The Bear Box Incident

The Bear Box Incident
September 15, 2008 Klemen Surk

Ni cist 100% s surfanjem povezano…no al pa v bistvu je. Med vandranjem po Kaliforniji sva sla tudi v Sequoia & Kings National Park. V park sva prisla relativno pozno, 2h pred temo in ker je park kar velik sva rabila vsaj kaksno uro, da sva se povzpela na 2.100m nadmorske, kjer park vecinoma lezi. Na vhodu naju je pozdravila tabla z narisanim medvedom, danger, pazi, skrivaj hrano… in podobne stvari. Dvestokilski crni medved, ki isce hrano ni ravno nekaj kar bi si zelel srecati med spanjem sredi parka v sotoru. Ravno sva razcistila, da je to sigurno znana ameriska previdnost z opozorili za vsak slucaj, da jih nebi kdo tozil, ko prideva do kempa in do bradatega rangerja:

“Torej, kaj je zdaj s temi medvedi?”

“Ja tole morata ful pazit, tule imata seznam stvari, ki jih morata iz avta zlozit v bear box in…”

“V kaj?”

“Bear Box, kovinska skatla, ki je ob vsakem kemp prostoru in, ki se zapre tako, da medved ne more vanjo. Zaprta mora bit ves cas, sicer bo tale mozakar (en ful suh in star Ranger) vpil na vaju hehehe”

Ce mal razloziva kaksni so tile ameriski kempi v parkih. Ful lepi. Kemp je postavljen direkt v divjino, ima ostevilcene prostore za sotore in kemperje in ti prostori so blazno veliki, pa se prece prostora je med njimi. Na prostoru je obvezno miza z dvema klopema in kovinski prostor za kurjenje ognja. Americani so navduseni piromani in ognji se kurijo od jutra do vecera. Zanimivo je, da se drv ne sme nabirat po gozdu ampak jih moras kupiti zapakirane v trgovini. Paket postenih 5-6 polen pride kakih 5-7 dolarjev. In nikomur (no skoraj) ne pade na pamet, da bi drva nabiral po gozdu. Pa tu ne gre za lenobo ampak za varovanje okolja, da je to cim bolj naravno in ohranjeno. No, ko so prostori zapolnjeni je kemp ful. Pri nas (ali pa recimo v Fontaine Laborde :)) ) bi v tak kamp z lahkoto spravi po najino ene 20x toliko ljudi, preden bi sploh zacel razmisljat, da mogoce ni vec prostora. Cist resno. No nazaj k medvedom.

“Ja, morata pazit, medved ima 20x boljsi voh kot lovski pes, enkrat sem pustil zunaj industrijsko zapakirano kremo za soncenje in jo je odprl. Zanima ga vse kar ima “zanimiv” vonj in bi mogoce po njegovem lahko bila hrana. Recimo labela, sminka, itak hrana, pa recimo sveze oprane cunje. Ce zavoha kaksno tako stvar v avtu odtrga zadnjo, sprednjo sipo, ni panike. Potem ko vidi, da ni nic, gre stran. Ljudi pa naceloma ne napada in tudi ce imas v rokah hrano ti ne naredi nic.”

(na listku, ki nama ga da v roke so tudi navodila, kako se prepodi medveda)

“Khm…kaj pa recimu diseci vosek na surfih?”

“Ej, dobro vprasanje, tega pa se nisem slisal. Ja, lahko jih prezagata na pol in data v Bear Box haha, ali pa jih kar pustita zunaj pod drevesom. Ko jih bo povohal in videl da niso za jest, jih bo pustil pri miru…”

“Khm…”

Kot prvo nama ni glih disalo, da bo dvestokilski medved ovohaval najino hrano medtem ko bova spala en meter stran skrita za milimetrom Quechua (sotor) najlona in kot druga nama ni disalo, da bo medved ovohaval in premetaval najine surfe medtem, ko bo ugotavljal, ali so za jest ali ne in vmes ustvaril kak bear-ding.

Potem so surfin spali pri rangerju v koci, midva pa kar med medvedi. Videla nisva nobenega, ceprav sva prvo noc ful vlekla na usesa, ce kaj sumi. Ce kdo se dvomi 🙂 – pred kempom je tabla s stevilom “medvedjih incidentov” v zadnjih 7 dneh. Bili so trije.

Ce koga zanimajo sekvoje – v tem parku so najbolj super pogoji za rast sekvoj na svetu. Zemlja, klima, vse je idealno. Zato tu sekvoje ne odmrejo, ampak se preprosto podrejo ker zrastejo prevec, da bi lahko se stale pokonci. Da se to zgodi traja par tisoc let. Recimo sekvoja z najvec volumna v deblu, tudi najvecje zivo bitje na svetu, znana kot General Sherman je stara 2.300 let. In kako velike so? Ful, blazno, zelo, nedojmljivo velike. Prve pol ure ko zagledas sekvoje ti iz ust ne pride nic drugega kot Uuuu, shit in glej to. Izgleda, ko da si zavil iz resnicnega sveta v pravljico. Zanimive so tudi ker jih je eno samo ogromno deblo, v primerjavi z deblom nimajo nekih pametnih vej, deblo pa je skoraj do samega vrha drevesa zelo debelo.

Grrr…

hehe

Comment (1)

  1. ales 2026 years ago

    brunda brunda ha ha ha !!! ;D ;D

Leave a reply