Wave pool & OI & smrt surfanja?

Wave pool & OI & smrt surfanja?
July 21, 2012 Kaja Cencelj

Olimpijske igre se bližajo, ogenj je prižgan, ampak zakaj surfanja ni na seznamu visoko čislanih olimpijskih športov?

Nedavno se je Mednarodni olimpijski komite (MOK) odločil, da surfanja ne vključi na OI 2020.

Ob tem je predsednik ISA, Fernando Aguerre,  dejal, da je precej razočaran, da se surfanje ni uvrstilo v ožji izbor med 8 športnih disciplin, o katerih se bo še odločalo, če se uvrstijo na OI. Ostaja trdno prepričan, da bi surfanje s svojimi edinstvenimi lastnostmi, tehnično zahtevnostjo in rastočo svetovno industrijo, prineslo vznemirjenje, dodatno vrednost in zabavo na olimpijskih igrah. »Morda smo zamudili ta velik val,« pravi Aguerre, »vendar tako kot vsak dober surfer, vemo, da prihaja še več valov.« Zato ne bo ISA prav nič obupovala, še naprej se bo deskanje razvijalo na globalni ravni in po najboljših močeh prispevalo k olimpijskemu gibanju.

Nekateri menijo, da bi se surfing lahko uvrstil na OI kot tekmovanje v wave poolu, spet drugi temu ugovarjajo, saj bi to pomenilo konec surfanju oz. njegovo metamorfozo v bazensko tekmovanje z enim samim ciljem – premagati sotekmovalca, ne pa uživati na valu. 

Pa vendar, če smo čisto iskreni – se to sploh lahko zgodi? Bi lahko zamenjali surfanje na balijskih, mehiških, portugalskih, avstralskih, brazilskih, kalifornijskih in južnoafriških valovih, da havajskih in tahitijskih tubicah niti ne omenjam, za drkanje manjšega, predvidljivega vala v bazenu? 

OI igre gor ali dol, surfanje je veliko več kot le šport. Je življenje. 

http://youtu.be/PlDemg5ergw

Comment (1)

  1. mm
    Marko Odič 2026 years ago

    ja sej je res, pa če je bazen še tko lep … >:(

Leave a reply