WQS in trije wildcardi) bo začelo tako kot vsako leto na Quiksilver Pro Gold Coast.

Po peti ASP World Tour tekmi – to je Billabong Pro Teahupoo – se bo število tekmovalcev zmanjšalo na 32! Po zadnji tekmi sezone – Billabong Pipe Masters – bo ASP določil 32 surferjev za 2011 ASP World Tour – 22 iz ASP World Tour tekem in 10 iz ostalih ASP tekem.

Tole je bila skoraj še ena statistična objava. Bodo pa imel komentatorji med webcastom kaj za povedat, ko bojo preračunavali, kdo je na katerem mestu in kdo bo izpadel iz naslednje World Tour tekme.

Comments (2)

  1. mm Author
    klemen 2026 years ago

    Morjo bit novosti, če ne administracija ne more plač upravičit. Jah, cinizem 😉

  2. dejan 2026 years ago

    Komplikacije

Leave a reply